Azelis

Beleggen, aandelen kopen in België, informatie, koersen en analyses
Plaats reactieGebruikersavatar
NLFB
Forum actieveling
Forum actieveling
Berichten: 560
Lid geworden op: 19 dec 2013 19:24
waarderingen: 456

Azelis

Bericht door NLFB »

Grootste beursgang in veertien jaar in Brussel

De chemiedistributeur Azelis maakt vrijdag, enkele dagen vroeger dan gepland, zijn debuut op de Brusselse beurs. Dat gebeurt tegen een prijs van 26 euro per aandeel, de bovenkant van de prijsvork.

Het is de grootste beursgang sinds die van Nyrstar in 2007. Die bracht de aandeelhouders van de zinkgroep, Umicore en Zinifex, iets meer dan 2 miljard euro op. Voor een nog grotere operatie moeten we teruggaan tot 2003 en de beursgang van Belgacom (nu Proximus). Die bracht de verkopende aandeelhouders 3,58 miljard euro op.

De operatie was een overweldigend succes en de vraag was meerdere keren groter dan het aanbod. Het bedrijf en zijn aandeelhouders haalden 1,77 miljard euro op. De beursgang was voorbehouden voor institutionele (lees: grote) beleggers. Particulieren kunnen pas vanaf vrijdag handelen in Azelis.

Sommige vermogensbeheerders, pensioenfondsen en verzekeraars tekenden naar verluidt in voor enkele honderden miljoenen euro’s op de operatie van Azelis. Bij de intekenaars zouden bekende investeringsreuzen als Fidelity en BlackRock zitten, maar ook veel Belgische vermogensbeheerders.

Bron: De Tijd
charel01 liked last!


geebee
Forum gebruiker
Forum gebruiker
Berichten: 190
Lid geworden op: 03 jan 2017 16:52
waarderingen: 79

Re: Azelis

Bericht door geebee »

NLFB schreef:
17 sep 2021 08:26
De operatie was een overweldigend succes en de vraag was meerdere keren groter dan het aanbod. Het bedrijf en zijn aandeelhouders haalden 1,77 miljard euro op. De beursgang was voorbehouden voor institutionele (lees: grote) beleggers. Particulieren kunnen pas vanaf vrijdag handelen in Azelis.
Aangezien er al "handel" is in het aandeel wil dit zeggen dat er al institutionele beleggers zijn die hun pas aangekochte aandelen al onmiddellijk verkopen ... aan dik 10 % winst ... zo worden de rijken gemakkelijk rijker en kunnen de kleintjes die de kans niet kregen in te tekenen al direct 10 % meer betalen.

jean de florette
Forum elite
Forum elite
Berichten: 4518
Lid geworden op: 04 okt 2014 19:09
waarderingen: 1878

Re: Azelis

Bericht door jean de florette »

KBC Securities boog zich over het waarderingsmodel van Azelis en dat leidde tot een adviesverhoging
van “Houden” naar “Opbouwen” en een koersdoelverhoging van 24,3 naar 27,0 euro. De grootste
bijdrage kwam daarvoor van de recente overnames, terwijl de verwachte marges verlaagd werden voor
2023 en 2024, weliswaar met verbeterde marges op langere termijn. Er wordt nu gemikt op een
gemiddelde omzetgroei met 2,4%, terwijl in het basisscenario alle beschikbare cashflows gebruikt
worden voor fusies en overnames. (Bolero)
Brahim_av liked last!
Tubize, Delhaize en Ageas. En dan nog wat restjes.
Mijn klok staat op winteruur...

de Senacour
Forum actieveling
Forum actieveling
Berichten: 985
Lid geworden op: 25 sep 2014 16:27
waarderingen: 130

Re: Azelis

Bericht door de Senacour »

Ik had nog nooit van dit bedrijf gehoord,dankzij kanaal Z enkele dagen geleden een mooie update gekregen,dit bedrijf is een specialisatie in de chemie sector, voor een goede uitleg in de beurs comm. van Kanaal Z gaan U op de goede weg zetten.
Messchien is Chemie een beetje een saaie sector,maak U maar geen zorgen dit bedrijf word aanzien als.....een echt groei bedrijf en is echt super-veel-belovend,ik ga alvast de beurskoers beginnen te volgen en als de koers nog eens echt mocht doorzakken....dan neem ik er een positie in.

Brahim_av
Forum actieveling
Forum actieveling
Berichten: 428
Lid geworden op: 05 mei 2022 16:38
Locatie: België - Oost Vlaanderen
waarderingen: 304

Re: Azelis

Bericht door Brahim_av »

Bolero: Beurs bij 't ontbijt, 15 november 2022

Azelis zag de omzet in de eerste 9 maanden met een forse 52,5% op jaarbasis aandikken tot 3,1 november miljard
euro, terwijl op 3 miljard euro werd gemikt. Dat breekt op in 25,8% organische groei, 21,3% door
overnames en 5,5% via wisselkoersen. De brutowinstmarge steeg met 80 basispunten tot 23,7%, iets
minder dan verhoopt (24,0%), terwijl de bedrijfswinst (EBITA) steeg tot 360 miljoen euro. De EBITAmarge vertraagde dus ietwat, maar het werd niettemin opnieuw een zeer sterk kwartaal voor Azelis.
KBCS blijft geloven in robuuste groei op korte termijn met een groot potentieel op lange termijn. Geen
impact op “Opbouwen”-advies en 27,1 euro koersdoel.
Interesse in: Vertex Pharmaceuticals, UCB, X-Fab, Materialise & Mithra Pharmaceuticals.

Brahim_av
Forum actieveling
Forum actieveling
Berichten: 428
Lid geworden op: 05 mei 2022 16:38
Locatie: België - Oost Vlaanderen
waarderingen: 304

Re: Azelis

Bericht door Brahim_av »

De Tijd, 15 november 2022, 08:33

KOEN LAMBRECHT

De chemicaliëndistributeur zit op koers voor een forse winstgroei in 2022, met dank aan de prijszettingsmacht.
Azelis realiseerde over de eerste negen maanden van het jaar een omzet van 3,1 miljard euro, wat 53 procent meer is dan een jaar eerder. Daarvan is 26 procent te danken aan organische groei, 21 procent aan overnames en 6 procent aan gunstige wisselkoerseffecten. In het derde kwartaal groeide de omzet iets minder, met 50 procent.

Azelis nam dit jaar al acht bedrijven over en verwacht nog eens vier overnames af te ronden in het vierde kwartaal.
De sector van de chemicaliëndistributie is nog sterk gefragmenteerd en biedt dus consolidatiemogelijkheden,
waar Azelis gretig op inspeelt.

LEES MEER
Azelis imponeert met sterke prijszettingsmacht
Ook qua rendabiliteit kan Azelis scoren. De bedrijfswinst voor afschrijvingen (ebita) steeg met 80 procent tot 360 miljoen euro. De winstmarge verbeterde met 175 basispunten in vergelijking met de eerste negen maanden van 2021. Die vooral dankzij de sterke prijszettingsmacht, die Azelis toelaat de hoge kosteninflatie vlot door te rekenen.

Azelis genereerde een vrije kasstroom van 275 miljoen euro, wat 81 procent meer is dan een jaar eerder. Dankzij die cashflowgeneratie was de schuldenhefboom eind september gedaald tot 2,3 keer de jaarlijkse bedrijfswinst voor afschrijvingen, van 2,7 een jaar eerder.

'Steeds uitdagender omstandigheden'
In zijn vooruitzichten herhaalt Azelis niet de bij de halfjaarcijfers in augustus aangegeven becijferde jaarprognose voor 2022. Toen luidde het dat Azelis op een ebita van 410 à 425 miljoen euro zou afstevenen, minstens de helft meer dan de 268 miljoen euro in 2021.

Nu luidt het dat het management, gezien de sterke prestatie over de eerste negen maanden, er alle vertrouwen in heeft sterke resultaten neer te zetten in 2022 ‘ondanks de steeds uitdagender wordende macro-economische omstandigheden’.
De prognose haalbaar lijkt echter haalbaar: 65 miljoen ebita volstaat in het vierde kwartaal om de bovenkant van
de vork - 425 miljoen dus - te halen, tegenover 117 miljoen in het derde kwartaal.

Het bedrijf beperkt zich nu tot vooruitzichten op middellange termijn: 8 à 10 procent omzetgroei per jaar en een verbetering van de aangepaste ebita-marge met 10 tot 15 basispunten per jaar.
Interesse in: Vertex Pharmaceuticals, UCB, X-Fab, Materialise & Mithra Pharmaceuticals.

sjos
Forum elite
Forum elite
Berichten: 4731
Lid geworden op: 20 jan 2012 11:51
waarderingen: 1122

Re: Azelis

Bericht door sjos »

kokkie schreef:
02 feb 2023 05:54
EQT kleiner in Azelis

(ABM FN) EQT VIII Fund heeft een kleiner belang in Azelis gemeld. Dit meldde Azelis woensdagavond.

Het belang van EQT daalde van 50,97 naar 49,99 procent.

In januari meldde Reuters al dat EQT en PSP Investments Holding Europe 3,1 miljoen aandelen Azelis verkochten.

Door: ABM Financial News.
Om welke reden ook, wou dat fonds zijn participatie onder de 50% brengen. Gebeurt wel meer. Daar zou ik niet van wakker liggen.
"(ABM FN-Dow Jones) Sectorgenoten Azelis en IMCD zijn actief in een interessante markt. Dit zegt analist Henk Veerman van zakenbank Kempen in gesprek met ABM Financial News.
De analist publiceerde in november 2022 een uitgebreid sectorrapport.
IMCD en Azelis zijn in de ogen van Veerman min op meer gelijke bedrijven, met een zogeheten asset light bedrijfsmodel en een goed trackrecord over de afgelopen jaren. Beide bedrijven groeien in een vergelijkbaar tempo en zijn echte overnamemachines. Azelis deed de afgelopen jaren nog net iets meer overnames dan IMCD, aldus de analist.

"Azelis is momenteel iets goedkoper dan IMCD, maar ook iets minder liquide", aldus Veerman. Toch is de analist niet heel erg bevreesd voor het moment dat private equity een belang in Azelis wil verkopen. De analist ziet voldoende vraag en denkt dat een dergelijke plaatsing tegen een relatief bescheiden korting kan. Daarbij zorgt meer liquiditeit doorgaans ook voor een hogere waardering, aldus Veerman.
Azelis en IMCD hebben twee "exceptionele jaren" achter de rug. Na tien jaar van min of meer stabiele prijzen voor chemicaliën schoten die de afgelopen periode "fors omhoog". En dat joeg de groei aan. Daarnaast profiteerden zij ook van de verstoringen in de aanvoerketen. "Wie kon leveren was spekkoper", met als gevolg dat de marges volgens Veerman zich ook goed ontwikkelden. "Klanten zijn minder prijssensitief."
Voor 2023 verwacht Veerman dat zowel de grondstoffenprijzen als de verstoringen in de aanvoerketen zullen normaliseren. Dat betekent ook dat de marges en de groei wat zullen normaliseren, voorziet de analist, "maar wel dus vanaf een uitzonderlijk niveau". En zowel IMCD als Azelis is heel goed gepositioneerd.
De markt voor distributie voor speciaalchemie is nog altijd vrij gefragmenteerd, legt Veerman uit. Brenntag is de grootste, gevolgd door IMCD en Azelis. Maar de grootste zes spelers hebben slechts een gecombineerd marktaandeel van 12 procent. "Er is dus nog voldoende ruimte voor consolidatie."
En de slagkracht om overnames te doen, hebben Azelis en IMCD ook, met schuldratio's die rond de 2 liggen.
En door overnames worden de netwerken van Azelis en IMCD steeds groter, en daarmee ook de aantrekkingskracht om nieuwe klanten te binden.
In de afgelopen periode hebben de distributeurs moeten investeren in hun werkkapitaal, wat ten koste ging van de cash flow, maar nu de aanvoerketen lijkt de normaliseren, verbetert het werkkapitaal als goed is ook weer, "wat de cash flow drijft", en zo dus ook helpt om ruimte te creëren voor nieuwe overnames.
Kortom, Azelis en IMCD zijn "hoge kwaliteitsbedrijven" die als aandeel aantrekkelijk zijn.

Bron: ABM Financial News
Buy and Hold blijft mijn strategie, tenzij een aandeel 20 percent gestegen is in een periode van enkele weken/maanden na aankoop.

sjos
Forum elite
Forum elite
Berichten: 4731
Lid geworden op: 20 jan 2012 11:51
waarderingen: 1122

Re: Azelis

Bericht door sjos »

Vandaag flutuerend rond de 24€ en ben dan ook ingestapt.

Dalers Laatst +/- % tijd

AZELIS GROUP 24,000 -0,700 -2,83% 10:07
Buy and Hold blijft mijn strategie, tenzij een aandeel 20 percent gestegen is in een periode van enkele weken/maanden na aankoop.

sjos
Forum elite
Forum elite
Berichten: 4731
Lid geworden op: 20 jan 2012 11:51
waarderingen: 1122

Re: Azelis

Bericht door sjos »

sjos schreef:
21 feb 2023 10:30
Vandaag flutuerend rond de 24€ en ben dan ook ingestapt.

Dalers Laatst +/- % tijd

AZELIS GROUP 24,000 -0,700 -2,83% 10:07
Maar nog steeds dalend:
Azelis Group 23,680 € -2,07 %
Buy and Hold blijft mijn strategie, tenzij een aandeel 20 percent gestegen is in een periode van enkele weken/maanden na aankoop.

de Senacour
Forum actieveling
Forum actieveling
Berichten: 985
Lid geworden op: 25 sep 2014 16:27
waarderingen: 130

Re: Azelis

Bericht door de Senacour »

Er is in ieder geval een kaderlid die aan het verkopen is, toch redelijke aantallen,en dito bedragen,ben benieuwd of de koers zal onder druk komen te staan.

Plaats reactie