Elia System Operator SA

Beleggen in aandelen beurs Brussel, BEL 20, lokale fondsen, etc.
Plaats reactie
filmo
Forum gebruiker
Forum gebruiker
Berichten: 224
Lid geworden op: 28 Mar 2013 00:13
waarderingen: 131
Contact:

Re: Elia System Operator SA

Berichtdoor filmo » 26 Feb 2018 23:53

Elia, de beheerder van het Belgische hoogspanningsnet, staat in de belangstelling. Het Chinese State Grid zou een belang willen nemen in 50Hertz, voor 60% in handen van Elia. Zo zou State Grid een 20%-belang willen overkopen in handen van het Australische fonds IFM, en zou hiervoor 800 mln. EUR veil hebben. IFM bezit momenteel 40% van 50Hertz. De Duitse autoriteiten willen liever geen Chinese aandeelhouder bij 50Hertz, en hopen dan ook dat Elia - indien nodig - haar kooprecht zal uitoefenen. Elia heeft hier in principe 2 maanden de tijd voor.

Bron : De Belegger
Lukang liked last!


filmo
Forum gebruiker
Forum gebruiker
Berichten: 224
Lid geworden op: 28 Mar 2013 00:13
waarderingen: 131
Contact:

Re: Elia System Operator SA

Berichtdoor filmo » 23 Mar 2018 11:12

De Belgische beheerder van het hoogspanningsnet verwerft een extra 20%-belang in de Duitse dochter 50Hertz (voor 976,5 mln. EUR). In februari 2018 raakte bekend dat het Chinese State Grid dit belang wou overkopen van de andere referentie-aandeelhouder IFM, die 40% van 50Hertz bezit. Niet dus. Elia besliste namelijk om haar voorkooprecht uit te oefenen. Deze transactie moet worden afgerond in het tweede kwartaal 2018.
Elia zal deze transactie financieren met schulden (70% hybride leningen en 30% obligatieleningen). Elia verwacht niet dat die extra schulden haar solvabiliteitsrating negatief zal beïnvloeden. Zodra de operatie is afgerond zal Elia 50Hertz volledig consolideren. Tot nu toe werd gewoon 60% van de winst van 50Hertz opgenomen in de rekeningen van Elia.

Het controlebelang van Elia in 50Hertz stijgt na de uitoefening van dit voorkooprecht van 60% tot 80%. In 2010 betaalde Elia 486 mln. EUR voor een 60%-belang in 50Hertz, wat het Duitse bedrijf toen waardeerde op ruim 11 keer de EV/EBITDA. Voor dit extra 20%-belang betaalt Elia iets meer dan 13 keer de EV/EBITDA, wat zeker niet te duur is voor een dergelijk groeibedrijf. Dit is een goede operatie voor Elia, die tot doel heeft om tot de vijf grootste transmissienetbeheerders in Europa te behoren. Ondanks topkoersen is deze dividendwaarde te behouden.

Bron : De Belegger
Lukang liked last!

filmo
Forum gebruiker
Forum gebruiker
Berichten: 224
Lid geworden op: 28 Mar 2013 00:13
waarderingen: 131
Contact:

Re: Elia System Operator SA

Berichtdoor filmo » 23 Mar 2018 15:13

KBCS over Elia

'Dat Elia zijn grip op 50Hertz versterkt houdt veel steek,' reageren analisten Bart Cuypers en Cédric Duinslaeger van KBC Securities. 'Zo versterkt het zijn positie als grote netbeheerder binnen Europa. De waardering is iets hoger dan toen Elia zijn eerste positie kocht, maar dat is fair.' Elia ontving al 13 procent van zijn oorspronkelijke inleg terug aan dividenden van 50Hertz.
De extra brok van een vijfde van de Duitse dochteronderneming zou meteen aan de winst van Elia moeten bijdragen. De deal van bijna 1 miljard euro wordt immers gefinancierd met nieuwe schulden die zeer waarschijnlijk minder kosten dan het dividendrendement dat Elia mag verwachten. Het 'bijkopen'-advies van KBC Securities blijft overeind. Degroof Petercam bevestigt ondertussen het koopadvies, al haalt analist Bart Jooris ook aan dat de prijs van het aandeel ondertussen 'aan de hoge kant' is.

Bron : De Tijd

Famas
Forum newbie
Forum newbie
Berichten: 12
Lid geworden op: 17 Mei 2017 21:22
waarderingen: 6
Contact:

Re: Elia System Operator SA

Berichtdoor Famas » 15 Mei 2018 11:42

Het Chinese State Grid zou opnieuw aan het onderhandelen zijn over een participatie in de Duitse dochter van de stroomnetbeheerder Elia. State Grid andermaal buitenhouden kan Elia veel kosten.

De CEO van Elia ELI-0,19% , Chris Peeters, informeert de aandeelhouders van de stroomnetbeheerder deze voormiddag over de grootste overname van het jaar door een Belgisch bedrijf. Elia betaalde vorige maand bijna 1 miljard euro om het belang in zijn Duitse dochter 50Hertz op te trekken van 60 naar 80 procent. Een stevig prijskaartje want 50Hertz werd in 2010 op amper 810 miljoen euro gewaardeerd. Op de aandeelhoudersvergadering geeft Peeters inzage in de argumenten die het bestuur konden overtuigen om de zware investering te doen.
20%
Nadat Elia een eerdere poging heeft afgeblokt, zou het Chinese State Grid opnieuw praten over een belang van 20 procent in de Duitse Elia-dochter 50Hertz.

Bij Elia klinkt het dat de investering in de Duitse dochter vanuit een puur financiële logica gebeurde. Maar in Duitsland wordt de deal anders bekeken. Elia versperde de toegang van het Chinese staatsbedrijf State Grid tot 50Hertz. De Chinezen hadden eind vorig jaar een akkoord bereikt met het Australische IFM om het pakket van 20 procent in 50Hertz over te nemen voor een recordbedrag van 977 miljoen euro. Maar doordat Elia zijn voorkooprecht uitoefende, werd die deal getorpedeerd.

En zo was Berlijn ook tevreden. De Duitsers zagen het niet zitten dat het Chinese staatsbedrijf een stevige voet aan de grond zou krijgen in het als strategisch beschouwde Duitse hoogspanningsnet. Chinese bedrijven hebben zich ook bij heel wat andere Duitse iconen ingekocht, van de autofabrikant Daimler tot Deutsche Bank. Het offensieve bedrijf heeft al belangen in Portugese, Griekse en Italiaanse energienetten, maar greep naast een belang in het Vlaamse Eandis.
Nieuwe gesprekken

Volgens het financiële persagentschap Reuters praat State Grid opnieuw met IFM over 50Hertz. De Australiërs hebben immers nog een pakket van 20 procent aandelen. De gesprekken zouden nog in een prille fase zitten. Bij Elia klinkt het dat het bedrijf nog niet op de hoogte is gesteld van een mogelijke verkoop van nieuwe aandelen 50Hertz door IFM. Het bericht wordt daardoor als een gerucht bestempeld.

Dat IFM zijn resterende belang zou willen verkopen, is aannemelijk. Het Australische fonds won de jackpot met de verkoop van zijn eerste schijf van 20 procent van 50Hertz. Het bod van de Chinezen - en dus de prijs die Elia betaalde - lag zes keer hoger dan de aankoopprijs. Als State Grid voor de resterende 20 procent opnieuw een stevige prijs wil betalen, kan IFM een tweede keer langs de kassa passeren.
Moeilijker

Als State Grid en IFM opnieuw tot een akkoord komen, is Elia weer aan zet. Maar nog eens een recordbedrag betalen voor een bijkomende participatie in 50Hertz zal moeilijker te financieren en te verantwoorden zijn. Al sluit een bron bij het dossier niet uit dat Elia in zo’n geval zijn voorkooprecht kan uitoefenen om daarna de aandelen bij een bevriende partij te herplaatsen. Vanuit Duitse hoek werden de voorbije maanden ook al financieringsopties aangeboden aan Elia om zijn participatie in 50Hertz op te trekken.

Voor Elia is de laatste 20 procent alvast veel minder waard dan de 20 procent om van 60 naar 80 procent te stijgen. Met een belang van 80 procent is er geen andere aandeelhouder met een blokkeringsminderheid meer en kunnen de Duitse en de Belgische activiteiten gemakkelijker samenwerken.

De Tijd

14-11-2014
Forum veteraan
Forum veteraan
Berichten: 1245
Lid geworden op: 29 Dec 2017 16:39
waarderingen: 290

Re: Elia System Operator SA

Berichtdoor 14-11-2014 » 16 Mei 2018 20:39

Het Chinese State Grid zou opnieuw aan het onderhandelen zijn over een participatie in de Duitse dochter van de stroomnetbeheerder Elia. State Grid andermaal buitenhouden kan Elia veel kosten.

Ondertussen in Portugal, bij een subsectorgenoot van Elia (nog andere zijn EDF en RENE):

ft.com schreef:Tuesday’s rejection by Energias de Portugal of a €9bn takeover by China Three Gorges completed the opening shots in what is likely to be a long and drawn out battle for control of Portugal’s largest utility.

At stake is much more than just the future of EDP. The proposed deal provides an important test of attitudes to Chinese investment in critical infrastructure on both sides of the Atlantic at a time of strained trade relations between Beijing and the US.

To complete the acquisition, CTG, the state-owned operator of China’s Three Gorges dam, would need regulatory approval from the 14 countries where EDP operates, including the US. But before it can get to that stage it must first persuade the Portuguese company’s shareholders to accept its bid.

CTG on Friday offered €3.26 a share for the 76.7 per cent of EDP that it does not already own. There was little surprise when the EDP board on Tuesday dismissed that as “inadequate”. The 5.5 per cent premium over the previous day’s closing share price fell short of “what is customary for European utilities where the offerer has acquired control,” the board said.

Karl
Forum elite
Forum elite
Berichten: 2130
Lid geworden op: 07 Dec 2014 14:52
waarderingen: 524
Contact:

Re: Elia System Operator SA

Berichtdoor Karl » 17 Mei 2018 13:07

Degroof Petercam trekt het koersdoel met bijna 10% op van €52 naar €57:

Beurshuis Degroof Petercam
Aandeel Elia System Operator
Datum 16 mei 2018
Advies Kopen
Koersdoel 57,00 EUR
petrus liked last!
Nyrstar Engie Euronav KBC Galapagos Acacia ABN Amro