Hyloris Pharmaceuticals

Beleggen, aandelen kopen in België, informatie, koersen en analysesbertje
Forum elite
Forum elite
Berichten: 9365
Lid geworden op: 30 jul 2012 14:53
waarderingen: 2378

Re: Hyloris Pharmaceuticals

Bericht door bertje »

Voor Hyloris wordt het belangrijkste nieuws dit jaar wellicht het Amerikaanse groen licht voor de postoperatieve pijnstiller Maxigesic IV. Maar het farmabedrijf wil ook zijn portefeuille verder uitbreiden.

Het Luikse farmabedrijf Hyloris, dat zich via herformuleringen of nieuwe toepassingen op het heruitvinden van bestaande geneesmiddelen toelegt, heeft 16 producten in portefeuille. Twee daarvan zijn al op de markt: Sotalol IV, voor de behandeling van voorkamerfibrillatie, en Maxigesic IV, een niet-opioïde pijnstiller voor postoperatieve pijnbestrijding.

Die 16 zijn evenwel geen eindpunt. Tegen eind 2024 wil Hyloris naar een portefeuille van 30 producten. Daarmee is het bedrijf naar eigen zeggen vrij uniek in zijn soort. ‘Ik ken niemand die op deze schaal doet wat wij doen’, zegt CEO Stijn Van Rompay. Het is telkens de intentie de nieuwe geneesmiddelen in zeven jaar op de markt te krijgen. Aangezien verschillende producten drie of vier jaar geleden al werden aangekondigd, worden 2024 en 2025 belangrijke jaren voor Hyloris.
Maxigesic IV in de VS

In afwachting is het dit jaar vooral uitkijken naar de Amerikaanse lancering van Maxigesic IV. De pijnstiller, een combinatie van paracetamol en ibuprofen, is via partnerbedrijven al in diverse landen beschikbaar, maar nog niet in de Verenigde Staten.

In juli 2022 vroeg de Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond FDA via een CRL (complete response letter) bijkomende informatie om een oordeel te kunnen vellen. ‘Het gaat om het dopje op de fles waarin Maxigesic IV is verpakt. We verwachten niet dat dat een probleem geeft’, zegt Van Rompay. Volgens de topman is de voorbereiding bijna afgerond en dient Hyloris in de komende twee tot drie maanden een nieuwe aanvraag in. ‘Dan is het out of our control. Het middel kan in twee maanden zijn goedgekeurd, maar het kan ook zes maanden duren.’

Met een beetje geluk zou het middel voor het einde van het jaar op de Amerikaanse markt moeten zijn. Dat is niet alleen de grootste farmamarkt ter wereld, Maxigesic kan er ook een oplossing bieden voor het opioïdenprobleem. Geopereerde patiënten krijgen in de VS vaak opioïden toegediend tegen de pijn, maar raken daar heel snel aan verslaafd.

In 2022 lag de nadruk bij Hyloris vooral op het onderzoek en de ontwikkeling van producten. De O&O-kosten verdubbelden tot 10,2 miljoen euro doordat diverse kandidaat-producten in een volgende onderzoeksfase zijn beland en de pijplijn verder werd aangevuld. Met 2,95 miljoen euro lag de omzet zowat 5 procent lager dan in 2021. Onder de streep tekende het bedrijf een verlies van 10,8 miljoen euro op, 7 procent minder dan in 2021.

Met 43,5 miljoen euro blijft de kaspositie vrij stevig. Hyloris haalde in april 15 miljoen euro op met een private plaatsing. Het denkt dat het met de huidige cashvoorraad voldoende in huis heeft om de 16 producten in portefeuille volledig te ontwikkelen. Maar als er producten bijkomen, wat de bedoeling is, is er meer geld nodig. Alle opties daarvoor liggen volgens financieel directeur Jean-Luc Vandebroek op tafel. ‘We zullen altijd kijken wat de beste oplossing is voor de aandeelhouders’, zegt hij.
Cajoeber liked last!


Plaats reactie