Taks op effectenrekening / effectentaks

Beleggen, aandelen kopen in België, informatie, koersen en analyses

Beleggen met ongekend lage tarieven?
Aandelen BE/NL €2+0,03% / VS €0,50+$0,004 p/st
Kernselectie: Geen kosten turbo's, ETF's en fondsen
DEGIRO: meer informatie / rekening openen


Gebruikersavatar
wannesax
Forum veteraan
Forum veteraan
Berichten: 1318
Lid geworden op: 18 aug 2014 19:21
waarderingen: 870
Contacteer:

Taks op effectenrekening / effectentaks

Bericht door wannesax »

Michel wil CD&V paaien met taks op effectenrekening (DS)
Premier Michel heeft een plan klaar waarmee hij hoopt dat CD&V de eis voor een meerwaardebelasting lost.

De eis van CD&V om een meerwaardebelasting in te voeren blokkeert al een hele tijd een rist dossiers in de federale regering, zoals de hervorming van de vennootschapsbelasting. Tijdens de begrotingsbesprekingen vorig jaar verliet CD&V-vicepremier Kris Peeters nog met veel misbaar de onderhandelingstafel omdat de andere regeringspartijen zo’n belasting niet zagen zitten. Die weerstand is het afgelopen jaar zeker niet verminderd. Open VLD stelde een paar maanden geleden in de Kamer nog eens expliciet zijn veto. Ook de N-VA staat er helemaal niet voor te springen.

Premier Michel (MR) hoopt nu met een abonnementstaks op de effectenrekeningen die verschillende standpunten te overbruggen. Via een effectenrekening handelt een belegger in aandelen en obligaties. De bedoeling zou zijn om bijvoorbeeld eenmaal per jaar naar het vermogen op de effectenrekening te kijken, en daar dan een kleine taks op te heffen.

Taks doorrekenen

Het lijdt weinig twijfel dat de financiële instellingen die taks zullen doorrekenen aan hun klanten. Zo’n taks heeft dan wel iets van een vermogensbelasting. Mogelijk trekt dat CD&V over de streep. ‘Wij hebben de meerwaardebelasting op tafel gelegd’, klinkt het bij de partij. ‘Maar we hebben ook altijd gezegd dat we andere voorstellen zullen bestuderen. Dat is dus wat we momenteel doen.’

Open VLD en N-VA zouden zich dan weer op de borst kunnen kloppen dat er geen meerwaardebelasting komt. Zo’n abonnementstaks wordt trouwens ook al geheven op spaarboekjes en beleggingsfondsen. Het past dus perfect in een ‘harmonisering van de spaarfiscaliteit’. Op spaarboekjes gaat het om een taks van 0,1929 procent, op beleggingsfondsen bedraagt die 0,0925 procent. Feit is dat heel veel mensen een effectenrekening hebben en dus in meer of mindere mate getroffen zullen worden.

Op tafel ligt bovendien het idee om de fiscale vrijstelling die vandaag geldt voor interesten op spaarboekjes, uit te breiden naar andere beleggingsproducten. Er zou met twee korven gewerkt worden: enerzijds een lagere vrijstelling dan vandaag op het spaarboekje en anderzijds een vrijstelling voor de opbrengsten van andere financiële producten zoals dividenden of obligaties. Op die manier zou meteen de nieuwe taks op effectenrekeningen voor een stuk gecompenseerd worden.

Beroepskosten

Daarnaast wordt er ook gedacht aan het optrekken van de forfaitaire beroepskosten voor zelfstandigen, en om het tarief op dividenden die een kmo uitbetaalt, te verminderen van 25 naar 15 procent. Toch voor het verse kapitaal dat beleggers sinds 2013 in de kmo stopten.

Premier Charles Michel (MR) hoopt om tegen eind juli een akkoord te bereiken over een hele rist sociaal-economische hervormingen én over de begrotingen van 2018 en 2019.
En dan komt alweer de hamvraag: wat is een groot vermogen?

http://www.standaard.be/cnt/dmf20170718_02978700
http://www.hln.be/hln/nl/942/Economie/a ... maak.dhtml
http://www.tijd.be/politiek-economie/be ... ce=website
lukkie liked last!Volg Beursig.com op Twitter en Facebook


Gebruikersavatar
Zeus
Premiummember
Premiummember
Berichten: 929
Lid geworden op: 30 mar 2015 21:35
waarderingen: 389
Contacteer:

Re: Taks op effectenrekening

Bericht door Zeus »

De financiële instellingen zouden het zelf moeten inhouden - gecombineerd met de voorwaarde dat het pas vanaf een bepaald vermogen zou gelden, kan je je effecten dus beter spreiden over verschillende banken of brokers. Voor Belgische rekening geldt nog steeds een fiscaal bankgeheim in de zin dat de fiscus enkel bij vermoedens van fiscale fraude over rekeninginformatie kan beschikken, i.t.t. automatische gegevensverwerking bij buitenlandse rekeningen.

Als de taks bv. zou gelden vanaf 50 000 euro, kan je het er op wagen 49 K bij Keytrade te zetten, 49 K bij KBC, 49 K bij Binck, ....

Gebruikersavatar
Freddy
Forum elite
Forum elite
Berichten: 2100
Lid geworden op: 10 sep 2014 13:12
waarderingen: 666
Contacteer:

Re: Taks op effectenrekening

Bericht door Freddy »

Zeus schreef:De financiële instellingen zouden het zelf moeten inhouden - gecombineerd met de voorwaarde dat het pas vanaf een bepaald vermogen zou gelden, kan je je effecten dus beter spreiden over verschillende banken of brokers. Voor Belgische rekening geldt nog steeds een fiscaal bankgeheim in de zin dat de fiscus enkel bij vermoedens van fiscale fraude over rekeninginformatie kan beschikken, i.t.t. automatische gegevensverwerking bij buitenlandse rekeningen.

Als de taks bv. zou gelden vanaf 50 000 euro, kan je het er op wagen 49 K bij Keytrade te zetten, 49 K bij KBC, 49 K bij Binck, ....
dan hoop ik dat de banken een actie opzetten waarbij ze de overplaatsingskost terugbetalen :lol:

Veko
Forum verkenner
Forum verkenner
Berichten: 41
Lid geworden op: 07 nov 2014 11:46
waarderingen: 6
Contacteer:

Re: Taks op effectenrekening

Bericht door Veko »

Eigenlijk crimineel hoe ze al jaren de mensen drijven in de handen van grootbanken richting fondsen etc. en nu zouden ze er nog eens een jaarlijks afroomingspercentage aan toevoegen.

+ wat met buitenlandse effectenrekeningen; Het zal weer aan de rekeninghouder zelf zijn zeker om de paperassen te doen (de 'vergeet' achtige worden wederom beloond)

Afgaande op de speculaastaks zal een 'groot' kapitaal vanaf 50k zijn waarschijnlijk (aangezien daar die jaarlijkse vrijstelling van 50k telde)
Symrise, Sofina, Ageas, TAG Immo, Shell, Suez SA, Argen-X, Veolia, Xior, Aedifica, Brederode, Genfit, Berkshire Hathaway, Celyad, TINC, GBL, Adobe, Elia, TINC

Gebruikersavatar
wannesax
Forum veteraan
Forum veteraan
Berichten: 1318
Lid geworden op: 18 aug 2014 19:21
waarderingen: 870
Contacteer:

Re: Taks op effectenrekening

Bericht door wannesax »

Regering denkt aan taks op effectenrekening (De Tijd)

De regering overweegt een jaarlijkse taks op de effectenrekening als alternatief voor een meerwaardebelasting.

Dat schrijven De Standaard en Het Laatste Nieuws woensdag. De eis van CD&V om een meerwaardebelasting in te voeren bemoeilijkt al langer het overleg in de regering. Voor de andere Vlaamse regeringspartijen is zo'n belasting onverteerbaar.

VFB: 'Beleggers gaan verhuizen naar andere producten'

'Beleggers gaan verhuizen naar producten die fiscaal voordeliger zijn, zoals verzekeringsproducten, en dat kan toch niet de bedoeling zijn.' Zo reageert Sven Sterckx, de voorzitter van de Vlaamse federatie van beleggingsclubs (VFB).

Maar alles hangt ervan af wat achter dit voorstel zit, nuanceert hij, en die informatie ontbreekt voorlopig. De taks wordt geïnd via de banken. Die worden nu ook al belast op de hoeveelheid cash geld die ze aanhouden. Maar in de praktijk komt de taks wel bovenop andere belastingen zoals de roerende voorheffing. 'Dat is niet logisch. De regering kan zo wel doen alsof de consument niet direct geraakt wordt.'


Maar de regering beloofde wel een verlaging van de vennootschapsbelasting. Daarom komen nu alternatieven op de regeringstafel. Premier Charles Michel (MR) wil voor het einde van deze maand immers een akkoord over een pakket sociaal-economische hervormingen.

Volgens De Standaard en het Laatste Nieuws ligt nu een plan op tafel om een taks te heffen op de effectenrekening. Dat is de rekening die beleggers gebruiken om hun beleggingen te beheren. Elk jaar zou daarop eenmalig een lichte belasting geheven worden. Zo'n jaarlijkse taks bestaat nu al op spaarboekjes en beleggingsfondsen.

Gericht op grote vermogens

Veel mensen beschikken over een effectenrekening. Een taks op die rekening kan dus als alternatief gelden voor een meerwaardetaks. CD&V is bereid de idee te onderzoeken. Naar verluidt eist de partij wel dat de taks geheven wordt door de bank en gericht is op de grote vermogens. De beleggers kijken immers ook al aan tegen een verhoging van de roerende voorheffing tot 30 procent.

Om die taks op de effectenrekening te compenseren, liggen eveneens een aantal opties op tafel. De fiscale vrijstelling van het spaarboekje zou worden verlaagd, maar er komt een vrijstelling voor andere financiële producten zoals dividenden of obligaties.

Uitbreiding fiscale vrijstelling

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) wil het plafond voor de aftrek voor pensioensparen verhogen naar 1.200 euro. Er wordt ook gedacht aan het optrekken van de forfaitaire beroepskosten voor zelfstandigen. Het fiscaal tarief dat een kmo uitbetaalt op dividenden zou verlaagd worden van 25 naar 15 procent.

Dit weekeinde moeten de topministers al een heel eind komen in de opmaak van de begroting en het oplijsten van de nieuwe sociaal-economische maatregelen.

Haiko17
Forum actieveling
Forum actieveling
Berichten: 737
Lid geworden op: 15 dec 2012 19:20
waarderingen: 325

Re: Taks op effectenrekening

Bericht door Haiko17 »

Als ze woord houden met hun uitbreiding van de fiscale vrijstelling van enkel het spaarboekje naar ook dividenden, dan denk ik dat we uiteindelijk netto eerder winst zullen maken door de hogere dividenden dan iets verliezen aan die taks op de effectenrekening.
En grote vermogens, komaan, daar kan je toch op geen enkele geloofwaardige manier 50 000 euro onder verstaan? 250 000 misschien al wel, maar zelfs dat is nog niet bepaald groot hé.
We zien het wel komen. Ik denk dat Open VLD en N-VA sterk genoeg staan om een redelijke deal te onderhandelen met CD&V.
Port: Galapagos, WDP, EVS, Ageas, Barrick Gold, RDSB, Euronav, CFE, AVH, RTL, Texaf, VGP, Resilux, AB Inbev, Econocom, Sioen, ArgenX, Melexis, Nvidia, Jensen

yvastok
Forum verkenner
Forum verkenner
Berichten: 93
Lid geworden op: 16 okt 2016 10:26
waarderingen: 45
Contacteer:

Re: Taks op effectenrekening

Bericht door yvastok »

Ik denk dat er nog meer ganzen gaan vliegen.....

Afbeelding
“the art of taxation consists in so plucking the goose as to obtain the largest possible amount of feathers with the smallest possible amount of hissing.” Jean baptiste colbert.

Ze leren zelfs niet van hun vorige fouten. Allerminst zullen ze beginnen met zichzelf en hun aantallen in vraag te stellen. De benaming "beleidsmensen" en "volksvertegenwoordigers" onwaardig.
Ga er vandaag geen woorden aan vuilmaken. Effen verslikt in mijn koffie. Minwaarden worden dus ook belast.

http://www.knack.be/nieuws/belgie/mates ... 79495.html

timothy v
Forum actieveling
Forum actieveling
Berichten: 436
Lid geworden op: 14 jan 2016 16:19
waarderingen: 111
Contacteer:

Re: Taks op effectenrekening

Bericht door timothy v »

belastingen heffen is geen oplossing , enkel uitstel. het gedrag van mensen veranderd dan waardoor er nieuwe verliesposten ontstaan .het gat in de begroting zal nooit gedicht worden.wie denkt van wel gelooft in sprookjes.
dochter123 liked last!

Gebruikersavatar
Zeus
Premiummember
Premiummember
Berichten: 929
Lid geworden op: 30 mar 2015 21:35
waarderingen: 389
Contacteer:

Re: Taks op effectenrekening

Bericht door Zeus »

Haiko17 schreef: We zien het wel komen. Ik denk dat Open VLD en N-VA sterk genoeg staan om een redelijke deal te onderhandelen met CD&V.
Pfff, wat gaan ze in de plaats vragen? Het verlanglijstje van VOKA onder het motto 'jobs jobs jobs' terwijl de reële belastingdruk voor de modale inkomens amper wijzigt en zijn koopkracht jaar na jaar daalt.
dochter123 liked last!

Gebruikersavatar
charel01
Premiummember
Premiummember
Berichten: 24799
Lid geworden op: 02 jan 2012 20:17
Locatie: Provincie Antwerpen
waarderingen: 13973
Contacteer:

Re: Taks op effectenrekening

Bericht door charel01 »

Banken schieten taks op effectenrekening af
Bankenfederatie Febelfin is geen voorstander van het idee van de regering-Michel om een taks op effectenrekeningen in te voeren.

De federale regering overweegt een jaarlijkse taks op de effectenrekening als alternatief voor een meerwaardebelasting. Hoe die taks er precies moet uitzien, is nog niet duidelijk, maar de overheid denkt aan een abonnementstaks, zoals nu bijvoorbeeld al het geval is bij spaarboekjes, beleggingsfondsen en verzekeringsproducten.

Zo'n abonnementstaks wordt door de banken betaalt. U als spaarder of belegger wordt indirect wel getroffen in de vorm van hogere kosten.

'Het financieel vermogen van de Belgen wordt al zeer zwaar aangesproken. Voor de banken is de factuur in de loop der jaren al verzevenvoudigd', zegt topman Michel Vermaerke van Febelfin.

Er zijn in ons land naar schatting 3,5 à 3,9 miljoen effectenrekeningen. Daar zou alles samen zo'n 250 à 270 miljard euro opstaan. 'Het gaat om een ruwe schatting, waar we geen filter gebruikt hebben', benadrukt Vermaerke.' Vraag is welke effecten nu precies belast zullen worden. Wat bijvoorbeeld met niet-beursgenoteerde effecten? En wat met coöperatieve aandelen, zoals die van Arco bijvoorbeeld?
'Desaltniettemin gaat het om een zeer substantieel deel van het financieel vermogen van de Belgen. Vermogen, dat verplaatsbaar is. Welke buitenlandse bank gaat die taks betalen als er een heffing aan de bron zou gebeuren?', stelt Vermaerke.

Volgens Vermaerke dragen de banken al sterk bij aan de Belgische Schatkist. 'Voor dit jaar gaat het om 1,1 miljard euro', aldus Vermaerke. Vorig jaar zette de overheid het licht op groen voor een hogere bankentaks. Daarbij werden vier verschillende taksen en heffingen, waaronder de abonnementstaks op het spaarboekje, gebundeld. Die taks moet zo'n 800 miljoen euro opbrengen. Daar komt nog eens 300 miljoen euro bij voor het depositogarantiestelsel. Samen met de bijdrage voor het Europees reddingsfonds van 300 miljoen euro, loopt de totale factuur voor de banken op tot 1,4 miljard.

Daarnaast wordt het financieel vermogen van de Belgen ook al stevig belast.
Bron:"De Tijd"
Go with the flow.


Deelnemen aan het forum + meer functies?

Deel kennis en vragen met duizenden beleggers,
minder advertenties, ideaal voor smartphone, betere
gebruikservaring en gratis abonneren op favoriete
onderwerpen. Registreer binnen 1 minuut!Plaats reactie