Sofina

Beleggen, aandelen kopen in België, informatie, koersen en analyses

pnobels
Forum actieveling
Forum actieveling
Berichten: 251
Lid geworden op: 03 jan 2012 21:35
waarderingen: 53

Sofina

Bericht door pnobels »

Vandaag ingestapt voor lange termijn. Sofina heeft een mooie defensieve spreiding (ik zou durven zeggen dat het trekjes van een fonds heeft) en is (nog steeds) serieus ondergewaardeerd. Nadeel : t'stijgt ook niet snel. Is dus echt voor de 'lange termijn'. Mooi dividend als zoethoudertje. Volgens mij op dit moment een betere optie dan allerlei individuele aandelen, waarvan toch een pak op waarderingen staan waar ik 'stop' op zeg... :o

Ter info :
http://www.dierickx.be/cgi/DLA/HTML_DLA ... yle=Advieskoe_lio
Forum gebruiker
Forum gebruiker
Berichten: 153
Lid geworden op: 24 jul 2012 21:36
waarderingen: 38

Re: Sofina

Bericht door koe_lio »

Iemand idee wat er met Sofina aan de hand is? Stijgt de laatste tijd hevig,voor Sofina dan toch, en ze blijven ook aandelen inkopen. Ik hou ze nog wat rustig bij.

Gebruikersavatar
Arendsoog
Forum elite
Forum elite
Berichten: 5111
Lid geworden op: 03 jan 2012 23:46
waarderingen: 569

Re: Sofina

Bericht door Arendsoog »

Vandaag de jaarresultaten over 2012, ik kan nog geen nieuws of bericht vinden dus verwacht deze nabeurs. Iemand een idee wat de resultaten kunnen zijn?

Gebruikersavatar
Arendsoog
Forum elite
Forum elite
Berichten: 5111
Lid geworden op: 03 jan 2012 23:46
waarderingen: 569

Re: Sofina

Bericht door Arendsoog »

Resultaten:
VERSLAG VAN DE RAAD VAN BESTUUR

Het geconsolideerde eigen vermogen van Sofina nam toe van € 3.465 miljoen op 31 december 2011 tot € 3.684 miljoen op 31 december 2012. Dit komt neer op respectievelijk € 101,12 en € 108,69 per aandeel.

Sofina heeft in 2012 zijn strategie van investeringen op lange termijn voortgezet, als gezochte minderheidsaandeelhouder die groeiende vennootschappen begeleidt, bestuurd door ondernemers of families, met name door een actieve aanwezigheid in hun bestuursorganen.

Wat de nieuwe investeringen betreft, nam Sofina een eerste deelneming, rechtstreeks en onrechtstreeks, in GL events, de marktleider in evenement- diensten die genoteerd staat op Euronext Parijs, door 8,7% van het kapitaal van deze vennootschap te verwerven en 8,4% van de moedermaatschappij, de holding Polygone. Sofina investeerde ook in de Franse vennootschap Spartoo, Europees marktleider in de online verkoop van schoenen, waarvan het 8,99% van het kapitaal heeft verworven.

Wat betreft de reeds aangehouden deelnemingen, vergrootte Sofina zijn aanwezigheid in het kapitaal van de vennootschappen Mersen en Sibelco. Sofina vergrootte zijn deelneming in het kapitaal van Sylve Invest, de holding die de vennootschap Petit Forestier controleert, tot 43.1% en dit omwille van de terugbetaling van zijn obligaties in aandelen. Sofina volstortte ook een gedeelte van het opgevraagde kapitaal van de vennootschap O3b Networks, een uitbater van satellieten specifiek bestemd voor groeimarkten.

Wat de verkopen betreft, werd de portefeuille hoofdzakelijk gekenmerkt door de totale verkoop van de deelneming in François Charles Oberthur Fiduciaire (FCOF), dit ten gevolge van de verkoop door FCOF van haar activiteiten “Kaarten” en “Identiteiten” in 2011. Sofina is de oprichters van de Financière Callataÿ & Wouters gevolgd bij de verkoop van de controle van de groep aan Sopra Group. Ook werden de aandelen van International Power aangeboden voor het openbaar bod tot overname door GDF Suez op deze vennootschap. Ten slotte werden de participaties in SES, Total en GDF Suez verminderd.

Op het niveau van de private equity bleef Sofina in 2012 investeren bij beheerders van zowel nieuwe fondsen als van fondsen die reeds in zijn portefeuille vertegenwoordigd waren, waarmee Sofina relaties op lange termijn mee nastreeft, in de Verenigde Staten, in Europa en in bepaalde groeilanden. Het rendement van de portefeuille bleef positief, wat overwegend te danken was aan uitkeringen afkomstig uit de Verenigde Staten, onder andere gekenmerkt door enkele belangrijke beursintroductie. De nieuwe verbintenissen van het boekjaar 2012 bedragen € 106,4 miljoen, tegen € 101,9 miljoen in 2011, en werden hoofdzakelijk aangegaan in de Verenigde Staten en op de groeimarkten, waar een groot gedeelte van de economische blootstelling zich in India en China bevindt.

Op 4 september 2012 heeft Sofina bij institutionele beleggers obligaties en warrants uitgegeven die, indien van toepassing, toegang geven tot GDF Suez aandelen. Deze operatie liet de vennootschap toe USD 250 miljoen op te halen die werd aangewend voor de terugbetaling van bestaande kredietlijnen en die moest zorgen voor een betere dekking van haar activiteiten in US dollar. Verdere informatie over deze operatie werd meegedeeld op de website van de vennootschap (http://www.sofina.be" onclick="window.open(this.href);return false;).
De geconsolideerde winst voor het op 31 december 2012 afgesloten boekjaar bedraagt € 152,1 miljoen, tegen € 140,1 miljoen voor het voorgaande boekjaar. Op het niveau van Sofina nv werd eind 2012 een winst van € 184,4 miljoen geregistreerd, tegen een verlies van € 125,1 miljoen in 2011.

Voorgesteld wordt om een nettodividend van € 1,55 per aandeel uit te keren, dat is een verhoging van 5,4% ten opzichte van het nettodividend van het voorgaande boekjaar. Dit ligt in lijn met het beleid, met name een constante verhoging van het dividend, gevoerd door Sofina sinds 1956, het jaar waarin het huidige Sofina tot stand kwam.

Op 31 december 2012 bezat Sofina 852.294 eigen aandelen, wat 2,45% van het maatschappelijk kapitaal vertegenwoordigt. Ter informatie: in 2012 bedroegen de uiterste slotkoersen van het aandeel Sofina op Euronext Bruxelles € 56,86 en € 69,01.
Zoals meegedeeld in de tussentijdse verklaring op 2 april 2013 deed er zich sinds de afsluiting van het vorige boekjaar geen gebeurtenis voor die van aard was om de liquiditeit, de solvabiliteit of de rendabiliteit van de vennootschap noemenswaardig te beïnvloeden. Sofina versterkte zijn deelnemingen in GL events, Spartoo en Touax, van die laatste overschreed de deelneming van Sofina op 11 februari 2013 de drempel van 20%.

Het bestuursmandaat van de heren Harold Boël, Michel Tilmant en David Verey loopt af op de Algemene Vergadering van 2 mei 2013. Er zal worden voorgesteld hun mandaten te hernieuwen.

De vennootschap heeft geen bijkantoor en oefent geen activteiten uit in verband met Onderzoek- en Ontwikkeling.
Richard Goblet d’Alviella, de Uitvoerend Voorzitter, en Harold Boël, de Gedelegeerd Bestuurder, bevestigen in naam en voor rekening van de Raad van Bestuur dat bij hun weten:

a) de financiële staten, opgesteld overeenkomstig de geldende boekhoud- normen, een getrouwe weergave zijn van het patrimonium, de financiële toestand en de resultaten van de vennootschap en van de globaal geconsolideerde ondernemingen;
b) het jaarverslag een waarheidsgetrouwe uiteenzetting bevat over de evolutie van de activiteiten, de resultaten en de toestand van de vennootschap en van de globaal geconsolideerde ondernemingen alsmede een beschrijving van de belangrijkste risico’s en onzekerheden waarmee ze worden geconfronteerd.

De Raad van Bestuur heeft de kwaliteit van de inspanningen van de medewerkers van de vennootschap, vooral met betrekking tot de talrijke operaties die vorig jaar werden uitgevoerd en waarvoor de actieve betrokkenheid van iedereen vereist was, ten zeerste gewaardeerd. In naam van alle aandeelhouders dankt de Raad hen daarvoor.

Gebruikersavatar
Arendsoog
Forum elite
Forum elite
Berichten: 5111
Lid geworden op: 03 jan 2012 23:46
waarderingen: 569

Re: Sofina

Bericht door Arendsoog »

Wie de rest wil lezen moet even gaan zitten: http://www.sofina.be/pdf/RANL201204.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;

Gebruikersavatar
Arendsoog
Forum elite
Forum elite
Berichten: 5111
Lid geworden op: 03 jan 2012 23:46
waarderingen: 569

Re: Sofina

Bericht door Arendsoog »

Op de vraag welke aandelen je bijhoud voor het leven of koopt voor je kleinkinderen, antwoordt Patrick Millecam van de Gentse vermogensbeheerder Value square dat hij voluit de kaart trekt van de familiale holdings. In België denkt hij in de eerste plaats aan Sofina en Henex van de familie Boël die 'nog nooit het dividend verlaagden'.

De Tijd

aerts2000
Forum actieveling
Forum actieveling
Berichten: 272
Lid geworden op: 01 nov 2012 13:57
waarderingen: 62

Re: Sofina

Bericht door aerts2000 »

http://www.unquote.com/southern-europe/ ... r-privalia" onclick="window.open(this.href);return false;

http://economia.elpais.com/economia/201 ... 82208.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Sofina ziet kansen in Spanje... 8-)

Gaahl
Forum gebruiker
Forum gebruiker
Berichten: 221
Lid geworden op: 25 feb 2013 15:19
waarderingen: 40

Re: Sofina

Bericht door Gaahl »

Buiten mezelf en arendsoog volgt waarschijnlijk niemand dit aandeel? 8-) :)

Soit, juist gezien dat het nu al aan bijna 74 staat en de laatste stijgt het aandeel ook quasi iedere dag. Mijn dividend heb ik ondertussen al ruimschoots terugverdiend!

Volume vandaag: 62800 stuks. Normaal max 10.000 dacht ik?

Wie is er hier sofina's aan het opkopen? :o
Port: Bekaert, Barco, Com Des Alp, CMB, Delhaize, GBL, Sofina, Ter Beke, Tig.

tosca
Forum veteraan
Forum veteraan
Berichten: 1417
Lid geworden op: 12 mei 2012 13:37
waarderingen: 458

Re: Sofina

Bericht door tosca »

Gaahl schreef:Buiten mezelf en arendsoog volgt waarschijnlijk niemand dit aandeel? 8-) :)

Soit, juist gezien dat het nu al aan bijna 74 staat en de laatste stijgt het aandeel ook quasi iedere dag. Mijn dividend heb ik ondertussen al ruimschoots terugverdiend!

Volume vandaag: 62800 stuks. Normaal max 10.000 dacht ik?

Wie is er hier sofina's aan het opkopen? :o
Jawatte hoog volume. Zou het niet kunnen dat Sofina zelf eigen aandelen terug aan het inkopen is of Henex die bijkoopt?
Ik volg vooral Henex de moederholding :P

bergenendalen
Forum verkenner
Forum verkenner
Berichten: 30
Lid geworden op: 03 okt 2012 07:08
waarderingen: 5

Re: Sofina

Bericht door bergenendalen »

[quote="tosca"][quote="Gaahl"]Buiten mezelf en arendsoog volgt waarschijnlijk niemand dit aandeel? 8-) :)

Er zijn nog volgers van zowel Henex als Sofina, echter de communicatie van beide bedrijven is zo summier :-(
Maar kwaliteit is er zeker, en de koersen doen het verre van slecht de laatste tijd. Houden zoPlaats reactie