Fluxys

Beleggen, aandelen kopen in België, informatie, koersen en analyses11111yes11111
Forum actieveling
Forum actieveling
Berichten: 285
Lid geworden op: 29 mei 2020 15:20
waarderingen: 92

Re: Fluxys

Bericht door 11111yes11111 »

Austin Harley schreef: ↑
12 okt 2022 13:51
11111yes11111 schreef: ↑
12 okt 2022 10:04
Die 300 miljoen komt van die speciale reserve rekening dus het lijkt me extreem waarschijnlijk dat het dividend voor 2023 doorgaat. Iemand andere mening?
Opgelet voor aandelen waar Jantje staat of gemeenten van deel uitmaken
Zie BPOST, PROXIMUS,... = regelrechte rampen voor overige aandeelhouders
Ik mijd deze
Monopolie + Publigas levert dividend op voor de gemeentekas. Ik vind de vergelijking niet volledig vergelijkbaar.

Ben wel zeker mee met uw verhaal de NBB is ook een mooi voorbeeld.
d'Ieteren (30%, winst gepakt 1/2024), Elia (30%)
ca.5% :UCB, besi winst genomen november 23, ab inbev, ASML winst gepakt 2 2024, orange belgium, evs, kinepolis, AVH, euronext, Econocom 1/ 2024 , alfen 1/ 2024, basic fit 1 /2024
Buy and hold


NewB76
Forum elite
Forum elite
Berichten: 3252
Lid geworden op: 21 jul 2018 13:41
waarderingen: 1119

Re: Fluxys

Bericht door NewB76 »

uit de wandelgangen : nieuwe beheerder JC Marcourt
https://www.7sur7.be/economie/marcourt- ... gle.com%2F

Hendrick
waarderingen: 4

Re: Fluxys

Bericht door Hendrick »

Fluxys bouwt pijpleiding van de toekomst

Tussen Desteldonk en Opwijk is gasnetbeheerder Fluxys druk bezig met de aanleg van 44 kilometer aan nieuwe pijpleidingen. Daar zal niet alleen aardgas kunnen doorstromen, maar in de toekomst ook waterstof.

Fluxys heeft vandaag al een ondergrondse aardgaspijpleiding lopen tussen Zeebrugge en de Duitse grens. Tussen Brussel en Duitsland lopen er twee leidingen op dat traject, maar het stuk tussen Zeebrugge en Brussel dient nog ontdubbeld te worden.

Die ontdubbeling is cruciaal voor de aardgasbevoorrading van ons land en de buurlanden, in het bijzonder Duitsland, dat deels rekent op de aanvoer van aardgas vanuit Zeebrugge om het weggevallen Russisch pijpleidinggas te vervangen.

Nieuw is dat door de stalen buizen die Fluxys in de grond legt in de toekomst ook waterstof zal kunnen stromen. Op termijn wil Fluxys zijn netwerk immers meer en meer gebruiken om waterstof te vervoeren, ter vervanging van fossiel aardgas. Dat moet helpen om van België de waterstofhub van Europa te maken.

Het is voor het eerst dat Fluxys pijpleidingen aanlegt voor dergelijk duaal gebruik. In principe zou vanaf 2026 de eerste waterstof door de nieuwe pijpleiding kunnen stromen.


https://www.msn.com/nl-be/financien/nie ... 3d02&ei=26

Phillipe
Forum gebruiker
Forum gebruiker
Berichten: 129
Lid geworden op: 01 aug 2023 11:11
waarderingen: 23

Re: Fluxys

Bericht door Phillipe »


Ook gasbedrijf Fluxys boekt uitzonderlijke winsten, wat moet daarmee gebeuren?

Door de energiecrisis en de drukte op de gasmarkt kan gastransporteur Fluxys hogere tarieven toepassen. Volgens de federale energieregulator CREG zou het kunnen gaan om tientallen tot honderden miljoenen euro's extra. Vanavond publiceert Fluxys zijn resultaten van de eerste jaarhelft, dan weten we meer. De vraag is wat er met dat geld moet gebeuren, want Fluxys is een gereguleerd bedrijf dat niet zomaar vrij over zijn winst kan beschikken.

Fluxys is de beheerder van het ondergrondse netwerk van pijpleidingen waarin gas onder hoge druk wordt getransporteerd. Je zou Fluxys de autosnelweg van het gas kunnen noemen, zoals Elia dat is voor elektriciteit. Het bedrijf brengt het gas "langs de autosnelweg" naar de distributienetbeheerders, die het dan langs kleinere wegen en onder lage druk tot bij de consument brengen. Fluxys staat ook in voor de doorvoer van gas over ons grondgebied van en naar onze buurlanden. Het transport van gas tot bij de distributienetbeheerders en naar onze buurlanden levert geld op: het bedrijf int daarop transporttarieven.

Drukte op de autosnelweg

Door de oorlog in Oekraine is het drukker geworden op de autosnelweg van Fluxys, omdat er meer gas over het Belgische netwerk passeert. Dat heeft te maken met onze geografische ligging. Vroeger liepen de gasstromen in Europa vooral van oost naar west: vanuit Rusland richting West-Europa. Nu het Russische gas grotendeels is weggevallen, lopen de gasstromen van west naar oost. Ons land is daarbij een belangrijke doorgangsregio. Gas wordt via pijpleidingen aangevoerd uit bijvoorbeeld Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk en via ons land doorgevoerd naar Duitsland en Nederland. Ook het gas dat via schepen wordt aangevoerd (zie verder), moet eerst door de "Belgische" pijpleidingen.

File aan de grens

Het is dus bijzonder druk op dat netwerk. Er ontstaat zelfs file (in het jargon "congestie") aan de grens, op de plaatsen waar het gas van het Belgische netwerk overgaat op het netwerk van Nederland of Duitsland. En dat heeft financiële gevolgen voor de uitbater van het netwerk, want bij elke grensovergang moet er betaald worden.

Om dat systeem aanschouwelijk te maken: stel je een autoweg voor waarbij je aan de grens aan een tolpoort komt, en waarbij je eerst een kaartje moet betalen om uit te checken uit het Belgische autowegennet en dan een kaartje moet kopen voor het binnenrijden van het Nederlandse of Duitse net.

Op het gasnet zit het zo: bij normaal, gestaag transport gebeurt dat in- en uitchecken aan vaste tarieven. Maar bij grote drukte, als iedereen tegelijk door de tolpoort wil, worden die kaartjes om de grens over te gaan geveild en gaat de prijs omhoog. Onder meer daardoor krijgt Fluxys nu veel meer inkomsten dan anders. “Het netwerk zit constant overvol”, klinkt het in de sector.

Vloeibaar gas per schip

Naast dat transport van gas via pijpleidingen heeft Fluxys nog een andere belangrijke activiteit. Het bedrijf baat ook de LNG-terminal uit in Zeebrugge, de installatie in de haven waar vloeibaar gas aankomt, per schip. (LNG is de Engelse afkorting van vloeibaar gas, Liquified Natural Gas.) Die LNG-tankers moeten betalen voor een tijdsslot aan de terminal: de tijd waarin ze kunnen aanmeren en het vloeibare gas lossen, waarna het wordt opgeslagen en dan later verwarmd zodat het opnieuw gasvormig wordt en de pijpleidingen in kan. Ook voor die hele operatie moet worden betaald aan Fluxys.

Vechten voor een tijdsslot in Zeebrugge

Ook op de LNG-terminal in Zeebrugge is het al maanden superdruk. De slots om de terminal te gebruiken zijn normaal lang op voorhand geboekt door gasproducenten uit bijvoorbeeld Qatar of de Verenigde Staten. Maar nu komen er extra LNG-schepen aan om Europa via Zeebrugge van gas te voorzien, om het weggevallen Russische gas te compenseren. De slots worden daarom wat dichter op elkaar ingepland om extra beurten te creëren en ook die worden nu aan hoge prijzen geveild want er wordt als het ware voor gevochten. Een normaal tijdsslot voor een LNG-schip kost ruim 600.000 euro, nu kan de prijs oplopen tot in de miljoenen. In de vakpers is zelfs sprake van een veiling die ruim 25 miljoen euro opleverde.

Fluxys krijgt dus plots, door omstandigheden, veel meer geld binnen. Niet alleen Fluxys trouwens. De Qatari's of de Amerikanen verkopen soms ook hun eigen, lang geleden geboekte slots door aan prijzen die vele malen hoger liggen dan wat ze er zelf voor betaald hebben.

In een presentatie in het federale parlement wees de energieregulator CREG onlangs al op die extra inkomsten voor Fluxys: "Er zouden de komende maanden tientallen tot honderden miljoenen euro's extra beschikbaar kunnen komen", zei directeur Laurent Jacquet.

De vraag is wat er met het extra geld moet gebeuren. Fluxys is een "gereguleerd bedrijf". Dat betekent dat de overheid toezicht houdt op zijn werking en zijn tarieven. Om die reden zitten er heel wat politici in de raad van bestuur. Het bedrijf mag niet zomaar doen wat het wil met zijn inkomsten. Het mag bijvoorbeeld maar een beperkt deel daarvan uitkeren aan zijn aandeelhouders. Dat zijn trouwens, in meerderheid, de Belgische gemeenten, via de holding Publigas.

Onverwacht grote buffer

Als Fluxys extra geld heeft bovenop wat nodig is voor de normale werking, blijft dat tijdelijk in een soort buffer, een aparte rekening, de zogenaamde "regularisatierekening". Daar mag op het einde van de rit (het einde van een tariefperiode, een cyclus van vier jaar) maar 100 miljoen euro op staan. De huidige tariefperiode loopt tot eind volgend jaar en eind 2021 stond er 250 miljoen euro op de rekening.

Vanuit die buffer moet het geld gaan naar investeringen (waarvoor Fluxys het geld wellicht het liefst zou gebruiken) en/of naar een verlaging van de transporttarieven. Die transporttarieven worden ook aangerekend aan de eindconsument, u en ik dus, maar op de jaarfactuur is dat peanuts. Zo heeft Fluxys eerder dit jaar, omdat de buffer al te groot was, 45 miljoen van die regularisatierekening gebruikt om de tarieven voor de consument te verlagen. Op jaarbasis kwam dat uit op een verschil van 3,5 euro. Anders gezegd: de hoge energiefactuur is niet te wijten aan de transporttarieven van Fluxys.

Of nog anders gezegd: stel dat Fluxys al zijn extra winst gebruikt om het terug te geven aan alle consumenten, dan winnen die consumenten misschien 30 of 40 euro per jaar. Maar feit is wel dat Fluxys plots over een buffer beschikt die veel groter is dan verwacht. En de overheid zoekt overal geld om iets te doen aan de hoge energiefacturen van bepaalde groepen. Je kunt je dus voorstellen dat er stemmen zullen opgaan om dat geld, dat er gekomen is door de energiecrisis, te gebruiken om de uitwassen van de crisis tegen te gaan.

https://www.msn.com/nl-be/nieuws/other/ ... bcead53770

11111yes11111
Forum actieveling
Forum actieveling
Berichten: 285
Lid geworden op: 29 mei 2020 15:20
waarderingen: 92

Re: Fluxys

Bericht door 11111yes11111 »

Phillipe schreef: ↑
08 feb 2024 10:43

Ook gasbedrijf Fluxys boekt uitzonderlijke winsten, wat moet daarmee gebeuren?

Door de energiecrisis en de drukte op de gasmarkt kan gastransporteur Fluxys hogere tarieven toepassen. Volgens de federale energieregulator CREG zou het kunnen gaan om tientallen tot honderden miljoenen euro's extra. Vanavond publiceert Fluxys zijn resultaten van de eerste jaarhelft, dan weten we meer. De vraag is wat er met dat geld moet gebeuren, want Fluxys is een gereguleerd bedrijf dat niet zomaar vrij over zijn winst kan beschikken.

Fluxys is de beheerder van het ondergrondse netwerk van pijpleidingen waarin gas onder hoge druk wordt getransporteerd. Je zou Fluxys de autosnelweg van het gas kunnen noemen, zoals Elia dat is voor elektriciteit. Het bedrijf brengt het gas "langs de autosnelweg" naar de distributienetbeheerders, die het dan langs kleinere wegen en onder lage druk tot bij de consument brengen. Fluxys staat ook in voor de doorvoer van gas over ons grondgebied van en naar onze buurlanden. Het transport van gas tot bij de distributienetbeheerders en naar onze buurlanden levert geld op: het bedrijf int daarop transporttarieven.

Drukte op de autosnelweg

Door de oorlog in Oekraine is het drukker geworden op de autosnelweg van Fluxys, omdat er meer gas over het Belgische netwerk passeert. Dat heeft te maken met onze geografische ligging. Vroeger liepen de gasstromen in Europa vooral van oost naar west: vanuit Rusland richting West-Europa. Nu het Russische gas grotendeels is weggevallen, lopen de gasstromen van west naar oost. Ons land is daarbij een belangrijke doorgangsregio. Gas wordt via pijpleidingen aangevoerd uit bijvoorbeeld Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk en via ons land doorgevoerd naar Duitsland en Nederland. Ook het gas dat via schepen wordt aangevoerd (zie verder), moet eerst door de "Belgische" pijpleidingen.

File aan de grens

Het is dus bijzonder druk op dat netwerk. Er ontstaat zelfs file (in het jargon "congestie") aan de grens, op de plaatsen waar het gas van het Belgische netwerk overgaat op het netwerk van Nederland of Duitsland. En dat heeft financiële gevolgen voor de uitbater van het netwerk, want bij elke grensovergang moet er betaald worden.

Om dat systeem aanschouwelijk te maken: stel je een autoweg voor waarbij je aan de grens aan een tolpoort komt, en waarbij je eerst een kaartje moet betalen om uit te checken uit het Belgische autowegennet en dan een kaartje moet kopen voor het binnenrijden van het Nederlandse of Duitse net.

Op het gasnet zit het zo: bij normaal, gestaag transport gebeurt dat in- en uitchecken aan vaste tarieven. Maar bij grote drukte, als iedereen tegelijk door de tolpoort wil, worden die kaartjes om de grens over te gaan geveild en gaat de prijs omhoog. Onder meer daardoor krijgt Fluxys nu veel meer inkomsten dan anders. “Het netwerk zit constant overvol”, klinkt het in de sector.

Vloeibaar gas per schip

Naast dat transport van gas via pijpleidingen heeft Fluxys nog een andere belangrijke activiteit. Het bedrijf baat ook de LNG-terminal uit in Zeebrugge, de installatie in de haven waar vloeibaar gas aankomt, per schip. (LNG is de Engelse afkorting van vloeibaar gas, Liquified Natural Gas.) Die LNG-tankers moeten betalen voor een tijdsslot aan de terminal: de tijd waarin ze kunnen aanmeren en het vloeibare gas lossen, waarna het wordt opgeslagen en dan later verwarmd zodat het opnieuw gasvormig wordt en de pijpleidingen in kan. Ook voor die hele operatie moet worden betaald aan Fluxys.

Vechten voor een tijdsslot in Zeebrugge

Ook op de LNG-terminal in Zeebrugge is het al maanden superdruk. De slots om de terminal te gebruiken zijn normaal lang op voorhand geboekt door gasproducenten uit bijvoorbeeld Qatar of de Verenigde Staten. Maar nu komen er extra LNG-schepen aan om Europa via Zeebrugge van gas te voorzien, om het weggevallen Russische gas te compenseren. De slots worden daarom wat dichter op elkaar ingepland om extra beurten te creëren en ook die worden nu aan hoge prijzen geveild want er wordt als het ware voor gevochten. Een normaal tijdsslot voor een LNG-schip kost ruim 600.000 euro, nu kan de prijs oplopen tot in de miljoenen. In de vakpers is zelfs sprake van een veiling die ruim 25 miljoen euro opleverde.

Fluxys krijgt dus plots, door omstandigheden, veel meer geld binnen. Niet alleen Fluxys trouwens. De Qatari's of de Amerikanen verkopen soms ook hun eigen, lang geleden geboekte slots door aan prijzen die vele malen hoger liggen dan wat ze er zelf voor betaald hebben.

In een presentatie in het federale parlement wees de energieregulator CREG onlangs al op die extra inkomsten voor Fluxys: "Er zouden de komende maanden tientallen tot honderden miljoenen euro's extra beschikbaar kunnen komen", zei directeur Laurent Jacquet.

De vraag is wat er met het extra geld moet gebeuren. Fluxys is een "gereguleerd bedrijf". Dat betekent dat de overheid toezicht houdt op zijn werking en zijn tarieven. Om die reden zitten er heel wat politici in de raad van bestuur. Het bedrijf mag niet zomaar doen wat het wil met zijn inkomsten. Het mag bijvoorbeeld maar een beperkt deel daarvan uitkeren aan zijn aandeelhouders. Dat zijn trouwens, in meerderheid, de Belgische gemeenten, via de holding Publigas.

Onverwacht grote buffer

Als Fluxys extra geld heeft bovenop wat nodig is voor de normale werking, blijft dat tijdelijk in een soort buffer, een aparte rekening, de zogenaamde "regularisatierekening". Daar mag op het einde van de rit (het einde van een tariefperiode, een cyclus van vier jaar) maar 100 miljoen euro op staan. De huidige tariefperiode loopt tot eind volgend jaar en eind 2021 stond er 250 miljoen euro op de rekening.

Vanuit die buffer moet het geld gaan naar investeringen (waarvoor Fluxys het geld wellicht het liefst zou gebruiken) en/of naar een verlaging van de transporttarieven. Die transporttarieven worden ook aangerekend aan de eindconsument, u en ik dus, maar op de jaarfactuur is dat peanuts. Zo heeft Fluxys eerder dit jaar, omdat de buffer al te groot was, 45 miljoen van die regularisatierekening gebruikt om de tarieven voor de consument te verlagen. Op jaarbasis kwam dat uit op een verschil van 3,5 euro. Anders gezegd: de hoge energiefactuur is niet te wijten aan de transporttarieven van Fluxys.

Of nog anders gezegd: stel dat Fluxys al zijn extra winst gebruikt om het terug te geven aan alle consumenten, dan winnen die consumenten misschien 30 of 40 euro per jaar. Maar feit is wel dat Fluxys plots over een buffer beschikt die veel groter is dan verwacht. En de overheid zoekt overal geld om iets te doen aan de hoge energiefacturen van bepaalde groepen. Je kunt je dus voorstellen dat er stemmen zullen opgaan om dat geld, dat er gekomen is door de energiecrisis, te gebruiken om de uitwassen van de crisis tegen te gaan.

https://www.msn.com/nl-be/nieuws/other/ ... bcead53770
Is dat geen oud artikel?

Momenteel verwacht ik een dividendrendement van 5% ongeveer.

Ik denk dat er nog jaren een gelijkaardig dividend te verwachten is maar de omschakeling naar waterstof verloopt stapsgewijs. De beurskoers is wel extreem gezakt. Volgens mij op basis van die onduidelijkheid rond de omschakeling naar waterstof of andere zaken. Ik ben geen Fluxys expert. De mogelijkheden van waterstof zijn bijvoorbeeld enorm divers dus het lijkt met wel heel simpel om te denken dat de gas wordt afgeschaft, dus Fluxys wordt afgeschaft. Communicatie naar aandeelhouder is duidelijk niet hun prioriteit.
d'Ieteren (30%, winst gepakt 1/2024), Elia (30%)
ca.5% :UCB, besi winst genomen november 23, ab inbev, ASML winst gepakt 2 2024, orange belgium, evs, kinepolis, AVH, euronext, Econocom 1/ 2024 , alfen 1/ 2024, basic fit 1 /2024
Buy and hold

Phillipe
Forum gebruiker
Forum gebruiker
Berichten: 129
Lid geworden op: 01 aug 2023 11:11
waarderingen: 23

Re: Fluxys

Bericht door Phillipe »

11111yes11111 schreef: ↑
08 feb 2024 11:42
Phillipe schreef: ↑
08 feb 2024 10:43

Ook gasbedrijf Fluxys boekt uitzonderlijke winsten, wat moet daarmee gebeuren?

Door de energiecrisis en de drukte op de gasmarkt kan gastransporteur Fluxys hogere tarieven toepassen. Volgens de federale energieregulator CREG zou het kunnen gaan om tientallen tot honderden miljoenen euro's extra. Vanavond publiceert Fluxys zijn resultaten van de eerste jaarhelft, dan weten we meer. De vraag is wat er met dat geld moet gebeuren, want Fluxys is een gereguleerd bedrijf dat niet zomaar vrij over zijn winst kan beschikken.

Fluxys is de beheerder van het ondergrondse netwerk van pijpleidingen waarin gas onder hoge druk wordt getransporteerd. Je zou Fluxys de autosnelweg van het gas kunnen noemen, zoals Elia dat is voor elektriciteit. Het bedrijf brengt het gas "langs de autosnelweg" naar de distributienetbeheerders, die het dan langs kleinere wegen en onder lage druk tot bij de consument brengen. Fluxys staat ook in voor de doorvoer van gas over ons grondgebied van en naar onze buurlanden. Het transport van gas tot bij de distributienetbeheerders en naar onze buurlanden levert geld op: het bedrijf int daarop transporttarieven.

Drukte op de autosnelweg

Door de oorlog in Oekraine is het drukker geworden op de autosnelweg van Fluxys, omdat er meer gas over het Belgische netwerk passeert. Dat heeft te maken met onze geografische ligging. Vroeger liepen de gasstromen in Europa vooral van oost naar west: vanuit Rusland richting West-Europa. Nu het Russische gas grotendeels is weggevallen, lopen de gasstromen van west naar oost. Ons land is daarbij een belangrijke doorgangsregio. Gas wordt via pijpleidingen aangevoerd uit bijvoorbeeld Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk en via ons land doorgevoerd naar Duitsland en Nederland. Ook het gas dat via schepen wordt aangevoerd (zie verder), moet eerst door de "Belgische" pijpleidingen.

File aan de grens

Het is dus bijzonder druk op dat netwerk. Er ontstaat zelfs file (in het jargon "congestie") aan de grens, op de plaatsen waar het gas van het Belgische netwerk overgaat op het netwerk van Nederland of Duitsland. En dat heeft financiële gevolgen voor de uitbater van het netwerk, want bij elke grensovergang moet er betaald worden.

Om dat systeem aanschouwelijk te maken: stel je een autoweg voor waarbij je aan de grens aan een tolpoort komt, en waarbij je eerst een kaartje moet betalen om uit te checken uit het Belgische autowegennet en dan een kaartje moet kopen voor het binnenrijden van het Nederlandse of Duitse net.

Op het gasnet zit het zo: bij normaal, gestaag transport gebeurt dat in- en uitchecken aan vaste tarieven. Maar bij grote drukte, als iedereen tegelijk door de tolpoort wil, worden die kaartjes om de grens over te gaan geveild en gaat de prijs omhoog. Onder meer daardoor krijgt Fluxys nu veel meer inkomsten dan anders. “Het netwerk zit constant overvol”, klinkt het in de sector.

Vloeibaar gas per schip

Naast dat transport van gas via pijpleidingen heeft Fluxys nog een andere belangrijke activiteit. Het bedrijf baat ook de LNG-terminal uit in Zeebrugge, de installatie in de haven waar vloeibaar gas aankomt, per schip. (LNG is de Engelse afkorting van vloeibaar gas, Liquified Natural Gas.) Die LNG-tankers moeten betalen voor een tijdsslot aan de terminal: de tijd waarin ze kunnen aanmeren en het vloeibare gas lossen, waarna het wordt opgeslagen en dan later verwarmd zodat het opnieuw gasvormig wordt en de pijpleidingen in kan. Ook voor die hele operatie moet worden betaald aan Fluxys.

Vechten voor een tijdsslot in Zeebrugge

Ook op de LNG-terminal in Zeebrugge is het al maanden superdruk. De slots om de terminal te gebruiken zijn normaal lang op voorhand geboekt door gasproducenten uit bijvoorbeeld Qatar of de Verenigde Staten. Maar nu komen er extra LNG-schepen aan om Europa via Zeebrugge van gas te voorzien, om het weggevallen Russische gas te compenseren. De slots worden daarom wat dichter op elkaar ingepland om extra beurten te creëren en ook die worden nu aan hoge prijzen geveild want er wordt als het ware voor gevochten. Een normaal tijdsslot voor een LNG-schip kost ruim 600.000 euro, nu kan de prijs oplopen tot in de miljoenen. In de vakpers is zelfs sprake van een veiling die ruim 25 miljoen euro opleverde.

Fluxys krijgt dus plots, door omstandigheden, veel meer geld binnen. Niet alleen Fluxys trouwens. De Qatari's of de Amerikanen verkopen soms ook hun eigen, lang geleden geboekte slots door aan prijzen die vele malen hoger liggen dan wat ze er zelf voor betaald hebben.

In een presentatie in het federale parlement wees de energieregulator CREG onlangs al op die extra inkomsten voor Fluxys: "Er zouden de komende maanden tientallen tot honderden miljoenen euro's extra beschikbaar kunnen komen", zei directeur Laurent Jacquet.

De vraag is wat er met het extra geld moet gebeuren. Fluxys is een "gereguleerd bedrijf". Dat betekent dat de overheid toezicht houdt op zijn werking en zijn tarieven. Om die reden zitten er heel wat politici in de raad van bestuur. Het bedrijf mag niet zomaar doen wat het wil met zijn inkomsten. Het mag bijvoorbeeld maar een beperkt deel daarvan uitkeren aan zijn aandeelhouders. Dat zijn trouwens, in meerderheid, de Belgische gemeenten, via de holding Publigas.

Onverwacht grote buffer

Als Fluxys extra geld heeft bovenop wat nodig is voor de normale werking, blijft dat tijdelijk in een soort buffer, een aparte rekening, de zogenaamde "regularisatierekening". Daar mag op het einde van de rit (het einde van een tariefperiode, een cyclus van vier jaar) maar 100 miljoen euro op staan. De huidige tariefperiode loopt tot eind volgend jaar en eind 2021 stond er 250 miljoen euro op de rekening.

Vanuit die buffer moet het geld gaan naar investeringen (waarvoor Fluxys het geld wellicht het liefst zou gebruiken) en/of naar een verlaging van de transporttarieven. Die transporttarieven worden ook aangerekend aan de eindconsument, u en ik dus, maar op de jaarfactuur is dat peanuts. Zo heeft Fluxys eerder dit jaar, omdat de buffer al te groot was, 45 miljoen van die regularisatierekening gebruikt om de tarieven voor de consument te verlagen. Op jaarbasis kwam dat uit op een verschil van 3,5 euro. Anders gezegd: de hoge energiefactuur is niet te wijten aan de transporttarieven van Fluxys.

Of nog anders gezegd: stel dat Fluxys al zijn extra winst gebruikt om het terug te geven aan alle consumenten, dan winnen die consumenten misschien 30 of 40 euro per jaar. Maar feit is wel dat Fluxys plots over een buffer beschikt die veel groter is dan verwacht. En de overheid zoekt overal geld om iets te doen aan de hoge energiefacturen van bepaalde groepen. Je kunt je dus voorstellen dat er stemmen zullen opgaan om dat geld, dat er gekomen is door de energiecrisis, te gebruiken om de uitwassen van de crisis tegen te gaan.

https://www.msn.com/nl-be/nieuws/other/ ... bcead53770
Is dat geen oud artikel?

Momenteel verwacht ik een dividendrendement van 5% ongeveer.

Ik denk dat er nog jaren een gelijkaardig dividend te verwachten is maar de omschakeling naar waterstof verloopt stapsgewijs. De beurskoers is wel extreem gezakt. Volgens mij op basis van die onduidelijkheid rond de omschakeling naar waterstof of andere zaken. Ik ben geen Fluxys expert. De mogelijkheden van waterstof zijn bijvoorbeeld enorm divers dus het lijkt met wel heel simpel om te denken dat de gas wordt afgeschaft, dus Fluxys wordt afgeschaft. Communicatie naar aandeelhouder is duidelijk niet hun prioriteit.
https://www.msn.com/nl-be/financien/nie ... 3d02&ei=26

Rooibos
Forum verkenner
Forum verkenner
Berichten: 16
Lid geworden op: 28 dec 2018 11:16
waarderingen: 31

Re: Fluxys

Bericht door Rooibos »

De afschrijvingen liggen de laatste jaren (sinds 2016) hoger dan de investeringen (CAPEX):

Boekjaar - afschrijvingen - CAPEX in miljoen euro (afgerond)
2022 - 168 - 150
2021 - 174 - 66.5
2020 - 175 - 47
2019 - 158 - 98
2018 - 156 - 83.5
2017 - 160 - 105
2016 - 159 - 130.5
2015 - 143 - 244 (meest recente boekjaar waarin CAPEX)

Omdat de (dividend)uitkeringen al sinds 2011 boven de boekhoudkundige winst liggen, maar net onder de vrije kasstroom (FCF), is een ietwat vreemde situatie ontstaan waarbij de boekwaarde ondertussen meer dan gehalveerd is tov 2011, maar de nettoschuldpositie constant is kunnen blijven zonder kapitaalsverhogingen.

Op basis van een multiple (bijv 28x gemiddelde FCF van de laatste 5 jaar, wat het gemiddelde is van de P/E over deze periode), zou Fluxys meer dan 60(!)EUR waard zijn. Zelfs bij een meer bescheiden 15x, komt de faire waarde boven de 30 EUR uit. En toch noteert Fluxys vandaag aan ongeveer 20 EUR.

Tot en met 2011 was de situatie omgekeerd, de hoge CAPEX drukte de FCF (het 5-jaar gemiddelde 2011-2007 was zelf negatief), terwijl de boekhoudkundige winsten hoger lagen dan de recente: het gemiddelde 2011-2007 was 1.88 euro per aandeel, het gemiddelde 2022-2018 was 1.08 eur per aandeel terwijl de gemiddelde omzet over die periodes nagenoeg gelijk bleeft (in 2022 werd fors meer omgezet, maar deze meevaller omv de oorlog in OekraĂŻne werd wegbelast).

De nettoschuld liep vanaf 2007 stevig op, ondanks de hogere boekhoudkundige winst. In 2011 was er wel een Ă©Ă©nmalige uitkering van reserves die ook een rol heeft gespeeld in het doen oplopen van de nettoschuld.

Ik worstel dus met de vraag hoe dit allemaal te "normaliseren"? Gaat de CAPEX de volgende jaren moeten toenemen en hebben de aandeelhouders van Fluxys de laatste jaren kunnen profiteren van enerzijds de investeringen van pre 2011 en anderzijds van onderinvesteringen de laatste jaren? Zo ja, hoe gaat die eventueel noodzakelijk verhoogde toekomstige CAPEX gefinancierd worden? De nettoschuld is al zeer hoog (>4.0x de EBITDA).

Het dividend is de laatste 5 jaar met 2.1% gestegen per annum (CAGR 2.1%). Op de huidige koers er een bruto dividendrendement van 7.0%.

ALS de huidige operationele kasstroom op peil ZOU kunnen gehouden worden zonder bijkomende CAPEX in de komende jaren (alle gemiddelden post 2011 liggen in de buurt van 90-100 miljoen euro per jaar) , dan is Fluxys een interessante belegging. Indien niet, dan zal dat geld moeten komen van bijkomende schulden, kapitaalverhoging en/of verlaging dividend.
11111yes11111 liked last!

dividendbaron
Forum gebruiker
Forum gebruiker
Berichten: 153
Lid geworden op: 25 mei 2021 11:27
waarderingen: 44

Re: Fluxys

Bericht door dividendbaron »

Ik zou ervan wegblijven !
Gewoon eens rondsurfen op hun website en je komt vele malen het woordje "uitdaging" tegen.
In het kader van de (opgelegde) energie transitie. Ze moeten weg van het aardgas,naar het waterstofgas.
Als oudere belegger is dit voor mij een alarmbel.Want dit staat meestal synoniem voor veeel geld verbranden.
Dure onderzoeken,nieuwe technologien,vergunningen en ga zo maar door.
Mijn auto-aandelen heb ik al vele jaren geleden verkocht. Toen ik ook las dat de auto-industrie voor grote uitdagingen stond.
Als je als belegger "grote uitdagingen voor de toekomst" hoort,neem maar je geld en vertrek naar ergens anders !
Simpel regeltje,maar mijn inziens heel effectief.
11111yes11111 liked last!

11111yes11111
Forum actieveling
Forum actieveling
Berichten: 285
Lid geworden op: 29 mei 2020 15:20
waarderingen: 92

Re: Fluxys

Bericht door 11111yes11111 »

NBB, Bpost, Fluxys,... het blijft een stuk hallucinant dat dit de norm is.
Bedankt voor de bijdragen !
d'Ieteren (30%, winst gepakt 1/2024), Elia (30%)
ca.5% :UCB, besi winst genomen november 23, ab inbev, ASML winst gepakt 2 2024, orange belgium, evs, kinepolis, AVH, euronext, Econocom 1/ 2024 , alfen 1/ 2024, basic fit 1 /2024
Buy and hold

Plaats reactie