Nyrstar

Beleggen en aandelen kopen in België, beursberichten, informatie delen, beurskoersen analyseren + Mid, Small, Fixing

WafelMan
Forum verkenner
Forum verkenner
Berichten: 34
Lid geworden op: 30 nov 2018 19:32
waarderingen: 17
Contacteer:

Re: Nyrstar

Bericht door WafelMan » 18 jun 2019 17:21

Daarstraks heeft ABM Financial News een interessant artikel geschreven over de rechtszaak die Nyrstar boven het hoofd hangt. Hieronder de link.

https://twitter.com/FinanceFilosoof/sta ... 1481805826powered by Surfing Waves

Putbruy
Forum elite
Forum elite
Berichten: 3356
Lid geworden op: 18 jul 2013 12:19
waarderingen: 902
Contacteer:

Re: Nyrstar

Bericht door Putbruy » 18 jun 2019 17:32

Dirk19 schreef:
Putbruy schreef:De enigen waartegen de kleine belegger moet beschermd worden zijn de 'beleggingsadviseurs' van banken die van alles aansmeren aan nietsvermoedende klanten.
Als je autonoom in aandelen of andere beleggingen handelt op de beurs moet je (altijd) weten waar je mee bezig bent. Dit is geen fraudeverhaal of halve oplichting zoals bij andere aandelen, dit zag men van héél ver aankomen.
Dit zag je inderdaad van ver aankomen, vandaar ook dat de insiders voor miljoenen euro's aandelen aankochten :roll:

Maar inderdaad, we wisten wel dat Trafigura een dubieus bedrijf is
het globale plaatje was al jààren aan het verslechteren, dat was niet echt een geheim.
Trafigura of niet, als je ze kocht op zes euro zou je aan een koers van twee moeten beseft hebben dat die zes er nooit meer ging komen.
Ik heb recent nog aandelen van acacia verkocht aan min 35%, geen haar op mijn hoofd denkt aan het aansprakelijk stellen van iemand,alhoewel ook hier de directie zware fouten heeft gemaakt. Dat is gewoon beleggen..
nete liked last!
in port : vanalles..

Gebruikersavatar
Beheerder
Beheerder
Beheerder
Berichten: 5287
Lid geworden op: 01 jan 2012 20:51
waarderingen: 3476
Contacteer:

Re: Nyrstar

Bericht door Beheerder » 18 jun 2019 20:43

Erik Geenen heeft zich ook aangesloten bij de actie van Watt Legal:

https://twitter.com/ErikGeenen/status/1 ... 53281?s=19
Banner liked last!
Disclaimer: berichten geplaatst met dit account zijn geen beleggingsadviezen.

Gebruikersavatar
vogelspotter
Forum elite
Forum elite
Berichten: 2777
Lid geworden op: 26 aug 2015 19:37
Locatie: Limburg
waarderingen: 3006
Contacteer:

Re: Nyrstar

Bericht door vogelspotter » 19 jun 2019 18:26

Nieuws
 Ondernemen
 Grondstoffen

FSMA adviseert aandeelhouders Nyrstar jaarrekening niet goed te keuren


19 juni 2019 18:10


De financieeltoezichthouder kapittelt de zinkgroep vlak voor haar reeds uitgestelde algemene vergadering.


Na het gemor van een aantal kleine aandeelhouders van Nyrstar en zelfs een klacht van een aantal aandeelhouders bij de FSMA, komt de beurswaakhond nu zelf tussen in het dossier.


In een opvallend persbericht stuurt de FSMA woensdag na de sluiting van de beurs een waarschuwing uit rond de nakende algemene vergadering van het bedrijf. Die wordt op 25 juni gehouden, nadat de vergadering eerst was uitgesteld. Dat had te maken met de aan de gang zijnde reddingsoperatie voor Nyrstar, onder leiding van grootaandeelhoiuder Trafigura.


'Onvoldoende informatie'


De FSMA doet dat naar eigen zeggen omdat ze van oordeel isn dat de aandeelhouders 'over onvoldoende informatie beschikken om de jaarrekening voor het boekjaar afgesloten op 31 december 2018 goed te keuren op de algemene vergadering van 25 juni 2019'.


De toezichthouder baseert zich voor dat oordeel op het feit dat de commissaris 'bij deze jaarrekening een verslag van niet-bevinding heeft afgeleverd'.


De FSMA heeft de raad van bestuur van Nyrstar daarom gevraagd om, in overeenstemming met het Wetboek van Vennootschappen, tijdens de zitting de beslissing met betrekking tot de goedkeuring van de jaarrekening vijf weken uit te stellen.


Transparantie


De FSMA heeft Nyrstar eveneens aanbevolen om tijdens de algemene vergadering, ook al staat dat punt niet op de dagorde, 'volledige transparantie te verschaffen over de omstandigheden die hebben geleid tot de ondertekening van de lock-up overeenkomst en de herkapitalisatievoorwaarden aangekondigd op 15 april 2019' en 'te antwoorden op de vragen die hun door de aandeelhouders hierover worden gesteld'.


Biovendien vraagt de FSMA de informatie die tijdens de algemene vergadering aan de aandeelhouders zal worden gegeven zo snel mogelijk ook op de website beschikbaar te maken, met inbegrip van de vragen en de antwoorden op de vragen van de aandeelhouders.


Bert Broens,

Journalist Ondernemen

Bron:"De Tijd"
charel01 liked last!
In port:ASIT,Avantium, Deceun,Deutsche Bank,econocom,Euronav, Greenyard,OneSpan ,Weight Watchers, X-Fab,UCB , Fastned.
Verk.TomTom,Nyrstar,AB Inbev,Arcelor,Petrobras(PBR-A),Wessanen.
cash 45%

Gebruikersavatar
Dirk19
Premiummember
Premiummember
Berichten: 4252
Lid geworden op: 04 mei 2012 17:19
waarderingen: 3062
Contacteer:

Re: Nyrstar

Bericht door Dirk19 » 19 jun 2019 22:10

FSMA kapittelt Nyrstar in ongezien initiatief

De financieeltoezichthouder waarschuwt de aandeelhouders van de zinkgroep vlak voor haar reeds uitgestelde algemene vergadering. Het is een ongezien initiatief.

In een opvallend persbericht stuurt de FSMA woensdag na de sluiting van de beurs een waarschuwing uit rond de nakende algemene vergadering van het bedrijf. Die wordt op 25 juni gehouden, nadat de bijeenkomst eerst was uitgesteld. Dat had te maken met de aan de gang zijnde reddingsoperatie voor Nyrstar, onder leiding van grootaandeelhoiuder Trafigura.

Die redding veegt de 'oude' aandeelhouders van Nyrstar weg: Trafigura krijgt na de operatie 98 procent van het bedrijf in handen. De historische aandeelhouders hebben al niet veel plezier beleefd aan het beursparcours van de zinkspecialist. Nu krijgen ze ook nog eens te maken met gebrekkige informatieverstrekking door Nyrstar.

'Onvoldoende informatie'
De FSMA pakt naar eigen zeggen uit met de waarschuwing omdat ze van oordeel is dat de aandeelhouders 'over onvoldoende informatie beschikken om de jaarrekening voor het boekjaar afgesloten op 31 december 2018 goed te keuren op de algemene vergadering van 25 juni 2019'. Met andere woorden: de aandeelhouders krijgen tussen de lijnen het advies die jaarrekening niet goed te keuren als het tot een stemming komt, maar de FSMA formuleert zelf geen stemadvies.

De aandeelhouders van Nyrstar beschikken over onvoldoende informatie beschikken om de jaarrekening goed te keuren.
PERSBERICHT FSMA
Dat is een ongezien initiatief. De FSMA heeft wel al beursgenoteerde bedrijven op de vingers getikt omdat ze bijvoorbeeld te laat waren met hun jaarrekening, maar een tussenkomst van deze orde is voor zover de herinnering reikt, nog niet eerder gebeurd.

Kleine aandeelhouders waren al langer aan het morren over de machtsgreep bij Nyrstar. Een veertigtal kleine aandeelhouders nam zelfs het advocatenkantoor Watt Legal van Robert Wtterwulghe en Laurent Arnauts in de arm om een klacht in te dienen bij de FSMA. Dat de beurswaakhond nu van zich laat horen lijkt daar op het eerste zicht aan gelinkt. Maar het is evengoed waarschijnlijk dat de FSMA al veel langer bezig is met het dossier.

Advocaat Laurent Arnauts toont zich hoe dan ook tevreden over de reactie van de FSMA. 'Ze neemt ten volle haar rol op als hoeder van de integriteit van de markt,' zegt hij. 'We gaan Nyrstar onmiddellijk in gebreke stellen.'

Deloitte
De FSMA baseert zich voor het woensdag verspreide oordeel op het feit dat de commissaris, Deloitte, de jaarrekening niet heeft goedgekeurd. Deloitte heeft het over niet op tijd verstrekte informatie van materieel belang waardoor het niet mogelijk was het commissarisverslag op te stellen.

De FSMA heeft de raad van bestuur van Nyrstar daarom gevraagd om, in overeenstemming met het Wetboek van Vennootschappen, tijdens de zitting de beslissing met betrekking tot de goedkeuring van de jaarrekening vijf weken uit te stellen.

Transparantie
De FSMA heeft Nyrstar eveneens aanbevolen om tijdens de algemene vergadering, ook al staat dat punt niet op de dagorde, 'volledige transparantie te verschaffen over de omstandigheden die hebben geleid tot de ondertekening van de lock-up overeenkomst (het akkoord met de obligatiehouders om nog een tijd aan boord te blijven, red.) en de herkapitalisatievoorwaarden (de reddingsoperatie, red.) aangekondigd op 15 april 2019' en 'te antwoorden op de vragen die hun door de aandeelhouders hierover worden gesteld'.

Bovendien vraagt de FSMA de informatie die tijdens de algemene vergadering aan de aandeelhouders zal worden gegeven zo snel mogelijk ook op de website beschikbaar te maken, met inbegrip van de vragen en de antwoorden op de vragen van de aandeelhouders.


Bert Broens, Journalist Ondernemen

De Tijd
a21 liked last!

Gebruikersavatar
vogelspotter
Forum elite
Forum elite
Berichten: 2777
Lid geworden op: 26 aug 2015 19:37
Locatie: Limburg
waarderingen: 3006
Contacteer:

Re: Nyrstar

Bericht door vogelspotter » 20 jun 2019 07:59

Nieuws
 Ondernemen
 GrondstoffenAandeelhouder Nyrstar voor symbolische euro onteigend


20 juni 2019 07:18Een onderzoeksbureau becijfert dat de groep Nyrstar zonder schuldherschikking minder dan niets waard is.in een zelden gezien démarche kapittelde, heeft de zinkgroep dan toch rijkelijk laat extra informatie ter beschikking gesteld voor de aandeelhouders in de aanloop naar de - ook vaak uitgestelde - jaarvergadering van 25 juni.Nyrstar op de beurs: 12 jaar, 4 CEO's, minus 99 procent


De schuldherschikking wist de kleine belegger in Nyrstar nu ook formeel uit, maar voor de aandeelhouder die de helse beursrit bij de zinkspecialist al langer uitzweet was dat eigenlijk al jaren het geval.

Sinds de beursgang in 2007 was ook al voor de deal via vier CEO's, vier kapitaalrondes en ontelbare winstwaarschuwingen 99 procent van de waarde in rook opgegaan. Een multimediaal overzicht.


Het gaat om het verslag van drie onafhankelijke bestuurders, die luidens de vennootschapswet in samenwerking met een onafhankelijk expert moet oordelen of de facto onteigening van de kleine aandeelhouders ten voordele van grootaandeelhouders billijk is.


Pro memorie: de ingrijpende herstructurering van de met schulden overladen groep voorziet in de transfer van alle activa naar een nieuwe vennootschap, die voor 98 procent in handen is van Trafigura. Dit inclusief de goed draaiende smelter in Balen en de site in het Zuid-Australische Port Pirie, die voor vele honderden miljoenen euro is omgeturnd van loodsmelter tot een 'bovengrondse mijnbouwer' die meerdere metalen kan recycleren.


De transfer van die activa gebeurt voor één symbolische euro, leert pagina 6 van het verslag. Concreet betaalt Trafigura die ene euro voor 49 aandelen van 'NN2', de nieuwe vennnootschap waarin de activa worden overgebracht. De grondstoffenhandelaar verkrijgt zo 98 procent van NN2, aangezien het oude Nyrstar het met één aandeel NN2 moeten stellen.


De reden voor symbolische prijs? Het aandeel Nyrstar is door de zware schuldenlast en liquiditeitscrisis minder dan niets waard. Onderzoeksbureau Duff & Phelps oordeelt in het rapport dat de billijke waarde rond de minus 300 miljoen euro schommelt.


14 cent


Na de herstructurering raamt D&P de waarde van de groep op 747 miljoen euro. 2 procent van die waarde is 15 miljoen euro of 0,14 euro per aandeel, meteen een schaars houvast voor de kleine aandeelhouder.


Op pagina 11 van het verslag staat ook te lezen dat beurshuis Morgan Stanley van oordeel was dat er nauwelijks realistische alternatieven waren voor de schuldherschikking. Er waren weinig of geen potentiële kopers voor de hele groep, zeker omdat die koper meer dan 2 miljard euro ondernemingswaarde had moeten neertellen om na aftrek van schulden nog enige waarde over te houden voor de aandeelhouders. Bovendien was de tijd om te onderhandelen beperkt, gelet op de kritieke liquiditeitspositie.


Gelet op het voorgaande is ook het oordeel van de revisor, Grant Thornton, dat er niet veel andere opties waren. De herstructurering en diens impact op de aandeelhouders is 'niet minder negatief dan de voorhanden alternatieven, voor zover die er al waren', klinkt het.

Kurt Vansteeland,

Redacteur [autolink=https://beursig.com/brokers-vergelijken/]Beleggen[/autolink]

Bron:"De Tijd"
charel01 liked last!
In port:ASIT,Avantium, Deceun,Deutsche Bank,econocom,Euronav, Greenyard,OneSpan ,Weight Watchers, X-Fab,UCB , Fastned.
Verk.TomTom,Nyrstar,AB Inbev,Arcelor,Petrobras(PBR-A),Wessanen.
cash 45%

Gebruikersavatar
Dirk19
Premiummember
Premiummember
Berichten: 4252
Lid geworden op: 04 mei 2012 17:19
waarderingen: 3062
Contacteer:

Re: Nyrstar

Bericht door Dirk19 » 20 jun 2019 08:02

Onze aandelen zijn dus nog 14 cent waard. Het is niet veel, maar toch beter dan dat koersdoel van één eurocent van ABN :?
Lieve16 liked last!

Gebruikersavatar
vogelspotter
Forum elite
Forum elite
Berichten: 2777
Lid geworden op: 26 aug 2015 19:37
Locatie: Limburg
waarderingen: 3006
Contacteer:

Re: Nyrstar

Bericht door vogelspotter » 20 jun 2019 08:06

Nyrstar geeft inzicht in Trafigura-overname
donderdag 20 juni 2019 07:56
Beursig:
BALEN (AFN/BELGA) - De Belgische zinkproducent Nyrstar heeft enkele documenten rondom de overname door Trafigura online gezet. Die moest het bedrijf publiceren van de Belgische financiële waakhond FSMA. Op die manier moest Nyrstar zijn aandeelhouders informeren in de aanloop naar een aandeelhoudersvergadering. Die staat voor komende dinsdag gepland.

Nyrstar verkeerde al enige tijd in financiële problemen toen grootaandeelhouder Trafigura de zinksmelter te hulp schoot. De grondstoffenhandelaar schreef onder meer een aantal leningen af en steekt 250 miljoen euro in Nyrstar.

Als gevolg van de reddingsoperatie steeg het belang van Trafigura in Nyrstar van 24,4 procent naar 98 procent. Andere aandeelhouders zagen hun belang verwateren. Nu Nyrstar de informatie over de regeling met Trafigura heeft geopenbaard kunnen die aandeelhouders zich inlezen voorafgaand aan de aandeelhoudersvergadering.
Laatst gewijzigd door vogelspotter op 20 jun 2019 08:07, 1 keer totaal gewijzigd.
charel01 liked last!
In port:ASIT,Avantium, Deceun,Deutsche Bank,econocom,Euronav, Greenyard,OneSpan ,Weight Watchers, X-Fab,UCB , Fastned.
Verk.TomTom,Nyrstar,AB Inbev,Arcelor,Petrobras(PBR-A),Wessanen.
cash 45%

Gebruikersavatar
Lieve16
Premiummember
Premiummember
Berichten: 4122
Lid geworden op: 02 jan 2012 22:29
waarderingen: 2881
Contacteer:

Re: Nyrstar

Bericht door Lieve16 » 20 jun 2019 08:07

Dirk, ik heb respect voor uw optimisme.

Gebruikersavatar
a21
Forum elite
Forum elite
Berichten: 4224
Lid geworden op: 17 nov 2012 12:19
waarderingen: 3340
Contacteer:

Re: Nyrstar

Bericht door a21 » 20 jun 2019 09:02

Dirk19 schreef:Onze aandelen zijn dus nog 14 cent waard. Het is niet veel, maar toch beter dan dat koersdoel van één eurocent van ABN :?
schandalig vind ik dat voor de gewone aandeelhouders :twisted:
Tomya liked last!

Deelnemen aan het forum + meer functies?

Discussieer met duizenden beleggers, minder
advertenties, ideaal voor smartphone, betere
gebruikservaring en gratis abonneren op favoriete
onderwerpen. 
Registreer binnen enkele tellen


Plaats reactie