Shortselling: tussen noodzaak en zwendel

Algemene en actuele financiële onderwerpen kunnen hier worden geplaatst
Gebruikersavatar
Lieve16
Premiummember
Premiummember
Berichten: 3902
Lid geworden op: 02 Jan 2012 22:29
waarderingen: 2247
Contact:

Shortselling: tussen noodzaak en zwendel

Berichtdoor Lieve16 » 19 Jul 2018 14:19

Shortselling: tussen noodzaak en zwendel


11/07/18 om 21:00 - Bijgewerkt op 18/07/18 om 09:57
Uit Trends van 12/07/18

Beursgenoteerde bedrijven krijgen er liever niet mee te maken, maar ze kunnen er ook niet omheen: shortselling. Trends heeft een ranking gemaakt van de meest geshorte Belgische aandelen van de voorbije vijf jaar.

SHORTEN "Shortselling is een soort aanval op je bedrijf. Maar shorters doen dat niet zonder reden." © GET

Van dagelijkse koersschommelingen op de aandelenmarkten kijkt niemand meer op. Dat is het gevolg van de voortdurende evenwichtsoefening tussen vraag en aanbod. Daarnaast is er op de beurs nog een andere kracht aan het werk: shortselling. Beursgenoteerde bedrijven krijgen er liever niet mee te maken, maar ze kunnen er ook niet omheen.

Sinds november 2012 publiceert de Belgische financiële marktregulator FSMA de posities van shorters op zijn website. Aan de hand van de data van de FSMA stelde Trends een ranking op van de meest geshorte Belgische bedrijven. Het is een bonte mix van biotechbedrijven, retailers en industriële spelers, waaronder Nyrstar, Ablynx, Delhaize en Fagron.

Geleende aandelen

Hoe werkt shortselling? "Via shortposities zetten beleggers in op de koersdaling van een aandeel", zegt David Veredas, professor financiële risicoberekening bij Vlerick Business School. Op die daling willen ze geld verdienen door geleende aandelen te verkopen en die later goedkoper terug te kopen. Shorters lenen aandelen van andere beleggers voor een afgesproken periode tegen een kleine vergoeding. Die aandelen verkopen ze tegen de huidige marktprijs in de hoop dat die daalt en dat ze die goedkoper kunnen terugkopen voordat ze die moeten teruggeven aan de eigenaar. De winst is het verschil tussen de hoge verkoopprijs en de lage terugkoopprijs, min de kleine leenpremie. Als de koers stijgt, lijden shorters verlies, doordat ze de aandelen duurder moeten terugkopen.

Beleggers kunnen verschillende motieven hebben om shortposities in te nemen, volgens Veredas. "Sommigen gaan short om te profiteren van bepaalde trends op de markt", legt hij uit. "Anderen omdat ze informatie hebben over de waarde van het bedrijf en vinden dat de markt het aandeel fout waardeert."

Bovenaan op de ranking van de meeste geshorte Belgische aandelen van de voorbije vijf jaar staat ThromboGenics. Chris Buyse was CFO van het biotechbedrijf toen dat in 2013 en 2014 onder vuur lag. Toen waren alle analisten uitermate positief over de onderneming en haar oogproduct Jetrea. "Daartegenover stond dat een handvol shorters speculeerde op een daling. Die hebben op de financiële markten aandelen geleend, om ze daarna te verkopen. Daarmee kwam er een stevig stuk aanbod op de markt, waardoor de koers kelderde", herinnert Buyse zich.

Het was een extreem voorbeeld waar baissespeculanten een uitzonderlijk grote shortpositie van meer dan 10 procent van het aandelenkapitaal hadden opgebouwd. Veredas nuanceert dat shortposities in normale omstandigheden weinig impact hebben op aandelenkoersen. "In extreem volatiele omstandigheden is er wel een sterk verband tussen de opbouw van shortposities en kelderende koersen", aldus Veredas.

Hoog speculatief

Het weerhaakje aan shorten is dat beleggers die hun aandelen aan shorters uitlenen, ingaan tegen hun eigen overtuiging. "Ze verhuren het touw waarmee ze achteraf worden opgehangen", legt Buyse uit. "Het zijn investeerders die voor waardecreatie gaan en geloven in het opwaartse potentieel van een bedrijf, maar dan voor een habbekrats hun aandelen uitlenen."

Weinig particuliere fondsbeleggers weten dat hun aandelen uitgeleend kunnen worden. Zelfs grotere institutionele investeerders zijn daar niet altijd van op de hoogte, ondervond Chris Buyse. "Ik heb toen onze grote aandeelhouders gecontacteerd met het verzoek hun aandelen niet meer uit te lenen", vertelt hij. "Sommigen dachten dat het niet gebeurde, maar als ze dat navroegen bij hun bank, bleek het wel zo te zijn."

Biotech- en farmabedrijven zijn geliefde shortprooien, blijkt uit de cijfers van de toezichthouder FSMA. Behalve ThromboGenics staan ook Ablynx en Fagron in de top tien. "Biotech is binair. Een middel werkt wel of niet, waardoor de volatiliteit van die aandelen veel hoger is. Daar houden shorters van. Biotechaandelen zijn hoog speculatief", stelt Chris Buyse.

Short squeeze

Ablynx was begin dit jaar het meest geshorte aandeel. Toen zaten zeven vermogensbeheerders voor 6 procent van het aandelenkapitaal short. Maar hun gok draaide verkeerd uit. Op 8 januari kreeg Ablynx een overnamebod van de Deense farmareus Novo Nordisk, weliswaar vijandig, waardoor de koers van 21 naar 35 euro schoot. In één dag verloren de speculanten daardoor minstens 63 miljoen euro. Een short squeeze heet dat in het jargon. Een paar weken later kwam een nieuw overnamebod van Sanofi en steeg de koers van Ablynx zelfs naar 45 euro.

Met zo'n squeeze krijgen baissespeculanten lik op stuk. Dat is meteen het doel van de andere shortdoelwitten met wie we spraken. Zo ook bij het grondstoffenbedrijf Nyrstar, het nummer twee van de meest belaagde aandelen. "We praten niet afzonderlijk met shorters, maar we willen wel begrijpen waarom ze inzetten op een koersdaling", zegt Anthony Simms, het hoofd van Investor Relations (IR). "De beste manier om ermee om te gaan is door de uitgestippelde bedrijfsstrategie na te leven: een bepaalde kostenbesparing, een specifiek omzetdoel of een tijdige projectoplevering. Daarmee kun je de shortposities squeezen", legt hij uit. "Daarom overwegen we heel zorgvuldig hoe we over onze bedrijfsdoelstellingen naar buiten toe communiceren."

Communicatie en geloofwaardigheid


Academisch onderzoek wijst uit dat shortselling een disciplinerend effect heeft op bedrijven. Ze communiceren zorgvuldiger en het risico dat ze hun cijfers rooskleuriger voorstellen of manipuleren, wordt erdoor in de kiem gesmoord. "Het kan voor een bedrijf op termijn zeer slecht uitpakken als shortsellers aantonen dat het afspraken niet nakomt, zich heeft misdragen of informatie heeft achtergehouden", stelt David Veredas. "Als shorters hun posities baseren op dezelfde informatie als de rest van de markt, heeft dat weinig effect op de koers op lange termijn."


Als shorters hun posities baseren op dezelfde informatie als de rest van de markt, heeft dat weinig effect op de koers op lange termijn" David Veredas, Vlerick Business School


Ook doorslaggevend is de geloofwaardigheid van het management. Daarom is bij Nyrstar een jaar geleden het volledige management en de hele raad van bestuur veranderd. "Nadat we van CEO zijn veranderd, hebben we hard gewerkt aan onze strategie en onze geloofwaardigheid", zegt ook Geoffroy d'Oultremont, IR-manager bij EVS Broadcasting, dat tussen 2013 en 2015 fel werd geshort. EVS zat toen in een transitieperiode, wat koren op de molen is van baissespeculanten.

"Het was een periode met veel managementveranderingen. In onze sector veroorzaakte nieuwe technologie voor veel onwennigheid", legt D'Oultremont uit. "We hadden net een ambitieus driejarenplan bekendgemaakt, maar door al die veranderingen bleef dat niet op schema. De timing voor dat groeiplan was niet goed en we moesten al vlug winstwaarschuwingen bekendmaken."

"Shortselling is een soort aanval op je bedrijf", schetst D'Oultremont. "Maar shorters doen dat niet zonder reden. Het management moet zich afvragen waarom shorters inzetten op een koersdaling. Het is een indicatie van hoe een deel van de markt reageert op de strategie en de communicatie van het bedrijf."

Onder de radar

Om de transparantie op de beurs te verbeteren, maken de marktregulatoren grotere shortposities openbaar. Zo krijgt de markt een beeld van hoe sterk bepaalde aandelen geshort worden. Maar dat beeld is onvolledig, horen we van verschillende partijen. Shorters moeten posities van meer dan 0,2 procent van het aandelenkapitaal melden aan de marktregulatoren. Posities boven 0,5 procent maken de regelgevers openbaar. Veel shortspeculanten verspreiden hun posities echter over verschillende dochtervennootschappen. Zo blijven ze onder de meldingsdrempel van 0,2 procent en onder de radar. Vaak ligt het totaal geshorte aandelenkapitaal hoger dan de meldingen bij het FSMA.

Rise of the quants

Na het zevende of achtste telefoontje naar Londen hebben we het opgegeven een van de shorters uit te horen over hun deel van het verhaal. "Geen commentaar", was steevast het antwoord. Uit de data van de FSMA blijkt wel dat de meeste shortspeculanten Britse of Amerikaanse hefboomfondsen zijn. De twee actiefste partijen, Marshall Wace en Worldquant, zijn zogenoemde quantfondsen. Al hun investeringen gebeuren op basis van algoritmen en zijn computergestuurd.

Het is ook bekend dat sommige shorters tot in het extreme gaan om dat klein beetje extra informatie over een bedrijf in handen te krijgen. Zo zijn er die de aan- en afrijdende vrachtwagens tellen bij de bedrijfsmagazijnen van retailers om de kwartaalresultaten te kunnen voorspellen. Of fondsen die satellietbeelden kopen om het aantal wagens op de parkeerterreinen van supermaktketens te tellen, om in te schatten hoe goed de zaken lopen.

Onder de Belgische shortdoelwitten die erover wilden praten, zijn de meningen verdeeld of shorten een koosjere praktijk is of niet. Voor de een maakt het deel uit van een gezonde financiële markt en zorgt het voor voldoende aandelenhandel en een correcte koerszetting. De ander vindt het een zwendel met andermans aandelen, waarmee enkel waarde wordt vernietigd in plaats van gecreëerd.
alles kan beter liked last!Word gratis lid op Beursig.com

Discussieer met duizenden beleggers en profiteer
van minder advertenties en abonneer op onderwerpen.

Registreer nu binnen enkele tellenpowered by Surfing Waves

Gebruikersavatar
jack.
Premiummember
Premiummember
Berichten: 1021
Lid geworden op: 14 Sep 2017 11:17
waarderingen: 964
Contact:

Re: Shortselling: tussen noodzaak en zwendel

Berichtdoor jack. » 19 Okt 2018 10:57

https://www.beursduivel.be/Column/28605 ... hisch.aspx

Is short selling onethisch?
Door Belegger.nl op 19 okt 2018 om 10:25 | Views: 91

Is short selling onethisch?
Short shelling heeft bij veel beleggers een slechte reputatie. Want het is toch op zijn zachtst gezegd niet netjes om financieel gewin te halen uit dalende aandelenkoersen? De waarheid ligt echter iets complexer, zo legt Duncan Lamont, hoofd research bij Schroders, ons uit.

“Short selling op zich is niet onethisch, maar het heeft een slechte naam omdat sommige beleggers de strategie op een specifieke manier gebruiken”, schrijft de expert in het rapport ‘Are short shellers ethical?’

Vaak wordt short selling in verband gebracht met schreeuwende krantenkoppen over faillissementen en marktmisbruik. Maar volgens Lamont kan het fenomeen juist bijdragen aan een efficiëntere markt.

Advertentie
Learn more
Wat is het eigenlijk?
Maar eerst even terug naar het begin. Wat is short shelling eigenlijk? Bij short shelling ‘leent’ een belegger een aandeel van een aandeelhouder. Hij doet dit aandeel vervolgens meteen in de verkoop, in de hoop dat de prijs zal dalen, zodat hij het later op een lagere koers kan terugkopen. Het verschil tussen de verkoopprijs en de lagere aankoopprijs is dan de winst.

Lamont wijst erop dat short shelling niet direct de gezondheid van een bedrijf ondermijnt, net zo min als het kopen van aandelen de fundamentals van het bedrijf verbetert. “Het gaat dan ook niet om de vraag of ethisch is, maar om hoe beleggers het toepassen.”

Vier typen
Lamont onderscheidt vier typen short shellers:

1. De short-stockpicker
“Dit is niet veel anders dan een traditionele long-only aandelenbelegger die op zoek is naar ondergewaardeerde aandelen. Alleen zoekt deze belegger juist naar overgewaardeerde aandelen, of aandelen die te maken hebben met flinke tegenwind die nog niet in de prijs is verdisconteerd. Door deze bedrijven te shorten positioneert hij zich dus voor een verwachte waardedaling. Deze vorm van beleggen helpt om de markt beter in balans te brengen en draagt bij aan marktefficiency.”

2. De activistische short sheller
Deze belegger hanteert een extremere benadering, door op zoek te gaan naar manieren om daadwerkelijk de koersdaling in gang te zetten. Hij zoekt de publiciteit en komt met argumenten waarom het bedrijf te hoog gewaardeerd zou zijn.

Dit lijkt negatief, maar er zit een positieve kant aan: een bedrijf wordt zodoende gedwongen om bepaalde zwakke plekken aan te pakken.

Maar het zijn de extreme activistische beleggers die short selling een slechte naam bezorgen: want sommigen maken zich zelfs schuldig aan het verspreiden van ongegronde en kwaadaardige geruchten bij de pers, zodat de koers daalt en zij de winst kunnen pakken. Gezonde bedrijven kunnen op deze manier in financiële moeilijkheden komen.

3. De risicomanager
Shortposities kunnen gebruikt worden om risico’s te beheersen in de portefeuille. Een belegger kan bijvoorbeeld een aandeel kopen waar hij positief over is, en tegelijkertijd een shortpositie innemen met een future op de index. Zo vangt hij de daling van het aandeel op als de gehele markt, en dus ook het aandeel, daalt. Deze aanpak heeft geen invloed op de gezondheid van individuele bedrijven en leidt ook niet tot ethische bezwaren.

4. De emotioneel afstandelijke trendvolger
Deze belegger probeert te profiteren van bepaalde trends in de markt. Hij gaat long als de markten stijgen en short als de markten dalen. Vaak wordt deze strategie systematisch toegepast op basis van algoritmen. Dat ze emotioneel afstandelijk zijn betekent niet dat deze beleggers ervan beschuldigd kunnen worden een prijsdaling in gang te zetten.

Lamont komt tot de conclusie dat short selling an sich niet verwerpelijk is, maar dat het afhangt van de manier waarop het wordt toegepast. Met andere woorden: Sommige short shellers handelen misschien onethisch, het fenomeen op zich is dat niet.

Gebruikersavatar
jack.
Premiummember
Premiummember
Berichten: 1021
Lid geworden op: 14 Sep 2017 11:17
waarderingen: 964
Contact:

Re: Shortselling: tussen noodzaak en zwendel

Berichtdoor jack. » 19 Okt 2018 10:58

4 manieren om het hoofd koel te houden bij beurspaniek
Door Belegger.nl op 15 okt 2018 om 11:10 | Views: 5.400

4 manieren om het hoofd koel te houden bij beurspaniek
De wereldwijde aandelenmarkten kregen afgelopen week harde klappen. De grote aandelenindices in Shanghai, New York en Europa lieten dagverliezen zien van tussen 3% en 5%. Dat soort koersbewegingen zorgt ervoor dat beleggers behoorlijk nerveus beginnen te raken.

Volgens beleggingssite TheStreet moeten beleggers in dergelijke situaties echter hun hoofd blijven gebruiken en niet hun hart volgen.

Jim Cramer, beleggingsexpert en oprichter van TheStreet, heeft in de loop der jaren herhaaldelijk gezegd dat niemand een dubbeltje winst maakt door in paniek te raken. Dat is waar. Wanneer emoties opspelen - met name paniek - wordt de logica uit het raam gegooid. Bedrijfswinsten, waarderingen en dividendrendementen doen er niet meer toe. Hoogwaardige bedrijven worden uit het raam gegooid met bedrijven van lage kwaliteit, totdat beleggers eindelijk weer bij zinnen komen.

Advertentie

Voorbereid zijn is één ding, maar wat doe je als de markt al begint te zakken? TheStreet zette vier manieren op rij om het hoofd koel te houden.

Geen paniekaankopen
Blijf kalm. Dat klinkt cliché, maar het enige waar beleggers het meest spijt van krijgen is hun favoriete aandelen weg te gooien met de rest van de markt. Dit betekent niet dat beleggers hun zogenoemde stop-loss orders moeten negeren.

Deze vooraf opgegeven orders tot aankoop of verkoop worden uitgevoerd op het moment dat de koers een bepaald niveau bereikt. Beleggers moeten vooral vasthouden aan hun investeringsplannen. Maar als de volatiliteit stijgt en de aandelen zakken verkoop dan niet meteen alle aandelen.

Bekijk de VIX
Beleggers moeten de CBOE-volatiliteitsindex (VIX), ook wel de angstbarometer genoemd, op hun scherm houden. Over het algemeen besteedt de VIX niet veel tijd onder de 10. Een niveau van minder dan 10 suggereert dat de volatiliteit waarschijnlijk zal aantrekken in de niet al te verre toekomst.

Het is echter moeilijk te voorspellen of de VIX zal stijgen naar 12 of 13, of als een raket naar 25 schiet - zoals recent het geval was.

In plaats daarvan is het belangrijk om te weten hoe de omstandigheden eruit zien en wanneer we een extreem cijfer hebben bereikt. Bijvoorbeeld, in het afgelopen jaar hebben we stijgingen gehad naar het gebied van 17 tot 18. Deze rallies in de VIX zijn echter grotendeels uitgeblust, wat betekent dat de markten slechts een lichte volatiliteit doormaakten.De bovenstaande grafiek toont aan dat er onder de 15 sprake is van een lage volatiliteit. Tussen 15 en 18 is er sprake van een lichte volatiliteit en daarboven van zware volatiliteit. Boven 25 wordt het extreme volatiliteit.

Een niveau van 35 of hoger duidt op pure paniek- en omgevingen van marktcorrecties. Zelden hebben we dit soort niveaus op de VIX lang kunnen vasthouden, met name tijdens een klimaat met dezelfde economische omstandigheden als nu.

Gebruik limietorders en overweeg 'Best-Case Buys'
De Dow-Jonesindex kelderde vorige week op een dag 830 punten. En niemand weet of de Dow binnenkort 1000 punten kan zakken. Alles is mogelijk. De algoritmische beurshandel kan de markt tegenwoordig in elke gewenste richting drijven.

Dat is waar limietorders in het spel komen. Het is altijd een goede gewoonte om limietorders te gebruiken, zodat een belegger zelf kan kiezen welke prijs hij bereidt is te betalen en niet de markt laat kiezen.

Temidden van de chaos kunnen beleggers kijken naar premarket pricing en futureshandel. Als we een gigantische koersval bij opening krijgen, zoals de flitscrash van augustus 2015, of als we een minicrash krijgen bij het slot, is er een slimme manier om deze 'best-case-aankopen' aan te pakken.

Plaats deep out-of-the-money limietorders, ofwel een kooporder met een zeer lage aankoopprijs. Het gaat erom 'geluk' te hebben en een paar langetermijnbelangen tegen extreme kortingen te kopen.

Dat lijkt misschien gek. Maar de beurzen hebben eerder neerwaartse bewegingen van 20%, 30% en zelfs 40% gezien en het loont om voorbereid te zijn wanneer het gebeurt en ervan te profiteren.

Wanneer de markt snel beweegt en je zuurverdiende geld op het spel staat, is het gemakkelijk om emotioneel en defensief te worden en proberen te redden wat je nog over hebt. Maar vaker dan niet, leiden de beslissingen die met ons hart en niet door ons hoofd worden genomen tot spijt - tenminste als het gaat om beleggingen.

In plaats daarvan is het beter om gedisciplineerd te zijn tijdens grote rallies. Wanneer de markten omslaan, gooi dan alleen de goede aandelen pas weg als je er echt klaar mee bent. Anders heb krijg je spijt van de verkoop van Nvidia voor 205 dollar en moet je het later tegen een hogere prijs terugkopen, zoals zovelen dit jaar deden.

Als je de kans om te verkopen misloopt, raak dan niet in paniek. En als we eenmaal een paar dagen van grote koersdalingen achter de rug hebben, zoek dan naar potentiële koopjes, vooral voor de lange termijn.