Inkopen/schrappen eigen aandelen

Algemene en actuele onderwerpen kunnen hier worden geplaatst
Plaats reactie
josymar
Forum actieveling
Forum actieveling
Berichten: 274
Lid geworden op: 03 Nov 2015 23:35
waarderingen: 80
Contact:

Inkopen/schrappen eigen aandelen

Berichtdoor josymar » 19 Aug 2017 15:01

Naar aanleiding van een discussie daaromtrent in de topic Velcan vond een ander forumlid het nuttig om daar een aparte topic aan te wijden. Algemeen wordt aangenomen dat het inkopen evt. gevolgd door schrappen van eigen aandelen door een bedrijf gunstig is voor de aandelenkoers. Sommigen nuanceren dat evenwel. Bovendien is er ook discussie over het onderliggende mechanisme. Vandaar dus een nieuwe rubriek, die kan worden uitgebreid dat alle aandelen.
Een volgende posting is een kopie van een posting in de rubriek Velcan. Dat is misschien een interessant uitgangspunt.


josymar
Forum actieveling
Forum actieveling
Berichten: 274
Lid geworden op: 03 Nov 2015 23:35
waarderingen: 80
Contact:

Re: Inkopen/schrappen eigen aandelen

Berichtdoor josymar » 19 Aug 2017 15:06

Kopie van posting in rubriek Velcan.

Vreemd. Op de vraag welke invloed schrapping van aandelen die het bedrijf zelf in bezit heeft, heeft op de waarderingsparameters, worden totaal tegengestelde antwoorden gegeven.

Inside Beleggen stelt onomwonden: “Dat verhoogt de winst, het eigen vermogen en de kaspositie per aandeel natuurlijk substantieel.”

Volgens Bertje “Wanneer ze 1,2 miljoen van de 7,8 miljoen aandelen vernietigen, stijgt de kaspositie naar 15,92 euro per aandeel en gaat het eigen vermogen naar 20,2 euro per aandeel. (En dan houden we nog geen rekening met de 600.000 eigen aandelen die ze nog in bezit houden.)” “Ze vernietigen aandelen die ze al bezitten, kost hen niks en de winst per aandeel stijgt”

QA1 beweert net het tegendeel: “Maar enfin: vernietiging van aandelen in bezit op zich heeft geen belang.” “Het aantal aandelen niet in bezit van de Vennootschap blijft hetzelfde als ze worden vernietigd. Dat aantal aandelen wordt niet kleiner daardoor. De waarderingsratio's veranderen niet, want er dient rekening gehouden met de aandelen al in bezit.” (Ik interpreteer dat als volgt: bij het berekenen van de waarderingsratio’s wordt geen rekening gehouden met de aandelen die het bedrijf zelf in bezit heeft.)

Tussen die twee uitersten ligt djeeten007: “Het is eerder de inkoop van eigen aandelen die voordelig is voor de aandeelhouder, ze hoeven niet perse geschrapt te worden. Schrappen betekent wel dat de belegger de zekerheid heeft dat de vennootschap geen gekke dingen met die aandelen gaat doen. Schrappen van die aandelen leidt niet tot een toename van de waarde van de overblijvende aandelen voor zover de koers niet onder de boekwaarde zit. (De koers van Velcan ligt echter ruim beneden de boekwaarde.)”

Wie heeft het nu bij het rechte eind?