Beleggen in waterstof (aandelen, ETF, etc.)

Beleggen in valuta/forex (dollar, euro) en grondstoffen (goud, zilver, olie), etc.



elsten
Forum gebruiker
Forum gebruiker
Berichten: 119
Lid geworden op: 09 mei 2016 09:51
waarderingen: 27

Beleggen in waterstof (aandelen, ETF, etc.)

Bericht door elsten »

Dertien multinationals slaan de handen ineen om waterstof te promoten als hulpmiddel bij het behalen van groene-energiedoelstellingen.

Bertrand Piccard, de piloot van het zonnevliegtuig Solar Impulse, gelooft al heel lang in waterstof. Hij wilde de technologie gebruiken om zijn toestel ook ’s nachts te laten vliegen, als er geen zon is om energie op te wekken. ‘Maar we kregen het niet voor elkaar. De techniek was er niet klaar voor. Waterstoftechnologie was voor mij zoals seks voor een tiener: ik wilde wel, maar het kon niet. Nu ziet het ernaar uit dat de technologie er wel gaat komen. U snapt hoe ik me voel: eindelijk kan ik het doen.’

Het optimisme van Piccard is gestoeld op het akkoord dat dertien grote bedrijven deze week in Davos aankondigden: ze gaan samenwerken om waterstof als energie-oplossing op een hoger plan te tillen. De dertien hebben hun coalitie de Hydrogen Council genoemd. Ze gaan op zoek naar grote commerciële projecten om waterstof beter op de kaart te zetten, maar willen ook werken aan internationale standaarden die nodig zijn voor een wereldwijd gebruik. En ze willen overheden warm maken voor samenwerking.


Energie op basis van waterstof heeft veel voordelen, maar tot nu was het in de wereldwijde energie-transitie een ondergeschoven kindje. In België is er welgeteld één tankstation waar auto’s op waterstof terechtkunnen (DS 2 januari). Dat station is gebouwd door Air Liquide, een grote producent van waterstof die in de Hydrogen Council een hoofdrol speelt.
Opmerkelijk is dat met Shell en Total ook twee oliereuzen meedoen. Shell experimenteert al twintig jaar met waterstof, en ziet de technologie als complementair aan fossiele brandstoffen. ‘We hebben alleen kritische massa nodig om de groei te versnellen’, zegt ceo Ben van Beurden van Shell. De Duitse, Koreaanse en Japanse voertuigindustrie is ook goed vertegenwoordigd met BMW, Daimler, Honda, Hyundai, Kawasaki en Toyota. Dat is evenmin toeval: Duitsland en Japan zijn de landen die tot nu toe de grootste proefprojecten voor waterstofauto’s hebben opgezet. Andere deelnemers zijn Alstom, dat werkt aan een waterstoftrein, Anglo American, dat platina produceert, een onmisbaar ingrediënt van de waterstoftechnologie, energiebedrijf Engie en chemiebedrijf Linde.

Waterstof maakt het mogelijk auto’s te laten rijden zonder uitstoot. Het grote voordeel tegenover elektrische auto’s op batterijen is dat het tanken maar drie minuten duurt, en dat er grotere afstanden kunnen worden afgelegd. Maar het grote probleem is dat de technologie duur is. Waterstofauto’s die nu al op de markt zijn, hebben een kostennadeel van 10 tot 15 procent. De Hydrogen Council wil proberen die prijshandicap weg te werken door de schaal van de toepassingen te vergroten.

http://www.standaard.be/cnt/dmf20170118_02682562


Jimmy1570
Forum elite
Forum elite
Berichten: 2680
Lid geworden op: 02 nov 2016 07:23
waarderingen: 107

Re: Waterstof

Bericht door Jimmy1570 »

1 naam

Ballard power systems

BLDP op nasdaq : kopen en wegleggen

ze zitten in alle sectoren over gans de wereld.

Winnitou
Forum actieveling
Forum actieveling
Berichten: 643
Lid geworden op: 06 aug 2014 08:50
waarderingen: 202

Re: Waterstof

Bericht door Winnitou »

Hydrogenics is er ook zo één voor de nabije toekomst !!!
Hydrogenics Corporation ( www.hydrogenics.com ) is een wereldwijd erkend ontwikkelaar en leverancier van waterstof generatie en brandstofcellen producten en diensten, ten dienste van de groeiende industriële en schone energie markten van vandaag en morgen. Based in Mississauga, Ontario, Canada, Hydrogenics heeft vestigingen in Noord-Amerika en Europa.

Gebruikersavatar
Founder
Beheerder
Beheerder
Berichten: 7610
Lid geworden op: 01 jan 2012 20:51
waarderingen: 5796
Contacteer:

Re: Beleggen in waterstof

Bericht door Founder »

Bulls Make Money, Bears Make Money, Pigs Get Slaughtered

[Dit account modereert niet meer]

KoenDL
Forum verkenner
Forum verkenner
Berichten: 23
Lid geworden op: 12 sep 2018 19:48
waarderingen: 3

Re: Beleggen in waterstof

Bericht door KoenDL »

Artikel is wel leuk geschreven, maar zo simpel is de techniek, noch het omzettingsproces en de veilige opslag opslag ervan, nu ook weer niet.

Ik denk dat het ook nog wat vroeg is om al een duidelijke kandidaat aan te duiden om in te investeren?

Gebruikersavatar
Founder
Beheerder
Beheerder
Berichten: 7610
Lid geworden op: 01 jan 2012 20:51
waarderingen: 5796
Contacteer:

Re: Beleggen in waterstof

Bericht door Founder »

@KoenDL, een erg late reactie maar in dergelijke sectoren of opkomende trends is op één paard inzetten niet de beste keuze. Een idee kan zijn om dan in bijvoorbeeld een ETF te beleggen die inspeelt op de sector.

Nieuws m.b.t. waterstof:
Dubai bouwt eerste fabriek voor groene waterstof

In Dubai wordt een fabriek gebouwd die zonne-energie gaat omzetten in waterstof. De fabriek is de eerste in het Midden-Oosten en Noord-Afrika en moet klaar zijn voordat de wereldtentoonstelling Expo 2020 begint.
Bron: https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/en ... -waterstof
Bulls Make Money, Bears Make Money, Pigs Get Slaughtered

[Dit account modereert niet meer]

Winnitou
Forum actieveling
Forum actieveling
Berichten: 643
Lid geworden op: 06 aug 2014 08:50
waarderingen: 202

Re: Beleggen in waterstof

Bericht door Winnitou »

Reportage over waterstof nu op radio 1, de toekomst!

turboking_86
Forum verkenner
Forum verkenner
Berichten: 82
Lid geworden op: 12 sep 2018 10:44
waarderingen: 8

Re: Beleggen in waterstof

Bericht door turboking_86 »

Iemand tips over interessante aandelen in waterstof ?

Gebruikersavatar
bartel
Forum veteraan
Forum veteraan
Berichten: 1146
Lid geworden op: 24 feb 2013 09:22
waarderingen: 408

Re: Beleggen in waterstof

Bericht door bartel »

In De Standaard van 16/02/2019 :

Vlaamse bedrijven staan aan de wereldtop inzake waterstof. Alleen, we exporteren de toepassingen. Voorlopig zijn ze geen sant in eigen land.

Wereldtop,maar niet in eigen land.

Vlaamse bedrijven staan aan de top inzake waterstof. Alleen, we exporteren de toepassingen. Voorlopig zijn ze geen sant in eigen land.
In hert Schotse Aberdeen rijden tien waterstofbussen rond. De voertuigen rolden bij Van Hool in Koningshooikt van de productielijn. Het tankstation is van Hydrogenics, dat in Oevel resideert. Van de busbouwer zijn nog dergelijke voertuigen operationeel in de VS, het VK, Duitsland, Italië en Nederland. Het Lommelse e-Trucks levert zijn vuilniswagens op waterstof in Nederland. Mooie Vlaamse exportproducten.

Dan is het merkwaardig dat waterstof in de thuishaven Vlaanderen zelf geen hoge toppen scheert. Hier vind je maar twee publieke tankstations. Er rijden nog geen 50 wagens op waterstof op onze wegen rond. De Lijn heeft vijf bussen in dienst.

Vergelijk dat met Duitsland, dat 50 tankstations heeft en mikt op 350. Japan maakt zich sterk de Olympische Spelen van 2020 in Tokio volledig op waterstof te doen draaien. Siemens heeft in Dubai een fabriek die zonne-energie omzet in waterstof. Het Nederlandse North Sea Energy plant een waterstoffabriek op zee.

Hype in Nederland

In Nederland is waterstof een ware hype. Dat heeft ermee te maken dat in Groningen de hele aardgassector in elkaar dreigt te stuiken door het einde van de gasboringen, in 2030. Het gasnetwerk en de kennis denken de Nederlanders in te zetten voor een waterstofeconomie. Langs die weg zou ook de windenergie die op zee geproduceerd wordt, aan land kunnen komen. De Nederlandse politiek gaat helemaal voor dit scenario.

Daartegen steekt de Vlaamse terughoudendheid sterk af.

EnergyVille, het kennisinstituut van de KU Leuven, Vito, Imec en UHasselt, ziet er weinig heil in. ‘Waterstof is altijd een verhaal van net-niet’, vindt ceo professor Ronny Belmans. ‘Op een termijn van vijf tot tien jaar zie ik geen grootse dingen gebeuren met waterstof. We hebben al zo vaak gehoord dat het op doorbreken stond, maar dat is nooit gebeurd. Het heeft serieuze nadelen: het is duur en het rendement ligt laag.’ Als je stroom omzet in waterstof en je maakt er nadien weer stroom van om een wagen aan te drijven, dan zit je met een verlies zowat 60 procent. Voor een elektrische batterij blijft dat verlies beperkt tot minder dan 30 procent. ‘Het enige voordeel zie ik in de stockage van energie’, besluit Belmans.

Ook professor Wim Soetaert (UGent), als hoofd van het kenniscentrum InBio bezig met duurzame ontwikkeling, is sceptisch. ‘Het is in het verleden al vaak gehypet, maar heeft het nooit waargemaakt. Het is geen toeval dat de auto-industrie de kaart trekt van wagens op batterijen. Zolang bij de aanmaak van waterstof veel CO2 uitgestoten wordt, is het een doorschuiven van de zwartepiet. Toegegeven, lukt het uit hernieuwbare energie, dan valt dit bezwaar weg. Maar het blijft een matige energiedrager, het is explosief en je kunt het alleen bewaren onder hoge druk.’

Oneindig en gratis

Waterstof-believer Adwin Martens kent de kritiek van de sceptici. ‘Dat rendementsprobleem is een feit. Maar je kunt het anders bekijken. Wind- en zonne-energie zijn in se oneindig en gratis. Dus dan maakt het niet zoveel uit als je er verlies op hebt.’

Martens is de man die in 2009 de vzw WaterstofNet oprichtte. Dat platform werkt in Vlaanderen en Zuid-Nederland projecten uit, zonder structurele steun van de overheid. Vandaag telt de vzw 35 partners, vooral bedrijven, zoals Colruyt, Engie, Fluxys en Deme. Het platform kiest resoluut voor groene waterstof, dus gemaakt met hernieuwbare energie.

Opslag en transport van schone energie haalt Martens aan als de meest belovende toepassing. Hernieuwbare energie is grillig – soms is er geen zon of wind, soms te veel. Waterstof kan dan dienen als een manier om overtollige stroom op te slaan en weer te gebruiken op een slap moment, een Dunkelflaute heet dat.

Elektriciteitskabels die stroom van windmolens op zee aan land brengen, zijn duurder dan andere manieren van transport. ‘Je kunt de stroom offshore al omzetten in waterstof en via gasleidingen of per schip aan land brengen’, zegt Martens. ‘Als we ooit zonne-energie uit de woestijn naar hier willen brengen, zal waterstof ook een betere drager zijn.’ Japan zal bijvoorbeeld veel van zijn schone waterstof per boot uit het meer zonovergoten Australië invoeren.

Lange afstand, zwaar vervoer

Voertuigen op waterstof zijn het tweede interessante werkterrein. Het Koreaanse Hyundai en het Japanse Toyota brengen al jaren wagens op waterstof op de markt. Zij het in kleine aantallen en tegen een pittig prijskaartje van rond de 75.0000 euro per stuk. Toyota fabriceert van zijn Mirai 3.000 exemplaren per jaar, vooral voor eigen land of voor export naar Californië. Het kondigde aan er 30.000 te willen maken tegen 2020. Hyundai (iX35, Nexo) mikt op 500.000 exemplaren tegen 2030. In Europa springen Mercedes, BMW, Audi en Renault nu ook op de trein.

‘Wij gebruiken zo’n Hyundai op waterstof’, vertelt Martens. ‘Prima wagen, er staat 80.000 km op de teller, nooit problemen mee gehad.’

Een brandstofcel voor een personenwagen die 100 kilowatt levert, evolueert naar een prijs tussen de 5.000 en de 10.000 euro. Daar kan een wagen 750 km mee afleggen. Een kilogram waterstofgas kost vandaag zowat 10 euro. Met een kilogram rijdt een auto 100 km ver. Een wagen op fossiele brandstof doet beter, maar als de waterstofprijs naar 5 à 6 euro zou zakken, wordt die wel concurrentieel. ‘Er zal sowieso goedkope elektriciteit nodig zijn om dit verhaal tot een goed einde te brengen’, beseft Adwin Martens. ‘Maar dat is denkbaar de dag dat er massaal veel groene stroom geproduceerd wordt.’

Voor korte afstanden zijn kleine elektrische wagens meer aangewezen. ‘Maar gaat het om de langere afstand en over zwaarder vervoer, dan heeft een voertuig op waterstof grote voordelen’, stipt Martens aan. ‘Voor dat type transport voldoen batterijen niet.’ In Zwitserland hebben ze dat begrepen. In het Alpenland komen dit jaar duizend waterstoftrucks van Hyundai op de weg.

En dan hadden we het nog niet over het nadeel van batterijen: ze bevatten schaarse grondstoffen als kobalt. Een waterstofcel heeft die beperking niet. Met de uitzondering van platina, maar recente research dokterde al alternatieven uit.

Franse trein in Duitsland

Behalve bussen en vrachtwagens kunnen ook treinen, schepen en kleine vliegtuigen op waterstof bewegen. In september vorig jaar reed in Noord-Duitsland de eerste trein op waterstof (van Franse makelij) uit. Ze willen er nog 120, om hun oude dieselstellen te vervangen.

Een klein zakenvliegtuig met vier zetels is al de lucht ingegaan, alweer in Duitsland. Toestellen tot twintig passagiers liggen binnen handbereik. Voor de grote jets kijkt de industrie meer naar biobrandstoffen.

‘De schatting is dat we voor zwaar vervoer naar 70 procent waterstof, 30 procent elektrisch evolueren. Voor personenwagens is het net andersom’, voorspelt Bart Biebuyck. ‘Ze kunnen moeiteloos naast elkaar bestaan.’

Biebuyck staat aan het hoofd van de Fuel Cells and Hydrogen Joint Undertaking (FCH-JU). De FCH-JU is een publiek-private samenwerking tussen de Europese Commissie, de industrie en de onderzoeksinstellingen om de ontwikkeling van de technologie te versnellen en ze klaar te maken voor de markt. Opmerkelijk: met Biebuyck ook hier weer prominente Vlaamse aanwezigheid op het internationale vlak.

‘Op dit moment ondersteunen we ongeveer 51 bedrijven en onderzoekscentra in België voor een totaal van ongeveer 45 miljoen euro’, vertelt hij. ‘België en zeker Vlaanderen heeft veel expertise in huis. Maar onze buurlanden – Nederland, Duitsland, Frankrijk – zetten meer dan wij versneld in op deze technologie.’

Het belangrijkste potentieel ligt ook volgens Biebuyck in de stockage van energie. ‘Nog een troef zijn de toepassingsmogelijkheden over verschillende sectoren als transport, industrie en verwarming en koeling heen. Waterstofinstallaties kunnen bovendien en rol spelen in de fossielvrije verwarming van huizen, vooral op plaatsen waar een warmtepomp geen optie is.’
Het belangrijkste potentieel ligt ook volgens Biebuyck in de stockage van energie. ‘Nog een troef zijn de toepassingsmogelijkheden over verschillende sectoren als transport, industrie en verwarming en koeling heen. Waterstofinstallaties kunnen bovendien en rol spelen in de fossielvrije verwarming van huizen, vooral op plaatsen waar een warmtepomp geen optie is.’

Op de critici antwoordt Biebuyck dat de technologie sinds vroegere hypes al serieus verbeterd is. ‘Pakweg twintig jaar geleden kon een wagen op waterstof bij het starten in de problemen komen als het vroor. Nu heeft de brandstofcel een compressor die waterdruppels wegblaast.’

Wat doet onze overheid intussen? In de visienota van het interfederaal Energiepact is er in algemene termen een plaats weggelegd voor waterstof voor de opslag en distributie van energie en voor het stoken in gascentrales. Minister van Energie Marie Christine Marghem (MR) zegt dat waterstofprojecten kunnen putten uit een transitiefonds waar voor 2019 30 miljoen euro in zit.

Elektrische Lijn

De Vlaamse minister van Energie, Lydia Peeters (Open VLD), erkent dat waterstoftechnologie een rol kan spelen in de overgang naar hernieuwbare energie. Veel rechtstreekse Vlaamse overheidssteun bestaat daar niet voor. Wie een waterstofwagen koopt, kan een premie krijgen tussen de 2.000 en de 4.000 euro. Er wordt gewerkt aan een kader voor ‘garanties van oorsprong’, zoals die voor groene stroom bestaan. ‘Die kunnen ondersteuning vormen voor waterstofprojecten’, meent Peeters.

In het plan Clean Energy for Transport stelde de Vlaamse regering voorop om tegen 2020 20 waterstoftankstations te hebben. Colruyt plant er drie (Antwerpen, Gent en Leuven). Dat wordt nipt.

De Lijn is tevreden over haar vijf waterstofbussen, maar is toch niet van plan er nog meer aan te schaffen. ‘Wij gaan voor elektrisch’, zegt woordvoerder Tom Van De Vreken. De vloot wordt vergroend met 478 hybride bussen en 925 elektrische exemplaren. Tegen 2025 verloopt het busvervoer in alle centrumsteden elektrisch. ‘Waterstof verdwijnt niet van onze radar, het kan een aanvulling zijn voor de elektrische bussen’, aldus Van De Vreken.

Wat vindt Bart Biebuyck er met zijn Europese blik van dat het eigen land een koele minnaar van waterstof blijkt te zijn? ‘Ik zou waterstof graag wat prominenter zien in de diverse klimaat- en energieplannen. Volgens onze berekeningen kan het in Europa instaan voor 24 procent van de finale energievraag en 5,4 miljoen banen opleveren.’

Op de critici antwoordt Biebuyck dat de technologie sinds vroegere hypes al serieus verbeterd is. ‘Pakweg twintig jaar geleden kon een wagen op waterstof bij het starten in de problemen komen als het vroor. Nu heeft de brandstofcel een compressor die waterdruppels wegblaast.’

Wat doet onze overheid intussen? In de visienota van het interfederaal Energiepact is er in algemene termen een plaats weggelegd voor waterstof voor de opslag en distributie van energie en voor het stoken in gascentrales. Minister van Energie Marie Christine Marghem (MR) zegt dat waterstofprojecten kunnen putten uit een transitiefonds waar voor 2019 30 miljoen euro in zit.

Elektrische Lijn

De Vlaamse minister van Energie, Lydia Peeters (Open VLD), erkent dat waterstoftechnologie een rol kan spelen in de overgang naar hernieuwbare energie. Veel rechtstreekse Vlaamse overheidssteun bestaat daar niet voor. Wie een waterstofwagen koopt, kan een premie krijgen tussen de 2.000 en de 4.000 euro. Er wordt gewerkt aan een kader voor ‘garanties van oorsprong’, zoals die voor groene stroom bestaan. ‘Die kunnen ondersteuning vormen voor waterstofprojecten’, meent Peeters.

In het plan Clean Energy for Transport stelde de Vlaamse regering voorop om tegen 2020 20 waterstoftankstations te hebben. Colruyt plant er drie (Antwerpen, Gent en Leuven). Dat wordt nipt.

De Lijn is tevreden over haar vijf waterstofbussen, maar is toch niet van plan er nog meer aan te schaffen. ‘Wij gaan voor elektrisch’, zegt woordvoerder Tom Van De Vreken. De vloot wordt vergroend met 478 hybride bussen en 925 elektrische exemplaren. Tegen 2025 verloopt het busvervoer in alle centrumsteden elektrisch. ‘Waterstof verdwijnt niet van onze radar, het kan een aanvulling zijn voor de elektrische bussen’, aldus Van De Vreken.

Wat vindt Bart Biebuyck er met zijn Europese blik van dat het eigen land een koele minnaar van waterstof blijkt te zijn? ‘Ik zou waterstof graag wat prominenter zien in de diverse klimaat- en energieplannen. Volgens onze berekeningen kan het in Europa instaan voor 24 procent van de finale energievraag en 5,4 miljoen banen opleveren.’
Een goed 'b eursforum.be' is zoveel meer waard.

Gebruikersavatar
bartel
Forum veteraan
Forum veteraan
Berichten: 1146
Lid geworden op: 24 feb 2013 09:22
waarderingen: 408

Re: Beleggen in waterstof

Bericht door bartel »

In De Standaard van 16/02/2019 :

De voortrekkers

Vlaanderen kan prat gaan op een stevig rijtje voortrekkers die aan de waterstofweg timmeren. Een selectie.

Supermarktketen Colruyt heeft in zijn distributiecentrum in Halle 75 heftrucks rondrijden op zelf geproduceerde waterstof. Op termijn worden dat er 200. De volgende stap was de introductie van dertig personenwagens op waterstofgas in de eigen vloot. Die rijden op waterstof die met ter plekke gewonnen energie uit wind en zon gemaakt wordt. ‘Spectaculair, dit is echt zero emissie’, zegt Stephan Windels, hoofd van Colruyts energietak Eoly.

In oktober vorig jaar nam Colruyt in Halle een tankstation in gebruik dat voor particulieren toegankelijk is. Het zal er tegen 2020 nog vier openen.

Eoly heeft met Parkwind en Fluxys een project opgezet om een industriële installatie te bouwen om groene elektriciteit om te zetten in waterstof.

Busbouwer Van Hool heeft 53 waterstofbussen operationeel, en 53 die gebouwd worden. De bestaande rijden in de VS (21, vooral in San Francisco) of in Europa. Het gros (12) daarvan toert in het VK (Londen en Aberdeen), de andere in Oslo, Rotterdam, Groningen, Rimini en Keulen.

Van de bestelde zijn er 40 voor Duitsland bestemd (Keulen en Wuppertal). Acht gaan naar het Zuid-Franse Pau.

Zo’n bus is driemaal duurder dan een gewone op diesel. Maar die laatste gaan er sowieso binnenkort uit, zegt woordvoerder Dirk Snauwaert. Vergeleken met een hybrideversie zijn ze dubbel zo duur. Maar de prijzen dalen. Vijf jaar geleden kostte zo’n bus een miljoen, vandaag 750.000 euro.

Bij e-Trucks in Lommel bouwen ze al sinds 2010 waterstoftrucks. Hoofdzakelijk vuilniswagens. Er rijden er zes rond. ‘Dat is niet veel, maar we staan dan ook nog maar aan het begin’, zegt Filip Bamelis van e-Trucks. ‘We geloven er echt in. Kijk naar Noorwegen, dat tegen 2025 geen diesel­motoren meer wil.’

Ze kosten 550.000 euro per stuk, tegen een klassieke 200.000 euro. ‘We verkopen vooral aan lokale besturen, die hebben er de meerprijs voor over’, zegt Bamelis. ‘Voor de transportsector zijn ze nog te kostelijk. Daar is de concurrentie bikkelhard en telt elke euro.’

Die lokale besturen zijn in het buitenland te vinden, met name in Nederland (Amsterdam, Eindhoven, Breda, Groningen). ‘Die steden gaan voluit voor schone lucht en nul emissie’, verklaart Bamelis hun keuze. Een Vlaams lichtpuntje: Antwerpen zou twee wagens aanschaffen.

Hydrogenics uit Oevel (Westerlo) is gespecialiseerd in het maken van ‘groene’ waterstof. Het van oorsprong Canadese bedrijf bouwt installaties die groen waterstofgas maken uit water, via elektrolyse. Zijn klanten zitten in het buitenland: Rusland, China, Maleisië. ‘Op plaatsen waar die te ver liggen om op de klassieke manier te leveren’, vertelt verkoopsdirecteur Roel De Maeyer. De stof maken uit water is drie tot vier keer duurder dan uit fossiele bron. ‘Zonder Europese steun is het nog niet levensvatbaar.’
Een goed 'b eursforum.be' is zoveel meer waard.









Plaats reactie