Staal, grondstoffenfocus

Beleggen in valuta/forex zoals de dollar & euro, grondstoffen zoals goud, zilver & olie, etc.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
De Wereld
Premiummember
Premiummember
Berichten: 7179
Lid geworden op: 14 Dec 2012 16:08
waarderingen: 1520
Contact:

Staal, grondstoffenfocus

Berichtdoor De Wereld » 18 Sep 2015 16:20

Bolero:

Eerder deze week kwam het bericht dat het herstel van de Europese auto-industrie zich onverminderd doorzet. Ook de Chinese en de Amerikaanse automarkt groeien nog steeds, zij het aan een iets trager tempo. Uit deze goede gang van zaken zou men ook kunnen afleiden dat het ook opperbest gesteld is met de globale staalindustrie. Dat is helaas niet het geval.
De staalmarkt zit duidelijk in de hoek waar de klappen vallen. De auto-industrie is één van de grootste afnemers van staal, maar kan op zijn eentje de meubelen niet redden. Bovendien krijgt staal ook binnen de autosector steeds meer met concurrentie van andere metalen (zoals aluminium) af te rekenen.

Net zoals bij talrijke andere grondstoffen is er ook op de staalmarkt overcapaciteit. Dit overaanbod heeft uiteraard ook gevolgen voor de prijzen. Door de omvang van de staalindustrie legt die heel wat gewicht in de economische schaal. Het staalverbruik heeft ook een belangrijke impact op de gezondheid van andere industrieën als (niet gelimiteerd) ijzererts, steenkool en nikkel. De vooruitzichten voor staal zijn dan ook erg belangrijk voor deze toeleverindustrieën.

Het belang van de staalindustrie mag dus niet onderschat worden. Wat de staalindustrie in beweging brengt of juist en de impact daarvan op de prijsevolutie leest u in de Grondstoffenfocus van deze week.

Veel leesplezier

http://data.kbcsecurities.be/40/40/204/132104.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
raymondscholten liked last!


Gebruikersavatar
vogelspotter
Forum veteraan
Forum veteraan
Berichten: 1971
Lid geworden op: 26 Aug 2015 19:37
Locatie: Limburg
waarderingen: 1671
Contact:

Re: Staal, grondstoffenfocus

Berichtdoor vogelspotter » 11 Okt 2017 07:58

Ja­pans me­taal­schan­daal deint uit


11 oktober 2017 07:02


Pieter Suy


De Ja­pan­se me­taal­fa­bri­kant Kobe Steel sjoe­mel­de niet al­leen met alu­mi­ni­um en koper, het zou ook ge­frau­deerd heb­ben met ij­zer­poe­der.


Dat heeft een woord­voer­der van de derde groot­ste me­taal­groep van Japan woens­dag be­ves­tigd aan het fi­nan­ciële pers­agent­schap Bloom­berg. Kobe Steel, ook be­kend als Ko­bel­co, is ver­wik­keld in een frau­de­schan­daal nadat af­ge­lo­pen week­end was be­kend­ge­raakt dat het be­drijf zeker een jaar lang ver­vals­te kwa­li­teits­do­cu­men­ten le­ver­de voor alu­mi­ni­um en koper. Dat kan be­te­ke­nen dat die me­ta­len min­der sterk zijn dan de klant dacht.

Het nieuws sloeg in als een bom, want Ko­bel­co le­ver­de de me­ta­len we­reld­wijd aan een twee­hon­derd­tal be­drij­ven. Onder meer au­to­bou­wers zoals Toyo­ta en Nis­san ge­brui­ken met pro­duc­ten van Kobe Steel. Mo­ge­lijk is ook de Ame­ri­kaan­se vlieg­tuig­bou­wer Boei­ng ge­trof­fen.

Op­nieuw zware klap­pen op de beurs

Nu er mo­ge­lijk ook is ge­prutst rond ij­zer­poe­der - dat bij­voor­beeld wordt ge­bruikt om mag­ne­ten te pro­du­ce­ren - krijgt het aan­deel Kobe Steel op­nieuw zware klap­pen op de beurs van Tokio. Het aan­deel van de meer dan hon­derd jaar oude groep don­dert ruim twin­tig pro­cent lager. Een dag eer­der was het aan­deel ook al ruim een vijf­de van zijn beurs­waar­de ver­lo­ren.

Vol­gens ana­lis­ten zou het schan­daal een im­pact van min­stens 133 mil­joen euro kun­nen heb­ben. Maar de scha­de aan de re­pu­ta­tie van Kobe Steel zal veel gro­ter zijn. Ook voor de Ja­pan­se eco­no­mie is het schan­daal een nieu­we klap. Tal van grote Ja­pan­se on­der­ne­min­gen, van To­shi­ba tot Mit­su­bis­hi Mo­tors, kwa­men de re­cen­te jaren in ge­lijk­aar­di­ge frau­de­schan­da­len te­recht.Bron: De Tijd, Bloom­berg
Ahold Delhaize,ArcelorMittal,ASIT biotech,Avantium, Deceuninck, Euronav, Nyrstar, TomTom, UCB, X-Fab, Vasco Data.
Verkocht:Petrobras ADR, Weight Watchers.