Leren beleggen

Beleggen voor beginners, hoe werkt beleggen en diverse vragen

Gebruikersavatar
Kadebe
Premiummember
Premiummember
Berichten: 45
Lid geworden op: 21 okt 2020 17:58
waarderingen: 52

Re: Leren beleggen

Bericht door Kadebe »

https://www.youtube.com/channel/UCYOHtO ... LZX1Ltf78g

Heel interessant youtube kanaal om te leren beleggen met opties.
bergaf liked last!Gebruikersavatar
charel01
Premiummember
Premiummember
Berichten: 25284
Lid geworden op: 02 jan 2012 20:17
Locatie: Provincie Antwerpen
waarderingen: 14753

Re: Leren beleggen

Bericht door charel01 »

Met vertraging wegens alleen voor abonnees:
Starten met beleggen: hoe kies je de beste aandelen op de beurs als beginner? "Een tracker biedt minder risico's”
Er zijn wereldwijd meer dan 40.000 bedrijven op de beurs genoteerd. Hoe kies je hieruit de beste aandelen? Onze beursexpert Pascal Paepen gidst je in onze reeks Starten met beleggen door de jungle. Vandaag legt hij uit hoe je als beginnende belegger best je eerste aandelen koopt. “Trackers en holdings vormen een ideale basis voor een degelijke beleggingsportefeuille.”
Alle begin is moeilijk. Zo is dat ook met beleggen. Ben je tot de conclusie gekomen dat je niet al je spaarcenten voor eeuwig en altijd op het spaarboekje moet laten staan en dat je beter toch een deel ervan aan het werk zet? Proficiat! Dan heb je de juiste beslissing genomen. Maar ik hoor het je al denken. “Wat moet ik nu kopen?” Geen nood. We helpen je graag op weg.
Spreid voldoende

Vergeet nooit de basisregel bij beleggen. Die luidt: “spreiden”. Beleggen is risicovolle materie. Dat hoeft geen probleem te zijn. Dankzij het risico verdien je namelijk een “premie” en zal je, door te beleggen, op lange termijn een mooier rendement boeken dan door alleen te sparen. Je kan ook het risico vrij eenvoudig verlagen door te spreiden. Spreid in diverse beleggingen, in diverse sectoren en regio’s. Stop dus nooit te veel spaarcenten in een enkel bedrijf. En spreid ook in de tijd, door op regelmatige basis te kopen. Maandelijks, bijvoorbeeld.
Beleg in trackers

Je eerste aankopen zijn idealiter beleggingen die op zich al goed gespreid zijn. Een aandeel van een tracker, bijvoorbeeld. Trackers zijn beleggingsvennootschappen. Je kan ze vergelijken met beleggingsfondsen. Men noemt een tracker ook wel eens een ETF (Exchange Traded Fund, of beursgenoteerd fonds). Wie een aandeel van een tracker koopt, zal een rendement boeken dat vergelijkbaar is met het rendement van de onderliggende index. Beleg je bijvoorbeeld 1.000 euro in een tracker, dan zal die 1.000 euro automatisch belegd worden in tientallen of soms zelfs vele honderden bedrijven. Dat het risico dan daalt is logisch. Stel dat één van die bedrijven failliet zou gaan, dan is jouw investering in dat bedrijf zo klein dat je vaak niet eens opmerkt dat er een probleem is. Als je die 1.000 euro echter toevallig in dat ene bedrijf zou hebben geïnvesteerd, dan zou je al dat geld kwijt geweest zijn.

Trackers zijn dan ook een mooi instrument. Ze worden beheerd door de grootste fondsbeheerders ter wereld, zoals BlackRock (iShares) en Vanguard. Vanguard was trouwens ook de eerste fondsbeheerder die massaal trackers op de markt bracht. Trackers zijn passief beheerde fondsen. Omdat ze de index volgen en er geen individuele beheerder is die beslist waarin het geld van de tracker geïnvesteerd wordt, kan het fondsenhuis het geld van de trackers automatisch laten beheren, door een computer. Om die reden is de kost om te beleggen in een tracker, de beheersvergoeding, doorgaans erg laag (0,20% of 0,30% per jaar, soms zelfs nog lager).
Beleg wereldwijd en duurzaam

Een goede tracker voor starters is de iShares MSCI World SRI (ticker: IE00BYX2JD69). Daarmee beleg je wereldwijd in grote ondernemingen die een duurzaamheidstoets doorstaan. Zowat 59% van de tracker is belegd in Amerikaanse bedrijven, 20% in Europese, 9% in Japanse en 5% in Canadese bedrijven. Omdat vooral de Amerikaanse beurzen de afgelopen jaren bijzonder goed presteerden, bracht deze tracker de afgelopen drie jaar gemiddeld 16,78% per jaar op. Dat is veel. Ga er niet zomaar van uit dat je diezelfde, erg hoge rendementen ook de komende jaren zal boeken.
Desgewenst kan je die wereldwijde MSCI World tracker aanvullen met een tracker die belegt in groeilanden, zoals China en India. Hiervoor zou je eventueel kunnen opteren voor de iShares Core MSCI EM (ticker: IE00BKM4GZ66). Zo’n tracker kan op lange termijn meer opbrengen dan een tracker die wereldwijd in mature markten belegt omdat de economie en dus ook de bedrijfswinsten nu eenmaal harder groeien in groeilanden. Bovendien stap je nu relatief goedkoop in omdat de aandelenkoersen in groeilanden de laatste jaren achterop bleven in vergelijking met de Amerikaanse beurzen. Daardoor bracht deze tracker de afgelopen drie jaar ‘slechts’ gemiddeld 7,95% per jaar op, aanzienlijk minder dan de eerste tracker die we voorstelden.
Koop ook holdings of investeringsmaatschappijen

Een goed alternatief voor trackers zijn gediversifieerde holdings. Wie belegt in een beursgenoteerde holding of investeringsmaatschappij spreidt namelijk ook zijn risico omdat zo’n holding belegd is in diverse sectoren. Sommige holdings zijn investeringsvehikels van de rijkste Belgische families, zoals Sofina (familie Boël) en GBL (familie Frère). Wie belegt in zulke holdings profiteert tegelijkertijd ook van het gigantische netwerk van zulke families. Dat rijke families nog rijker worden is geen toeval. Ze beheren hun holdings ook zuinig, zodat je, net als bij trackers, het voordeel hebt van relatief lage kosten, die je rendement ten goede komen.

Nog een voordeel van holdings is dat ze vaak ook investeren in ‘private equity’. Dat zijn bedrijven die niet op de beurs staan en waarin de meeste stervelingen dus ook nooit kunnen beleggen. Wie rijk is kan dat wel en door een belegging in zo’n holding kan jij dat dus ook. Naast Sofina en GBL kan je op de Brusselse beurs ook investeren in Brederode, Bois Sauvage, GIMV of Ackermans & Van Haaren. Elk van deze holdings zijn goed gediversifieerd en het management slaagt erin mooie rendementen te boeken voor de aandeelhouders. Voor beginnende beleggers zijn het dan ook de ideale aankoopkandidaten.

Pascal Paepen is docent Bank & Beurs aan de KU Leuven en Thomas More.
Bron:"HLN"
bergaf liked last!Plaats reactie