Lucas BOLS

Beleggen, aandelen kopen in Nederland, informatie, koersen en analyses
Plaats reactiesjos
Forum elite
Forum elite
Berichten: 5156
Lid geworden op: 20 jan 2012 11:51
waarderingen: 866

Lucas BOLS

Bericht door sjos »

Lucas Bols klinkt glas met jenevermaker: ’Focus blijft op cocktails’

AMSTERDAM - Drankenconcern Lucas Bols verdwijnt waarschijnlijk van de beurs. Wodka- en jenevermaker Nolet wil bijna €270 miljoen neertellen voor de Amsterdamse branchegenoot, waarvan het Schiedamse bedrijf al grootaandeelhouder is. Bols verwacht onder Nolet sneller te kunnen groeien.
„Zij hebben het initiatief genomen”, zegt ceo Huub van Doorne van Lucas Bols. Na enkele maanden onderhandelen waren de twee bedrijven eruit. Nolet biedt €18 per aandeel. „Dat was het belangrijkste”, zegt Van Doorne.
Cfo Frank Cocx: „Dat ligt niet alleen 76% boven de slotkoers van afgelopen vrijdag, maar ook ruim boven de introductieprijs van €15,75 toen we in 2015 naar de beurs gingen. Niet onbelangrijk is de hoge mate van zekerheid van de deal. Ze gaan het met eigen kapitaal financieren en we hebben geen verdere toestemming nodig van mededingingsautoriteiten.”
Zelfstandige onderneming
Na de overname zal Lucas Bols als zelfstandige onderneming verdergaan onder de hoede van Nolet. Het management blijft aan boord en de strategie blijft ongewijzigd. „De focus blijft op cocktails liggen”, zegt Cocx. De merken Bols cocktails, Passoa en Galliano zijn inmiddels goed voor driekwart van de omzet van het in 1575 opgerichte Lucas Bols, ook bekend van jenevers en likeuren als Bokma, Hoppe en Coebergh. „Hoe we onze merken in de markt zetten in de 110 landen waar we zitten, blijven we zelf bepalen.”
De geschiedenis van familiebedrijf Nolet gaat terug naar 1691. De distilleerder heeft merken als Ketel One-wodka en Proosje van Schiedam. Ook maakt het bedrijf gin onder de naam Nolet. „Zij weten wat er nodig is om te groeien, nog sneller dan we nu doen”, zegt Cocx. „Het gaat over merkinvesteringen en het doen van fusies en overnames – iets waar zij positief achter staan en waar we onze ogen en oren voor openhouden. Maar het zit ’m ook in innovaties en productontwikkeling. We kunnen daar strategisch de krachten bundelen.”
Medewerkers mee
De zeventig medewerkers van Lucas Bols worden overgenomen. „Ook heel belangrijk”, zegt Cocx. „Als daar iets verandert, dan gaat het ten koste van hoe effectief en succesvol wij zijn.”
Het aandeel Lucas Bols komt al jaren niet meer in de buurt van de €15,75 bij de introductie op de beurs. Toch blikt Van Doorne met een goed gevoel terug op het verblijf op het Damrak. „We hebben Lucas Bols uitgebouwd naar een wereldspeler op de cocktailmarkt. De beurs heeft ons heel veel naamsbekendheid gebracht, ook internationaal. We hebben aandelen kunnen uitgeven om onder andere Tequila Partida te kunnen kopen en we hebben de schulden kunnen verlagen.”
Coronacrisis
De beurskoers stond onder druk, maar het bedrijf kreeg volgens Van Doorne dan ook veel voor de kiezen. Hij noemt de coronacrisis en kostenstijgingen als gevolg van de oorlog in Oekraïne. „We kijken er al met al positief naar, wat ook wordt weergegeven in het bod van €18. Het is een waardering voor alles wat we in die jaren hebben opgebouwd: de ondernemende cultuur van het bedrijf, het gepassioneerde team, de merken.”
Nolet nam na de beursgang van Lucas Bols in 2015 meteen een klein belang in de branchegenoot en breidde dat snel uit tot 25%. Het bedrijf heeft op dit moment 29,9% van de aandelen. „Dat is al enkele jaren zo”, weet Cocx. „Dat is niet in de aanloop naar deze transactie gebeurd.”
Winnaars
Fons Walder profiteert het meest van het overnamebod. Volgens de laatste melding bij beurstoezichthouder AFM bezit hij met zijn investeringsmaatschappij Enix 15%. Dat is bij de overnameprijs €40,4 miljoen waard, tegen amper €23 miljoen op vrijdag.
Mogelijk schuift Walder hierdoor nog een paar plekjes op in de Quote 500. Hij stond een jaar geleden op plek 70 van de rijkenlijst met een geschat vermogen van €680 miljoen. Zijn fortuin vergaarde hij allereerst met het kopen, reorganiseren en vervolgens doorverkopen van radiatorenproducent Superia. Daarna bouwde hij met de aankoop van diverse productiebedrijven een Europees chocolade-imperium op. De multimiljonair is geboren in Nijmegen, maar woont al vele jaren in het Belgische Knokke.
Van Doorne, Cocx en president-commissaris René Hooft Graafland hebben samen ruim 5% van de aandelen.
Afronding
Het zal nog enkele maanden duren voordat het bod formeel is vastgelegd en door de AFM is goedgekeurd. Daarna kunnen de aandeelhouders hun aandelen aanbieden. Cocx: „Onze inschatting is dat het hele proces aan het begin van de zomer is afgerond.”

Bron: https://www.telegraaf.nl/financieel/111 ... -cocktails
Buy and Hold blijft mijn strategie, tenzij een aandeel 20 percent gestegen is in een periode van enkele weken/maanden na aankoop.


goudhaantje
Forum gebruiker
Forum gebruiker
Berichten: 239
Lid geworden op: 11 feb 2017 15:58
waarderingen: 55

Re: Lucas BOLS

Bericht door goudhaantje »

Bijna gedaan met de notering van Lucas Bols , op 7 februari loopt de aanmeldingstermijn af waarbij aandeelhouders te kennen te kunnen geven met de geboden EUR 18 per aandeel akkoord te gaan.Als 95 % van de aandelen verworven worden door Nolet kunnen ze ( en zullen ze ongetwijfeld) een uitkoopprocedure starten om de overige 5 % te verwerven.
First Pacific, Goldfields, Zijin mining , Ur-energy ,Imerys, Savencia , Yara International , Carlsberg Korea Electric Power, Sprott Physical Uranium, Vranken, Hummingbird Resources, EVS,Etex , ThermoFisher,NVent,Pentair,Brederode,Pan American silver, Far Eastern Consortium,Tessenderlo, Bayer,GBL

Plaats reactie