Philips

Beleggen, aandelen kopen in Nederland, informatie, koersen en analyses
Plaats reactiesjos
Forum elite
Forum elite
Berichten: 5156
Lid geworden op: 20 jan 2012 11:51
waarderingen: 866

Philips

Bericht door sjos »

AFM grijpt in bij Philips-transacties Goldman Sachs
Mathijs Rotteveel
Edwin van der Schoot

Beleggers krijgen weer iets meer inzicht in de ondoorzichtige transactie waarmee Goldman Sachs opeens 15% van Philips wist te kopen.
Dat belang werd gekocht voor de Italiaanse investeerder Exor.
Nu blijkt dat de Amerikaanse zakenbank daarnaast sinds half augustus een shortpositie heeft in hetzelfde aandeel.
De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs heeft na gesprekken met de Autoriteit Financiële Markten (AFM) meer openheid gegeven over de aankoop van miljoenen aandelen Philips voor de Italiaanse investeerder Exor. Dat blijkt uit een verklaring die de AFM aan het FD heeft verstrekt.
Op 14 augustus meldde de Italiaanse investeringsmaatschappij Exor plots dat ze 15% van de aandelen Philips in bezit had. Dit terwijl de wet voorschrijft dat beleggers zich al bij de toezichthouder melden als ze een aandelenbelang van 3% hebben vergaard. Andere beleggers vroegen zich dan ook af hoe het kon dat Exor zo'n groot belang in Philips kon kopen, zonder dit te melden en zonder dat het zichtbaar was geweest op de aandelenmarkt. Sindsdien stond de AFM publiekelijk onder druk om de zaak tegen het licht te houden.
Dat is de afgelopen weken ook gebeurd, gelet op een verklaring die de toezichthouder maandag desgevraagd deelt: 'De AFM heeft de afgelopen weken de opbouw van het belang van 15% in Philips door Exor nader geanalyseerd. Dit heeft alsnog geleid tot het doen van bruto-short meldingen door Goldman Sachs in het AFM-register.'

Puzzelstukje
Het is weer een puzzelstukje voor beleggers om te reconstrueren hoe een groot deel van Philips in Italiaanse handen kwam. De eerste informatie hierover kwam op 14 augustus naar buiten, toen Exor zijn belang bij de AFM meldde. Op donderdag 17 augustus volgde een melding van Goldman Sachs, dat ook een groot aantal aandelen Philips bleek te hebben verworven. Na de gesprekken tussen de toezichthouder en de zakenbank blijkt nu dat Goldman Sachs, naast een long positie, ook al sinds half augustus over een forse short-positie in Philips beschikt. Destijds was de netto-shortpositie 12,04%, volgens een vrijdag aangepaste melding, maar de meest recente update toont aan dat die positie slechts mondjesmaat is afgebouwd.
Op de AFM-website is nu te zien dat de constructie van Goldman Sachs bestaat uit twee delen: een long- en shortpositie. In de markt wordt aangenomen dat Goldman Sachs voor Exor zoveel mogelijk aandelen heeft willen kopen zonder dit in de markt bekend te maken. Dit om te voorkomen dat rivaliserende bieders wakker zouden worden, de koers van Philips zou oplopen en de aandeleninkoop duurder zou worden.

Topadvocaten
De vraag of Goldman Sachs een overtreding heeft begaan met het niet of te laat melden van de shortpositie en of er een boete volgt, ontwijkt de toezichthouder: 'De AFM beoordeelt iedere melding die binnenkomt. Wij kunnen geen uitspraken doen over eventuele vervolgstappen.'
Bij de Exor-Philips-transactie waren meerdere topadvocatenkantoren betrokken, zoals Allen & Overy en De Brauw. De kans dat die hiermee de mist in gaan, is klein, suggereren betrokkenen. Tegelijkertijd is het duidelijk dat toezichthouder AFM en Goldman Sachs van mening verschillen over de meldingsplicht.
De AFM laat bovendien weten dat ze wil kijken of de wet- en regelgeving rond de meldingenplicht wel goed functioneert. Iedereen die de beschikking krijgt over 3% in een beursgenoteerde onderneming, of een shortpositie aangaat (speculeren op koersdaling met geleende stukken) moet dit direct melden bij de AFM. Ook op onder meer 5%, 10% en 20% liggen meldingsplichtige drempelwaarden.

Wijzigen regelgeving
De waakhond wil in gesprek met beleggersorganisaties en andere relevante partijen om te zien 'waar guidance wenselijk is of zelfs gewijzigde regelgeving waar het gaat om transactiestructuren waarin in zeer korte tijd grote deelnemingen in beursgenoteerde ondernemingen genomen kunnen worden'.
Onder meer de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) en Eumedion lieten dergelijke geluiden horen. 'Goed inzicht in de handel is een vereiste voor een goed functionerende kapitaalmarkt', zei Gerben Everts, oud-AFM-bestuurder en nu directeur van de Vereniging van Effectenbezitters, in augustus in het FD.
Eumedions directeur Rients Abma laat weten het initiatief tot een gesprek van de AFM toe te juichen.
De entree van Exor als grootaandeelhouder bij Philips wordt door veel commentatoren als zeer positief voor Philips gezien. Maar in theorie kan een ongewenst bod op dezelfde manier in één klap worden opgebouwd.
Sinds die entree van Exor steeg de koers van het aandeel met bijna 4%.
Goldman Sachs heeft vooralsnog geen inhoudelijke reactie gegeven.

Bronl: https://fd.nl/financiele-markten/148902 ... dman-sachs
Buy and Hold blijft mijn strategie, tenzij een aandeel 20 percent gestegen is in een periode van enkele weken/maanden na aankoop.


sjos
Forum elite
Forum elite
Berichten: 5156
Lid geworden op: 20 jan 2012 11:51
waarderingen: 866

Re: Philips

Bericht door sjos »

De Italiaanse investeringsmaatschappij Exor betaalde in de eerste helft van het jaar €511 mln voor een belang van 2,96% in Philips. Dat blijkt uit de cijfers over het eerste halfjaar die de beursgenoteerde investeringsmaatschappij van de Agnelli-familie woensdag nabeurs heeft gepubliceerd. Daarmee komt er weer iets meer duidelijkheid over de manier waarop Exor zijn belang in Philips heeft verkregen.

Exor, dat net als Philips een beursnotering heeft aan het Damrak, maakte op 14 augustus van dit jaar bekend dat het een belang heeft van 15% in het medische-technologiebedrijf. Dat Exor instapt geldt als een groot teken van vertrouwen voor Philips, dat al jaren in de knel zit door problemen met zijn slaapapneu-apparaten.

De Italianen mogen hun belang nog uitbreiden naar 20%, zo blijkt uit een overeenkomst die de twee partijen hebben gesloten. Met het aankopen van 2,96% van de aandelen in het eerste halfjaar van 2023 bleef de investeringsmaatschappij nipt onder de drempel van 3% waarop zij bij de Autoriteit Financiële Markten een publieke melding had moeten doen.

Ferrari
Met het belang van 15%, tegen Philips' slotkoers van woensdag goed voor circa €2,8 mrd, is de in Amsterdam gevestigde leverancier van medische apparatuur na voertuigenmakers Ferrari, Stellantis en CNH Industrial de grootste belegging die Exor in bezit heeft. De investeerder heeft ook belangen in onder meer modeconcern Christian Louboutin, transportbedrijf Via en het weekblad The Economist.
In het afgelopen halfjaar boekte Exor een boekwinst van €2,2 mrd. Dat is het gevolg van ongekend sterke prestaties van de verschillende beleggingen op de beurs. Zo boekte Ferrari een koersstijging van 50% in het eerste halfjaar, pluste Stellantis 21% en Iveco +49%.

Cash
Na het verkopen van de Franse herverzekeraar PartnerRe, waarvoor Exor €8,6 mrd ontving, heeft de investeringsmaatschappij relatief veel cash op de balans staan. Aan het eind van het eerste halfjaar van 2023 was dat zo'n €4 mrd. Dat zal momenteel een stuk minder zijn: Exor heeft sindsdien nog zo'n 12% van de uitstaande Philips-aandelen gekocht, waarvoor het naar schatting circa €2,3 mrd heeft betaald. Ook gaat Exor in de komende twaalf maanden nog eens €1 mrd uitgeven aan het inkopen van eigen aandelen. Dat programma volgt op een eerder programma, dat ook ongeveer een jaar liep en waarbij voor €500 mln werd ingekocht.
Net als veel andere beursgenoteerde investeringsmaatschappijen heeft ook Exor te maken met een grote kloof tussen de waarde van het aandeel op de beurs en de waarde van de bezittingen die het op de balans heeft staan. Het aandeel Exor handelt tegen zo'n €81, terwijl alleen de beursgenoteerde bezittingen op de balans opgeteld al €120 per aandeel waard zijn.

Bron: https://fd.nl/financiele-markten/148940 ... ips-belang

Vandaag is er nog het nieuws dat Exor eigen aandelen gaat kopen.
"Exor: de holding flankeerde zijn interimcijfers met de aankondiging van een nieuw
aandeleninkoopprogramma voor maximaal 1 miljard euro. Als onderdeel van dit plan lanceert Exor
donderdag een omgekeerd overnamebod voor maximaal 750 miljoen euro, dat eindigt op 10 oktober. De
aandelen zullen worden teruggekocht tegen een prijs die varieert van een korting van 3% tot een premie
van 10% ten opzichte van de gemiddelde prijs in de aanbiedingsperiode, met een bovengrens van 89,17
euro. Exor rapporteerde een intrinsieke waarde van 34,2 miljard euro op 30 juni, een stijging ten opzichte van 28,2 miljard euro eind 2012. De nettowinst bedroeg 2,157 miljard euro in de eerste helft,
een stijging ten opzichte van 265 miljoen euro in dezelfde periode van 2022."

Bron: BBT Ontbijt
Buy and Hold blijft mijn strategie, tenzij een aandeel 20 percent gestegen is in een periode van enkele weken/maanden na aankoop.

sjos
Forum elite
Forum elite
Berichten: 5156
Lid geworden op: 20 jan 2012 11:51
waarderingen: 866

Re: Philips

Bericht door sjos »

MILAN, Sept 14 (Reuters) - Exor has around 2 billion euros ($2.14 billion) in cash left for investments after recent deals, including the purchase of a 15% stake in Philips , the CFO of the investment company of Italy's Agnelli family said on Thursday.
Presenting Exor's first half results, Chief Financial Officer Guido de Boer said Exor had around one billion euros left for direct investments in companies, with a focus confirmed on healthcare, luxury and tech.
Exor had also another billion euros for investments through its vehicles Ventures and Lingotto, he added.
Buy and Hold blijft mijn strategie, tenzij een aandeel 20 percent gestegen is in een periode van enkele weken/maanden na aankoop.

Gebruikersavatar
Richs
Premiummember
Premiummember
Berichten: 127
Lid geworden op: 19 jun 2018 13:34
waarderingen: 66

Re: Philips

Bericht door Richs »

28 november (Reuters) - De Amerikaanse Food and Drug Administration zei dinsdag dat zij patiënten waarschuwt voor een veiligheidsprobleem met de machines van het Nederlandse gezondheidszorgtechnologiebedrijf Philips (PHG.AS) die worden gebruikt voor de behandeling van obstructieve slaapapneu.

De FDA zei dat zij meldingen heeft ontvangen van mensen die te maken kregen met thermische problemen zoals brand, rook, brandwonden en andere tekenen van oververhitting tijdens het gebruik van de DreamStation 2 CPAP-machines van Philips.

Jean-Luc
waarderingen: 4

Re: Philips

Bericht door Jean-Luc »

Beeldvorming.
Een aantal adviezen vandaag.

Barclays herhaalt advies voor Philips

Gepubliceerd door Trivano.com op 29 november 2023 om 18:18
De analisten van Barclays waren woensdag opnieuw positief over Philips. Barclays herhaalde het advies overweight voor de aandelen van Philips.

Ook het koersdoel van 23,00 EUR werd door de analisten herhaald. Dat betekent dat de analisten verwachten dat de aandelen van Philips met 22% kunnen stijgen vanaf de huidige koers van 18,83 EUR. Daarmee is Barclays heel wat positiever dan de gemiddelde analist, die de koers van Philips met 6% ziet dalen tot 17,64 EUR.

Jefferies herhaalt advies voor Philips

Gepubliceerd door Trivano.com op 29 november 2023 om 10:45
De analisten van Jefferies waren woensdag opnieuw negatief over Philips. Jefferies herhaalde het advies market underperform voor de aandelen van Philips.

Ook het koersdoel van 11,40 EUR werd door de analisten herhaald. Dat betekent dat de analisten verwachten dat de aandelen van Philips met 38% kunnen dalen vanaf de huidige koers van 18,36 EUR. Daarmee is Jefferies heel wat negatiever dan de gemiddelde analist, die de koers van Philips met 2% ziet dalen tot 17,94 EUR.

ING herhaalt advies voor Philips

Gepubliceerd door Trivano.com op 29 november 2023 om 18:41
De analisten van ING hebben zich woensdag opnieuw neutraal uitgelaten over Philips. ING herhaalde het advies houden voor de aandelen van Philips.

Ook het koersdoel van 19,00 EUR werd door de analisten herhaald. Dat betekent dat de analisten verwachten dat de aandelen van Philips met 1% kunnen stijgen vanaf de huidige koers van 18,83 EUR.

Sanford Bernstein herhaalt advies voor Philips

Gepubliceerd door Trivano.com op 29 november 2023 om 18:13
De analisten van Sanford Bernstein waren woensdag opnieuw neutraal over Philips. Sanford Bernstein herhaalde het advies market perform voor de aandelen van Philips.

Ook het koersdoel van 18,60 EUR werd door de analisten herhaald. Dat betekent dat de analisten verwachten dat de aandelen van Philips met 1% kunnen dalen vanaf de huidige koers van 18,83 EUR.

Phillipe
Forum gebruiker
Forum gebruiker
Berichten: 129
Lid geworden op: 01 aug 2023 11:11
waarderingen: 23

Re: Philips

Bericht door Phillipe »

HSBC verhoogt koersdoel Philips
Gepubliceerd door Trivano.com op 21 december 2023 om 09:01
De analisten van HSBC hebben zich donderdag opnieuw negatief uitgelaten over Philips. HSBC herhaalde het advies afbouwen voor de aandelen van Philips.

Het koersdoel werd verhoogd van 14,00 naar 17,00 EUR. Dat betekent dat de analisten verwachten dat de aandelen van Philips met 20% kunnen dalen vanaf de huidige koers van 21,33 EUR.

Plaats reactie