PostNL

Beleggen, aandelen kopen in Nederland, informatie, koersen en analysesGebruikersavatar
ringoeur
Forum veteraan
Forum veteraan
Berichten: 1755
Lid geworden op: 25 jun 2013 11:07
waarderingen: 1017

Re: PostNL

Bericht door ringoeur »

Beursblik: PostNL geeft winstwaarschuwing af

Delen met anderen

Jefferies hanteert Houden advies.

(ABM FN-Dow Jones) PostNL heeft een winstwaarschuwing afgegeven voor 2023. Dit stelde analist David Kerstens van Jefferies maandag.

Kerstens merkte op dat de EBIT in het afgelopen vierde kwartaal 5 procent hoger uitviel dan waar de consensus op mikte, maar dat de nieuwe outlook voor 2023 circa 43 procent onder de consensus uitvalt, mede door de hogere kosten en het verlies van marktaandeel in Pakketten.

Kerstens wees onder meer op de 9,5 procent hogere lonen en de verwachting dat de pakketvolumes met enkele procenten dalen en de briefpostvolumes met 8 tot 10 procent. Wel vallen de pensioenkosten 75 miljoen euro lager uit, maar daar hield de consensus volgens Jefferies al rekening mee. Ook is in de outlook een reservering van 20 miljoen euro meegenomen, vanwege het schrappen van 200 tot 300 voltijdbanen.

In heel 2022 viel de EBIT 73 procent lager uit dan een jaar eerder op 84 miljoen euro. Kerstens merkte op dat PostNL in de eerste instantie nog mikte op 210 tot 240 miljoen euro, voordat deze outlook werd verlaagd.

Jefferies heeft een Houden advies op PostNL met een koersdoel van 1,70 euro. Het aandeel sloot vrijdag op 1,82 euro.

Door: ABM Financial News.


jean de florette
Forum elite
Forum elite
Berichten: 5327
Lid geworden op: 04 okt 2014 19:09
waarderingen: 1929

Re: PostNL

Bericht door jean de florette »

• Het Nederlandse postbedrijf PostNL voorspelt voor 2023 een tegenvallende operationele winst tussen 70 en
100 miljoen euro, omdat hogere autonome kosten niet volledig zouden worden gecompenseerd door
prijsaanpassingen, naast tegenvallende vooruitzichten voor het pakketvolume. Het bedrijf verwacht een
lage-enkelcijferige volumedaling. Die vooruitzichten volgen op data voor 2022, waaruit een
genormaliseerde bedrijfswinst (EBIT) bleek van 84 miljoen euro, waarmee de analistenschatting van 79
miljoen euro nipt werd geklopt. PostNL neemt enkele kostenbesparende maatregelen en is van plan 200 à
300 banen te schrappen. Er wordt wel een slotdividend van 0,02 euro per aandeel betaald, maar de tweede
tranche van het inkoopprogramma wordt opgeschort om de schuldgraad onder de beoogde 2,0x te houden. (Bolero)
Tubize, Delhaize en Ageas. En dan nog wat restjes.
Mijn klok staat op winteruur...

de zinker
Forum veteraan
Forum veteraan
Berichten: 1185
Lid geworden op: 10 jan 2013 17:11
waarderingen: 965

Re: PostNL

Bericht door de zinker »

Daling bij PostNL valt mee
Delen met anderen

Outlook 2023 herhaald door postbedrijf.

(ABM FN-Dow Jones) PostNL heeft in het eerste kwartaal de omzet en het resultaat op jaarbasis zien dalen. Dit bleek maandag voorbeurs uit de cijfers van het postbedrijf.

De omzet daalde van 806 miljoen naar 783 miljoen euro. Dat was wel meer dan de 764 miljoen euro waar analisten op rekenden.

Aan die omzet droeg de posttak 349 miljoen euro bij en pakketten 561 miljoen euro. Dat waren volumedalingen van respectievelijk 10,8 en 6,5 procent op jaarbasis, waar analisten uitgingen van dalingen van 10 en 8 procent.

"De feitelijke volumes bij Pakketten, zowel binnenlands als internationaal, vielen gunstig uit in vergelijking met onze prognoses, met name in maart", aldus CEO Herna Verhagen in een toelichting.

Het genormaliseerde bedrijfsresultaat liep terug van 33 miljoen euro winst naar 7 miljoen. Analisten hadden echter een verlies van 2 miljoen euro verwacht.

De vrije kasstroom bedroeg afgelopen kwartaal 31 miljoen euro negatief tegen 52 miljoen euro positief een jaar eerder. Analisten waren uitgegaan van 54 miljoen euro negatief.

"We hebben in de loop van het kwartaal hard gewerkt aan de verdere uitwerking van onze extra plannen voor de reductie van 200 à 300 FTE's in overhead, hoofdzakelijk bij Pakketten. Deze voorbereidingen verlopen volgens plan en leiden tot een verwachte jaarlijkse besparing van circa 25 miljoen euro", zei Verhagen.

Outlook

Voor 2023 wordt door PostNL een EBIT-resultaat verwacht van 70 tot 100 miljoen euro, een vrije kasstroom van 40 tot 70 miljoen euro en een genormaliseerd totaalresultaat van 10 tot 40 miljoen euro. Dit was in 2022 respectievelijk 84 miljoen, 40 miljoen en 90 miljoen euro.

"Met een positief effect van de noodzakelijke stappen die we hebben genomen om de impact van de macro-economische omstandigheden en inflatiedruk op onze volumes en kosten tegen te gaan. In een economisch klimaat dat wisselvallig en onzeker blijft, liggen we op koers om onze verwachtingen voor 2023 waar te maken", zei de CEO van PostNL maandag.

De analistenconsensus mikt op een EBIT voor dit jaar van 85 miljoen euro en een vrije kasstroom van 9 miljoen euro.

Analist Marc Zwartsenburg van ING ziet de nodige onzekerheid met betrekking tot de haalbaarheid van de outlook dit jaar. Het zicht op de ontwikkeling van de pakketvolumes blijft volgens Zwartsenburg ook beperkt, wijzend op de concurrentiedruk en het lagere consumentenvertrouwen.

Naast prijsverhogingen, dient PostNL maatregelen te nemen om significant kosten te besparen om zo de inflatiedruk het hoofd te bieden, zo stelde de analist.

De schuldratio laat bovendien weinig bewegingsruimte over, waardoor het dividend mogelijk in het geding komt. "Al denken we dat het dividend gehandhaafd wordt dit jaar, zelfs als de schuldratio boven de 2,0 uitkomt", aldus Zwartsenburg. Het inkoopprogramma van eigen aandelen lijkt volgens de analist evenwel met minstens twee jaar te zijn uitgesteld.

Dakwerker
waarderingen: 3

Re: PostNL

Bericht door Dakwerker »

ING haalt PostNL van kooplijst
Maandag 4 December 2023 | Bron: ABM Financial News
(ABM FN-Dow Jones) ING heeft het koersdoel voor PostNL flink verlaagd van 2,50 naar 1,45 euro en het advies neerwaarts aangepast van Kopen naar Houden. Dit bleek maandag uit een analistenrapport van de bank.

ING heeft het advies onder andere verlaagd omdat de analisten denken dat de versnelling van de pakketvolumes van korte duur zal zijn, wat een risico voor de winstgevendheid gedurende 2024 betekent.

Ook ziet de bank dat de inflatoire druk is toegenomen, terwijl de concurrentie op het gebied van pakketbezorging de benodigde compensatie lijkt te verhinderen.

ING is dan ook van mening dat de outlook voor het boekjaar 2023 in gevaar is. Maar ook voor 2024 is de zichtbaarheid laag, waarbij ING somber is over de vooruitzichten qua marges.

De bank verlaagde dan ook de taxaties aanzienlijk voor de periode 2023 tot en met 2025.

Het aandeel PostNL zit momenteel ongeveer halverwege de bandbreedte van 1 tot 2 euro, wat ING beschouwt als de uitersten voor het aandeel. De huidige waardering is volgens de bank terecht. Het is lastig vooruitkijken en de risico's zijn groot.

Het aandeel PostNL noteerde maandagochtend 0,3 procent lager op 1,48 euro.

Phillipe
Forum gebruiker
Forum gebruiker
Berichten: 181
Lid geworden op: 01 aug 2023 11:11
waarderingen: 50

Re: PostNL

Bericht door Phillipe »

26 februari 2024 08:50
PostNL wil langer doen over post bezorgen: 2 dagen en straks 3 dagen[/b]

Als het aan PostNL ligt dan wordt de ansichtkaart aan je oma niet meer de volgende dag bezorgd, maar binnen twee dagen. En 'op termijn' wil PostNL er zelfs drie dagen over kunnen doen.

Dat maakt het bedrijf vanochtend bekend. Het blijft wel mogelijk om je post de volgende dag te laten bezorgen, maar dan moet je daar extra voor betalen. Hoeveel precies, dat kan woordvoerder Tahira Limon nog niet zeggen.

Een en ander betekent ook dat de postbode niet meer elke dag bij je langs zal komen.

Steeds minder post

We versturen met z'n allen steeds minder post, maar de kosten lopen op. En PostNL zegt wel zo'n beetje alle mogelijkheden om in de kosten te snijden te hebben benut.

In de afgelopen 20 jaar is de hoeveelheid post met 70 procent gedaald, aldus Limon. PostNL denkt dat de komende jaren het volume per jaar met 7 tot 9 procent zal blijven dalen.

De hoeveelheid post die binnen één dag moet worden bezorgd, zoals de ansichtkaarten vanaf je camping op Terschelling, is in tien jaar tijd met 65 procent afgenomen. Die daling is dus nog groter geweest dan die voor post in totaal, zegt Limon.

Bedrijven versturen ook nog steeds post, maar die hoeft niet binnen één dag te worden bezorgd. Om de termijn waarbinnen consumentenpost moet worden bezorgd te verlengen, moet wel de postwet worden aangepast. Daar pleit PostNL nu dan ook voor.

Postzegel niet goedkoper

Dat de post er straks langer over zal doen betekent niet dat een postzegel goedkoper wordt, of de prijs een paar jaar niet zal stijgen, aldus Limon. Dat komt volgens haar mede door de stijgende loonkosten.

Wanneer de bezorgingstermijn voor consumentenpost verder omhoog zal moeten gaan naar drie dagen, dat is nog niet te voorspellen, aldus Limon. Ze verwacht dat het 'nog wel even zal duren' voordat de postwet is aangepast en PostNL niet binnen één dag, maar binnen twee dagen zal bezorgen.

Phillipe
Forum gebruiker
Forum gebruiker
Berichten: 181
Lid geworden op: 01 aug 2023 11:11
waarderingen: 50

Re: PostNL

Bericht door Phillipe »

tegenvallende outlook PostNL

Afbeelding

26 feb 2024 om 08:29

PostNL heeft maandag een tegenvallende outlook voor 2024 afgegeven. Dit stelde analist David Kerstens van Jefferies in een rapport.

Voor 2024 verwacht PostNL een genormaliseerde EBIT van 80 miljoen tot 110 miljoen euro en een vrije kasstroom van 0 tot 40 miljoen euro.

De outlook voor de EBIT ligt volgens Kerstens 20 procent onder de analistenconsensus van 118 miljoen euro. In 2023 kwam PostNL uit op 92 miljoen euro.

Volgens Kerstens is deze voorzichtige outlook het gevolg van de verwachte daling van de postvolumes met 7 tot 9 procent in 2024.

Jefferies denkt dat met deze nieuwe outlook veel analisten hun taxaties voor 2024 flink gaan verlagen. “En het aandeel zal negatief reageren”, waarschuwde Kerstens. Hij heeft een Houden advies op PostNL met een koersdoel van 1,50 euro.

jean de florette
Forum elite
Forum elite
Berichten: 5327
Lid geworden op: 04 okt 2014 19:09
waarderingen: 1929

Re: PostNL

Bericht door jean de florette »

https://www.postnl.nl/api/assets/blt43a ... inal-1.pdf
en
• PostNL: het postbedrijf boekte vorig jaar een genormaliseerde bedrijfswinst (EBIT) van 92 miljoen euro,
wat in 2024 tussen 80 en 100 miljoen euro moet stabiliseren. En dat is minder dan verwacht. De reden is
een verdere stijging van de arbeidskosten en negatieve mixeffecten bij pakketten, waardoor de nodige
kostenbesparingen moeilijker te realiseren zijn. PostNL wil daarom op termijn afstappen van leveringen
op de volgende dag. KBCS handhaaft de ‘houden’-aanbeveling maar verlaagt het koersdoel van 1,7 naar
1,4 euro. (Bolero)

Mooi q4 resultaat, die hoge cash-flow, dat is oogverblinding, en zeker niet voor herhaling vatbaar.
Tubize, Delhaize en Ageas. En dan nog wat restjes.
Mijn klok staat op winteruur...

Plaats reactie