FNG Group

Beleggen, aandelen kopen in Nederland, informatie, koersen en analysesmulder
Forum veteraan
Forum veteraan
Berichten: 1653
Lid geworden op: 04 feb 2019 17:52
waarderingen: 261

Re: FNG Group

Bericht door mulder »

De Tijd: Miljoenenverlies voor FNG
Schermvullende weergave

CEO Paul Lembrechts wil FNG redden door een Zweedse dochter te verkopen. ©Saskia Vanderstichele
JENS CARDINAELS
Vandaag om 16:53
De Belgische modegroep FNG leed vorig jaar 77 miljoen euro verlies. Intussen blijft het stil over het nieuwe reddingsplan waarop de directie broedt.

Toen in de zomer van 2020 modeketens als Brantano, CKS en Fred&Ginger over de kop gingen, leek het over en uit voor hun toenmalige Belgische moederbedrijf FNG. Maar niets is minder waar. FNG bestaat nog steeds. Dat heeft het bedrijf te danken aan de overname van de Scandinavische modewebwinkel Ellos. Die lijfde FNG eind 2019 in, vlak voor zijn doodstrijd begon.

Tot daar het goede nieuws voor FNG, want het overleven van het bedrijf is verre van gegarandeerd. De onderzoeksrechter stelde het bedrijf in verdenking van fraude. Net als de drie oprichters Dieter Penninckx, Anja Maes en Manu Bracke.

Leningen en provisies
Ook operationeel verloopt niet alles van een leien dakje. In 2020 boekte FNG 77 miljoen euro nettoverlies, blijkt uit de pas gepubliceerde jaarrekening. De omzet bedroeg 303 miljoen euro. Die inkomsten heeft FNG volledig te danken aan Ellos.

100 miljoen
BETAALVERPLICHTING
FNG moet het fonds Nordic Capital 100 miljoen euro betalen. Dat geldt wil FNG verzamelen door zijn Zweedse dochter Ellos (deels) te verkopen.
Het verlies is gedeeltelijk te verklaren doordat FNG een lening van 20 miljoen euro terugbetaalde. Die had de bank BNP Paribas Fortis in de lente van 2020 verschaft. Toen zat FNG in acute ademnood door de coronacrisis. De mogelijk frauduleuze praktijken waren toen nog niet bekend.

sluitADVERTENTIETIP
Begin uw dag goed geïnformeerd.

Ontvang nu De Tijd Vandaag.


IK SCHRIJF ME IN
Elke dag (ma.-za.) via e-mail - Uitschrijven in één klik

Daarnaast is er nog een belangrijkere oorzaak van het verlies: een provisie die FNG moest aanleggen. Het bedrijf zette 40 miljoen euro aan de kant om zijn belofte aan Nordic Capital te kunnen waarmaken. FNG beloofde het fonds, dat tot 2019 eigenaar was van Ellos, en de Ellos-directie 100 miljoen euro.

Die dading sloot FNG af omdat de verkopers van Ellos zich bekocht voelen. Ze ontvingen nog niet de volledige overnamesom. Bovendien betaalde FNG deels in FNG-aandelen. Die zijn sinds de faillissementen in de Benelux waardeloos geworden, vonden de voormalige Ellos-eigenaars. Daarop begonnen ze een arbitrageprocedure tegen FNG.

Nog meer huiswerk
Om Nordic Capital helemaal tevreden te stellen - en te kunnen overleven - moet FNG nog verder zijn huiswerk maken. Het Belgische bedrijf broedt met Ellos op een 'kapitaaloperatie'. Door Ellos (gedeeltelijk) te verkopen of naar de beurs te brengen, wil FNG voldoende geld verzamelen om Nordic Capital te betalen. Nieuws is over de operatie is er niet, maar nog dit najaar wil FNG met een oplossing komen.

FNG-CEO Paul Lembrechts wil dat FNG ook na de operatie aandeelhouder van Ellos blijft. Het is de bedoeling om de Zweedse webwinkel verder uit te bouwen. Wie weet keert FNG via Ellos op een dag terug naar België. Begin dit jaar lanceerde Ellos zijn dochter Jotex in Nederland. Ellos verkoopt daarnaast ook mode en interieurspullen in Zweden, Finland, Noorwegen, Denemarken, Duitsland, Oostenrijk en Polen.


Plaats reactie