Kent u de chatbox al? chat met andere beleggers


FNG Group

Beleggen, aandelen kopen in Nederland, informatie, koersen en analyses

Gebruikersavatar
Banner
Premiummember
Premiummember
Berichten: 1998
Lid geworden op: 19 feb 2015 09:29
waarderingen: 1196
Contacteer:

Re: FNG Group

Bericht door Banner »

mulder schreef:
12 sep 2020 17:06
Moest al veel vroeger zijn gebeurd,zal nu wel rapper zijn om uitleg te verschaffen bij al zijn managementsstreken.
Jailhouserock :lol: terecht ook!!!!
De grote Jan uithangen met een ander zijn poen.
Niets doen niets goeste!

Volg Beursig.com op Twitter en Facebook

     


bertje
Forum elite
Forum elite
Berichten: 6529
Lid geworden op: 30 jul 2012 14:53
waarderingen: 1458
Contacteer:

Re: FNG Group

Bericht door bertje »

FNG-oprichter Penninckx in de cel
©SISKA VANDECASTEELE
Jan van Hessche
Vandaag om 17:54

Dieter Penninckx en zijn vrouw Anja Maes, twee van de drie oprichters van de failliete modeketen FNG, zijn gearresteerd. Ze hielden zich niet aan de voorwaarden van hun eerdere vrijlating.

Dieter Penninckx is vrijdag gearresteerd en opgesloten in de gevangenis op verdenking van fiscale fraude. Ook zijn vrouw Anja Maes werd opgepakt, maar onder elektronisch toezicht geplaatst. Dat schrijft Het Nieuwsblad zaterdag en wordt door het Antwerpse parket bevestigd aan de redactie van De Tijd.

Eind augustus raakte bekend dat de oprichters van de failliete modeketen FNG - Penninckx, Maes en Manu Bracke - waren opgepakt en verhoord. Er werden toen ook huiszoekingen uitgevoerd. De drie werden na afloop vrijgelaten, maar onder strikte voorwaarden. Penninckx, die ook voorzitter en eigenaar is van voetbalclub KV Mechelen, en Maes hebben die voorwaarden nu geschonden, maar het Antwerpse parket wil niet zeggen hoe. Bracke heeft zich wel aan de voorwaarden gehouden.
Valsheid in geschrifte

Het drietal werd door de Mechelse onderzoeksrechter Theo Byl in verdenking gesteld voor valsheid in geschrifte, het indienen van valse jaarrekeningen, de manipulatie van de beurskoers, misbruik van vennootschapsgoederen en belemmering van het onderzoek van de beurswaakhond FSMA. De FSMA droeg vorige maand het hele dossier over naar het parket nadat het eerst een eigen onderzoek had opgestart.

FNG werd begin augustus failliet verklaard omdat de modeketen niet langer zijn schulden kon betalen. Het torstte 734 miljoen euro schulden, nadat het vorig jaar al bijna 300 miljoen euro verlies had geleden. Al snel bleek dat achter de groep een complex kluwen van vennootschappen schuilging en tal van schimmige constructies waren opgezet.
Brantano

Het faillissement van FNG betekende het einde van dochterondernemingen als Brantano, CKS en Fred & Ginger. Brantano werd wel overgenomen door de Duitse winkelgroep Deichmann, maar de merknaam verdwijnt en het is ook nog onduidelijk hoeveel vestigingen en jobs er overblijven.

Met de Nederlandse zakenman Martijn Rozenboom werd ook een overnemer gevonden voor FNG Nederland. Hij wordt zo de eigenaar van de mode- en winkelmerken Miss Etam, Claudia Sträter, Expresso, Steps en Promiss. Een aantal van die ketens hebben ook winkels in België, maar het is niet duidelijk of die openblijven.
Wimpie85 liked last!

NewB76
Forum actieveling
Forum actieveling
Berichten: 895
Lid geworden op: 21 jul 2018 13:41
waarderingen: 200
Contacteer:

Re: FNG Group

Bericht door NewB76 »

Het gerechtelijk onderzoek naar misdrijven bij de failliete modegroep FNG is uitgebreid naar witwassen. Dat bevestigt de woordvoerder van het parket van Antwerpen, Kristof Aerts. De Mechelse onderzoeksrechter Theo Byl onderzoekt nu ook aanwijzingen dat constructies zijn opgezet om geld te versluizen en wit te wassen bij FNG. Het strafonderzoek krijgt zo een nieuwe dimensie boven op de bekende aanwijzingen van marktmanipulatie en valsheden in de jaarrekening, schrijft De Tijd dinsdag.
De Tijd vernam ook dat de onderzoeksrechter een huiszoeking heeft uitgevoerd bij de huisadvocaat van FNG, het advocatenkantoor NautaDutilh. Een advocate van dat kantoor, Elke Janssens, is door de onderzoeksrechter in verdenking gesteld.

De speurders willen onder meer weten wat zich afspeelde rond het inkoopplatform Fashion Buying Platform Holding. Via een eigen aankooporganisatie wou FNG goedkoop kleding inkopen in Aziatische lagelonenlanden, maar de structuren in Zwitserland en Hongkong, en allerlei aandelentransacties daarrond, roepen vragen op. Het grootste vraagteken is hoe FNG 94 miljoen euro in dat aankoopnetwerk kwijtspeelde. Dat verlies door ‘complexe en internationale transacties’ leidde mee tot de val van de Mechelse modegroep achter de merken Brantano, CKS en Claudia Sträter.

bertje
Forum elite
Forum elite
Berichten: 6529
Lid geworden op: 30 jul 2012 14:53
waarderingen: 1458
Contacteer:

Re: FNG Group

Bericht door bertje »

https://www.kvmechelen.be/nieuws/2020-2 ... tuur-voor/

De raad van bestuur onderzoekt de mogelijkheden om de aandelen van Dieter Penninckx van de NV te laten verwerven door de club, de actuele aandeelhouders en de supporters.
Aangezien de aandelen gekocht werd met geld dat van fng "verkregen" werd, zou het geld naar fng nv moeten gaan al vrees ik dat het eerder de curator zal worden.

Gebruikersavatar
Freddy
Forum veteraan
Forum veteraan
Berichten: 1984
Lid geworden op: 10 sep 2014 13:12
waarderingen: 610
Contacteer:

Re: FNG Group

Bericht door Freddy »

Ik ben alvast erg benieuwd naar de rol van de advocaat in het dossier. Het gebeurt niet elke dag dat er een huiszoeking gebeurt op een advocatenkantoor gelet op het beroepsgeheim.

bertje
Forum elite
Forum elite
Berichten: 6529
Lid geworden op: 30 jul 2012 14:53
waarderingen: 1458
Contacteer:

Re: FNG Group

Bericht door bertje »

Ze kwam daar misschien elke week op bezoek om modeadvies in te winnen ;)

Hopelijk voldoende bewijzen tegen haar, nadat ze de heilige 3 hun rekeningen hebben leeggehaald (minstens 100 miljoen, misschien 200 miljoen) zouden de revisor en dat advocaten kantoor ook wel mogen betalen.
Wij als aandeelhouder zijn belogen en bedrogen.
Ze moeten er wel geen “There’s nothing wrong with being smart” zaak van maken die jaren kan aanslepen.

bertje
Forum elite
Forum elite
Berichten: 6529
Lid geworden op: 30 jul 2012 14:53
waarderingen: 1458
Contacteer:

Re: FNG Group

Bericht door bertje »

We krijgen hier het ene detail na het andere maar info naar de aandeelhouders is blijkbaar moeilijk.(update) Dieter Penninckx en Anja Maes zijn gespot bij e5 Mode: de medeoprichters van FNG hadden er naar verluidt een afspraak met de directie. Het bezoek zou de aanleiding zijn geweest van hun arrestatie. Frédéric Helderweirt, CEO van e5 Mode, ontkent formeel.


Contact met topman

De aanhouding van Dieter Penninckx en Anja Maes, de voormalige CEO en creatief directeur van de failliete modegroep FNG, gebeurde naar aanleiding van een bezoek aan het hoofdkantoor van e5 Mode. Penninckx en Maes zouden er een afspraak hebben gehad met Frédéric Helderweirt, de CEO van de Belgische kledingketen. Dat bevestigen meerdere bronnen, die anoniem wensen te blijven, tegenover RetailDetail.


Het duo werd twee weken geleden opgepakt wegens het schenden van de voorwaarden van hun invrijheidsstelling. Dieter Penninckx moet daardoor minstens een maand in de gevangenis blijven, zijn echtgenote staat onder elektronisch toezicht met een enkelband. Welke voorwaarden geschonden werden, en hoe, wil het parket echter niet kwijt. Wel is duidelijk dat er een contactverbod speelt, zodat de verdachten het onderzoek niet belemmeren.


Aankoopcentrale kwijt

De banden tussen FNG en e5 Mode zijn meervoudig en lijken steeds complexer te worden. Eind 2019 kondigde Frédéric Helderweirt aan e5 Mode over te nemen van de familiale eigenaars. Hij zou de overname alleen doen, maar opvallend was dat de naam FNG meteen viel: al bij de aankondiging werd gezegd dat de keten “een commerciële overeenkomst is aangegaan met het aankoopplatform dat ook de FNG-groep bedient”.


Het ging om Fashion Buying Platform Holding, het aankoopplatform waar kort daarna “dubieuze transacties” werden aangetroffen en 94 miljoen euro verdween. Het ging dus ook om de aankoopcentrale die uiteindelijk zou leiden tot het faillissement van FNG en waardoor het gerecht de modegroep nu verdenkt van witwaspraktijken. Maar bovenal betekent het dat e5 Mode, dat intussen zelf bescherming tegen schuldeisers moest aanvragen, al na enkele maanden zijn inkooppartner kwijt was.


Op zoek naar investeerder?

De coronacrisis gooide flink roet in het eten, aldus Helderweirt bij de WCO-aanvraag, maar mogelijk ook de problemen bij FNG? Zonder de grote aankoopkracht van FNG krompen wellicht niet alleen de marges maar ook het vertrouwen van de banken. Inmiddels maakte e5 Mode een doorstart, maar de keten is nog op zoek naar een investeerder – een rol die volgens verschillende waarnemers van het begin af aan was weggelegd voor Dieter Penninckx.


Als ex-medewerker voor FNG leek het er immers op dat Helderweirt de keten in eigen naam voor Penninckx kocht, zodat die de modewinkels later kon toevoegen aan het FNG-imperium. Het was een truc die de modegroep regelmatig toepaste: in België was er de aankoop van Brantano en in Nederland werden Rens van de Schoor en (indirect) ook Martijn Rozenboom als stromannen ingezet om noodlijdende ketens over te nemen en ze vervolgens door te verkopen aan FNG.


Betaald in FNG-aandelen

De hypothese wordt versterkt door het gerucht dat de Raad van Bestuur Penninckx geen groen licht wou geven voor de acquisitie van e5 Mode. Eerder waren ze met de overname van Brantano wel akkoord gegaan, maar ondertussen liep er al een onderzoek door de concurrentiewaakhond en bleef ook de schuldenberg zich flink opstapelen. Penninckx zou daarop op persoonlijke titel toch mee hebben geïnvesteerd in e5 Mode, nota bene door middel van aandelen van FNG. Een deel van de uitbetaling aan vroegere eigenaarsfamilie Kaesteker zou immers met die aandelen zijn gebeurd – wat de ex-eigenaars meteen ook schuldeisers van de failliete groep maakt.


Net zoals het in Nederland de vraag is of Rozenboom als FNG-insider nu de macht grijpt in opdracht van de vroegere oprichters, is het bij e5 Mode de vraag wie daar nu de touwtjes in handen neemt. Indien de informatie klopt: wat deden Penninckx en Maes daar? Was het echtpaar ter plaatse als geldschieters en aandeelhouders van de keten, of was er misschien een toekomstige deal in de maak? Als houdstermaatschappij van het Scandinavische platform Ellos bestaat (een stukje van) FNG immers nog altijd, met de oprichters aan het roer.Update: In een reactie ontkent Frédéric Helderweirt "expliciet en formeel" dat "Dieter Penninckx en Anja Maes zouden zijn opgepakt omdat zij een bezoek hebben gebracht aan het hoofdkantoor van e5 mode in Sint-Niklaas". Ook de andere vernoemde banden berusten volgens de topman niet op waarheid.
mver liked last!

bertje
Forum elite
Forum elite
Berichten: 6529
Lid geworden op: 30 jul 2012 14:53
waarderingen: 1458
Contacteer:

Re: FNG Group

Bericht door bertje »

En de soap gaat verder

Het gerecht is vanochtend binnengevallen in het voetbalstadion van eersteklasser KV Mechelen. Het deed dat in het gerechtelijk onderzoek naar het faillissement van modegroep FNG én zijn voormalige CEO Dieter Penninckx,

Het gerecht voerde de huiszoeking uit bij KV Mechelen ruim één week nadat Penninckx werd opgesloten in de gevangenis van Mechelen. Dit nadat hij, en zijn vrouw Anja Maes, de opgelegde voorwaarden hadden geschonden. Penninckx is met 71,2 procent de grootste aandeelhouder van de eersteklasser.

De speurders van de Federale Politie vielen maandagochtend in alle vroegte binnen in het voetbalstadion. Ze deden dat in het gezelschap van het parket en de Mechelse onderzoeksrechter Theo Byl. Wat het gerecht meenam tijdens de huiszoeking of wat de reden van hun bezoek was, is niet volledig duidelijk.

Woordvoerder Kristof Aerts van de Mechelse afdeling van het Antwerpse parket kan de huiszoeking enkel bevestigen. “Inhoudelijk kunnen we niet dieper ingaan op de reden van die huiszoeking”, luidt het nog bij de parketwoordvoerder.

Volgens bronnen zou de huiszoeking bij KV Mechelen gebeurd zijn in het onderzoek naar de FNG-Group, maar ligt de focus van de speurders niet bij KV Mechelen. Wel bij het voormalige managementteam van de failliete modegroep. Nieuwe arrestaties zouden er vandaag niet zijn gebeurd.

Sinds de start van het onderzoek eind augustus werden al vier personen in verdenking gesteld. Het gaat om het voormalig managementtrio Penninckx, zijn vrouw, Manu Bracke en een advocaat. Penninckx blijft voorlopig de enige die werd opgesloten in de gevangenis.

Na zijn verschijning voor de raadkamer in Mechelen vorige week werd de aanhouding nog met een maand verlengd. Volgens onze informatie ging hij niet in beroep. Zijn vrouw zit haar voorhechtenis voorlopig thuis af te wachten met een enkelband. De advocaat en Bracke kregen strikte voorwaarden opgelegd.
mver liked last!

bertje
Forum elite
Forum elite
Berichten: 6529
Lid geworden op: 30 jul 2012 14:53
waarderingen: 1458
Contacteer:

Re: FNG Group

Bericht door bertje »

En nog wat nieuws uit Nederland


De nieuwe eigenaar van de FNG-winkels in Nederland gaat zijn minst rendabele vestigingen sluiten. Dat blijken er 28 van de 180 te zijn, vooral winkels van de keten Expresso.


Vandaag komen de medewerkers van FNG in Nederland voor het eerst op de loonlijst van Nxt Fashion, de holding van nieuwe eigenaar Martijn Rozenboom. Dat gaat evenwel meteen met een eerste ontslagronde gepaard: voor ruim 200 van de 1500 personeelsleden is geen plaats meer. De overnemer kan 20% van de medewerkers geen nieuw contract aanbieden, bevestigt commercieel directeur Patrick Miami-Van der Borden aan het Eindhovens Dagblad.


De groep sluit namelijk 28 verlieslatende winkels, op een totaal van 180 vestigingen in Nederland. Al bij de overname was duidelijk dat de winkels in kwestie "onvoldoende rendabel" waren, klinkt het. Nu heeft de directie – die dezelfde is gebleven als vroeger bij FNG – het portfolio kritisch bekeken en besloten om de minst rendabele vestigingen inderdaad te sluiten. Het gaat volgens Miami-Van der Borden om zwakke locaties, vestigingen met te hoge huurprijzen of te kleine panden.


Vooral dochterketen Expresso wordt door de sluitingen getroffen: met vijftien winkels verliest de formule in één klap de helft van haar winkelbestand. De panden zouden zich op locaties met weinig passage bevinden. Verder gaat het nog om drie Steps-winkels, vijf vestigingen van Claudia Sträter en vijf locaties van Miss Etam. In de winkels wordt vanaf volgende week een outletverkoop gehouden.


Het bedrijf waarschuwt dat er nog meer reorganisaties kunnen volgen, maar dan omwille van de coronacrisis. Van der Borden zegt wel dat het bedrijf nu financieel gezond verder kan en verdedigt ook de keuze voor de omstreden zakenman Martijn Rozenboom als nieuwe eigenaar: Rozenboom zou als enige bereid geweest zijn om de volledige boedel over te nemen.
mver liked last!

bertje
Forum elite
Forum elite
Berichten: 6529
Lid geworden op: 30 jul 2012 14:53
waarderingen: 1458
Contacteer:

Re: FNG Group

Bericht door bertje »

mver liked last!

Deelnemen aan het forum + meer functies?

Discussieer met duizenden beleggers, minder
advertenties, ideaal voor smartphone, betere
gebruikservaring en gratis abonneren op favoriete
onderwerpen. Registreer binnen 1 minuut!


Plaats reactie