ASML

Beleggen, aandelen kopen in Nederland, informatie, koersen en analysesjean de florette
Forum elite
Forum elite
Berichten: 5161
Lid geworden op: 04 okt 2014 19:09
waarderingen: 1876

Re: ASML

Bericht door jean de florette »

Hoe kijkt ASML vooruit op 2024?
Woensdagmorgen komt ook ASML met resultaten. De consensus verwacht een omzet van 6,69 miljard euro en een winst per aandeel van 4,58 euro. ASML zelf had vooraf een omzet tussen 6,5 en 7 miljard euro vooropgesteld. Volgens ING-analist Marc Hesselink kijkt de markt vooral uit naar de commentaren over 2024. ‘Vooral omdat ASML bij de tweedekwartaalcijfers de nadruk legde op de beperkte visibiliteit voor 2024. De analistenconsensus rekent momenteel op 6 procent groei in 2024, een forse vertraging tegenover de verwachte 30 procent groei over 2023.’
(Tijd.be)
Tubize, Delhaize en Ageas. En dan nog wat restjes.
Mijn klok staat op winteruur...


jean de florette
Forum elite
Forum elite
Berichten: 5161
Lid geworden op: 04 okt 2014 19:09
waarderingen: 1876

Re: ASML

Bericht door jean de florette »

• ASML: topman Peter Wennink gaat in april 2024 met pensioen. De man is al sinds 2013 CEO van ASML
en wordt opgevolgd door huidige Chief Business Officer Christophe Fouquet. Ook Chief Technology
Officer Martin van den Brink zal op 24 april 2024 met pensioen gaan. (Bolero)
Tubize, Delhaize en Ageas. En dan nog wat restjes.
Mijn klok staat op winteruur...

Gebruikersavatar
Blackadder
Premiummember
Premiummember
Berichten: 5045
Lid geworden op: 04 mei 2012 17:19
waarderingen: 2569

Re: ASML

Bericht door Blackadder »

'Chipaandelen staan voor tweede golf van herstel'

ASML

De sterke groei van AI-toepassingen vergt investeringen in de nieuwste technologie. ASML is uniek gepositioneerd om daarvan te profiteren.

Europa’s grootste chipbedrijf, de maker van lithografiemachines ASML zit niet in de toplijst maar krijgt een ratingverhoging van ‘houden’ naar kopen’. ‘De sterke groei van AI-toepassingen vergt investeringen in de nieuwste technologie. ASML is uniek gepositioneerd om daarvan te profiteren', zegt Devos. ‘ASML heeft veel rugwinden mee, zoals de plannen van China om zelf meer traditionele chips te produceren en de opening van veel nieuwe fabrieken de komende twee jaar. Die zullen tegen 2025 voor de helft van de vraag tekenen.’

Het Belgische Melexis krijgt een koopadvies. Devos: ‘We voorzien voor 2024 een omzetgroei van 6 procent. Melexis won enkele grote designcontracten de voorbije twee jaar, profiteert van een betere toelevering van componenten, en de verkoop buiten de autosector groeit. Het aandeel is aantrekkelijk gewaardeerd.’

De Tijd
josymar liked last!

Phillipe
Forum gebruiker
Forum gebruiker
Berichten: 155
Lid geworden op: 01 aug 2023 11:11
waarderingen: 30

Re: ASML

Bericht door Phillipe »

maandag 22 januari 2024

Degroof Petercam heeft het koersdoel voor ASML verhoogd van 700,00 naar 840,00 euro met een onveranderde koopaanbeveling. ASML sloot vrijdag 1,5 procent hoger.

Phillipe
Forum gebruiker
Forum gebruiker
Berichten: 155
Lid geworden op: 01 aug 2023 11:11
waarderingen: 30

Re: ASML

Bericht door Phillipe »

Marktcommentaar: ASML plukt de vruchten van deglobalisering

24 januari 2024
Geschreven door eToro’s marktanalist Jean-Paul van Oudheusden

“Door de toenemende digitalisering is er wereldwijd vraag naar onze chipmachines. Als we ze niet aan land A verkopen, dan wil land B ze wel hebben.” Dit, of woorden van gelijke strekking, zei ASML-topman Peter Wennink vier jaar geleden al. En dat hij gelijk had zien we terug in de bedrijfscijfers die de chipmachinemaker vanmorgen publiceerde. Het omzetaandeel van de Verenigde Staten, Europa en Japan bij elkaar steeg van 9% in het 3e kwartaal naar 22% in het 4e kwartaal van 2023. De verwachting is dat deze gezonde spreiding zich in de komende jaren zal voortzetten.
Recordkwartaal
ASML sloot 2023 in stijl af. In het 4e kwartaal kwam de omzet met €7,2 miljard voor het eerst uit boven de €7 miljard. En de winst begon voor het eerst met een twee: €2,0 miljard. Het beter dan verwachte resultaat kwam voornamelijk door extra investeringen in al eerder verkochte apparaten. Beleggers zullen vandaag vooral enthousiast worden van het bedrag van €9,2 miljard aan nieuwe orders, waarvan meer dan de helft voor de geavanceerde (lees: hoogrenderende) EUV-machines. Na een aantal ‘langzame’ kwartalen nam het totale orderboek voor de komende jaren weer eens toe, tot €39 miljard.

Vertrouwen in de toekomst
ASML houdt vast aan de doelstelling van minimaal €30 miljard omzet per jaar vanaf 2025 met een toename van de bruto winstmarge naar minimaal 54%. Door alle commotie rondom de exportrestricties voor China is dat een bericht dat beleggers vertrouwen zal geven. Nog steeds spreekt het bedrijf uit Veldhoven over 2024 als een overgangsjaar. Dat komt weliswaar deels door naar verwachting 10% tot 15% lagere omzet uit China, maar anderzijds ook door hoge investeringen in nieuwe EUV-capaciteit. Zodra de nieuwe fabriek in gebruik is zal ASML sneller kunnen leveren en duurdere machines kunnen afrekenen. De investeringskosten worden dan breder gedragen en de winstmarge kan toenemen.

ASML organiseert op 14 november 2024 een Capital Markets Day. De nieuwe topman Christophe Fouquet zal dan de toehoorders voor het eerst toespreken.

Phillipe
Forum gebruiker
Forum gebruiker
Berichten: 155
Lid geworden op: 01 aug 2023 11:11
waarderingen: 30

Re: ASML

Bericht door Phillipe »

Topman ASML: onze chipmachines zijn noodzakelijk voor AI-boom

https://drimble.nl/images/anp/477280037.jpg

VELDHOVEN (ANP/BLOOMBERG) - De geavanceerde chipmachines van ASML zijn noodzakelijk voor de sterke groei op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI). Dat heeft topman Peter Wennink gezegd in een toelichting op de kwartaal- en jaarcijfers van het bedrijf uit Veldhoven.

Wennink wijst erop dat AI enorme hoeveelheden rekenkracht en dataopslag nodig heeft. "Zonder de technologie van ASML zal dat niet gebeuren", aldus de topman. Hij verwacht dan ook dat AI een sterke aanjager zal zijn voor ASML en de klanten van de chipmachinefabrikant zoals TSMC, Intel en Samsung.

De topman verklaarde verder dat ook de energietransitie veel chips nodig zal hebben, bijvoorbeeld voor slimme energienetwerken. Ook daar zijn de chipmachines van ASML voor nodig, aldus Wennink.

ChatGPT

ASML maakt de zogeheten EUV-machines. Dat zijn de meest geavanceerde machines voor de productie van halfgeleiders ter wereld. In het vierde kwartaal kreeg het bedrijf voor 5,6 miljard euro aan orders voor EUV-machines, die zo groot zijn als een bus en honderden miljoenen kosten.

Onlangs werd gemeld dat topman Sam Altman van ChatGPT-moederconcern OpenAI plannen zou hebben om een eigen netwerk van AI-chipfabrieken op te zetten. Hij zou al investeerders in onder meer het Midden-Oosten hebben benaderd om die plannen met miljarden dollars te financieren. De fabrieken zullen dan ook waarschijnlijk de machines van ASML nodig hebben om geavanceerde chips te maken.

Phillipe
Forum gebruiker
Forum gebruiker
Berichten: 155
Lid geworden op: 01 aug 2023 11:11
waarderingen: 30

Re: ASML

Bericht door Phillipe »

Top ASML waarschuwt: ‘Als we hier niet kunnen groeien, doen we 't ergens anders’

Afbeelding

VELDHOVEN - ASML moet groeien. En als dat niet in Nederland kan, dan doet het bedrijf dat ergens anders. ,,Als Nederland dicht gaat, moet je de consequenties accepteren. We zijn een internationaal bedrijf en wij gaan naar plekken waar we de mogelijkheid hebben om te groeien.”

24-01-24, 15:52 Laatste update: 16:13

Dat zei de topman van ASML Peter Wennink woensdagmiddag bij het presenteren van de jaarcijfers. Wennink reageerde daarmee op de politieke koers die Nederland mogelijk gaat varen met een strenger migratiebeleid. ASML is sterk afhankelijk van de internationale kenniswerkers die het aantrekt. Van alle nieuwe werknemers, komt ongeveer de helft uit het buitenland.

,,Stel dat de Nederlandse politiek nu zegt: ‘we bouwen een muur om Nederland heen en er komt niemand meer in’, dan hebben wij het sommetje heel rap gemaakt”, zei de financiële topman Roger Dassen. ,,Dan zijn we niet in staat om in Nederland te groeien. Wij kunnen niet anders dan kijken naar mensen met een buitenlands paspoort. Anders redden we het niet. Als het mathematisch niet kan, kun je niet anders dan elders groeien.”

Hoe dan ook fabrieken bouwen
En dat is ook mogelijk, benadrukte Dassen. Veel regionale toeleveranciers van ASML hebben ook fabrieken in bijvoorbeeld Azië. ,,Het is ook denkbaar dat toeleveranciers ons volgen. We zullen hoe dan ook nieuwe fabrieken moeten bouwen. Die kun je ook ergens anders neerzetten.”

Gebruikersavatar
Blackadder
Premiummember
Premiummember
Berichten: 5045
Lid geworden op: 04 mei 2012 17:19
waarderingen: 2569

Re: ASML

Bericht door Blackadder »

Insiders hebben gisteren een deel verkocht:

https://www.trivano.com/aandeel/asml.23316.insiders

Plaats reactie