ArcelorMittal

Beleggen in aandelen beurs Amsterdam, AEX en AMX index, etc.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
vogelspotter
Forum veteraan
Forum veteraan
Berichten: 1901
Lid geworden op: 26 Aug 2015 19:37
waarderingen: 1537
Contact:

Re: ArcelorMittal

Berichtdoor vogelspotter » 07 Jan 2017 08:27

De zaterdag TYD
7-1-2017
Kris Van Hamme

Zullen grondstoffen een vervolg breien aan het in 2016 ingezette herstel? Ja, al waarschuwen analisten dat het opwaartse potentieel ditmaal beperkter is. Bovendien kan ook hier het populisme de markt verstoren.

Beleggers in grondstoffen hadden eindelijk nog eens reden tot juichen in 2016. De CRB-grondstoffenprijsindex ging 13 procent hoger na vijf opeenvolgende verliesjaren. Die bloedrode reeks was volgens Boris Cukon, grondstoffenspecialist van het mijnbouwaandelenfonds Isatis, zelfs 'de ergste berenmarkt in 100 jaar voor grondstoffen'. Was 2016 dan het begin van een haussemarkt? 'We denken van wel, maar het is een kwestie van selectief te zijn in de grondstoffen', zegt Cukon.

Ook voor ABN AMRO zou 2017 een winstjaar voor grondstoffen moeten worden. 'We zien nog opwaarts potentieel voor de grondstoffenmarkt als geheel, maar wel niet meer zoveel als in 2016', reageert Hans van Cleef, energie-econoom bij de bank. Hij verwijst naar de olieprijs, die zowat verdubbelde tegenover het dieptepunt van vorig jaar. Nogmaals zo'n grote sprong in 2017 lijkt dan weinig realistisch. Ook een metaal als zink (+57 %) was een forse stijger in 2016.

Het winstpotentieel wordt volgens Van Cleef verder beperkt door dreigende tegenwind, in de eerste plaats vanuit de VS. Daar is de dollar aan een stevige klim bezig sinds de verkiezing van Donald Trump. Omdat grondstoffen typisch in dollar verhandeld worden, weegt een duurdere dollar op de vraag.

'Het Amerikaanse monetair beleid kan zo een rem zetten op de grondstoffenprijzen in 2017. Verdere renteverhogingen in de VS kunnen de dollar immers nog duurder maken', aldus Van Cleef. Een eventuele verstrakking van het ultrasoepele monetair beleid in Europa kan ook een impact hebben. Het zou beleggers minder dwingen wanhopig op zoek te gaan naar rendement in onder meer grondstoffen, wat de prijzen nu een extra boost geeft.

De analisten van Barclays gaan nog een stap verder en denken dat 2017 wel eens een turbulent jaar kan worden voor de grondstoffenmarkt. In een onderzoeksrapport met als titel 'De zwarte zwanen van 2017' waarschuwen ze voor een waslijst aan mogelijke 'extreme' events die voorlopig niet ingecalculeerd zijn in de marktprijzen. Niet geheel verrassend is de oorzaak van die events het oprukkende populisme en protectionisme, waardoor 'de politiek waarschijnlijk even belangrijk zal zijn voor de grondstoffenmarkt als de economische omgeving'.

Dat hoeft trouwens niet altijd negatief te zijn voor grondstoffenprijzen. Barclays signaleert vijf schokken die een impact zouden hebben op de aanbodzijde, en daarvan is het prijseffect typisch opwaarts gericht. Zo houden de Barclays-analisten er rekening mee dat Trump terugkomt op het recente nucleaire akkoord met Iran en opnieuw economische sancties invoert. Dat zou broodnodige investeringen in de Iraanse oliesector bemoeilijken en de olieprijs omhoog duwen. Dat laatste gebeurt ook als Venezuela zou verzaken aan zijn buitenlandse schuldverplichtingen: het staatsoliebedrijf riskeert dan in geldproblemen te komen, wat de olieproductie fors zou hinderen.

Aan de vraagzijde waarschuwt Barclays voor een handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China, maar evengoed voor de impact van een eventuele nucleaire ramp in China. Dat zou de opmars van kernenergie in het land (zie grafiek) onder druk zetten en een tijdelijke boost betekenen voor alternatieve energiebronnen als vloeibaar gas, olie en steenkool.

Gevraagd naar concrete winnaars en verliezers is Cukon niet optimistisch voor grondstoffen die kampen met een overaanbod. 'Ik denk aan ijzererts, aluminium, nikkel en steenkool. Die grondstoffen wacht een dalende trend de komende jaren.' Dat ijzererts het toch goed deed in 2016, is volgens hem enkel een gevolg van financiële speculanten. Een kwartet dat wél op stijgende prijzen kan rekenen, zijn grondstoffen met een 'structureel aanbodtekort': koper, zink, goud en uranium.

Over de goudprijs is ABN AMRO minder enthousiast, zeker niet voor de eerste helft van 2017. De bank ziet geen reden waarom beleggers goud zouden kopen zolang de inflatie onder controle blijft en de lange rente in de VS stijgt, dat laatste met dank aan Trump en de verwachte renteverhogingen door de Amerikaanse centrale bank. Vanaf 2018 kan de goudprijs wel stijgen.
johnnybeurs liked last!
Ahold Delhaize,ArcelorMittal,Avantium, Deceuninck, Euronav, Nyrstar, TomTom, UCB, X-Fab, Vasco Data.
Verkocht:Petrobras ADR, Weight Watchers.


Gebruikersavatar
charel01
Premiummember
Premiummember
Berichten: 20525
Lid geworden op: 02 Jan 2012 20:17
Locatie: Provincie Antwerpen
waarderingen: 6993
Contact:

Re: ArcelorMittal

Berichtdoor charel01 » 09 Jan 2017 19:59

ArcelorMittal breidt contracten met Air Liquide uit
Staalconcern ArcelorMittal heeft zijn contracten met Air Liquide voor de levering van industriële gassen verlengd en uitgebreid. Dit maakten de ondernemingen maandag nabeurs bekend zonder financiële details vrij te geven.

ArcelorMittal en Air Liquide verlengden de contracten voor de levering van zuurstof, stikstof en argon voor de productiefaciliteiten in de industriële havengebieden van Fos-sur-Mer en Duinkerken in Frankrijk. Daarnaast wordt Air Liquide toeleverancier van ArcelorMittal in het Belgische Gent, om te voorzien in de groeiende behoefte aan industriële gassen bij die fabriek. In het kader van dit nieuwe contract zal Air Liquide zijn netwerk van pijpleidingen in de Benelux naar Gent uitbreiden.

In de drie genoemde faciliteiten wordt hoogwaardig staal gemaakt voor de auto-industrie, bouw en verpakkingsindustrie.

Zuurstof, stikstof en argon zijn nodig voor veel toepassingen in de staalindustrie, zoals voor de verrijking van de lucht van hoogovens en voor staalproductie op basis van zuurstof. Door de drie gassen kan staal met minder energie worden gefabriceerd, waardoor tegelijk de uitstoot van verbrandingsgassen vermindert.
(END) Dow Jones Newswires
johnnybeurs liked last!
Aandelenport: Geen zaken mee. Ik meld geen aan- en verkopen meer. Men vindt het toch altijd nodig om commentaar te leveren.

Gebruikersavatar
charel01
Premiummember
Premiummember
Berichten: 20525
Lid geworden op: 02 Jan 2012 20:17
Locatie: Provincie Antwerpen
waarderingen: 6993
Contact:

Re: ArcelorMittal

Berichtdoor charel01 » 11 Jan 2017 09:18

Deutsche Bank verhoogt het koersdoel voor ArcelorMittal van 5,5 naar 7,5 euro.
vogelspotter liked last!
Aandelenport: Geen zaken mee. Ik meld geen aan- en verkopen meer. Men vindt het toch altijd nodig om commentaar te leveren.

Munnybunny
Forum actieveling
Forum actieveling
Berichten: 932
Lid geworden op: 17 Sep 2014 14:20
waarderingen: 384
Contact:

Re: ArcelorMittal

Berichtdoor Munnybunny » 11 Jan 2017 12:25

charel01 schreef:Deutsche Bank verhoogt het koersdoel voor ArcelorMittal van 5,5 naar 7,5 euro.


Loopt DB niet wat achter op de feiten...? :)

Gebruikersavatar
wannesax
Premiummember
Premiummember
Berichten: 1295
Lid geworden op: 18 Aug 2014 19:21
waarderingen: 849
Contact:

Re: ArcelorMittal

Berichtdoor wannesax » 11 Jan 2017 12:32

Ik ben geen TA-man, verre van, maar de vorige post van vogelspotter stemt toch tot nadenken.
Na het boerenjaar 2016 en de steile opgang van de koers van 2,01 euro naar 8,26 euro lijkt het me nogal wiedes
dat er een correctie komt.
Mede door het verkoopadvies van UBS naar 5,70 euro is die er dan ook gekomen, een dikke 15% zelfs, maar het aandeel is blijven hangen op 7 euro en dit is een stevige steun gebleken.

Voor mij is er fundamenteel niet veel veranderd, integendeel.
Er zal in 2017 een hogere vraag zijn door de restricties van de VS en Europa voor goedkoop staal uit China.
Meer vraag leidt automatisch naar aanzienlijke prijsstijgingen en de VS zet een hogere infrastructuur duidelijk op
nummer één van zijn agenda.

Ik zeg niet dat we 2016 nog eens vlotjes zullen overdoen maar ik geloof in een verder opwaarts potentieel richting 10 euro.
Wimpie85 liked last!

Gebruikersavatar
charel01
Premiummember
Premiummember
Berichten: 20525
Lid geworden op: 02 Jan 2012 20:17
Locatie: Provincie Antwerpen
waarderingen: 6993
Contact:

Re: ArcelorMittal

Berichtdoor charel01 » 18 Jan 2017 15:30

Beursblik: Commerzbank zet ArcelorMittal op kooplijst
Koersdoel ook flink omhoog.

(ABM FN-Dow Jones) Commerzbank heeft woensdag het advies voor ArcelorMittal verhoogd van Houden naar Kopen en stelde het koersdoel opwaarts bij van 6,50 naar 9,50 euro.

De analisten van de Duitse bank schroefden hun winstverwachtingen voor dit jaar op, vanwege de recente stijging van de staal- en grondstofprijzen. De hogere kosten voor grondstoffen zullen volgens de marktvorsers worden doorberekend aan klanten in de meeste regio's. Omdat ArcelorMittal zelf ook grondstoffen produceert zal de impact voor de onderneming op het bedrijfsresultaat (EBITDA) positief zijn.

De outlook voor de korte termijn verbeterde volgens Commerzbank flink, ook vanwege de lage voorraadniveaus en de politieke bereidheid om het dumpen van staal door met name China tegen te gaan.

Nu gaan de marktvorsers ervan uit dat de vrije kasstroom van de staalgigant dit jaar tussen de 1,5 miljard en 2,0 miljard dollar zal uitkomen.

Er is nog veel onduidelijkheid over de plannen van de nieuwe aanstaande Amerikaanse president Donald Trump over zijn investeringen in de Amerikaanse infrastructuur, maar Commerzbank gaat hoe dan ook uit van een groeiende vraag naar staal in Europa. Wat betreft de staalverzendingen in de vrijhandelszone van Amerika, Canada en Mexico zien de analisten een "onevenredig hoog groeipotentieel".

ArcelorMittal heeft vorig jaar zijn balans versterkt door nieuwe aandelen en desinvesteringen. Een hervatting van dividenduitkeringen zou volgens Commerzbank mogelijk zijn, evenals meer investeringen. Toch denken de marktvorsers dat de staalboer voor het moment terughoudend zal zijn met kapitaaluitgaven.
(END) Dow Jones Newswires
johnnybeurs liked last!
Aandelenport: Geen zaken mee. Ik meld geen aan- en verkopen meer. Men vindt het toch altijd nodig om commentaar te leveren.

Gebruikersavatar
Icksray-1979
Forum actieveling
Forum actieveling
Berichten: 289
Lid geworden op: 27 Okt 2016 00:09
waarderingen: 141
Contact:

Re: ArcelorMittal

Berichtdoor Icksray-1979 » 20 Jan 2017 10:35

charel01 liked last!
Euronav - Exmar - Econocom Group - ArcelorMittal -
Genkyotex - Thrombogenics - Nordic American Tankers - IBA - Teekay Tankers LTD - Ahold Delhaize.

Gebruikersavatar
charel01
Premiummember
Premiummember
Berichten: 20525
Lid geworden op: 02 Jan 2012 20:17
Locatie: Provincie Antwerpen
waarderingen: 6993
Contact:

Re: ArcelorMittal

Berichtdoor charel01 » 20 Jan 2017 14:59

Beursblik: ArcelorMittal blijft favoriet voor Berenberg
Staalmarges dit jaar belangrijker dan prijzen.

(ABM FN-Dow Jones) ArcelorMittal blijft een favoriet voor Berenberg in de Europese staalsector. Dit bleek vrijdag uit een rapport van de Duitse zakenbank die ook positief is over de Europese sectorgenoten Thyssenkrupp en Salzgitter.

De belangrijkste vraag voor beleggers is volgens Berenberg niet óf de staalprijzen zullen dalen ten opzichte van de huidige niveaus, maar met hoeveel. De analisten menen dat zelfs met dalende staalprijzen er hogere marges in het verschiet liggen in het eerste halfjaar. In het derde kwartaal voorzien de marktvorsers echter een krimp in de marges, die uiteindelijk in de laatste drie maanden weer zullen aantrekken.

Berenberg merkte ook op dat een eventuele daling van de vraag uit China, de grootste consument en producent ter wereld van staal, zal kunnen worden opgevangen door een sterkere vraag van buiten het land. Die vraag kan worden ondersteund door een herstel van de energiemarkten en mogelijke investeringen in de Amerikaanse infrastructuur.

In het rapport wijzen de analisten ook op de rol van Brazilië en Rusland in de wereldwijde staalhandel, die volgens Berenberg onderbelicht is. Beide landen behoren tot de grootste exporteurs van staal.

In zowel Rusland als Brazilië is sprake van een recessie, maar het dieptepunt in beide landen lijkt volgens Berenberg achter de rug. Mocht het herstel in 2017 plaatsvinden dan leidt dit tot meer investeringen, een hogere vraag en hogere staalprijzen in Rusland en Brazilië. Ook zullen deze landen dan minder exporteren, wat tevens positief is voor de internationale staalprijzen.

Consolidatie Europa

De verwachte consolidatieslag onder staalbedrijven zal een positieve impact hebben op de staalprijzen, omdat hiermee volatiliteit verminderd wordt. Consolidatie kan plaatsvinden door de eventuele verkoop van de Italiaanse staalfabriek Ilva, waar ArcelorMittal voor in de race is, en door een mogelijke joint venture van Thyssenkrupp en Tata Steel.

Berenberg stipt ook een derde scenario aan, waarin Thyssenkrupp een deal sluit met Ternium/Techint.

De analisten hanteren voor ArcelorMittal een koopadvies met een koersdoel van 9,00 euro.
(END) Dow Jones Newswires
johnnybeurs liked last!
Aandelenport: Geen zaken mee. Ik meld geen aan- en verkopen meer. Men vindt het toch altijd nodig om commentaar te leveren.

Gebruikersavatar
charel01
Premiummember
Premiummember
Berichten: 20525
Lid geworden op: 02 Jan 2012 20:17
Locatie: Provincie Antwerpen
waarderingen: 6993
Contact:

Re: ArcelorMittal

Berichtdoor charel01 » 25 Jan 2017 12:06

Mondiaal meer staal geproduceerd
Stijging in december veel sterker dan heel 2016.

(ABM FN-Dow Jones) De mondiale staalproductie is in december opnieuw gestegen. Dit bleek woensdag uit cijfers van brancheorganisatie World Steel Association.

In totaal maakten de 66 staalproducerende landen in de afgelopen maand 134 miljoen ton staal, een stijging van 5,5 procent op jaarbasis. In november rapporteerde de brancheorganisatie een groei van 5,0 procent. In heel 2016 nam de productie met 0,8 procent toe tot 1.628,5 miljoen ton.

Afgelopen jaar daalde de staalproductie in Europa, de Amerika's en Afrika. De CIS, negen voormalige Sovjet-staten, het Midden-Oosten, Azië en Oceania produceerden juist meer.

De bezettingsgraad van staalproducerende landen steeg in december op jaarbasis van met 2,8 procentpunt naar 68,1 procent. Gemiddeld lag de bezettingsgraad in 2016 op 69,3 procent, waar dit in 2015 nog 69,7 procent was.
(END) Dow Jones Newswires
johnnybeurs liked last!
Aandelenport: Geen zaken mee. Ik meld geen aan- en verkopen meer. Men vindt het toch altijd nodig om commentaar te leveren.

Gebruikersavatar
vogelspotter
Forum veteraan
Forum veteraan
Berichten: 1901
Lid geworden op: 26 Aug 2015 19:37
waarderingen: 1537
Contact:

Re: ArcelorMittal

Berichtdoor vogelspotter » 27 Jan 2017 11:52

Beursblik: Credit Suisse optimistisch over staalsector
ArcelorMittal in lijst met favorieten bij Zwitserse bank.

(ABM FN-Dow Jones) In 2016 was sprake van een aanzienlijk herstel van de staal- en grondstoffenmarkten en dit zal zich waarschijnlijk dit jaar vertalen in de resultaten van staalbedrijven. Dit schreven analisten van Credit Suisse in een rapport over de staalsector.

Het herstel wordt volgens de analisten vooral veroorzaakt door een combinatie van lage voorraden, hoge inflatie en een stijging van de vraag. Sommige beleggers zijn volgens Credit Suisse van mening dat hogere grondstoffenkosten de enige reden zijn dat de staalprijzen omhoog zijn gegaan, maar de analisten zien hiervoor geen bewijs.

Onder de favorieten van de Zwitserse bank bevindt zich onder andere ArcelorMittal, waar de analisten een Overwogen advies voor hanteren met een koersdoel van 12,00 euro. De analisten zijn onder meer positief over de verticale integratie van ArcelorMittal, waarmee bedoeld wordt dat de staalfabrikant ook steenkool- en ijzerertsmijnen in bezit heeft. De positieve aspecten van de grondstoffen activiteiten is volgens hen door velen over het hoofd gezien in het afgelopen jaar.

ArcelorMittal maakt 10 februari de resultaten over het vierde kwartaal bekend. Credit Suisse rekent op een daling van het bedrijfsresultaat met 21 procent ten opzichte van het derde kwartaal, tot 1,5 miljard dollar. Het bedrijf had bij de derdekwartaalresultaten al aangegeven op een daling van de winstgevendheid te rekenen, vanwege onder andere dalende prijzen in Amerika.

Op een rode beurs noteerde het aandeel ArcelorMittal vrijdag 0,2 procent in het rood op 7,56 euro.

Door: ABM Financial News.
'Dit terzijde ,onlangs heb ik winst genomen. Ik dank de forumleden voor de posts, uit dank blijf ik jullie verder op de
hoogte houden in de toekomst.'
Munnybunny liked last!
Ahold Delhaize,ArcelorMittal,Avantium, Deceuninck, Euronav, Nyrstar, TomTom, UCB, X-Fab, Vasco Data.
Verkocht:Petrobras ADR, Weight Watchers.