Nationale Nederlanden Group / NN Group

Beleggen, aandelen kopen in Nederland, informatie, koersen en analysesX-5
Forum gebruiker
Forum gebruiker
Berichten: 136
Lid geworden op: 23 aug 2019 07:59
waarderingen: 32

Re: Nationale Nederlanden Group / NN Group

Bericht door X-5 »

Advies De BElegger
09h26
Woekerpolis tergt NN Group
Het Nederlandse gerechtshof stelt in een tussentijds oordeel dat NN Group teveel kosten aanrekende en klanten slecht informeerde in de zogenaamde Woekerpolis-affaire. NN Group gaat hiermee niet akkoord en gaat in cassatie. Hiermee wordt een oud, langlopend dossier opnieuw opgerakeld, wat de markten duidelijk verontrust. Het betreft overigens heel de Nederlandse verzekeringssector, zodat dit ook voor de anderen (o.a. ASR Nederland) extra claims kan teweegbrengen. Schattingen voor de claims voor NN Group lopen op tot zowat 400 mln. EUR. Het aandeel verliest een kwartier na opening echter meer dan een miljard EUR aan beurswaarde.

ADVIES : K2

Een overdreven reactie. Het zal de komende weken wellicht opnieuw bekoelen, temeer het proces (nu al 10 jaar aan de gang) nog een tijd kan aanslepen. Koopwaardig.
plantation liked last!


loe
Forum actieveling
Forum actieveling
Berichten: 815
Lid geworden op: 06 jan 2012 19:10
waarderingen: 45

Re: Nationale Nederlanden Group / NN Group

Bericht door loe »

En we gaan nog dieper de put in.

Decanus
Forum veteraan
Forum veteraan
Berichten: 1154
Lid geworden op: 01 jul 2014 17:12
waarderingen: 814

Re: Nationale Nederlanden Group / NN Group

Bericht door Decanus »

Beursblik: NN en ASR te hard afgestraft
De koersdalingen van NN Group en ASR Nederland woensdag na de negatieve uitspraken van het Gerechtshof in Den Haag lijken overdreven. Dat stelt analist Jason Kalamboussis van ING donderdag in een rapport.

Woensdag verloor ASR 14 procent en NN Group 19 procent, omdat beleggers er niet op hadden gerekend dat de al jaren lopende rechtszaak nog zo slecht zou kunnen uitvallen. Donderdag ging NN Group in de ochtendhandel nog eens met 5 procent onderuit maar dat verlies was in de middag alweer grotendeels weggepoetst.

Analist Jason Kalamboussis had voorafgaand aan de uitspraak wel rekening gehouden met een forse verliespost voor beide verzekeraars en kwam op basis daarvan tot zijn koersdoel van 41 euro voor NN Group en 48 euro voor ASR.
Na lezing van het oordeel ziet de analist reden om de verwachte compensatie per actieve polis te verdubbelen van 1.000 tot 2.000 euro, wat zou neerkomen op een verdubbeling van de voorziening voor NN Group tot 739 miljoen euro en voor ASR tot 926 miljoen euro. "Dit achten personen rond de Vereniging Woekerpolis een goed startpunt", aldus de analist, die sprak met enkele leden.

Kalamboussis gaat er overigens van uit dat er voor eind 2025 niets zal gebeuren en vraagt zich daarom af in hoeverre deze bedragen nu al in zijn waarderingsmodel moeten worden opgenomen. Hij merkt op dat de koersval van NN Group gelijkstaat aan een compensatie van 6.800 euro per polis wat hij "erg hoog" noemt. Een eerdere schikking ging niet verder dan 1.000 euro.

Als de compensatie toch ruim boven 2.000 euro per polis zou oplopen, dan zou dit toch wel tot problemen kunnen leiden voor de kasposities van de twee verzekeraars, die nu nog behoorlijk ruim is, aldus de analist.

Wel zou NN zijn jaarlijkse aandeleninkoop van 250 miljoen euro kunnen opschorten en ASR zou kunnen afzien van de inkoop van 200 miljoen euro die voor 2025 wordt verwacht. Voorlopig gaat ING nog uit van een ongewijzigd dividendbeleid.

Het is volgens Kalamboussis nu wachten op het eindoordeel van de Hoge Raad over achttien maanden. Daarna kunnen de verzekeraars de zaak nog enorm rekken omdat alle polishouders zelf een claim moeten indienen. De analist denkt wel dat een snelle schikking tot de mogelijkheden behoort, omdat iedereen het hoofdstuk uit 2006 graag wil sluiten en omdat dat juridische kosten kan uitsparen. De uitkomst van de cassatieprocedure is bovendien zeer onzeker, concludeerde de analist.
filmo liked last!

ILAD
Forum elite
Forum elite
Berichten: 2738
Lid geworden op: 25 jul 2014 12:28
waarderingen: 1526

Re: Nationale Nederlanden Group / NN Group

Bericht door ILAD »

NN Group: de groep blijft het oneens met de uitspraak van 26 september van de rechtbank in de
Woekerpolis-affaire en wacht nu op de uitspraak in cassatie, waarschijnlijk in 2025. In de tussentijd
heeft NN wat aanvullende informatie verstrekt over unit-linked polissen, hoewel het onmogelijk blijft
om de blootstelling betrouwbaar te kwantificeren. KBC Securities blijft van mening dat een gunstige
uitkomst nog steeds realistisch is, met een uitbetaling van een paar honderd miljoen tot 500 miljoen als
het ergste geval. KBC Securities heeft een “Kopen”-advies voor de aandelen met koersdoel van 55 euro
X-5 liked last!

Decanus
Forum veteraan
Forum veteraan
Berichten: 1154
Lid geworden op: 01 jul 2014 17:12
waarderingen: 814

Re: Nationale Nederlanden Group / NN Group

Bericht door Decanus »

Interessante analyse :

Niels Koerts op vrijdag 29 september 2023

"Ik heb aandelen NN Group bijgekocht"
Het is een week die menige belegger niet snel zal vergeten. En dat geldt voornamelijk voor de aandeelhouders van verzekeraars. Het Hof veegde de vloer aan met het verweer van NN Group dat het zijn polishouders voldoende heeft geĂŻnformeerd over de risico's en kosten van wat bekend is geworden als Woekerpolissen. Gevolg: een ongenadig harde koersdaling voor zowel NN Group als ASR.

https://www.iex.nl/Artikel/781957/Ik-he ... kocht.aspx

Berenberg heeft het koersdoelen voor NN Group verlaagd, na de overwinning van de Vereniging Woekerpolis bij het Gerechtshof in Den Haag op 26 september.

Het koersdoel voor NN Group gaat omlaag van 55,80 naar 51,70 euro en biedt een opwaarts potentieel van 70 procent voor NN Group , merkt Berenberg op. De zakenbank herhaalde dan ook de koopaanbeveling .

Hoebeet
Forum elite
Forum elite
Berichten: 3668
Lid geworden op: 14 jun 2013 11:28
waarderingen: 1708

Re: Nationale Nederlanden Group / NN Group

Bericht door Hoebeet »

Bubble Breaker liked last!

Decanus
Forum veteraan
Forum veteraan
Berichten: 1154
Lid geworden op: 01 jul 2014 17:12
waarderingen: 814

Re: Nationale Nederlanden Group / NN Group

Bericht door Decanus »

De Nederlandse verzekeraar ASR treft een schikking van 250 miljoen euro voor de woekerpolisclaims. Belangengroepen verenigden zich uit protest tegen te hoge en ontransparante kosten die verbonden waren aan bepaalde beleggingsverzekeringen in Nederland. ASR neemt een voorziening van 300 miljoen euro, inclusief een extra voorziening van 50 miljoen euro voor 'schrijnende gevallen' en voor klanten die niet eerder een vergoeding kregen en die zich niet hebben aangesloten bij de claimorganisaties.

De schikking haalt een grote onzekerheid weg en veroorzaakt een opluchtingsrally in de verzekeringssector. Ook NN
Group , en bij ons Ageas , dat niet betrokken is in de woekerpoliskwestie, veren op.
ILAD liked last!

Dakwerker
waarderingen: 4

Re: Nationale Nederlanden Group / NN Group

Bericht door Dakwerker »

Beursblik: UBS verhoogt koersdoel NN Group

Maandag 4 December 2023 | Bron: ABM Financial News
(ABM FN-Dow Jones) UBS heeft het koersdoel voor NN Group verhoogd van 40,50 naar 42,50 euro, na berichten dat de verzekeraar werkt aan een schikking va de woekerpolisaffaire. Het koopadvies bleef staan, bleek maandag uit een rapport van de Zwitserse bank.

Zowel NN Group als ASR Nederland hingen claims boven het hoofd na een ongunstige gerechtelijke uitspraak in september. ASR Nederland meldde vorige week een schikking te hebben getroffen.

De schikking die ASR Nederland overeenkwam viel met netto 225 miljoen euro veel lager uit dan UBS had voorzien. Daarom gaat de bank nu ook uit van een lagere kostenpost voor NN Group van 350 miljoen euro. Dat is een halvering ten opzichte van de eerdere aanname van UBS van 700 miljoen euro.

Omdat NN Group in het verleden een kleiner bedrag per polis heeft uitgekeerd als compensatie voor polishouders dan ASR en Aegon deden, gaat UBS uit van een hogere basiscompensatie per polis, wat het bedrag voor NN Group zou brengen op 190 miljoen euro.

Maar omdat NN Group mogelijk zwakker staat dan ASR Nederland, zoals Woekerpolis laat doorschemeren, en omdat de claimorganisaties zich harder kunnen opstellen en meer polishouders zich nog kunnen aansluiten, verdubbelde UBS het bedrag voorzichtigheidshalve tot 380 miljoen euro.

Met een extra post voor schrijnende gevallen van 90 miljoen erbij zou het dossier NN Group netto, na belastingen, 350 miljoen euro kunnen kosten, schat UBS in.

Het aandeel NN Group noteerde maandag 1,0 procent hoger op 35,27 euro.

Bron: ABM Financial News

Decanus
Forum veteraan
Forum veteraan
Berichten: 1154
Lid geworden op: 01 jul 2014 17:12
waarderingen: 814

Re: Nationale Nederlanden Group / NN Group

Bericht door Decanus »

NN centraal op Damrak na schikking woekerpoliszaak
Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht woensdag onder meer uit naar NN Group. De verzekeraar heeft een overeenkomst gesloten met verschillende claimorganisaties om de zogeheten woekerpolisaffaire te schikken voor 300 miljoen euro. Alle juridische procedures tegen NN worden nu stopgezet. Ook zet NN nog 60 miljoen euro opzij voor schrijnende gevallen en voor klanten die niet zijn aangesloten bij de claimorganisaties.

In november trof verzekeraar ASR ook al een schikking van honderden miljoenen euro’s om klanten met een woekerpolis of mensen die ooit zo’n beleggingsverzekering hebben gehad te vergoeden. De woekerpolisaffaire houdt de gemoederen in de financiële wereld al jaren bezig. In 2006 kwam al aan het licht dat bij veel beleggingsverzekeringen veel te hoge kosten in rekening zijn gebracht vanaf de jaren negentig.
Wimpies liked last!

Wimpies
Forum verkenner
Forum verkenner
Berichten: 30
Lid geworden op: 12 jun 2019 11:30
waarderingen: 7

Re: Nationale Nederlanden Group / NN Group

Bericht door Wimpies »

Uit het persbericht van NN Group:
"NN Group is comfortable with its capital position following the settlement announced today, the attractive longevity deals and the optimisation of the use of capital within the group. As a result, for 2023 NN Group plans for an increased double digit percentage step-up of the dividend per share versus 2022. From this higher base, management reconfirms its commitment of a progressive dividend per share level, an annual share buyback of at least EUR 250 million and additional excess capital to be returned to shareholders unless used for value-creating opportunities."
maartenverhoeve liked last!

Plaats reactie