Nationale Nederlanden Group / NN Group

Beleggen, aandelen kopen in Nederland, informatie, koersen en analysesDecanus
Forum veteraan
Forum veteraan
Berichten: 1127
Lid geworden op: 01 jul 2014 17:12
waarderingen: 799

Re: Nationale Nederlanden Group / NN Group

Bericht door Decanus »

Kapitaalaanwas NN Group flink hoger dan voorzien
(ABM FN-Dow Jones) NN Group heeft in het de eerste helft van 2023 meer kapitaal gegenereerd dan voorzien, terwijl de solvabiliteit steeg, waar analisten juist rekenden op een daling. Dat maakte de verzekeraar dinsdag voorbeurs bekend.
Operationeel genereerde NN 997 miljoen euro aan kapitaal, tegen 899 miljoen euro een jaar eerder, een stijging van bijna 11 procent. Hiermee wist NN de verwachtingen van analisten fors te overtreffen, die vooraf rekenden op 875 miljoen euro.
Het operationeel resultaat steeg daarnaast met 24,5 procent, van 1,12 miljard euro naar 1,40 miljard euro. Deze stijging werd volgens de verzekeraar breed gedragen.
De eerste jaarhelft leverde verder een nettowinst op van 0,6 miljard euro, ruim lager dan de 1,74 miljard euro een jaar eerder. Dit komt onder meer doordat NN Group vorig jaar iets meer dan 1 miljard euro winst boekte op desinvesteringen. ING rekende vooraf op een nettoresultaat van 868 miljoen euro.
Analisten van ING merken vooraf wel op dat NN Group voor het eerst rapporteert volgens de nieuwe regels IFRS 17, waardoor de verwachtingen aanzienlijk konden afwijken van de gepubliceerde cijfers.
Topman David Knibbe meldde dinsdag in een toelichting dat de verzekeraar goede vooruitgang boekt om zijn financiële en strategische doelstellingen te realiseren.
Knibbe benadrukte verder dat op een vergelijkbare basis, dus zonder de impact van de verkoop van de vermogensbeheertak aan zakenbank Goldman Sachs, de kapitaalaanwas zelfs steeg met 14,8 procent. Deze stijging was vooral het gevolg van sterke prestaties bij de Nederlandse schadetak, Europese verzekeringen en de bankactiviteiten.
Alleen de Nederlandse levensverzekeringtak stond met een daling van 10 procent naar 523 miljoen euro onder druk, vanwege "moeilijke marktomstandigheden", aldus Knibbe. De instroom bij levensverzekeringen bedroeg in de eerste helft van 2023 met 1,3 miljard euro wel flink meer dan een jaar eerder, toen de instroom nog 900 miljoen euro bedroeg.
De solvabiliteit steeg van 197 procent eind vorig jaar, naar 201 procent eind juni dit jaar. En dat was een duidelijke meevaller. Alle 13 analisten die vooraf gepolst werden door NN kwamen uit op een bandbreedte van 190 tot en met 196 procent.
De kaspositie in de holding kwam uit op 1,92 miljard euro, hetgeen hoger was dan de gemiddelde verwachting van analisten, die rekenden op 1,85 miljard euro. Eind 2022 was dit overigens nog net iets meer dan 2 miljard euro.
De verzekeraar kondigde dinsdag een interim-dividend aan van 1,12 euro per aandeel, conform verwachting van de analisten. De verzekeraar blijft daarnaast van plan om jaarlijks voor minimaal 250 miljoen euro aan eigen aandelen in te kopen.
Volgens CEO Knibbe blijft NN met deze resultaten op schema voor de doelstellingen voor 2025, "ondanks de macro-economische uitdagingen".
Het aandeel NN sloot maandag in Amsterdam nog 1,2 procent hoger op 34,57 euro.
© ABM Financial News; info@abmfn
filmo liked last!


ILAD
Forum elite
Forum elite
Berichten: 2641
Lid geworden op: 25 jul 2014 12:28
waarderingen: 1481

Nationale Nederlanden Group / NN Group

Bericht door ILAD »

KBCS

Verzekeraar NN Group heeft er een zeer solide halfjaar opzitten, dankzij zeer sterke cijfers in de Nederlandse Schade en Bank-segmenten, slechts gedeeltelijk gecompenseerd door een iets zwakker dan verwacht NL Leven resultaat. Er wordt een tussentijds dividend betaald van 1,12 euro, terwijl 54 miljoen euro van het 250 miljoen grote inkoopprogramma nog moet voltooid worden in het najaar, geeft KBC Securities-analist Thomas Couvreur mee.

Massa’s kapitaalgeneratie

In de eerste jaarhelft werd er 997 miljoen euro kapitaal gegenereerd, vlot 14,8% meer dan een jaar eerder en dat terwijl analisten slechts op 875 miljoen euro mikten. Na correctie voor de recent verkochte vermogensbeheeractiviteiten blijft er nog altijd een zeer sterke stijging over met 10,9%. Elders in de groep was er een positieve bijdrage van de herverzekeringstak dankzij gunstige ervaringsverschillen en een lagere verandering in kapitaalvereiste.

• Niet-leven (NL). de kapitaalgeneratie nam hier toe met een oerdegelijke 45% op jaarbasis tot 218 miljoen euro, terwijl op 159 miljoen werd gemikt. Het segment profiteerde dan ook van gunstig weer (lees: het uitblijven van stormen) en een gunstige prijsstelling. Er was ook een positief effect op beleggingen dankzij hogere rentetarieven. De gecombineerde ratio blijft in dat segment dan ook beresterk op 90,1%, terwijl op 94,5% gemikt werd.

• Ook de bankpoot stelde met de generatie van 70 miljoen euro kapitaal niet teleur, want er werd door de analisten slechts op 35 miljoen euro gemikt. Dat segment profiteerde enorm vande hogere rente, waardoor de netto interest marge met 59% op jaarbasis toenam. Daardoor steeg het rendement op eigen vermogen van 9,1% naar 20,3%, mijlenver boven de door analisten verhoopte 9,8%. Solvabiliteit én rendabiliteit in de lift.

Door de erg hoge kasstroomgeneratie stijgt de solvabiliteitsratio van 197% per einde 2022 naar 201%, terwijl analisten op een daling mikten tot 192%. Dat verklaart waarom het management de jaarverwachtingen heeft bijgewerkt voor de “combined ratio “ van 93% à 95% naar 91% à 93% tegen 2025.

Ook qua winstgevendheid zat het helemaal snor. Het bedrijfsresultaat steeg namelijk met 24,5% op jaarbasis tot 1,4 miljard euro. Opvallend genoeg volgde de nettowinst de algehele positieve verrassing niet. Integendeel, zelfs, want het cijfer lag wat onder verwachting.

Geen paniek, echter, want de verklaring daarvoor ligt voor de hand: de groep verkocht omwille van de gestegen rente een pak laagrentende obligaties, wat een niet-operationeel verlies opleverde van 428 miljoen euro, tegenover 58 miljoen euro vorig jaar. Door de vrijgekomen cash vandaag te herinvesteren aan de huidige tarieven op lange tot hele termijn, is de impact op lange termijn wel positief.

Dividend en inkoopprogramma

De ogenschijnlijk lagere nettowinst heeft geen uitstaan met de cashgeneratie. Ook daarom zal er een tussentijds dividend betaald worden van 1,12 euro per aandeel, terwijl het eerder aangekondigde inkoopprogramma van 250 miljoen euro zonder verpinken zal worden uitgevoerd in de tweede jaarhelft.
KBC Securities over NN Group

De cijfers liggen ver boven de verwachting van Thomas Couvreur. Ze onderstrepen zijn koersdoel van 55 euro. Gelet op het stijgingspotentieel met 15%, trekt hij het advies voor NN Group op van “Opbouwen” naar “Kopen”.

Decanus
Forum veteraan
Forum veteraan
Berichten: 1127
Lid geworden op: 01 jul 2014 17:12
waarderingen: 799

Re: Nationale Nederlanden Group / NN Group

Bericht door Decanus »


jean de florette
Forum elite
Forum elite
Berichten: 4633
Lid geworden op: 04 okt 2014 19:09
waarderingen: 1683

Re: Nationale Nederlanden Group / NN Group

Bericht door jean de florette »

09:24
NN Group onderuit na Woekerpolis-vonnis
Het is geen alledaags beeld: de verzekeraar NN Group gaat met 12 procent onderuit in Amsterdam. Een rechter in Den Haag heeft dinsdag in de massaclaimzaak van de Vereniging Woekerpolis geoordeeld dat de Nederlandse verzekeraar in zijn zogeheten woekerpolissen meer informatie had moeten verstrekken aan klanten en dat er daarom geen contractuele basis is voor bepaalde kosten die in rekening werden gebracht.

Ook waren twee clausules in de polisvoorwaarden omtrent de kosten volgens het gerechtshof oneerlijk. De woekerpolisaffaire sleept al jaren aan. In 2006 kwam aan het licht dat bij veel beleggingsverzekeringen te hoge kosten in rekening zijn gebracht vanaf de jaren negentig. Claimorganisaties als Woekerpolis.nl en Wakkerpolis proberen gedupeerden sindsdien te verenigen om schadevergoedingen te krijgen van de verzekeringsmaatschappijen. De uitspraak zet de deur naar zulke compensaties open.

Ook de verzekeraar ASR Nederland zou nu schadevergoedingen dreigen te moeten betalen. De uitspraak zet ook druk op Ageas
AGS. De Belgische verzekeraar is de sterkste daler in de Bel20. (Tijd.be)
Tubize, Delhaize en Ageas. En dan nog wat restjes.
Mijn klok staat op winteruur...

sjos
Forum elite
Forum elite
Berichten: 4970
Lid geworden op: 20 jan 2012 11:51
waarderingen: 839

Re: Nationale Nederlanden Group / NN Group

Bericht door sjos »

jean de florette schreef:
> 09:24
> NN Group onderuit na Woekerpolis-vonnis
> Het is geen alledaags beeld: de verzekeraar NN Group gaat met 12 procent
> onderuit in Amsterdam. Een rechter in Den Haag heeft dinsdag in de
> massaclaimzaak van de Vereniging Woekerpolis geoordeeld dat de Nederlandse
> verzekeraar in zijn zogeheten woekerpolissen meer informatie had moeten
> verstrekken aan klanten en dat er daarom geen contractuele basis is voor
> bepaalde kosten die in rekening werden gebracht.
>
> Ook waren twee clausules in de polisvoorwaarden omtrent de kosten volgens
> het gerechtshof oneerlijk. De woekerpolisaffaire sleept al jaren aan. In
> 2006 kwam aan het licht dat bij veel beleggingsverzekeringen te hoge kosten
> in rekening zijn gebracht vanaf de jaren negentig. Claimorganisaties als
> Woekerpolis.nl en Wakkerpolis proberen gedupeerden sindsdien te verenigen
> om schadevergoedingen te krijgen van de verzekeringsmaatschappijen. De
> uitspraak zet de deur naar zulke compensaties open.
>
> Ook de verzekeraar ASR Nederland zou nu schadevergoedingen dreigen te
> moeten betalen. De uitspraak zet ook druk op Ageas
> AGS. De Belgische verzekeraar is de sterkste daler in de Bel20. (Tijd.be)

Een eendagsdip of het begin van dalende trend?
Buy and Hold blijft mijn strategie, tenzij een aandeel 20 percent gestegen is in een periode van enkele weken/maanden na aankoop.

jean de florette
Forum elite
Forum elite
Berichten: 4633
Lid geworden op: 04 okt 2014 19:09
waarderingen: 1683

Re: Nationale Nederlanden Group / NN Group

Bericht door jean de florette »

sjos schreef:
>
> Een eendagsdip of het begin van dalende trend?

Mijn mening? Eerst wat cijferwerk zien. Klein herstel om 10.30 nu al gefnuikt en -15%. Heb ze wel ooit gehad, vorige eeuw, dacht ik.
Tubize, Delhaize en Ageas. En dan nog wat restjes.
Mijn klok staat op winteruur...

jean de florette
Forum elite
Forum elite
Berichten: 4633
Lid geworden op: 04 okt 2014 19:09
waarderingen: 1683

Re: Nationale Nederlanden Group / NN Group

Bericht door jean de florette »

NN nog altijd -15%, ASR -10%
Tubize, Delhaize en Ageas. En dan nog wat restjes.
Mijn klok staat op winteruur...

X-5
Forum gebruiker
Forum gebruiker
Berichten: 129
Lid geworden op: 23 aug 2019 07:59
waarderingen: 30

Re: Nationale Nederlanden Group / NN Group

Bericht door X-5 »

is een gok nu, ben erin gestapt gestaffeld van 32€ tot nu 30,1€, t blijft maar dalen, tegen dit tarief kan ik rustig het dividend afwachten of nog lagere koersen

Decanus
Forum veteraan
Forum veteraan
Berichten: 1127
Lid geworden op: 01 jul 2014 17:12
waarderingen: 799

Re: Nationale Nederlanden Group / NN Group

Bericht door Decanus »


Decanus
Forum veteraan
Forum veteraan
Berichten: 1127
Lid geworden op: 01 jul 2014 17:12
waarderingen: 799

Re: Nationale Nederlanden Group / NN Group

Bericht door Decanus »

Decanus schreef:
> Decanus schreef:
> >
> >
> https://www.reuters.com/business/nn-gro ... 023-09-27/
>
>
>
> https://www.xxxx.be/Premium/Artikel/781 ... szaal.aspx
NN GROUP: HOLD: KOERS: €30,50 KOERSDOEL €37,50 UPSIDE: 19%
Samenvatting:

Kosten voor tussenpersonen volgens het hof ten onrechte in rekening gebracht
Verstrekte informatie onvoldoende en oneerlijk
Financiële strop valt voor NN Group mogelijk fors hoger uit dan verwacht
Op basis van huidige informatie onmogelijk om exact schadebedrag vast te stellen
Risicoprofiel NN Group flink verslechterd
Koopadvies ingetrokken
De koersen van de verzekeraars NN Group en ASR staan vandaag stevig onder druk. Op het moment van schrijven staat NN ruim 15% lager op €30,50. De trigger is de nederlaag die Nationale Nederlanden gisteren in de rechtszaal heeft geleden omtrent de afwikkeling van de woekerpolisaffaire. Op vrijwel alle punten is de Nederlandse verzekeraar in het ongelijk gesteld. Zo stelt het Hof dat NN Group meerdere kosten ten onrechte in rekening heeft gebracht.

"Verstrekte informatie onvoldoende en oneerlijk"
Het gaat om provisies die aan tussenpersonen zijn uitgekeerd, incassokosten, administratiekosten en beheerkosten. Tevens heeft de rechter de verstrekte informatie op sommige onderdelen bestempeld als oneerlijk.

Een voorbeeld is het afkopen van de polis. Hierover verstrekte de verzekeraar volgens het Hof onvoldoende informatie, waardoor het voor de polishouder niet duidelijk was hoeveel geld het zou kosten op het moment dat hij/zij van de polis af wilde komen.

Dit laatste is niet onbelangrijk, omdat de polissen looptijden van soms wel 30 jaar hadden. Hoe langer de looptijd, hoe hoger de kosten om een polis af te kopen.

Schadebedrag valt mogelijk fors hoger uit dan verwacht
Het gaat niet om kleine bedragen die NN Group en waarschijnlijk ook andere verzekeraars mogelijk moeten terugbetalen. Zo verdiende een tussenpersoon in de jaren 90 vaak al ruim €2000 bij het afsluiten van een grote polis. Een soortgelijk bedrag ging bij het afsluiten van de polis vaak ook naar de verzekeraar zelf.

De rechter heeft nu gezegd dat deze kosten niet gerekend mochten worden. Als het oordeel standhoudt, dan zou NN Group dit bedrag met rente moeten terugbetalen. Omdat de zaak 25 jaar geleden speelt, kan dit bedrag met rente zomaar verdubbeld worden. Dan kom je uit op circa €8000 per polis.

AB Flipse, voorzitter van woekerpolis.nl gaat nog veel verder en noemt zelfs een schadebedrag van €15.000 per polis, al is dit op basis van de data waarover wij beschikken niet realistisch.

Ter vergelijking: de analisten van ING rekenden tot dusver met een schikkingsbedrag van maximaal €1.000 per polis. Beleggers mogen er al met al vanuit gaan dat de totale schadepost voor NN Group fors hoger uitvalt dan de eerder geraamde €390 miljoen.

Onzekerheid blijft groot
Toch blijft het ondoenlijk om een goede inschatting te maken van de exacte schadepost voor NN Group. Er zit qua geleden schade immers een groot verschil tussen grote polissen (gekoppeld aan de hypotheek) en kleine polissen (kleine spaarloonregelingen) die zijn afgesloten.

Omdat we de precieze polisportefeuille van NN Group niet kennen, valt het gemiddelde schadebedrag per polis niet uit te rekenen. Daar komt bij dat het onduidelijk is hoeveel polissen er van Nationale Nederlanden precies zijn aangemeld bij belangenbehartigers als Consumentenclaim en woekerpolis.nl.

Nationale Nederlanden heeft circa 700.000 woekerpolissen verkocht. Na de overname van DeltaLoyd zijn dit er zelfs minimaal 1 miljoen. Echter, lang niet alle polissen zijn aangemeld bij deze belangenbehartigers. Bovendien ziet deze procedure alleen op 'flexibel verzekerd' beleggen polissen.

Ook omdat er veel polissen zijn verkocht en houders inmiddels zijn overleden. Het laat zien hoe ingewikkeld het is om een schadebedrag te berekenen. Zowel belangenbehartiger ConsumentenClaim als de verzekeraars willen zich hier niet aan wagen. Wij sluiten ons hierbij aan.

"Hof interpreteert het recht verkeerd"
Nationale Nederlanden is het niet eens met de uitspraak van het Hof en stelt dat het vonnis een verkeerde interpretatie geeft van het recht en de maatschappelijke opvattingen die ten tijde van de verkoop van deze polissen golden.

Tevens stelt NN Group dat de uitspraak van het hof niet in lijn is met het arrest van het Europese Hof van Justitie van 29 april 2015 en het voorlopige arrest van de Hoge Raad van 11 februari 2022. Op vragen van ons reageert NN als volgt:

"NN is van mening dat de informatieverplichtingen uit de specifieke Nederlandse wet- en regelgeving die destijds golden en de heersende maatschappelijke opvattingen reflecteerden, niet verder gaan dan het verstrekken van informatie over het effect van kosten en inhoudingen.

Het Hof oordeelt in zijn uitspraak van gisteren dat voor verzekeraars aanvullende informatieverplichtingen gelden die verder gaan dan de informatieverplichtingen die voortvloeien uit specifieke Nederlandse we- en regelgeving die golden toen de beleggingsverzekeringen verkocht werden

Het Hof miskent daarmee volgens NN dat deze aanvullende informatieverplichtingen moeten voldoen aan de criteria die zijn geformuleerd door het Hof van Justitie van de Europese Unie en de Hoge Raad."

Koersdoel omlaag naar €37,50
Gelet op de vernietigende uitspraak van het Hof is het risicoprofiel van een belegging in NN Group stevig opgelopen. Dit hoge risico dient verdisconteerd te worden in het koersdoel.

Omdat wij een niet exact schadebedrag kunnen berekenen, kiezen we ervoor om een veiligheidsmarge van 25% in te voeren op de door ons berekende fair value. Daarmee komen we uit op een koersdoel van €37,50. Dit impliceert een multiple van 5 à 6 keer de kapitaalgeneratie.
Schikking met polishouders zeer realistisch
De uitspraak van het Hof is een klap in het gezicht voor NN Group. Het Hof oordeelt dat een groot deel van de eerste kosten door verzekeraars ten onrechte in rekening zijn genomen.

Het Hof gaf geen oordeel over de hoogte van de schadevergoeding die NN polishouders moet betalen. Dit moet per verstrekte polis bepaald worden. Omdat dit een langdurig proces is, is het de verwachting dat de zaak op termijn geschikt wordt. Hoeveel tijd dit in beslag neemt, is echter onduidelijk.

NN Group gaat in cassatie tegen de uitspraak van het Hof. Stef Smit - directeur bij ConsumentenClaim - verwacht binnen een jaar een oordeel, mede omdat de advocaat Generaal en de Hoge Raad al eerder een oordeel over de zaak hebben geveld.

Koopadvies geschrapt
Er zit nog wel degelijk waarde in NN Group. De verzekeraar behaalt dit jaar naar verwachting een kapitaalgeneratie van €1,85 miljard en beschikt daarnaast over een sterke solvabiliteitsratio van meer dan 200%.

Desondanks kiezen wij ervoor om een voorzichtige houding in te nemen. In het verleden hebben we meermaals gezien dat de beurskoers van bedrijven die hoge schadeclaims boven hun hoofd hebben hangen veelal een langere periode onder druk blijft staan.

Mocht een schikking meer dan €2 miljard kosten, dan heeft dit gevolgen voor het dividend. Die zal worden verlaagd. Dat geldt dan ook voor het aandeleninkoopprograma. Hoewel ons koersdoel een kleine 20% boven de huidige beurskoers ligt, kiezen we er toch voor om het koopadvies te schrappen. Beleggers die de stukken in handen hebben, doen er verstandig aan deze vast te houden.

Binnen afzienbare tijd zullen we met een vervolgartikel komen. Hierin zullen we middels drie scenario's meer duidelijkheid geven over het te verwachten schadebedrag.

Advies ASR volgt
Het Hof heeft voor de de producten Koersplan Aegon, Fundplan en Vermogensplan ook een uitspraak gedaan. Dit gaan wij eerst bestuderen totdat we met een hernieuwd advies voor ASR komen. Vanwege de verkoop van Aegon Nederland aan ASR is Aegon gevrijwaard van alle claims.
plantation liked last!

Plaats reactie