Nieuw: de Alternatieve AEX

Beleggen en aandelen kopen in Nederland, beursberichten, informatie delen, beurskoersen analyseren + AMX, ASCX, Lokaal
Gijs SHARE
Forum newbie
Forum newbie
Berichten: 1
Lid geworden op: 28 Mei 2014 11:46
waarderingen: 0
Contact:

Nieuw: de Alternatieve AEX

Berichtdoor Gijs SHARE » 28 Mei 2014 12:20

Leuk stuk :D !

Vraagje: belegt u vaak in AEX-aandelen?
Dan is de kans groot dat u de afgelopen decennia minder rendement heeft behaald dan beleggers uit andere landen. De AEX-index presteerde in tien van de veertien afgelopen jaren slechter dan de MSCI World Index (in euro’s).
Het laatste relatief goede jaar van de AEX was 2009, maar dat was niet het jaar waarin veel mensen aan beleggen dachten. De AEX daalde sinds 1 januari 2000 met meer dan 30%, de S&P 500 steeg ruim 40%. Aan die structurele underperformance gaat voorlopig niets veranderen.
Kortom, de AEX-belegger moet op zoek naar alternatieven. De AEX-index bestaat doorgaans uit 25 fondsen en dat is slechts 0,04% van alle beursgenoteerde bedrijven wereldwijd (ca. 60.000). Natuurlijk zitten de meest kansrijke aandelen niet tussen die 25 Nederlandse hoofdfondsen.
Bekend maakt bemind
Hoewel, Nederlands? Hoe Nederlands zijn ArcelorMittal, Unilever, OCI en Gemalto nu helemaal? Ook de kwaliteit van de AEX-bedrijven verschilt nogal. Bedrijven als Boskalis en ASML hebben een vrij unieke en belangrijke positie in de wereldeconomie.
Over losers als KPN en midkapper/inflatiekoning PostNL haal ik al jaren mijn neus op, zelfs als value stockpicker. Voor ieder van deze bedrijven zijn goedkopere, beter presterende aandelen te vinden, vaak met een beter dividendrendement en een sterkere balans.
Ligt uw focus op winstgroei, dan hoeft u niet op zoek naar Chinese of Chileense aandelen; in de VS ligt de gemiddelde winstgroei al mijn leven lang hoger dan in Nederland. De enige reden om alleen maar in AEX-aandelen te beleggen is de bekendheid van de bedrijven, onder het motto ‘Bekend maakt bemind’.
Zwarte schapen
Maar als u eerlijk bent, hoe goed kende u Ahold, Imtech en KPNQwest voor de schandalen? Wat weet u over het management van OCI en Gemalto? Kent u meer merken van Unilever dan van Nestlé? Er zijn nogal wat zwarte schapen in de vaderlandse beursindex geweest en het is te makkelijk om daar op te blijven focussen als internationaal georiënteerde belegger.
Wie naar de simpele feiten kijkt weet echter dat er betere alternatieven zijn voor de AEX:
De AEX blijft al veertien jaar fors achter bij de wereldwijde markten
In de slechte beursjaren behoorde de AEX regelmatig tot de grootste verliezers
De gemiddelde koers/winstverhouding (2014) voor de AEX (15) ligt hoger dan die voor onder andere de DAX en Euro Stoxx 50 (bron: Bloomberg)
Het gemiddelde dividendrendement van 3% is niet meer wat het geweest is
Qua werkloosheidspercentage, overheidsschulden, private schulden, consumentenvertrouwen, detailhandelsverkopen en groeiverwachtingen geldt Nederland niet als het beste jongetje van de klas, zelfs niet binnen de eurozone
Modelportefuille
Als het aankomt op de groeimotor van de toekomst, innovatie, dan liggen er in Nederland nog best kansen. Maar die vertalen zich niet per se in een betere AEX-index. Succesvolle Nederlandse bedrijven zoals AerCap en NXP Semiconductors, genoteerd op de Amerikaanse beurs, zijn immers ook AEX-alternatieven.
Leuk verhaal, Leenards, zult u zeggen, maar vertel dan maar eens wat jouw alternatieven voor de AEX-fondsen zijn. Terecht, dus om mijn stelling kracht bij te zetten dat er betere alternatieven zijn om in te beleggen dan de vaste AEX-aandelen, zal ik vanaf heden een portefeuille bijhouden op IEX met goed verhandelbare alternatieven voor alle AEX-fondsen.
Voor ieder AEX-aandeel selecteerde ik op de wereldmarkt een alternatief uit dezelfde sector. De komende tijd kunt u bij de modelportefeuilles op de voorpagina van IEX volgen hoe die selectie presteert,
Alternatieve AEX
Ik zal de Alternatieve AEX regelmatig aanpassen op basis van winstverwachtingen, koersprestaties, dividendrendementen etcetera. Immers, in goed Nederlands: the proof of the pudding is in the eating. De IEX-redactie zal mijn transacties controleren en doorvoeren, zodat u weet dat het eerlijk gebeurt.
Hieronder alvast mijn lijst met alternatieven. De komende tijd zal ik deze, in Nederland waarschijnlijk vrij onbekende, bedrijven stuk voor stuk bespreken - en uitleggen waarom ik ze liever in mijn portefeuille heb dan hun collega's in de AEX.

[MODBREAK: De link in dit bericht is verwijderd, internetverkeer genereren met al dan niet commerciële bedoelingen is niet toegestaan, zie tevens het forumreglement]

@moderator: mijn excuses! zal er in het vervolg op letten.
Laatst gewijzigd door Moderator op 28 Mei 2014 12:26, 1 keer totaal gewijzigd.Word gratis lid op Beursig.com

Discussieer met duizenden beleggers en profiteer
van minder advertenties en abonneer op onderwerpen.

Registreer nu binnen enkele tellenpowered by Surfing Waves