Opmerkelijk nieuws

Geen beurs berichten, jezelf voorstellen (geen privégegevens!) en prijsvragensjos
Forum elite
Forum elite
Berichten: 5172
Lid geworden op: 20 jan 2012 11:51
waarderingen: 870

Re: Opmerkelijk nieuws

Bericht door sjos »

Goed doel Marokko in de knel door witwasregels ING.
ING wil de bankrekening sluiten van een bekende islamitische charitatieve instelling die zich inzet voor de slachtoffers van de aardbeving in Marokko. Stichting Najiba haalde afgelopen dagen minimaal €900.000 op, maar zou een rammelende administratie hebben en een onbetrouwbare accountant.
De Nederlandse Stichting Najiba zet zich in voor de slachtoffers van de aardbeving in Marokko.
Omdat de instelling volgens ING niet aan de regels tegen witwassen voldoet, wordt haar bankrekening binnenkort opgezegd.
Najiba kan zonder bankrekening geen stortingen van donateurs ontvangen en vecht het besluit van de bank aan.

'Salaam alaikum, beste mensen. Welkom bij Stichting Najiba', zegt de voice-over van voorzitter Mourad Baddaou, terwijl in beeld een grote vrachtwagen achteruit een distributiehal in manoeuvreert. 'Onze derde vrachtwagen, masha Allah, die de goederen gaat ophalen bij het bedrijf Mission Freight in Rotterdam. Die heeft tweehonderd generatoren geschonken voor de aardbeving in Marokko. Prachtig dat deze mensen ook aan de slachtoffers denken.'
Afgelopen woensdag stond Baddaou nog op een industrieterrein in Rotterdam vrachtwagens vol te laden, zo liet hij zien op Youtube. Nu is hij in Marokko om te helpen bij het uitdelen van hulpgoederen, zegt zijn advocaat Jasper Hagers van Fennek Advocaten.
Ondertussen is Hagers in Nederland samen met advocaat Lisa Jie Sam Foek bezig met een probleem dat het voortbestaan van Baddaous charitatieve werk bedreigt: ING heeft aangekondigd per 28 oktober 2023 de bankrekening van Stichting Najiba op te zeggen. Het goede doel voldoet niet aan de bankregels die witwassen en terrorismefinanciering moeten tegengaan.

Einde nabij
Omdat andere banken weigeren de stichting als nieuwe klant aan te nemen, is haar einde nabij. Zonder bankrekening is een goed doel, dat het moet hebben van stortingen door donateurs, immers onmogelijk draaiende te houden. Stichting Najiba, die nu samenwerkt met de charitatieve instelling van komiek Najib Amhali, vecht daarom het besluit van de bank aan.
Als ze er niet uitkomen, volgt binnenkort een kort geding bij Rechtbank Amsterdam. Advocaat Jie Sam Foek: 'Als ING die bankrekening sluit, betekent dat het einde voor de stichting. Maar het is nog veel erger voor de mensen in Marokko, die nu alle hulp nodig hebben.'
ING gaat niet inhoudelijk op de zaak in omdat het een individuele klant betreft. Onderzoek van het FD geeft een indicatie waarom de alarmbellen mogelijk zijn gaan rinkelen. Zo deponeerde de stichting nog nooit een goedgekeurde jaarrekening bij de Kamer van Koophandel. Op de website van Najiba staat wel die van 2021, met daaronder de naam van een belastingadviseur, maar geen handtekening. Grote uitgaven, zoals €273.000 voor Project Eid ul Adha, waarbij duizend schapen zouden zijn uitgedeeld, worden niet gespecificeerd. Inmiddels heeft de stichting wel een echte accountant gevonden, maar dat is Chris T., die sinds begin dit jaar verdacht is van een miljoenenfraude met coronagelden.
Advocaat Hagers erkent dat er dingen zijn misgegaan. 'Maar daar is met ING over gesproken. Er is een verbeterplan gemaakt en daaraan geeft de stichting invulling. Bovendien heeft Najiba om een gesprek over verbeterpunten gevraagd, maar daar gaat ING niet op in.'
De keuze voor de verdachte accountant noemt hij botte pech, die zou op advies van de boekhouder zijn binnengekomen. 'De stichting was niet bekend met de verdenkingen. Die zijn op internet ook niet makkelijk te vinden, omdat daar niet zijn achternaam wordt genoemd', zegt Hagers. 'Bovendien staat hij nog steeds in het accountantsregister. Natuurlijk had cliënt liever vooraf geweten over die negatieve berichtgeving.' Accountant Chris T. was afgelopen dagen niet bereikbaar voor commentaar.

Veranderingen doorgevoerd
Voorgaande doet volgens de advocaat niets af aan de verbeteringen die Najiba de afgelopen tijd heeft doorgevoerd. 'Er stond al eerder dit jaar een kort geding gepland. Daags daarvoor hebben we geschikt. Najiba mocht de bankrekening houden als de stichting de administratie verbeterde en ook een bankrekening in Marokko zou openen. Dat is allebei gebeurd.'
Het conflict is illustratief voor de spanning die de strikte witwasregels veroorzaken in de relatie tussen banken en goede doelen. Ruim een week geleden bracht de Nederlandse Vereniging van Banken nog nieuwe richtlijnen uit, die ervoor moeten zorgen dat stichtingen en verenigingen in de toekomst meer met rust worden gelaten door de banken. Belangrijke factoren zijn transparantie en het hebben van een keurmerk.
Volgens Hagers is Najiba hard aan het werk de transparantie te vergroten. 'En de stichting heeft de anbi-status van algemeen nut beogende instelling, toegekend door de Belastingdienst.'
De woordvoerder van ING, dat niet ingaat op individuele klanten, wil wel kwijt dat de bank wettelijk verplicht is de witwascontroles zorgvuldig uit te voeren. 'We hebben tijdens het onderzoek meerdere malen contact met klanten om ze onze vragen te laten beantwoorden en informatie aan te leveren. Ze krijgen hier ruim de tijd voor. Wanneer ze onze vragen onvoldoende tot niet beantwoorden, zijn wij verplicht om afscheid te nemen.'

Bron: https://fd.nl/bedrijfsleven

Tip: open een rekening op een buitenlandse bank.
Tip2: vermijd KBC, want die zijn nor erger.
Buy and Hold blijft mijn strategie, tenzij een aandeel 20 percent gestegen is in een periode van enkele weken/maanden na aankoop.


Meeus
Forum newbie
Forum newbie
Berichten: 5
Lid geworden op: 28 okt 2023 09:00
waarderingen: 0

Re: Opmerkelijk nieuws

Bericht door Meeus »


Phillipe
Forum gebruiker
Forum gebruiker
Berichten: 153
Lid geworden op: 01 aug 2023 11:11
waarderingen: 30

Re: Opmerkelijk nieuws

Bericht door Phillipe »

Haley verliest ook van Trump in thuisstaat South Carolina, maar blijft strijdbaar
25 februari 2024 06:33
Aangepast 25 februari 2024 06:39

Afbeelding

De Amerikaanse oud-president Donald Trump heeft de Republikeinse voorverkiezingen in de staat South Carolina gewonnen. Met 95 procent van de stemmen geteld, kan Trump rekenen op de steun van 60,1 procent van de conservatieve kiezers in de staat.

Nikki Haley, de enig overgebleven tegenkandidaat in de strijd om de Republikeinse nominatie, heeft Donald Trump gefeliciteerd met zijn zege. Ze behaalde 39,2 procent van de stemmen.

Trump noemde in zijn overwinningstoespraak de resultaten 'nog groter dan verwacht'. "Ik heb de Republikeinse partij nooit zo verenigd gezien als nu", zei hij in een zaal vol juichende aanhangers.

Afbeelding

Volgens correspondent Erik Mouthaan is dit 'een bittere teleurstelling voor haar campagne'. "Nikki Haley had zelf beloofd dat ze in haar thuisstaat beter zou scoren dan in de staat New Hampshire, een maand geleden. Daar lag ze maar elf punten achter op Trump. Nu is de kloof veel groter, zo'n twintig procent. Zelfs in de staat die zij zes jaar leidde als gouverneur, geven kiezers de voorkeur aan Trump."

'Trump kan Biden niet verslaan'
Haley eindigde eerder ook al achter Trump bij voorverkiezingen in Iowa. Toen de oud-president in Nevada niet op het stembiljet stond bij een voorverkiezing, kozen meer kiezers voor de optie 'geen van deze kandidaten' dan voor zijn rivaal Haley.

In een toespraak voor aanhangers toonde Haley zich strijdbaar en optimistisch en zei ze door te zullen gaan. "Het gaat niet om mijn politieke toekomst. We moeten in november Joe Biden verslaan. Ik denk niet dat Donald Trump dat kan", zei ze, terwijl de zaal uitbarstte in boegeroep bij het horen van de naam van Trump.

Phillipe
Forum gebruiker
Forum gebruiker
Berichten: 153
Lid geworden op: 01 aug 2023 11:11
waarderingen: 30

Re: Opmerkelijk nieuws

Bericht door Phillipe »

Boeren kopen geen elektrische tractor: duur, snel leeg en lastig

25 februari 2024 15:38
Aangepast 25 februari 2024 15:38

Afbeelding

Auto's, fietsen, scooters, zelfs vrachtwagens en straks vliegtuigen: de toekomst is elektrisch. Maar elektrische tractoren zie je eigenlijk nergens. Toch worden ze wel al gebouwd. In ons eigen land nota bene. Al hebben boeren er nog weinig aan.

Acht ton, zo veel kost een elektrische tractor. Dat is veel meer dan de ruim twee ton die een tractor kost die op diesel rijdt.

Er zijn er in Nederland dan ook nog maar tien van verkocht. zegt Mart van der Valk. Hij is technisch specialist emissieloze aandrijvingen bij het bedrijf Abemec, dat dieseltractoren van het merk Fendt ombouwt naar elektrisch.
De kopers van die elektrische tractoren zijn allemaal bedrijven die in de bouw zitten.

Problemen

Een paar boeren hebben elektrische tractoren wel getest, maar daar blijft het tot nu toe bij. Want ze lopen tegen nogal wat problemen aan.

Groot probleem is dat de elektrische tractoren nog niet geschikt zijn voor zwaar werk, zoals ploegen en aardappelen rooien, staat in een recent rapport van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Dat kost meer kracht dan bijvoorbeeld zaaien.

Accu snel leeg


De kracht die nodig is om de grond open te breken kunnen elektrische tractoren op zich wel leveren, maar niet de hele dag. Vaak gaan de accu's maar vier uur mee, vertelt Jos Derks, van Derks Gewasbescherming. Dat is onhandig als je op het land bezig bent.
De elektrische tractoren worden wel geleverd met twee accu's, zodat je geregeld de accu kunt vervangen. Maar waar laad je de lege accu dan op? Op de akkers staan geen laadpalen.

Snelladen bij Fastned

Bij een akkerbouwbedrijf in Zeeland is afgelopen najaar een test gedaan met elektrische tractoren van Agromec, vertelt Van der Valk.

Het wisselen van de accu kon volgens hem bij de test als de tractor tijdens het rooien van aardappelen af en toe terugreed naar de boerderij. En er was ook een persoon die geregeld naar Fastned reed om de accu's daar aan de snellader te hangen.

'Duurder en ingewikkelder
'
"Naar Fastned rijden maakt het wel weer duurder en ingewikkelder", aldus Van der Valk. Maar als je meer tractoren aan het werk hebt, dan wordt het rendabeler, zegt hij. In de bouw wordt vaak geëist dat er emissieloze voertuigen zijn. "Dan is er een chauffeur die de hele dag rondrijdt met lege accu's", aldus Van der Valk.

Phillipe
Forum gebruiker
Forum gebruiker
Berichten: 153
Lid geworden op: 01 aug 2023 11:11
waarderingen: 30

Re: Opmerkelijk nieuws

Bericht door Phillipe »

Duizenden mensen vast op cruiseschip uit angst voor cholera
Aangepast 26 februari 2024 10:43

Afbeelding

Meer dan 3000 mensen zitten vast op een cruiseschip voor de kust van het Oost-Afrikaanse eiland Mauritius. Er is angst voor een mogelijke cholera-uitbraak op het schip.

Na een reeks gevallen van maag-darmziekten aan boord van de Norwegian Dawn weigerden de plaatselijke autoriteiten het schip te laten aanmeren in de haven van de hoofdstad Port Louis.

Uitbraak in Afrika

Eerder had het Franse eiland La RĂ©union het schip al geweigerd. Zuidelijk Afrika kampt momenteel met een van de ergste cholera-uitbraken in jaren.
Het merendeel van de 2184 passagiers zou zondag aan de reis naar huis beginnen. Tegelijkertijd zouden oorspronkelijk 2279 nieuwe reizigers aan boord van het schip komen in Port Louis, aldus de havenautoriteit.

Diarree en braken

Er zijn ook 1026 bemanningsleden op het schip. Volgens dagblad BN DeStem zijn er minstens ook zo'n 15 Nederlanders onder de passagiers, onder wie een gezin uit Breda.
Medewerkers van het ministerie van Volksgezondheid namen monsters van een vijftiental mensen aan boord. De resultaten van het onderzoek worden dinsdag verwacht. Volgens de autoriteiten zouden minstens veertien passagiers en Ă©Ă©n bemanningslid last hebben van diarree en braken. Ze zijn geĂŻsoleerd in hun kamers.

De Norwegian Dawn vertrok op 13 februari uit Zuid-Afrika voor een reis via Madagaskar naar de eilanden RĂ©union en Mauritius. Daarna zou het cruiseschip met nieuwe passagiers terugkeren naar Zuid-Afrika.

sjos
Forum elite
Forum elite
Berichten: 5172
Lid geworden op: 20 jan 2012 11:51
waarderingen: 870

Re: Opmerkelijk nieuws

Bericht door sjos »

Phillipe schreef: ↑
26 feb 2024 06:09
Boeren kopen geen elektrische tractor: duur, snel leeg en lastig

25 februari 2024 15:38
Aangepast 25 februari 2024 15:38

Afbeelding

Auto's, fietsen, scooters, zelfs vrachtwagens en straks vliegtuigen: de toekomst is elektrisch. Maar elektrische tractoren zie je eigenlijk nergens. Toch worden ze wel al gebouwd. In ons eigen land nota bene. Al hebben boeren er nog weinig aan.

Acht ton, zo veel kost een elektrische tractor. Dat is veel meer dan de ruim twee ton die een tractor kost die op diesel rijdt.

Er zijn er in Nederland dan ook nog maar tien van verkocht. zegt Mart van der Valk. Hij is technisch specialist emissieloze aandrijvingen bij het bedrijf Abemec, dat dieseltractoren van het merk Fendt ombouwt naar elektrisch.
De kopers van die elektrische tractoren zijn allemaal bedrijven die in de bouw zitten.

Problemen

Een paar boeren hebben elektrische tractoren wel getest, maar daar blijft het tot nu toe bij. Want ze lopen tegen nogal wat problemen aan.

Groot probleem is dat de elektrische tractoren nog niet geschikt zijn voor zwaar werk, zoals ploegen en aardappelen rooien, staat in een recent rapport van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Dat kost meer kracht dan bijvoorbeeld zaaien.

Accu snel leeg


De kracht die nodig is om de grond open te breken kunnen elektrische tractoren op zich wel leveren, maar niet de hele dag. Vaak gaan de accu's maar vier uur mee, vertelt Jos Derks, van Derks Gewasbescherming. Dat is onhandig als je op het land bezig bent.
De elektrische tractoren worden wel geleverd met twee accu's, zodat je geregeld de accu kunt vervangen. Maar waar laad je de lege accu dan op? Op de akkers staan geen laadpalen.

Snelladen bij Fastned

Bij een akkerbouwbedrijf in Zeeland is afgelopen najaar een test gedaan met elektrische tractoren van Agromec, vertelt Van der Valk.

Het wisselen van de accu kon volgens hem bij de test als de tractor tijdens het rooien van aardappelen af en toe terugreed naar de boerderij. En er was ook een persoon die geregeld naar Fastned reed om de accu's daar aan de snellader te hangen.

'Duurder en ingewikkelder
'
"Naar Fastned rijden maakt het wel weer duurder en ingewikkelder", aldus Van der Valk. Maar als je meer tractoren aan het werk hebt, dan wordt het rendabeler, zegt hij. In de bouw wordt vaak geëist dat er emissieloze voertuigen zijn. "Dan is er een chauffeur die de hele dag rondrijdt met lege accu's", aldus Van der Valk.
groene jongens zouden wel een stel ossen voor de tractors kunnen inspannen.
Phillipe liked last!
Buy and Hold blijft mijn strategie, tenzij een aandeel 20 percent gestegen is in een periode van enkele weken/maanden na aankoop.

Plaats reactie