Opmerkelijk nieuws

Geen beurs berichten, jezelf voorstellen (geen privégegevens!) en prijsvragensjos
Forum elite
Forum elite
Berichten: 4804
Lid geworden op: 20 jan 2012 11:51
waarderingen: 1143

Re: Opmerkelijk nieuws

Bericht door sjos »

Langemark: hoe West-Vlaams dorpje uitgroeide tot mythe van het naziregime (en daar nu komaf wil mee maken)
33 straten en pleinen in Duitsland zijn nog steeds genoemd naar de West-Vlaamse deelgemeente Langemark. Tijdens de Eerste Wereldoorlog vond in Langemark een veldslag plaats waar veel jonge Duitse soldaten om het leven kwamen. Het werd tijdens het naziregime (verkeerdelijk) symbool voor de heldhaftigheid van de Duitse soldaten. Duitsland wil nu af van die herinnering. De gemeente Langemark-Poelkapelle en het In Flanders Fields Museum in Ieper willen de straatnamen behouden, maar met meer duiding erbij.
De Langemarckstrasse, Langemarckplatz en ga zo maar door. Allemaal verwijzen ze naar de gemeente Langemark waar in november 1914 de Eerste Slag om Ieper werd uitgevochten tussen de Duitsers en de geallieerden. Het Duitse leger leed zware verliezen, maar de Duitse propagandamachine maakte er een heroïsche nederlaag van.
Volgens het verhaal zouden de vele jonge Duitse soldaten heldhaftig de dood tegemoet gestormd zijn, terwijl ze tijdens de aanval "Deutschland über alles" zongen. "Het verhaal is compleet uit de lucht gegrepen en op niks gebaseerd, maar de Langemarck-mythe bleek zeer hardnekkig", zegt Dominiek Dendooven van het In Flanders Fields Museum in Ieper.
"Toch bleek de mythe zeer hardnekkig, omdat het een toonbeeld was van de offerbereidheid van de Duitse jeugd om te sterven voor het vaderland", zegt Dendooven. "En dat paste natuurlijk volledig in het kraam van de nazi's eens ze in 1933 aan de macht kwamen. Het doel was om Duitse mannen warm te maken voor de Tweede Wereldoorlog."
"Zo goed als alle straten en pleinen in Duitsland met de naam Langemarck kregen die naam tijdens het naziregime", zegt Dendooven. "De nazi's wilden de gedachte van die offerbereidheid op alle niveaus van het dagelijks leven laten doordringen. Eén manier was dat mensen zouden stoppen aan de tramhalte "Langemarckstraat". Of dat mensen die naam op hun visitekaartjes liet drukken.
"Langemarck kwam in die tijd terug in honderden plaatsnamen over heel Duitsland. En nog steeds. De grote hal van het Olympisch stadion in Berlijn bijvoorbeeld heet de Langemarckhalle."
"We willen stukje geschiedenis niet wegmoffelen"
Maar Duitsland wil nu komaf maken met de herinnering aan Langemarck. "Net zoals er in België discussie is rond de standbeelden van Leopold II, zijn er ook in Duitsland mensen die af willen van die naam die uit het nazitijdperk komt", zegt Dendooven.
De gemeente Langemark-Poelkapelle, het In Flanders Fields Museum en de Britse universiteit van Kent hebben samen een brief gestuurd naar de Duitse overheid met de vraag om de straatnamen niet te vervangen.
"We stellen voor om in plaats van dat stukje geschiedenis weg te moffelen, meer duiding te geven. Voeg een zinnetje toe bij de straatnaam. Bijvoorbeeld: "zware veldslag in de Eerste Wereldoorlog, maar nu toegewijd aan vrede". Met een QR-code naar de website van de gemeente Langemark-Poelkapelle waar het verhaal gekaderd wordt."
Volgens Dendooven maakt het voorstel alvast grote kans. "Het is een elegant compromis voor de mensen die af willen van de herinnering en de mensen die vinden dat de naam moet blijven. Je verandert de straatnaam niet, maar je duidt hem. Je legt uit van waar de naam komt en hoe die naam ook misbruikt is in het verleden."

Meer op: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2022/11/25 ... se-in-dui/

Wıe weet zullen er in Rusland nu straten en pleinen gaan vernoemd worden naar Oekraiense veldslagen.
Buy and Hold blijft mijn strategie, tenzij een aandeel 20 percent gestegen is in een periode van enkele weken/maanden na aankoop.


sjos
Forum elite
Forum elite
Berichten: 4804
Lid geworden op: 20 jan 2012 11:51
waarderingen: 1143

Re: Opmerkelijk nieuws

Bericht door sjos »

Hoe Chinese trollenlegers honderdduizenden foto's van schaars geklede vrouwen posten om straatprotesten te verdoezelen
"Ik ben single, kan ik hier een echtgenoot vinden?" De voorbije dagen verschenen op sociale media honderdduizenden tweets met die boodschap, telkens met een foto van een schaars geklede Aziatische vrouw bij en verstuurd vanuit een Chinees account. "Geen toeval", zegt onderzoeksjournalist Robert van der Noordaa in het Radio1-programma "Het uur van de waarheid". "Het gaat om zogeheten Chinese trollenlegers die de online aandacht voor de straatprotesten in China willen maskeren." Hoe werkt zo'n trollenleger nu?
Zijn Chinese vrouwen plots eenzaam geworden en zoeken ze massaal naar liefde, seks of misschien zelfs een man op het sociale medium Twitter? De laatste dagen regent het er namelijk foto's van voornamelijk Aziatische vrouwen die smeken om een kus of een man. Ze vragen ook uitdagend of je hun pokemon leuk vindt.
"Het gaat vrijwel zeker om Chinese staatstrollen", zegt journalist, internetexpert en analist van Trollrensics (een platform dat desinformatie bestrijdt, red.) Robert van der Noordaa in "Het uur van de waarheid" op Radio 1.
Van der Noordaa verzamelde tussen 27 en 29 november de opvallende berichten op met behulp van gespecialiseerde software. Hij constateerde dat er op nog geen 48 uur maar liefst 115.000 van zulke tweets de wereld werden ingestuurd.
Opvallend, want de Nederlandse journalist ontdekte dat er achter die twittergolf "maar" 315 accounts achter zaten. Maar ze posten veel. Eén account stuurde liefst 1704 keer de boodschap "Ik ben single,..." uit. Veel accounts werden daarna verwijderd, nieuwe kwamen in de plaats. "Uit analyse blijkt dat het aantal tweets al zeker tot 1 december soms wel opliep tot bijna 5000 per uur." En ook gisteren regende het nog tweets met dezelfde boodschap.
Hoe herken je ze?
Opmerkelijk is dat de accounts allemaal zeer recent zijn aangemaakt. Vaak wordt gewerkt met onrealistische namen of staan er nummers in de naam. En ze hebben nauwelijks volgers.
Wat ook argwaan opwekt, is dat ze telkens hashtags toevoegen van Chinese steden, bijvoorbeeld Shanghai. En dat doet van der Noordaa vermoeden dat de posts de aandacht moeten afleiden van berichten over straatprotesten tegen het zerocovidbeleid in verschillende Chinese steden.
Die hashtags zijn wel voornamelijk in het Mandarijn geschreven. Dat kan er dan weer op wijzen dat de trollencampagne vooral Chinezen viseert. "Wanneer zij via Twitter op plaatsnamen van steden uit de hashtags zoeken, krijgen ze vooral dit soort afbeeldingen te zien in plaats van informatie over de protesten. Die worden in een stortvloed aan posts met schaarsgeklede dames naar de achtergrond gedrukt", zegt van der Noordaa. "Wie Engelstalige zoektermen gebruikt, krijgt wel meer te zien."
Dat China Twitter viseert, mag enigszins verbazen. Het medium wordt in China niet echt veel gebruikt en is door de overheid ook verboden. Wie een VPN-verbinding (beveiligde netwerkverbinding, red) heeft, geraakt er wel op. Anders dan op Chinese platforms zoals WeChat of Sina Weibo (het Chinese Twitter, red.) heeft de overheid niet veel controle over wat in Westerse media geschreven wordt. Wellicht is de inzet van het trollenleger een poging om informatie te laten ondersneeuwen.
Alarmsignalen
Hoeveel van dat soort trollenaccounts er wereldwijd bestaan is niet helemaal duidelijk. "Miljarden, op alle socialemediaplatformen samen", schat van der Noordaa. Het merendeel zijn geautomatiseerde bots. Het gaat van staatsgestuurde campagnes tot enkelingen die verschillende accounts beheren of geautomatiseerde tweets gebruiken. Maar dikwijls gaat het ook om echte mensen. "Je moet je zo'n trollenleger voorstellen als echte mensen die ergens in een gebouw zitten en aan de lopende band dit soort tweets plaatsen", zegt hij.
Trollenlegers bestaan in verschillende landen
Het fenomeen van trollenlegers is niet nieuw. Het bewust opzetten van grootschalige sociale mediabeïnvloeding gebeurt in verschillende landen. Het bekendste voorbeeld is misschien wel het Russische Internet Research Agency (IRA), gevestigd in Sint-Petersburg. Daar probeerden jarenlang honderden medewerkers online conversaties te beïnvloeden. Het Agency wordt ook gelinkt aan Russische inlichtingendiensten of aan de beruchte zakenman Yevgueni Prighozhin, een vertrouweling van de Russische president Vladimir Poetin en de man achter de militaire privémilitie Wagner.

Het staat vast dat werknemers van de "trollenfabrieken" niet enkel in Rusland, maar ook in het buitenland op sociale media actief waren om. Ze zouden ook in aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen volop actief zijn geweest.

Berichten met dezelfde tekst
Het gestuurd en grootschalig trollen op internet zorgt ervoor dat internetgebruikers niet altijd meer overzicht hebben of ze nu communiceren met een oprechte, menselijke gebruiker of een x. "Wanneer over een bepaald onderwerp veel berichten met dezelfde tekst verschijnen, is dat een indicatie dat er iets raar aan de hand is", zegt van der Noordaa. "Maar vaak blijft het heel vaag waarom iets bijvoorbeeld viraal gaat. Het is goed dat journalisten dat blijven onderzoeken zodat burgers zien dat ze voor de gek worden gehouden door dit soort accounts.

bron: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2022/12/02 ... e-trollen/
Buy and Hold blijft mijn strategie, tenzij een aandeel 20 percent gestegen is in een periode van enkele weken/maanden na aankoop.

sjos
Forum elite
Forum elite
Berichten: 4804
Lid geworden op: 20 jan 2012 11:51
waarderingen: 1143

Re: Opmerkelijk nieuws

Bericht door sjos »

ivm penny aandelen:
Amerikaanse beurswaakhond SEC klaagt influencers aan
(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse Securities and Exchange Commission heeft acht mensen beschuldigd van een fraude van 100 miljoen dollar, door het manipuleren van beursgenoteerde aandelen via socialemediaplatforms Twitter en Discord.
Zeven van de acht verdachten deden zich voor als succesvolle handelaren en hadden honderdduizenden volgers op Twitter en in chatrooms over aandelenhandel op Discord.
Het zevental kocht bepaalde aandelen en moedigde hun volgers aan om diezelfde aandelen te kopen, door koersdoelen voor die aandelen te geven of door te vertellen dat ze die aandelen kochten, vasthielden of bijkochten.
Wanneer de aandelenkoersen vervolgens stegen, verkochten deze personen regelmatig hun aandelen, zonder aankondiging en terwijl ze die aandelen nog aan het aanprijzen waren.
"De verdachten hebben sociale media gebruikt om een grote schare onervaren beleggers te verzamelen als volgers, en maakten daar vervolgens misbruik van door hun volgers een gestaag dieet van misinformatie te voeden, wat resulteerde in circa 100 miljoen dollar aan frauduleuze winst", stelde Joseph Sansone van de SEC.
De SEC geeft de namen en Twitter-handles van de zeven influencers: het zijn Perry Matlock (@PJ_Matlock), Edward Constantin (@MrZackMorris), Thomas Cooperman (@ohheytommy), Gary Deel (@notoriousalerts), Mitchell Hennessey (@Hugh_Henne), Stefan Hrvatin (@LadeBackk) en John Rybarczyk (@Ultra_Calls).
De achtste verdachte Daniel Knight (@DipDeity) zou medeplichtig zijn, onder andere als co-host van een podcast waarin hij veel van de zeven genoemde vermeende fraudeurs aanprees als ervaren handelaren en een platform bood voor hun manipulatieve uitspraken. Knight profiteerde zelf ook van de manipulatie.
De SEC heeft de zaak aanhangig gemaakt bij een arrondissementsrechtbank in Texas, waar drie van de zeven verdachten wonen. Hun eisen zijn onder andere om de winst te ontnemen en civielrechtelijke straffen op te leggen. Ook zou verdachte Hrvatin wat de beursautoriteit betreft niet meer in pennystocks mogen handelen.

Bron: ABM Financial News

Het zijn uiteraard op die penny aandelen waarop gefocussed wordt. Op de grote waardes hebben hun enthoesiast gewauwel geen invloed.
Buy and Hold blijft mijn strategie, tenzij een aandeel 20 percent gestegen is in een periode van enkele weken/maanden na aankoop.

Gebruikersavatar
Daniël
Premiummember
Premiummember
Berichten: 1010
Lid geworden op: 08 sep 2012 08:46
Locatie: Earth
waarderingen: 192

Re: Opmerkelijk nieuws

Bericht door Daniël »

Hoebeet schreef:
04 nov 2022 18:35
Moe van de reclame, heb ik mij Zondagavond als premiumlid aangemeld bij Beursig. De verschuldigde 15
euro meteen overgemaakt. Het zou binnen 24 uur geregeld zijn, volgens de aanmeldpagina.

5 Dagen later en met 0 terugkoppeling; ook niet op 2 mailtjes met de vraag of er iets is fout gegaan met
de aanmelding, zit ik nog steeds naar 'n shitload reclame te koekeloeren. :wtf:

Ik dacht dus één ergernis te kunnen wegstrepen en héb er nu twee. ;)
Ik ben al jaren premium en heb sinds een paar maanden ook alle reclame op deze site, einde premium voor mij in de toekomst.

sjos
Forum elite
Forum elite
Berichten: 4804
Lid geworden op: 20 jan 2012 11:51
waarderingen: 1143

Re: Opmerkelijk nieuws

Bericht door sjos »

Eigenlijk toch geen verrassing:
"Chinees bedrijf mag van taliban 25 jaar olie oppompen in Afghanistan, eerste grote exploitatiecontract met buitenlands bedrijf sinds machtsovername
De Afghaanse taliban hebben een overeenkomst gesloten met een Chinees bedrijf om 25 jaar lang olie op te pompen in het noorden van het land. Het Chinese bedrijf zal jaarlijks 150 miljoen dollar investeren. Het is het eerste grote contract met een buitenlands bedrijf voor de winning van openbare grondstoffen sinds de taliban de macht overnamen in augustus 2021.
De taliban in Afghanistan gaan in zee met het Chinese bedrijf CAPEIC (Central Asia Petroleum and Gas Co), gevestigd in de Chinese regio Xinjiang, om olie op te pompen in het Amu Darya-bekken, in het noorden van Afghanistan. Dat maakte de minister van Mijnbouw van de taliban bekend. De taliban zijn een extremistische islamistische beweging die in augustus 2021 de door het Westen gesteunde Afghaanse regering van de macht verdreven.
Het contract, dat later ondertekend zal worden, houdt in dat het Chinese bedrijf jaarlijks 150 miljoen dollar in Afghanistan zal investeren. In drie jaar tijd zou de investering oplopen tot 540 miljoen dollar. De Afghaanse regering onder leiding van de taliban krijgt een aandeel van 20 procent in het project, dat volgens de taliban zelf kan oplopen tot 75 procent.
Een voorwaarde bij de overeenkomst is dat de olie in Afghanistan geraffineerd zal worden. Volgens Zabihullah Mujahid, de woordvoerder van de taliban-regering, zal het contract 3.000 Afghanen werk opleveren.
Rijk aan grondstoffen
CAPEIC is niet het eerste Chinese bedrijf dat olie oppompt in het Amu Darya-bekken. Het staatsoliebedrijf CNCP (China National Petroleum Corp) sloot in 2012 een contract met de toenmalige, door de VS gesteunde, Afghaanse regering. Maar na de machtsovername door de taliban stopte dat bedrijf met de oliewinning. Daarom sloten de taliban naar eigen zeggen een deal met CAPEIC.
Destijds werd de schatting gemaakt dat het Amu Darya-bekken zo'n 87 miljoen vaten ruwe olie zou kunnen opleveren. In totaal zou Afghanistan nog over onbenutte grondstoffen ter waarde van zo'n 1.000 miljard dollar beschikken. Uiteraard trekt dat de aandacht van buitenlandse investeerders, maar de decennialange instabiliteit in het land heeft ertoe geleid dat die grondstoffen nauwelijks gewonnen werden.
Geen erkenning van taliban
Het contract met het Chinese bedrijf is het eerste grote contract met een buitenlands bedrijf voor de winning van openbare grondstoffen sinds de taliban de macht overnamen. Net als veel andere landen heeft China de regering van de taliban nooit formeel erkend.
Maar China heeft bijzondere interesse in Afghanistan, aangezien het land in het centrum van een regio ligt die belangrijk is voor het Chinese Belt and Road Initiative, het grote intercontinentale Chinese infrastructuurplan dat ook wel de Nieuwe Zijderoute wordt genoemd. Dat plan omvat onder meer de aanleg van havens, spoorlijnen, wegen en pijpleidingen in en naar Azië, Afrika en Europa.
Naast het contract met CAPEIC lopen er overigens ook nog onderhandelingen tussen de taliban en een Chinees staatsbedrijf over de uitbating van een kopermijn in de oostelijke provincie Logar. Ook die kopermijn werd onder de vorige Afghaanse regering al uitgebaat door Chinezen. Die toenemende Chinese economische invloed in Afghanistan komt wel met een prijs. Chinezen in Afghanistan zijn geregeld het doelwit van aanslagen van de terreurgroep IS.

bron: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2023/01/05 ... tan-china/
Buy and Hold blijft mijn strategie, tenzij een aandeel 20 percent gestegen is in een periode van enkele weken/maanden na aankoop.

jean de florette
Forum elite
Forum elite
Berichten: 4533
Lid geworden op: 04 okt 2014 19:09
waarderingen: 1893

Re: Opmerkelijk nieuws

Bericht door jean de florette »

LUCHTHAVENS
Regionale luchthavens kosten miljoenen meer dan vermoed
De luchthavens van Oostende en Antwerpen krijgen jaarlijks behalve Vlaamse subsidies ook voor zo’n 9 miljoen euro federale steun. Dat geeft voor de luchthaven van Deurne circa 3 euro overheidssteun voor elke euro omzet. (dS)

Nou moe... 'k Ga een landingsbaan in mijn tuintje leggen. Waar moet ik zijn voor een stukje van die geldpot? We noemen hem direct Deurne-Noord.
Klane liked last!
Tubize, Delhaize en Ageas. En dan nog wat restjes.
Mijn klok staat op winteruur...

sjos
Forum elite
Forum elite
Berichten: 4804
Lid geworden op: 20 jan 2012 11:51
waarderingen: 1143

Re: Opmerkelijk nieuws

Bericht door sjos »

Safeonweb blokkeerde meer dan 650.000 verdachte links dankzij meldingen van alerte burgers
In 2022 zijn er massaal veel phishingberichten doorgestuurd naar Safeonweb. Zij controleren de berichten en blokkeren de link indien die leidt naar een malafide website. Opvallend is dat oplichters meer en meer inspelen op de actualiteit. "Vorig jaar werden er veel phishingberichten gestuurd rond het thema energiecrisis", zegt Miguel De Bruycker van het Centrum voor Cybersecurity België bij "De inspecteur" (Radio2).
Afgelopen jaar werden maar liefst zes miljoen verdachte berichten doorgestuurd naar [email protected]. Met die informatie konden zij meer dan 650.000 verdachte links laten blokkeren.
"Wie toch op die verdachte links klikte, werd automatisch doorverwezen naar een waarschuwingspagina en werd op die manier behoed voor oplichting. En dit is pas mogelijk dankzij de waarschuwingen van de burgers. Daarom is het van cruciaal belang dat de burger ons de verdachte mails blijven doorsturen", vertelt De Bruycker.
Momenteel kan Safeonweb de phishingmails zelf nog niet blokkeren. Wel de links die in die mail zitten. "Het stoppen van de mails is uitermate moeilijk. Maar dit jaar gaan we nieuwe systemen implementeren samen met de internetproviders. Het doel is om niet alleen de verdachte links te gaan blokkeren, maar dat we ook nog eens de mails gaan tegenhouden nog vóór die in onze mailbox terecht komen", zegt De Bruycker.
Bij phishing geven slachtoffers hun persoonlijke bankcodes door aan fraudeurs, vaak door op een valse link te klikken. Oplichters krijgen zo toegang tot de rekening van hun slachtoffers en kunnen makkelijk geld overschrijven.
Daarnaast stuurde Safeonweb ook meer dan 80 waarschuwingsberichten uit via hun app.
Energiecrisis is grote inspiratiebron
Oplichters laten zich graag inspireren door de actualiteit. "In 2021 zagen we veel phishingberichten rond de coronapandemie. Maar in 2022 was het thema duidelijk de energiecrisis." Zo waren er verschillende berichten over energiepremies en valse webshops die goedkope pellets aanbieden. Voor dat laatste waarschuwde "De Inspecteur" ook al.
Daarnaast spelen oplichters ook in op de stijgende levensduurte. "Het zijn financieel moeilijke tijden voor iedereen en dat maakt de droom om snel rijk te worden alleen maar groter. We zagen dan ook dat mensen via alle mogelijke kanalen aangemoedigd werden om te investeren in cryptocurrency."
Daarnaast blijven er bepaalde onderwerpen zeer populair. "Berichten die van de overheidsdiensten lijken te komen. Bijvoorbeeld je belastingaangifte of je pensioendienst. Ook eBox, Doccle, en Mijn Burgerprofiel worden zeer vaak misbruikt." Verder moet je ook goed opletten voor berichten van pakjesdiensten of van de politie.

Nieuwe trend: QR-code
Opvallend in 2022 is dat de link in verdachte berichten soms vervangen is door een QR-code. Het resultaat is echter hetzelfde: je wordt naar een verdachte website geleid waar er wordt gevraagd om je gegevens in te vullen.
"Dit is bijzonder gevaarlijk voor onoplettende gebruikers. Als je een QR- code scant, zie je niet onmiddellijk naar welke website die zal leiden. Je kan de URL veel moeilijker controleren."

bron: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2023/01/24 ... s-in-2022/
Buy and Hold blijft mijn strategie, tenzij een aandeel 20 percent gestegen is in een periode van enkele weken/maanden na aankoop.

sjos
Forum elite
Forum elite
Berichten: 4804
Lid geworden op: 20 jan 2012 11:51
waarderingen: 1143

Re: Opmerkelijk nieuws

Bericht door sjos »

'China wordt niet het nummer één'
Marc De Vos
'De bevolkingsevolutie van China maakt dat één op de drie Chinezen ouders dan zestig is tegen 2050. Dat betekent minder dynamiek en minder potentieel voor innovatie, dus minder groeipotentieel', zegt professor Marc De Vos.
"La démographie, c'est le destin", aldus Auguste Comte. Het is een lotsbestemming die we dankzij statistiek lang op voorhand kennen. Wij weten al sinds de jaren negentig van de vorige eeuw dat een grote babyboomgeneratie, dalende geboortecijfers en stijgende levensverwachting ons opzadelen met demografische vergrijzing. En toch lopen we anno 2023 nog altijd achter de feiten aan en blijft het harken om de pensioenen en ons zorgmodel overeind te houden.
Dat ligt aan de kortetermijnfobie van de democratie, wordt gezegd. Maar zelfs het autoritaire China, het schoolvoorbeeld van planpolitiek, laat zich verrassen door de vergrijzing. Nochtans is die zelf georganiseerd, door de één-kindnorm die het communistische regime tussen 1980 en 2016 aan de bevolking opdrong. Die onmenselijke politiek, met haar keerzijde van abortussen, gedwongen sterilisatie, moorden op meisjesbaby's en 30 miljoen Chinese mannen zonder bruiden, doet de Chinese bevolking krimpen. Tegen 2100 zal die halveren tot onder 800 miljoen, minder dan het dubbele van de verwachte Amerikaanse bevolking, aldus de Verenigde Naties. China zal oud zijn voor het rijk wordt: het omgekeerde van in de vrije wereld.

China wordt niet het nummer één. Zijn bevolkingsevolutie maakt dat één op de drie Chinezen ouders dan zestig is tegen 2050. Dat betekent minder dynamiek en minder potentieel voor innovatie, dus minder groeipotentieel. Productievere en hogeropgeleide burgers kunnen dat compenseren, maar die zullen nog minder kinderen krijgen. Een groter deel van de welvaart zal het levensonderhoud van ouderen in plaats van de toekomst van jongeren dienen. China zal een vergrijzing op turbosnelheid confronteren zonder volwassen economie, zonder robuuste sociale zekerheid en met een relatief groot maar heel ongelijk verdeeld spaarvermogen.
Wat zullen de politieke gevolgen zijn voor een land dat zichzelf op een missie van historische restauratie ziet? De nationale wederopstanding wordt niet gedragen door gepensioneerden, maar door ambitieuze jongeren. De Chinese beroepsbevolking krimpt al sinds 2015. Ik verwacht niet dat China zich zal heruitvinden tot een immigratiebestemming voor wereldwijd talent. Chinese jongeren wacht in slow motion een Japans scenario waarin familiale zorg voor ouderen en onzekerheid over de toekomst geleidelijk zwaarder wegen.
China komt zichzelf tegen. Mondiaal is zijn rol als fabriek van de wereld op zijn retour. Huisvesting en infrastructuur kunnen de binnenlandse economie niet langer dragen. De covidperiode heeft diep ingehakt op het welzijn van de bevolking. De bevolkingsgroei is niet langer een natuurlijke motor en wordt steeds meer een natuurlijke rem. Op korte termijn zal China zijn koers van economische opschaling en technologische autonomie aanhouden. Het zal meer planning en sturing van het beschikbare menselijke kapitaal op de Chinese gezinnen en samenleving moeten loslaten, anders dreigt het noodzakelijke talent te ontbreken. Nataliteitspolitiek volgt, maar heeft nergens een echt trackrecord.

Dan is er vrede of oorlog. Militarisme is vaak de afgeleide van demografische groei. Denk aan Frankrijk onder Napoleon, Groot-Brittannië onder Victoria, het Duitse rijk onder Wilhelm II of het Japanse rijk voor de Tweede Wereldoorlog. Imperiale regimes kunnen een demografisch overschot inzetten voor territoriale ambitie. Rusland pioniert een defensieve variant in ons tijdperk van demografische verschraling. Geconfronteerd met een bevolkingsimplosie en welvaartserosie die de legitimiteit van het regime ondermijnen, kiest het Kremlin voor buitenlandse agressie als alternatieve legitimatie. Een vijandbeeld van externe bedreiging heeft China al gecultiveerd. We moeten hopen dat het regime zich door de Chinese vergrijzing niet tot wanhoop laat verleiden.

bron: https://trends.knack.be/economie/bedrij ... 30021.html
Buy and Hold blijft mijn strategie, tenzij een aandeel 20 percent gestegen is in een periode van enkele weken/maanden na aankoop.

Hoebeet
Forum elite
Forum elite
Berichten: 3467
Lid geworden op: 14 jun 2013 11:28
waarderingen: 2242

Re: Opmerkelijk nieuws

Bericht door Hoebeet »

https://www.nu.nl/economie/6251025/mars ... allen.html

Da's nog 's wat anders dan met de neus in boter :D

Plaats reactie