Opmerkelijk nieuws

Geen beurs berichten, jezelf voorstellen (geen privégegevens!) en prijsvragenGebruikersavatar
Dani√ęl
Premiummember
Premiummember
Berichten: 1014
Lid geworden op: 08 sep 2012 08:46
Locatie: Earth
waarderingen: 136

Re: Opmerkelijk nieuws

Bericht door Dani√ęl »

Hoebeet schreef: ‚ÜĎ
04 nov 2022 18:35
Moe van de reclame, heb ik mij Zondagavond als premiumlid aangemeld bij Beursig. De verschuldigde 15
euro meteen overgemaakt. Het zou binnen 24 uur geregeld zijn, volgens de aanmeldpagina.

5 Dagen later en met 0 terugkoppeling; ook niet op 2 mailtjes met de vraag of er iets is fout gegaan met
de aanmelding, zit ik nog steeds naar 'n shitload reclame te koekeloeren. :wtf:

Ik dacht dus één ergernis te kunnen wegstrepen en héb er nu twee. ;)
Ik ben al jaren premium en heb sinds een paar maanden ook alle reclame op deze site, einde premium voor mij in de toekomst.


sjos
Forum elite
Forum elite
Berichten: 5242
Lid geworden op: 20 jan 2012 11:51
waarderingen: 879

Re: Opmerkelijk nieuws

Bericht door sjos »

Eigenlijk toch geen verrassing:
"Chinees bedrijf mag van taliban 25 jaar olie oppompen in Afghanistan, eerste grote exploitatiecontract met buitenlands bedrijf sinds machtsovername
De Afghaanse taliban hebben een overeenkomst gesloten met een Chinees bedrijf om 25 jaar lang olie op te pompen in het noorden van het land. Het Chinese bedrijf zal jaarlijks 150 miljoen dollar investeren. Het is het eerste grote contract met een buitenlands bedrijf voor de winning van openbare grondstoffen sinds de taliban de macht overnamen in augustus 2021.
De taliban in Afghanistan gaan in zee met het Chinese bedrijf CAPEIC (Central Asia Petroleum and Gas Co), gevestigd in de Chinese regio Xinjiang, om olie op te pompen in het Amu Darya-bekken, in het noorden van Afghanistan. Dat maakte de minister van Mijnbouw van de taliban bekend. De taliban zijn een extremistische islamistische beweging die in augustus 2021 de door het Westen gesteunde Afghaanse regering van de macht verdreven.
Het contract, dat later ondertekend zal worden, houdt in dat het Chinese bedrijf jaarlijks 150 miljoen dollar in Afghanistan zal investeren. In drie jaar tijd zou de investering oplopen tot 540 miljoen dollar. De Afghaanse regering onder leiding van de taliban krijgt een aandeel van 20 procent in het project, dat volgens de taliban zelf kan oplopen tot 75 procent.
Een voorwaarde bij de overeenkomst is dat de olie in Afghanistan geraffineerd zal worden. Volgens Zabihullah Mujahid, de woordvoerder van de taliban-regering, zal het contract 3.000 Afghanen werk opleveren.
Rijk aan grondstoffen
CAPEIC is niet het eerste Chinese bedrijf dat olie oppompt in het Amu Darya-bekken. Het staatsoliebedrijf CNCP (China National Petroleum Corp) sloot in 2012 een contract met de toenmalige, door de VS gesteunde, Afghaanse regering. Maar na de machtsovername door de taliban stopte dat bedrijf met de oliewinning. Daarom sloten de taliban naar eigen zeggen een deal met CAPEIC.
Destijds werd de schatting gemaakt dat het Amu Darya-bekken zo'n 87 miljoen vaten ruwe olie zou kunnen opleveren. In totaal zou Afghanistan nog over onbenutte grondstoffen ter waarde van zo'n 1.000 miljard dollar beschikken. Uiteraard trekt dat de aandacht van buitenlandse investeerders, maar de decennialange instabiliteit in het land heeft ertoe geleid dat die grondstoffen nauwelijks gewonnen werden.
Geen erkenning van taliban
Het contract met het Chinese bedrijf is het eerste grote contract met een buitenlands bedrijf voor de winning van openbare grondstoffen sinds de taliban de macht overnamen. Net als veel andere landen heeft China de regering van de taliban nooit formeel erkend.
Maar China heeft bijzondere interesse in Afghanistan, aangezien het land in het centrum van een regio ligt die belangrijk is voor het Chinese Belt and Road Initiative, het grote intercontinentale Chinese infrastructuurplan dat ook wel de Nieuwe Zijderoute wordt genoemd. Dat plan omvat onder meer de aanleg van havens, spoorlijnen, wegen en pijpleidingen in en naar Azi√ę, Afrika en Europa.
Naast het contract met CAPEIC lopen er overigens ook nog onderhandelingen tussen de taliban en een Chinees staatsbedrijf over de uitbating van een kopermijn in de oostelijke provincie Logar. Ook die kopermijn werd onder de vorige Afghaanse regering al uitgebaat door Chinezen. Die toenemende Chinese economische invloed in Afghanistan komt wel met een prijs. Chinezen in Afghanistan zijn geregeld het doelwit van aanslagen van de terreurgroep IS.

bron: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2023/01/05 ... tan-china/
Buy and Hold blijft mijn strategie, tenzij een aandeel 20 percent gestegen is in een periode van enkele weken/maanden na aankoop.

jean de florette
Forum elite
Forum elite
Berichten: 5327
Lid geworden op: 04 okt 2014 19:09
waarderingen: 1929

Re: Opmerkelijk nieuws

Bericht door jean de florette »

LUCHTHAVENS
Regionale luchthavens kosten miljoenen meer dan vermoed
De luchthavens van Oostende en Antwerpen krijgen jaarlijks behalve Vlaamse subsidies ook voor zo’n 9 miljoen euro federale steun. Dat geeft voor de luchthaven van Deurne circa 3 euro overheidssteun voor elke euro omzet. (dS)

Nou moe... 'k Ga een landingsbaan in mijn tuintje leggen. Waar moet ik zijn voor een stukje van die geldpot? We noemen hem direct Deurne-Noord.
Klane liked last!
Tubize, Delhaize en Ageas. En dan nog wat restjes.
Mijn klok staat op winteruur...

sjos
Forum elite
Forum elite
Berichten: 5242
Lid geworden op: 20 jan 2012 11:51
waarderingen: 879

Re: Opmerkelijk nieuws

Bericht door sjos »

Safeonweb blokkeerde meer dan 650.000 verdachte links dankzij meldingen van alerte burgers
In 2022 zijn er massaal veel phishingberichten doorgestuurd naar Safeonweb. Zij controleren de berichten en blokkeren de link indien die leidt naar een malafide website. Opvallend is dat oplichters meer en meer inspelen op de actualiteit. "Vorig jaar werden er veel phishingberichten gestuurd rond het thema energiecrisis", zegt Miguel De Bruycker van het Centrum voor Cybersecurity Belgi√ę bij "De inspecteur" (Radio2).
Afgelopen jaar werden maar liefst zes miljoen verdachte berichten doorgestuurd naar [email protected]. Met die informatie konden zij meer dan 650.000 verdachte links laten blokkeren.
"Wie toch op die verdachte links klikte, werd automatisch doorverwezen naar een waarschuwingspagina en werd op die manier behoed voor oplichting. En dit is pas mogelijk dankzij de waarschuwingen van de burgers. Daarom is het van cruciaal belang dat de burger ons de verdachte mails blijven doorsturen", vertelt De Bruycker.
Momenteel kan Safeonweb de phishingmails zelf nog niet blokkeren. Wel de links die in die mail zitten. "Het stoppen van de mails is uitermate moeilijk. Maar dit jaar gaan we nieuwe systemen implementeren samen met de internetproviders. Het doel is om niet alleen de verdachte links te gaan blokkeren, maar dat we ook nog eens de mails gaan tegenhouden nog vóór die in onze mailbox terecht komen", zegt De Bruycker.
Bij phishing geven slachtoffers hun persoonlijke bankcodes door aan fraudeurs, vaak door op een valse link te klikken. Oplichters krijgen zo toegang tot de rekening van hun slachtoffers en kunnen makkelijk geld overschrijven.
Daarnaast stuurde Safeonweb ook meer dan 80 waarschuwingsberichten uit via hun app.
Energiecrisis is grote inspiratiebron
Oplichters laten zich graag inspireren door de actualiteit. "In 2021 zagen we veel phishingberichten rond de coronapandemie. Maar in 2022 was het thema duidelijk de energiecrisis." Zo waren er verschillende berichten over energiepremies en valse webshops die goedkope pellets aanbieden. Voor dat laatste waarschuwde "De Inspecteur" ook al.
Daarnaast spelen oplichters ook in op de stijgende levensduurte. "Het zijn financieel moeilijke tijden voor iedereen en dat maakt de droom om snel rijk te worden alleen maar groter. We zagen dan ook dat mensen via alle mogelijke kanalen aangemoedigd werden om te investeren in cryptocurrency."
Daarnaast blijven er bepaalde onderwerpen zeer populair. "Berichten die van de overheidsdiensten lijken te komen. Bijvoorbeeld je belastingaangifte of je pensioendienst. Ook eBox, Doccle, en Mijn Burgerprofiel worden zeer vaak misbruikt." Verder moet je ook goed opletten voor berichten van pakjesdiensten of van de politie.

Nieuwe trend: QR-code
Opvallend in 2022 is dat de link in verdachte berichten soms vervangen is door een QR-code. Het resultaat is echter hetzelfde: je wordt naar een verdachte website geleid waar er wordt gevraagd om je gegevens in te vullen.
"Dit is bijzonder gevaarlijk voor onoplettende gebruikers. Als je een QR- code scant, zie je niet onmiddellijk naar welke website die zal leiden. Je kan de URL veel moeilijker controleren."

bron: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2023/01/24 ... s-in-2022/
Buy and Hold blijft mijn strategie, tenzij een aandeel 20 percent gestegen is in een periode van enkele weken/maanden na aankoop.

sjos
Forum elite
Forum elite
Berichten: 5242
Lid geworden op: 20 jan 2012 11:51
waarderingen: 879

Re: Opmerkelijk nieuws

Bericht door sjos »

'China wordt niet het nummer één'
Marc De Vos
'De bevolkingsevolutie van China maakt dat één op de drie Chinezen ouders dan zestig is tegen 2050. Dat betekent minder dynamiek en minder potentieel voor innovatie, dus minder groeipotentieel', zegt professor Marc De Vos.
"La démographie, c'est le destin", aldus Auguste Comte. Het is een lotsbestemming die we dankzij statistiek lang op voorhand kennen. Wij weten al sinds de jaren negentig van de vorige eeuw dat een grote babyboomgeneratie, dalende geboortecijfers en stijgende levensverwachting ons opzadelen met demografische vergrijzing. En toch lopen we anno 2023 nog altijd achter de feiten aan en blijft het harken om de pensioenen en ons zorgmodel overeind te houden.
Dat ligt aan de kortetermijnfobie van de democratie, wordt gezegd. Maar zelfs het autoritaire China, het schoolvoorbeeld van planpolitiek, laat zich verrassen door de vergrijzing. Nochtans is die zelf georganiseerd, door de één-kindnorm die het communistische regime tussen 1980 en 2016 aan de bevolking opdrong. Die onmenselijke politiek, met haar keerzijde van abortussen, gedwongen sterilisatie, moorden op meisjesbaby's en 30 miljoen Chinese mannen zonder bruiden, doet de Chinese bevolking krimpen. Tegen 2100 zal die halveren tot onder 800 miljoen, minder dan het dubbele van de verwachte Amerikaanse bevolking, aldus de Verenigde Naties. China zal oud zijn voor het rijk wordt: het omgekeerde van in de vrije wereld.

China wordt niet het nummer één. Zijn bevolkingsevolutie maakt dat één op de drie Chinezen ouders dan zestig is tegen 2050. Dat betekent minder dynamiek en minder potentieel voor innovatie, dus minder groeipotentieel. Productievere en hogeropgeleide burgers kunnen dat compenseren, maar die zullen nog minder kinderen krijgen. Een groter deel van de welvaart zal het levensonderhoud van ouderen in plaats van de toekomst van jongeren dienen. China zal een vergrijzing op turbosnelheid confronteren zonder volwassen economie, zonder robuuste sociale zekerheid en met een relatief groot maar heel ongelijk verdeeld spaarvermogen.
Wat zullen de politieke gevolgen zijn voor een land dat zichzelf op een missie van historische restauratie ziet? De nationale wederopstanding wordt niet gedragen door gepensioneerden, maar door ambitieuze jongeren. De Chinese beroepsbevolking krimpt al sinds 2015. Ik verwacht niet dat China zich zal heruitvinden tot een immigratiebestemming voor wereldwijd talent. Chinese jongeren wacht in slow motion een Japans scenario waarin familiale zorg voor ouderen en onzekerheid over de toekomst geleidelijk zwaarder wegen.
China komt zichzelf tegen. Mondiaal is zijn rol als fabriek van de wereld op zijn retour. Huisvesting en infrastructuur kunnen de binnenlandse economie niet langer dragen. De covidperiode heeft diep ingehakt op het welzijn van de bevolking. De bevolkingsgroei is niet langer een natuurlijke motor en wordt steeds meer een natuurlijke rem. Op korte termijn zal China zijn koers van economische opschaling en technologische autonomie aanhouden. Het zal meer planning en sturing van het beschikbare menselijke kapitaal op de Chinese gezinnen en samenleving moeten loslaten, anders dreigt het noodzakelijke talent te ontbreken. Nataliteitspolitiek volgt, maar heeft nergens een echt trackrecord.

Dan is er vrede of oorlog. Militarisme is vaak de afgeleide van demografische groei. Denk aan Frankrijk onder Napoleon, Groot-Brittanni√ę onder Victoria, het Duitse rijk onder Wilhelm II of het Japanse rijk voor de Tweede Wereldoorlog. Imperiale regimes kunnen een demografisch overschot inzetten voor territoriale ambitie. Rusland pioniert een defensieve variant in ons tijdperk van demografische verschraling. Geconfronteerd met een bevolkingsimplosie en welvaartserosie die de legitimiteit van het regime ondermijnen, kiest het Kremlin voor buitenlandse agressie als alternatieve legitimatie. Een vijandbeeld van externe bedreiging heeft China al gecultiveerd. We moeten hopen dat het regime zich door de Chinese vergrijzing niet tot wanhoop laat verleiden.

bron: https://trends.knack.be/economie/bedrij ... 30021.html
Buy and Hold blijft mijn strategie, tenzij een aandeel 20 percent gestegen is in een periode van enkele weken/maanden na aankoop.

Hoebeet
Forum elite
Forum elite
Berichten: 3668
Lid geworden op: 14 jun 2013 11:28
waarderingen: 1708

Re: Opmerkelijk nieuws

Bericht door Hoebeet »

https://www.nu.nl/economie/6251025/mars ... allen.html

Da's nog 's wat anders dan met de neus in boter :D

Hendrick
waarderingen: 3

Re: Opmerkelijk nieuws

Bericht door Hendrick »

Belgi√ę zet met grootste subsidie ooit voor cannabisonderzoek achtervolging op buurlanden in

Afbeelding

CBX Medical is gespecialiseerd in de ontwikkeling en distributie van gezondheidsproducten op basis van cannabino√Įden. De subsidie zal gebruikt worden om samen met de Universit√© Libre de Bruxelles (ULB) onderzoek te doen naar het verhogen van de biologische beschikbaarheid van cannabino√Įden via verschillende toedieningsroutes.

Waarom is dit belangrijk?

De helende krachten van de hennepplant zijn al duizenden jaren bekend. Toen cannabis in de jaren 1930 in de Verenigde Staten op de zwarte lijst kwam te staan, stopte daarmee ook quasi al het onderzoek. Langzaamaan komt cannabis nu terug uit het schaamhoekje en wordt het onderzoek naar de plant hervat. Belgi√ę loopt nog achter op de buurlanden, maar zet - mede dankzij deze subsidie - de achtervolging in.

In het nieuws:

Een subsidie van 573.500 euro voor cannabisonderzoek.

CBX Medical wil de subsidie gebruiken om onderzoek te doen naar de biologische beschikbaarheid van cannabino√Įden via verschillende toedieningsroutes. In andere woorden, hoe het menselijk lichaam de werkzame stoffen opneemt en gebruikt, afhankelijk van de manier waarop het wordt ingenomen.

CBX Medical dikt de subsidie aan tot 800.000 euro, met geld dat verkregen werd uit een eerdere kapitaalronde. De bedoeling is om tegen 2030 een goedgekeurd medicijn af te leveren.

Alleen zijn er nog wat juridische hordes te trotseren. ‚ÄúIn Belgi√ę zijn de regels veel strenger dan bijvoorbeeld Frankrijk‚ÄĚ, vertelt mede-oprichter Lionel Quataert aan Business AM. ‚ÄúDat is soms een doorn in het oog.‚ÄĚ Maar wanneer de wetgeving verder versoepelt, zegt hij daar klaar voor te zijn.

Het bedrijf heeft twee hennepvelden die het bewerkt. ‚ÄúSoms boer, soms apotheker‚ÄĚ, zegt Quataert over zijn job. ‚ÄúMaar vooral apotheker, we proberen zo dicht mogelijk bij de pati√ęnt te staan.‚ÄĚ

Beter apotheek dan nachtwinkel

Opmerkelijk is dat ze bij CBX Medical geen voorstander zijn van de CBD die in de detailhandel of nachtwinkels wordt verkocht. ‚ÄúHet is niet gebaseerd op de noden van de pati√ęnt, en de verkoper kan geen gepast advies verlenen‚ÄĚ, is de uitleg. Wanneer pati√ęnten dan een slechte ervaring hebben, laten ze het product in de toekomst links liggen.

Zo ontstond CBX Medical ook, beide oprichters kenden mensen in hun dichte omgeving die om medische redenen cannabino√Įde producten wilden gebruiken. Toen dat aan de apotheker gevraagd werd, bleek die niets te hebben. Door de zeer jonge opkomst van het product, bevatten de curricula van geneeskunde- en farmaciestudenten hier nog weinig tot geen informatie over.

Daarom organiseert CBX Medical ook workshops waarbij ze artsen en apothekers uitleg geven over hun producten. Er hebben al zo‚Äôn 1.000 apothekers en 500 artsen de opleiding gevolgd. Van de ongeveer 4.700 apotheken in Belgi√ę, kan je ondertussen in 500 de producten van CBX Medical kopen. Andere apotheken kunnen die steeds bestellen.

Eerstelijnstherapie

Emelie Vanhoenacker is de medisch afgevaardigde van CBX Medical en heeft een achtergrond in de zorg, waaronder in een pijnkliniek. Daar kwam ze in contact met pati√ęnten die uitbehandeld waren, en ook met medicinale cannabis.

‚ÄúWe hopen dat cannabino√Įde producten verschuiven van een laatstelijns- naar een eerstelijnsbehandeling‚ÄĚ, zegt ze. Volgens haar wordt er te veel gegrepen naar opiaten om de pijn te verlichten en dit zorgt ervoor dat veel pati√ęnten onnodig zwaar onder invloed van de pijnstillers zijn. ‚ÄúPati√ęnten moeten starten met CBX, niet met morfine. We willen ‚Äėzorgen zonder schade‚Äô.‚ÄĚ

‚ÄúNaast de meest bekende stoffen CBD en THC, zijn ‚Äėkleinere‚Äô cannabino√Įden zoals CBG, CBN en CBC ‚Äď ook moleculen die uit cannabis worden ge√ęxtraheerd, de moeite waard om te onderzoeken. De ‚ÄėX‚Äô in CBX staat voor al deze cannabino√Įden en de eindeloze lijst aan opties die ze de medische wetenschap kunnen bieden‚ÄĚ, aldus Quataert.

Onderzoek naar CBD is de laatste 20 jaar met factor 45 toegenomen. Met de subsidie hoopt CBX Medical effici√ęntere producten te maken, die ook aan een lage prijs verkocht kunnen worden.

sjos
Forum elite
Forum elite
Berichten: 5242
Lid geworden op: 20 jan 2012 11:51
waarderingen: 879

Re: Opmerkelijk nieuws

Bericht door sjos »

sjos schreef:
> [b]Valneva-Aktie bricht 18 Prozent ein: EU plant K√ľndigung von
> Vorabkaufvertrag f√ľr Totimpfstoff
> [/b]
> Die Europäische Kommission will nach Angaben des
> französisch-österreichischen Biotechkonzern Valneva den Vorabkaufvertrag
> f√ľr den Corona-Totimpfstoff k√ľndigen.
> Laut Vertrag habe die Kommission das Recht dazu, wenn Valneva bis zum 30.
> April keine Marktzulassung von der Europäischen Arzneimittelagentur (EMA)
> erhalten hat, teilte das Unternehmen am Montag mit. "Die Entscheidung
> der Europäischen Kommission ist bedauerlich, zumal wir weiterhin
> Nachrichten von Europäern erhalten, die sich eine traditionellere
> Impfstoffl√∂sung w√ľnschen", sagte Valneva-Vorstandschef Thomas
> Lingelbach.
> Gemäß den Bedingungen habe der Konzern eigenen Angaben zufolge ab dem 13.
> Mai 30 Tage Zeit, um eine Marktzulassung zu erhalten oder Maßnahmen zur
> Nachbesserung vorzuschlagen. Man werde mit der EU-Kommission und den
> EU-Mitgliedsstaaten zusammenarbeiten, um sich auf Maßnahmen zur
> Nachbesserung zu einigen, so Valneva. Der Impfstoff soll denjenigen
> Mitgliedstaaten zur Verf√ľgung gestellt werden, die ihn nach wie vor
> erhalten möchten.
> "Wir haben einen Dialog mit den Mitgliedsstaaten begonnen, die an
> unserem inaktivierten Ansatz interessiert sind", sagte Lingelbacher.
> Der Konzern sei nach wie vor davon √ľberzeugt, dass sein Impfstoffkandidat
> einen wichtigen Beitrag zur Bekämpfung von Covid-19 leisten kann.
> Bereits im April wurde bekannt, dass Valneva mit seinem Impfstoffkandidaten
> nicht so wie geplant vorankommt. Die EMA hatte eine weitere Liste an Fragen
> angefordert. Valneva reichte seine Antworten am 2. Mai ein und ist der
> Ansicht, dass die verbleibenden Fragen angemessen beantwortet wurden. Wenn
> die Antworten akzeptiert w√ľrden, erwartet das Unternehmen sp√§testens im
> Juni eine positive Stellungnahme.Via der EURONEXT gibt die Valneva-Aktie am
> Montag zeitweise 18,91 Prozent ab auf 9,67 Euro.
> Wien (Reuters)
>
> bron:
> https://www.finanzen.net/nachricht/akti ... f-11355690

Valneva et son partenaire et actionnaire américain Pfizer ont publié des données positives d'immunogénicité et d'innocuité pour l'utilisation d'une dose de rappel de leur vaccin expérimental contre la maladie de Lyme, VLA15, chez les enfants et les adolescents.

Bron: https://investir.lesechos.fr/

Temps réel - Euronext Paris - 07/09 - 9:46
VLA - FR0004056851SRDPEAPEA-PME
Valneva
6,468 ‚ā¨ +1,51 %
Buy and Hold blijft mijn strategie, tenzij een aandeel 20 percent gestegen is in een periode van enkele weken/maanden na aankoop.

sjos
Forum elite
Forum elite
Berichten: 5242
Lid geworden op: 20 jan 2012 11:51
waarderingen: 879

Re: Opmerkelijk nieuws

Bericht door sjos »

Goed doel Marokko in de knel door witwasregels ING.
ING wil de bankrekening sluiten van een bekende islamitische charitatieve instelling die zich inzet voor de slachtoffers van de aardbeving in Marokko. Stichting Najiba haalde afgelopen dagen minimaal ‚ā¨900.000 op, maar zou een rammelende administratie hebben en een onbetrouwbare accountant.
De Nederlandse Stichting Najiba zet zich in voor de slachtoffers van de aardbeving in Marokko.
Omdat de instelling volgens ING niet aan de regels tegen witwassen voldoet, wordt haar bankrekening binnenkort opgezegd.
Najiba kan zonder bankrekening geen stortingen van donateurs ontvangen en vecht het besluit van de bank aan.

'Salaam alaikum, beste mensen. Welkom bij Stichting Najiba', zegt de voice-over van voorzitter Mourad Baddaou, terwijl in beeld een grote vrachtwagen achteruit een distributiehal in manoeuvreert. 'Onze derde vrachtwagen, masha Allah, die de goederen gaat ophalen bij het bedrijf Mission Freight in Rotterdam. Die heeft tweehonderd generatoren geschonken voor de aardbeving in Marokko. Prachtig dat deze mensen ook aan de slachtoffers denken.'
Afgelopen woensdag stond Baddaou nog op een industrieterrein in Rotterdam vrachtwagens vol te laden, zo liet hij zien op Youtube. Nu is hij in Marokko om te helpen bij het uitdelen van hulpgoederen, zegt zijn advocaat Jasper Hagers van Fennek Advocaten.
Ondertussen is Hagers in Nederland samen met advocaat Lisa Jie Sam Foek bezig met een probleem dat het voortbestaan van Baddaous charitatieve werk bedreigt: ING heeft aangekondigd per 28 oktober 2023 de bankrekening van Stichting Najiba op te zeggen. Het goede doel voldoet niet aan de bankregels die witwassen en terrorismefinanciering moeten tegengaan.

Einde nabij
Omdat andere banken weigeren de stichting als nieuwe klant aan te nemen, is haar einde nabij. Zonder bankrekening is een goed doel, dat het moet hebben van stortingen door donateurs, immers onmogelijk draaiende te houden. Stichting Najiba, die nu samenwerkt met de charitatieve instelling van komiek Najib Amhali, vecht daarom het besluit van de bank aan.
Als ze er niet uitkomen, volgt binnenkort een kort geding bij Rechtbank Amsterdam. Advocaat Jie Sam Foek: 'Als ING die bankrekening sluit, betekent dat het einde voor de stichting. Maar het is nog veel erger voor de mensen in Marokko, die nu alle hulp nodig hebben.'
ING gaat niet inhoudelijk op de zaak in omdat het een individuele klant betreft. Onderzoek van het FD geeft een indicatie waarom de alarmbellen mogelijk zijn gaan rinkelen. Zo deponeerde de stichting nog nooit een goedgekeurde jaarrekening bij de Kamer van Koophandel. Op de website van Najiba staat wel die van 2021, met daaronder de naam van een belastingadviseur, maar geen handtekening. Grote uitgaven, zoals ‚ā¨273.000 voor Project Eid ul Adha, waarbij duizend schapen zouden zijn uitgedeeld, worden niet gespecificeerd. Inmiddels heeft de stichting wel een echte accountant gevonden, maar dat is Chris T., die sinds begin dit jaar verdacht is van een miljoenenfraude met coronagelden.
Advocaat Hagers erkent dat er dingen zijn misgegaan. 'Maar daar is met ING over gesproken. Er is een verbeterplan gemaakt en daaraan geeft de stichting invulling. Bovendien heeft Najiba om een gesprek over verbeterpunten gevraagd, maar daar gaat ING niet op in.'
De keuze voor de verdachte accountant noemt hij botte pech, die zou op advies van de boekhouder zijn binnengekomen. 'De stichting was niet bekend met de verdenkingen. Die zijn op internet ook niet makkelijk te vinden, omdat daar niet zijn achternaam wordt genoemd', zegt Hagers. 'Bovendien staat hij nog steeds in het accountantsregister. Natuurlijk had cli√ęnt liever vooraf geweten over die negatieve berichtgeving.' Accountant Chris T. was afgelopen dagen niet bereikbaar voor commentaar.

Veranderingen doorgevoerd
Voorgaande doet volgens de advocaat niets af aan de verbeteringen die Najiba de afgelopen tijd heeft doorgevoerd. 'Er stond al eerder dit jaar een kort geding gepland. Daags daarvoor hebben we geschikt. Najiba mocht de bankrekening houden als de stichting de administratie verbeterde en ook een bankrekening in Marokko zou openen. Dat is allebei gebeurd.'
Het conflict is illustratief voor de spanning die de strikte witwasregels veroorzaken in de relatie tussen banken en goede doelen. Ruim een week geleden bracht de Nederlandse Vereniging van Banken nog nieuwe richtlijnen uit, die ervoor moeten zorgen dat stichtingen en verenigingen in de toekomst meer met rust worden gelaten door de banken. Belangrijke factoren zijn transparantie en het hebben van een keurmerk.
Volgens Hagers is Najiba hard aan het werk de transparantie te vergroten. 'En de stichting heeft de anbi-status van algemeen nut beogende instelling, toegekend door de Belastingdienst.'
De woordvoerder van ING, dat niet ingaat op individuele klanten, wil wel kwijt dat de bank wettelijk verplicht is de witwascontroles zorgvuldig uit te voeren. 'We hebben tijdens het onderzoek meerdere malen contact met klanten om ze onze vragen te laten beantwoorden en informatie aan te leveren. Ze krijgen hier ruim de tijd voor. Wanneer ze onze vragen onvoldoende tot niet beantwoorden, zijn wij verplicht om afscheid te nemen.'

Bron: https://fd.nl/bedrijfsleven

Tip: open een rekening op een buitenlandse bank.
Tip2: vermijd KBC, want die zijn nor erger.
Buy and Hold blijft mijn strategie, tenzij een aandeel 20 percent gestegen is in een periode van enkele weken/maanden na aankoop.

Meeus
Forum newbie
Forum newbie
Berichten: 8
Lid geworden op: 28 okt 2023 09:00
waarderingen: 0

Re: Opmerkelijk nieuws

Bericht door Meeus »


Plaats reactie