Tips en vragen allerlei

Geen beurs berichten, jezelf voorstellen (geen privégegevens!) en prijsvragenGebruikersavatar
charel01
Premiummember
Premiummember
Berichten: 26277
Lid geworden op: 02 jan 2012 20:17
Locatie: Provincie Antwerpen
waarderingen: 16256

Tips en vragen allerlei

Bericht door charel01 »

Een nieuw topic gestart.
Intussen heeft Beursig ongeveer 7000 leden. Op het forum zit dus een massa ervaring en kennis bij elkaar. Het is de bedoeling hier zowel fincanciele tips als allerlei andere tips te plaatsen of een vraag over te stellen.
Of het topic werkt zal afhangen van de leden.
Een financieel onderwerp bvb. is het terug trekken of een deel ervan van de roerende voorheffing betaald op aandelen.
90% Van de beleggers zal dat wel weten. 800 Euro momenteel per man, voor een koppel is dat 1600 Euro die je van vadertje staat terug ontvangt. Op 2 jaar is dat een elektrische fiets die je anders wegsmijt.
Zelfs als je als kleine belegger 25 Euro RV betaald hebt kan je die op 30 seconden terug ontvangen door dit op je belastingsbrief in te vullen. Je kan er een pot mosselen van gaan eten.
Een ander voorbeeld is bvb. de vraag hoe jaag ik een mol uit mijn tuin weg of ik wil twee legkippen kopen, welke soort koop ik het best?
Het is dus de bedoeling dat allerlei onderwerpen aan bod komen.

Ik zal starten met een eerste vraag. Mijn computer is 5 jaar oud, mijn beeldscherm 9 jaar. Alhoewel mijn systeem nog pico bello werkt is het realistisch dat één van beide het elke dag kan begeven. Ik koop geen computer bij Mediamarkt maar in een gespecialiseerde computerwinkel. Mijn computer, een hobby mag wel iets meer kosten dan 700 Euro. Het onderhoud van de computer doe ik zelf, zowel kwestie software als het jaarlijks kuizen. (Met bus met luchtdruk de computer vanbinnen reinigen.)
Nu is mijn vraag is het misschien voor mij interessant een AIO-computer te kopen ik dacht bvb. aan dit model:https://www8.hp.com/h20195/v2/GetPDF.aspx/c06926049.pdf of blijf ik beter alle delen apart kopen ???????
Erik1040 liked last!


Gebruikersavatar
neku
Premiummember
Premiummember
Berichten: 4321
Lid geworden op: 01 jan 2017 20:21
Locatie: Antwerpen
waarderingen: 950

Re: Tips en vragen allerlei

Bericht door neku »

Charel,

hangt een beetje van je gebruik af. Speel je zware games? Maak je complexe grafische bewerkingen? In principe is een all-in-one meer dan voldoende om wat te surfen op het internet en je verdere dagdagelijkse gebruik ;)
charel01 liked last!
The aim of education is the knowledge, not of facts, but of values!

Gebruikersavatar
charel01
Premiummember
Premiummember
Berichten: 26277
Lid geworden op: 02 jan 2012 20:17
Locatie: Provincie Antwerpen
waarderingen: 16256

Re: Tips en vragen allerlei

Bericht door charel01 »

Neku, nee ik speel geen zware games of doe niet aan complexe bewerkingen, ook speel ik met mijn pc bvb. geen films af.
Ik ben op dat punt nog van de oude generatie. Een Tv-dient om een film te bekijken, een radio voor muziek, enz.... :roll:
Bedankt voor je reactie.

medaar
Forum actieveling
Forum actieveling
Berichten: 377
Lid geworden op: 07 mar 2013 23:20
waarderingen: 73

Re: Tips en vragen allerlei

Bericht door medaar »

Wat je voorstelt is zwaar voor hetgene je hem zou gebruiken. Dit is iets wat ict-studenten gebruiken.
Maar ikzelf maak me de bedenking met al die zogezegde noodzakelijke updates word je computer trager.
Dus je zou kunnen zeggen, ik koop een zwaardere dan nodig voor mijn behoeften, en dan ik hem langer dan 5 jaar gebruiksvriendelijk gebruiken.
charel01 liked last!

Gebruikersavatar
charel01
Premiummember
Premiummember
Berichten: 26277
Lid geworden op: 02 jan 2012 20:17
Locatie: Provincie Antwerpen
waarderingen: 16256

Re: Tips en vragen allerlei

Bericht door charel01 »

Medaar, bedankt voor je reactie.
Systeem dat ik koop moet vlug in gebruik zijn.
ik geef inderdaad een paar euro meer uit zodat ik een hele tijd mee kan.
Kan goed zijn dat mijn systeem nog 6 maanden mee gaat maar evengoed nog twee jaar.
Zal in ieder geval een AIO-computer dan toch worden als ik aan vervanging toe ben.

Gebruikersavatar
charel01
Premiummember
Premiummember
Berichten: 26277
Lid geworden op: 02 jan 2012 20:17
Locatie: Provincie Antwerpen
waarderingen: 16256

Re: Tips en vragen allerlei

Bericht door charel01 »

Je woning een groene make-over geven? Bankexperte: “Vanaf dit jaar tot 60.000 euro renteloos lenen”
Tegen 2050 zouden bijna alle woningen in Vlaanderen energiezuinig moeten zijn. Daarvoor moeten echter wel nog veel huizen gerenoveerd worden. Om al die groene verbouwingen te stimuleren, geeft de Vlaamse overheid vanaf dit jaar een renteloze lening aan mensen die een huis kopen en grote renovatiewerken plannen. Maar wat zijn de voorwaarden? En tot welk bedrag kan je renteloos lenen voor een huis of appartement? Onze geldexperte Véronique Goossens helpt je op weg aan de hand van concrete voorbeelden.
Wie vandaag een woning aankoopt en een flinke renovatie plant, kan vanaf dit jaar een renteloos hypothecair krediet afsluiten dankzij de Vlaamse renovatielening. Ook een huis of appartement dat je aankoopt om te verhuren komt in aanmerking. Met de Vlaamse langetermijnrenovatiestrategie wil de Vlaamse regering alle woningen over 30 jaar even energiezuinig hebben als een nieuwbouwwoning van 2015. Daarmee streeft ze naar een vermindering van de broeikasemissies in woonhuizen met maar liefst 75 procent. Daar is alleszins veel ruimte voor, want het is geweten dat het overgrote deel van de Vlaamse woningen nog veel te veel (vuile) energie verbruikt en uitstoot. Zo heeft de helft van de huizen geen goede muurisolatie, een derde geen vloerisolatie en in een op de tien woningen zit nog steeds enkel glas.
De Vlaamse renovatielening moet onze groene investeringsijver dus verder aanwakkeren, naast alle andere steunmechanismen die het gewest uitkeert. Je krijgt de rente op je hypothecaire lening terugbetaald als de authentieke akte van je woning wordt verleden na 1 januari van dit jaar, als het om een privéwoning gaat, en als het over een substantiële energierenovatie gaat. Bij huizen kan je renteloos lenen tot maximaal 60.000 euro, afhankelijk van hoe energiezuinig je huis wordt. Bij appartementen is dat maximaal 45.000 euro. Ik maak de Vlaamse renovatielening concreet aan de hand van vier voorbeelden.
Voorbeeld 1: 60.000 euro voor huis met EPC-score F naar A

Ann koopt een huisje dat gebouwd werd in 1974. De woning is aan de gevels en op het dak geïsoleerd met piepschuim en de ramen hebben nog enkel glas, om van de vloer nog te zwijgen. Daardoor haalt haar woning op het energieprestatiecertificaat (EPC) de slechtst mogelijke score van F. Daarmee kleurt haar energieprestatie helemaal in het rood. Je kan die EPC-scores eigenlijk heel goed vergelijken met de waarden die je ook aantreft op elektrische toestellen, van rood, over oranje, geel, tot groen. De woning in deze toestand betrekken is geen goed idee. Ann zal zich blauw betalen aan stookkosten. Ze spreekt met haar architect af dat de woning een A-label moet behalen na renovatie. Daarvoor zal ze de woning van boven tot onder moeten inpakken met goede isolatie en nieuwe ramen moeten steken. Ook haar verwarmingsinstallatie zal een hoger rendement moeten geven. Al die nieuwigheden zullen haar iets meer dan 60.000 euro kosten. Dankzij de Vlaamse renovatielening kan ze bovenop haar gewoon hypothecair krediet via haar huisbankier 60.000 euro lenen. Ze zal de betaalde rente hierop jaarlijks terugbetaald krijgen van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap in de maand mei van het daaropvolgende jaar.
Voorbeeld 2: 30.000 euro voor appartement met EPC-label E naar B

Geert erft een klein appartementsgebouw van zijn overleden vader. Energiezuinig zijn de drie appartementen niet. Ze hebben een EPC-label E dat donkeroranje kleurt. Op de drie EPC-attesten vindt Geert terug welke energetische investeringen hij kan doen om de score te verbeteren en ook hoeveel dat zal kosten. Zo moet hij voor het gelijkvloerse appartement bijvoorbeeld zorgen voor een degelijke vloerisolatie. Om het financieel haalbaar te houden kiest hij ervoor om het energielabel B te halen, ook dat kleurt nog groen. Hij kan een Vlaamse renovatielening krijgen voor elk van de appartementen, voor maximaal 30.000 euro per appartement. Als hij een A-label wil verwerven kan hij deze renteloze lening zelfs verkrijgen tot 45.000 per appartement. De bedoeling is wel dat hij zijn beoogde score haalt binnen de vijf jaar na het verkrijgen van het krediet. Ook mogen zijn oorspronkelijke EPC-attesten niet ouder zijn dan 1 januari 2019. Belangrijk is ook dat dit EPC-attest niet geldt voor het hele gebouw, want dan kan hij slechts één keer genieten van de subsidies.
Voorbeeld 3: 60.000 euro + 15% btw-vrijstelling van 60.000 euro om vervallen woning te renoveren tot A-label

Viviane en Oscar kopen een huis dat ze, gezien de vervallen staat, beter meteen met de grond gelijkmaken. Ze hebben geluk, want vanaf begin dit jaar geldt voor het hele Belgische grondgebied dat de sloop van de woning en de heropbouw slechts 6 procent btw wordt betaald tot eind 2022. Het is één van de relancemaatregelen die de federale regering nam om de bouwsector een hart onder de riem te steken tijdens de coronacrisis. Dit is een aanzienlijk voordeel. Stel dat jouw bouwproject in totaal 400.000 euro zou kosten, dan wordt dit dankzij de 15% btw-vrijstelling slechts 340.000 euro. De beperkingen zijn wel dat je minstens vijf jaar in die woning zal moeten wonen en het moet ook je enige woning zijn. Reken daarbij nog het voordeel dat je kan genieten via de Vlaamse renovatielening. Viviane en Oscar zullen, omdat ze kiezen voor een A-label, kunnen genieten van een renteloze lening voor het maximale bedrag van 60.000 euro.
Voorbeeld 4: 0 euro als beloofde A-label niet binnen de 5 jaar gehaald wordt

Frank koopt een vakantiewoning, die hij wil voorzien van een warmtepomp en zonnepanelen. Hij vraagt voor elk van deze investeringen een Vlaamse premie aan. Die kan hij perfect combineren met de Vlaamse renovatielening, omdat de woning een gele C-score haalt die hij wil opwaarderen naar een A-label. De energiepremies zal Frank zelf moeten aanvragen, maar voor de Vlaamse renovatielening doet de kredietgever de aanvraag. Als het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap echter over vijf jaar een controle uitoefent, blijkt dat Frank het A-label niet heeft gehaald. Daarom zal hij de ontvangen rentesubsidies moeten terugbetalen, evenals een administratieve boete.

Investeren in een prima EPC-resultaat heeft heel wat voordelen. Verwarmingskosten maken 50 tot 75 procent uit van je energiefactuur. Die factuur zal dus dalen. Dat is een belangrijk, want we mogen ervan uitgaan dat de energietransitie in ons land voelbaar wordt in een hogere energiefactuur de komende jaren. Een ander pluspunt is dat de waarde van je woning de hoogte ingaat en ook sneller wordt verkocht, zo blijkt uit een studie van de KU Leuven. Daarnaast is het een fijn gevoel om te weten dat je dankzij je zuinige energieverbruik bijdraagt aan de bestrijding van de klimaatopwarming. En tenslotte is het erg comfortabel wonen. De Vlaamse regering geeft je dat extra zetje.
Bron:"HLN"

Gebruikersavatar
DiepRood
Premiummember
Premiummember
Berichten: 74
Lid geworden op: 03 apr 2020 08:20
waarderingen: 44

Re: Tips en vragen allerlei

Bericht door DiepRood »

Ja lap, vorig jaar een te renoveren huis gekocht.

Dus de woonbonus niet gekregen en nu dus ook een renteloze lening misgelopen.

Gebruikersavatar
charel01
Premiummember
Premiummember
Berichten: 26277
Lid geworden op: 02 jan 2012 20:17
Locatie: Provincie Antwerpen
waarderingen: 16256

Re: Tips en vragen allerlei

Bericht door charel01 »

DiepRood schreef:
05 feb 2021 12:35
Ja lap, vorig jaar een te renoveren huis gekocht.

Dus de woonbonus niet gekregen en nu dus ook een renteloze lening misgelopen.
06.00 Hr. Een belachelijk uur om op een xxxx te zitten in een weekend maar wat moet een mens doen in de winter als hij iedere dag om 05.00 Hr.wakker is.
Dieprood, gezien de lage rente heb ik vorig jaar de vraag gesteld aan mijn dochter of ze in het huis waar ze nu wonen levenslang willen blijven wonen. Ze heeft daar ja op gezegd.
Ik wist dat ze zinnens waren van nieuwe deuren en ramen te steken en heb ze dan de raad gegeven van haar hypothecaire lening te laten herzien en de kosten die ze ging maken bij te lenen, dan kon ze ze mee inbrengen in haar belastingbrief.
Ik heb haar wel de raad gegeven van nooit meer af te betalen dan dat ze hier maandelijks in de streek aan huurprijs voor een appartement moeten betalen. Je betaald voor je eigen, je hebt geniet van de renovatie en je hebt nog belastingaftrek ook.
Ze hebben nieuwe ramen en deuren laten steken, de keuken is opgefrist en er ligt een nieuwe vloer in de living en keuken.
De vloer is gelegd door een nonkel van mijn schoonzoon zodat ze daarvoor geen werkuren moesten betalen.
Totale kostprijs renovatie 27.000 Euro. Alhoewel ze die centen op hun spaarboek hadden staan zijn ze toch 30.000 Euro gaan bijlenen en hebben dit bedrag verpakt in hun nieuwe hypothecaire lening.
Ze betalen nu een 700 Euro per maand af gedurende 17 jaar. (Hoe ze in godsnaam aan die 17 jaar komen weet ik ook niet)
Het enige dat aan hun woning nog moet gebeuren is een plastieken dakgoot vervangen door een zinken. Ze zijn daar nu een prijs voor aan het rondvragen, eerstdaags zal die vervangen worden en die kosten gaan ze ineens van hun spaarboek betalen.
Ik weet natuurlijk niet of je vorig jaar leningen hebt aangegaan, zo te lezen wel maar wat ik hier uitgelegd heb is een manier om door uw renovatiekosten (Verpakt in een hypothecaire lening) nog iets terug via de belastingen te verdienen.

Gebruikersavatar
DiepRood
Premiummember
Premiummember
Berichten: 74
Lid geworden op: 03 apr 2020 08:20
waarderingen: 44

Re: Tips en vragen allerlei

Bericht door DiepRood »

Wij hebben ineens de hele rampetam geleend die we nodig hadden, inclusief renovatie.

Aangezien we een Ingrijpende Energetische Renovatie doen, kreeg mijn vriendin korting op de registratiekosten, waardoor dit voor haar slechts 5% was.
Voor mezelf lag dit anders, omdat ik al een appartement bezit. Ik mocht dus 10% betalen.
Daar staat tegenover dat ik feitelijk nogwel een woonbonus heb voor ons huis, via de federale regeling, en zij niet.
Begrijpen wie begrijpen kan: de jonge starters krijgen geen hulp, maar wie zijn n-de woning koopt wel :wtf:

Dus eigelijk was mijn eerdere post niet helemaal correct, maar je snapt wat ik bedoel :lol:
charel01 liked last!

Gebruikersavatar
charel01
Premiummember
Premiummember
Berichten: 26277
Lid geworden op: 02 jan 2012 20:17
Locatie: Provincie Antwerpen
waarderingen: 16256

Re: Tips en vragen allerlei

Bericht door charel01 »

Dieprood, ik snap wat je bedoeld.
Gisteren een PB van iemand gehad waarin stond dat het een schitterend idee was van dit topic op te starten.
Ik heb terug gereageerd dat het niet van mij zal afhangen maar van de leden van het forum zelf dat dit topic al dan niet veel gebruikt zal worden.
Toch vandaag een kleine tip vandaag van mij.
Via mijn energieleverancier ENECO kreeg en krijg ik de kans om mee te investeren in energieprojecten van hen:
https://eneco.be/nl/crowdlending
Ik heb dit gedaan in de projecten van Eneco Solar en Eneco Wind. Ik kan me moeilijk inbeelden dat een energieleverancier de fles opgaat. Ik beschouw dit dus als veilig. Ik heb ook gespreid aangekocht, je kan al investeren met 1000 Euro.
In de projecten Zeebrugge 1 en 2 heb ik wat meer ingekocht gewoonweg omdat dat volgens mij windmolens één van de hoofdspelers is om groene energie in de toekomst op te wekken.
Opbrengt 4 a 5% bruto per jaar vind ik op deze moment ook niet te versmaden.
De jaarlijkse rente die ik ontvang laat ik uitbetalen op de huishoudrekening van mijn echtgenote.
Op deze manier betaald ENECO op deze moment het grootste deel van onze elektriciteitsrekening terug aan ons.
Ik heb geen zonnepanelen op mijn dak liggen, moet dus niet hierin geld investeren dat je ineens kwijt bent en je een hele tijd zal moeten wachten eer je je investering terug hebt.
Na afloop van de termijn van je investering in de projecten ontvang je gewoon je geld terug.
Ik ben zinnens als er nieuwe projecten van Eneco wind of Eneco Solar ter beschikking komen daar weer wat van te kopen zodanig dat wij jaarlijks opbrengst blijven houden.
Ik zou jullie dan ook de raad willen geven om eens na te kijken bij jullie energieleverancier of die geen gelijkaardige mogelijkheden heeft om ook bij hen te investeren.
Ik heb gisteren even Google in werking gezet, voor bvb. Nederlanders dit gevonden:
https://www.engie.nl/verduurzamen/zonne ... elen-delen
Ik veronderstel dus dat de meeste energieleveranciers wel de mogelijkheid geven om te investeren en dat al vanaf kleine bedragen.

Plaats reactie