Intesa Sanpaolo

Beleggen in aandelenbeurzen Europa: DAX, FTSE 100, CAC40, etc.

Beleggen met ongekend lage tarieven?
Aandelen BE/NL €2+0,03% / VS €0,50+$0,004 p/st
Kernselectie: Geen kosten turbo's, ETF's en fondsen
DEGIRO: meer informatie / rekening openen


josymar
Forum actieveling
Forum actieveling
Berichten: 485
Lid geworden op: 03 nov 2015 23:35
waarderingen: 129
Contacteer:

Intesa Sanpaolo

Bericht door josymar »

De (Italiaanse) bankanalist van de Amerikaanse zakenbank Bofa Securities denkt dat een brede coalitie rond Draghi als premier bijval zou kunnen vinden in Italië. Dit kan een gedroomde kans zijn voor Italië om zijn uitgewoonde economie eindelijk te hervormen. Italië zal de volgende jaren immers meer dan 200 miljard euro ontvangen uit het Europese corona-herstelfonds. De voorwaarde is dat er nationaal wordt hervormd. Met Draghi aan het stuur is er hoop dat er structurele hervormingen komen om de vastgeroeste Italiaanse privileges af te bouwen.

De Italiaanse banken zouden de eerste zijn om te profiteren van een gezondere economie. Volgens Bofa Securities moet gezegd dat ze de voorbije jaren wel werk gemaakt hebben van de massa slechte kredieten. Van de meer dan 300 miljard euro in 2014 blijven er dit jaar nog pakweg 120 miljard euro over. De Italiaanse banken werd ook steevast verweten te veel te leunen op Italiaanse overheidsschulden op de balans. Dat is nog steeds zo, maar als Italië zou hervormen, zou dat de kredietwaardigheid van het land en dus van het overheidspapier en de banken kunnen verhogen. De premie die Italië nog altijd moet betalen om geld te lenen, is wel verminderd sinds de EU besliste om ­samen schulden aan te gaan en een deel van het herstelfonds uit te keren in plaats van het als krediet te verstrekken.

De politieke vraag naar grensoverschrijdende fusies door de banken is tot vandaag niet beantwoord door de sector. Wel zijn er nationale fusies geweest. Intesa Sanpaolo ging vorig jaar samen met Ubi Banca en stootte zo Unicredit van de troon als grootste Italiaanse bank. Op die manier kan het ‘overbankte’ landschap verder aangepakt worden. Intesa is rendabeler dan Unicredit en krijgt daar een duidelijk hogere waardering voor. De beurskapitalisatie van Intesa (hoofdzetel Turijn) is ruim het dubbele van die van Unicredit, dat zijn thuisbasis heeft in Milaan. Unicredit ­noteert tegen amper 30% van zijn boekwaarde, terwijl Intesa aan 60% komt.

Besluit: Een ruime coalitie rond Mario Draghi zou het geloof in de kansen van een structurele hervorming van de Italiaanse economie een forse duw geven. Analisten die de Italiaanse banken al koopwaardig vonden omdat ze hun slechte kredieten hebben afgebouwd, zijn positief voor zowel Intesa als Unicredit. De eerste staat er beter voor, de tweede lijdt onder de angst voor ­probleembank Monte dei Paschi.

de Standaard, 6.2.2021Volg Beursig.com op Twitter en FacebookDeelnemen aan het forum + meer functies?

Deel kennis en vragen met duizenden beleggers,
minder advertenties, ideaal voor smartphone, betere
gebruikservaring en gratis abonneren op favoriete
onderwerpen. Registreer binnen 1 minuut!Plaats reactie