EDF - Electricité de France

Beleggen in aandelenbeurzen Europa: DAX, FTSE 100, CAC40, etc.Gebruikersavatar
Doom Pol
Forum verkenner
Forum verkenner
Berichten: 32
Lid geworden op: 09 mar 2020 13:40
waarderingen: 10

Re: EDF - Electricité de France

Bericht door Doom Pol »

French power group EDF (EDF.PA) said on Monday it had been informed of a build-up of inert gases at its nuclear power station in China, and had called for a meeting with its Chinese partner to review data on the plant.

CNN reported on Monday that the U.S. government had spent the past week assessing a report of a leak at the Taishan power plant in Guangdong province run by a joint venture between EDF and China General Nuclear Power Group (CGN).

The U.S. news network reported that Framatome, the EDF unit which designed the reactor at the plant and remains involved in its operations, had warned of an "imminent radiological threat".

EDF said the build-up of noble gases, which it said had affected the primary circuit of reactor no 1 of the Taishan plant, was a "known phenomenon, studied and provided for in the reactor operating procedures".

State-run CGN, the majority owner of the joint venture, said operations at the nuclear power station met safety rules and the surrounding environment is safe.

"Regular monitoring data shows the Taishan station and its surrounding environment meet normal parameters," it said in a statement on its website late on Sunday.

Framatome said it was supporting efforts to resolve the situation at the plant.

"According to the data available, the plant is operating within the safety parameters", the company said in a statement, adding that it was working with experts to assess the situation.

EDF said it had called an extraordinary meeting of joint venture TNPJVC's board of directors "to present all the data and the necessary decisions". TNPJVC is 70% owned by CGN and 30% by EDF.

France's nuclear watchdog ASN had no immediate comment.

The Taishan reactor is the first French-designed so-called third generation "Evolutionary Power Reactor" (EPR) of its type to become operational.

The technology is also being deployed in France, Finland and at the China-invested Hinkley Point C project in Britain.

The power from the plant serves the Guangzhou and Shenzhen areas, Guangdong province's major manufacturing hubs, which have faced power shortages in recent weeks due to hot weather and lower than normal hydropower supplies from neighbouring Yunnan province. read more

CNN said the warning by Framatome included an accusation that the Chinese safety authority was raising the acceptable limits for radiation detection outside the Taishan plant to avoid having to shut it down.

A Reuters call for comment to the National Nuclear Safety Administration went unanswered during a public holiday.
https://www.reuters.com/world/china/chi ... 021-06-14/
Belangrijkste Port:
Lotus Bakeries NV, Microsoft, Disney, EVS, Sofina, Kellogg's, TTWO, Ontex, Bayer, Brederode, Franco-Nevada, Picanol.

Cash: 52%


joni
Forum actieveling
Forum actieveling
Berichten: 802
Lid geworden op: 02 jan 2019 20:04
waarderingen: 183

Re: EDF - Electricité de France

Bericht door joni »

De koers van het aandeel EDF zakte, na de schorsing van het aandeel vorige week, met 20%.

EDF is momenteel nog € 32 miljard waard, in 2008 was dat nog € 279 miljard, een verlies van € 247 miljard voor de aandeelhouders.

De sluiting van de 2 grootste Franse kerncentrales voor onbepaalde duur, noopte het Franse bedrijf wel om haar prognose voor het jaarlijkse bruto-exploitatieoverschot van 2021 dadelijk aan te passen van € 18 miljard naar 17,5 miljard.

Hoewel deze panne slechts 2 weken op het resultaat van EDF zal wegen...

Voor 2022 wil EDF momenteel nog geen prognose geven

https://investir.lesechos.fr/actions/ac ... 993986.php
Wie slim is, weet dat hij heel weinig of niets weet, wie weinig weet denkt dat hij alles weet en zelfs slim is.

NewB76
Forum elite
Forum elite
Berichten: 2084
Lid geworden op: 21 jul 2018 13:41
waarderingen: 685

Re: EDF - Electricité de France

Bericht door NewB76 »

EDF (EDF.PA), Korea Electric Power en Kyushu Electric Power hebben van Abu Dhabi National Oil, of ADNOC, en Abu Dhabi National Electricity, of TAQA, een elektriciteitstransmissieproject van 3,6 miljard dollar toegewezen gekregen
En verder lezen we dat de kerncentrales terug aan het net zullen gaan de volgende weken !
De CO2-uitstoot kan terug wat dalen ! en de export uit Frankrijk kan herstart worden !

https://www.rte-france.com/eco2mix/la-p ... ar-filiere
https://www.rte-france.com/eco2mix/les- ... en-energie

joni
Forum actieveling
Forum actieveling
Berichten: 802
Lid geworden op: 02 jan 2019 20:04
waarderingen: 183

Re: EDF - Electricité de France

Bericht door joni »

Wie durft EDF, de grootste nucleaire reus, maar op lemen voeten, van de beurs te halen?

14-01-2022 | 14:34
Anthony Bondin
cc: www.zonebourse.com/


EDF's beursreis is een lange weg. De afgelopen jaren is er meerdere malen gesproken over het schrappen van een bedrijf waarvan de kenmerken niet goed aansluiten bij de eisen van de beurs. Nu het slechte nieuws zich weer opstapelt, is het tijd om er iets aan te doen. Zowel om het debat over de energiestrategie van Frankrijk te sussen, maar ook omdat de rating van het energiebedrijf niet meer echt klopt.

De IPO van het Franse elektriciteit bedrijf EDF ging begin 2006 naar de beurs, aan een prijs van 32 EUR per aandeel voor particulieren en 33 EUR voor professionals. Momenteel staat het aandeel op 8,20 EUR, na een daling van 21% in de dag sessie alleen, na een dubbele golf van nieuws.
Enerzijds heeft de regering besloten om de stijging van de gereguleerde prijzen voor het hele jaar te begrenzen (we zijn nog geen half januari), anderzijds heeft het energiebedrijf zijn productieprognose fors naar beneden bijgesteld kernenergie voor het komende jaar vanwege problemen die bij verschillende reactoren zijn geconstateerd en waarvoor aanvullend onderzoek nodig is.
Tussen het tekort aan energieprijzen en de onderbenutting van de vloot is het niet moeilijk voor te stellen in welke staat de rekeningen van EDF er voor staan

Deze situatie compliceert verder een vergelijking die al bijna onoplosbaar is voor de groep, die worstelt om zijn investeringen af te stemmen op maatschappelijke uitdagingen. Met andere woorden, er zullen nog minder middelen zijn om de energietransitie, de evolutie van de nucleaire vloot, de ontmantelingsvereisten, enz. te voeden.
Door de beursgang van EDF kon EDF destijds deelnemen aan de financiering van het ontwikkelingsplan van de groep, in een context van deregulering. Het is in ieder geval wat er destijds verkocht was.
Met succes, want ik herinner degenen die, net als mijn stagiaires, destijds tussen de kleuterschool en de lagere school werden opgeleid.
EDF was ooit het grootste bedrijf naar marktkapitalisatie in Frankrijk was (zowat € 272 miljard beurswaarde, € 86 per aandeel, vóór het bedrijf Total in 2007 (exclusief free float).
Daarvan resten er nu nog slechts € 32 miljard


Te veel tegenstrijdige problemen

Het probleem van EDF is dat het een politiek dier is dat verantwoordelijk is voor een essentiële openbare dienst in het hart van een technologisch-dogmatische controverse ten tijde van de energietransitie na de deregulering. Met andere woorden, het bedrijf is overgeleverd aan de keuzes van de Franse executive. Het opereert in een uiterst gevoelig gebied voor de portemonnee van kiezersburgers. Het heeft een dominante technologie, nucleair, een van de meest verdeeldheid zaaiende. En merkt dat hij nieuwe beperkingen en een transformatie ondergaat op een moment dat zijn financiën laag zijn.
Ik zou hieraan willen toevoegen dat EDF enkele tegenstrijdigheden uitkristalliseert. Zoals bijvoorbeeld het feit dat we groene energie willen, maar niet duur. Of dat de overheid de investeringscapaciteit van de groep wil vergroten en tegelijkertijd de financiering wil stopzetten om tariefstijgingen te beperken.

De essentie van een beursnotering is om fondsen te werven om projecten te financieren. Zouden individuele en institutionele aandeelhouders bereid zijn om in 2022 deel te nemen aan een inzamelingsactie voor de nucleaire kampioen? Eerlijk gezegd, ik zie niet in wie in zo'n puinhoop zou komen. De eerdere herkapitalisaties, die ertoe hebben bijgedragen dat de staat weer boven de 82% van het kapitaal uitkwam, dienden vooral om het verleden op te ruimen.
Ik ontken de moderniseringsinspanningen niet, vooral niet op de schaal van een huis van deze omvang, maar ze lijken veel te klein om investeerders te overtuigen geld te steken in een project dat in ieder geval zal worden begeleid door een Franse staat wiens energiestrategie biedt geen zicht op de lange termijn.

Om al deze redenen en andere die ik niet in detail zal beschrijven om geen duizend andere debatten te openen, lijkt het mij dat EDF zijn problemen niet hoeft uit te spreiden in het volle zicht van iedereen op de beurs. De energiehervorming die het land nodig heeft, zou aan sereniteit winnen. Het blijft om het probleem van het uitkopen van minderheidsaandeelhouders, die noodzakelijkerwijs beledigd zullen zijn door de geboden voorwaarden, te beheersen, zelfs met een mooie premie op de dagprijzen.
De uitkoopprijs van € 20 die een 2 maanden geleden werd genoemd tijdens de vorige golf van geruchten over beurs afgang is al erg ver weg, vandaag resten er slechts € 8,84

Met de waarschijnlijke overname van de Franse elektrische sector van General Electric, door EDF zal er een nieuwe kapitaalsverhoging van minimum € 1,5 miljard nodig zijn, allicht volledig gedragen door opnieuw de Franse overheid. (wat de EU zegt is nog onzeker)

https://www.francebleu.fr/infos/economi ... 1642094869
https://www.la-croix.com/Economie/EDF-r ... 1201176739

EDF laat intussen zelf weten, dat ze noodgedwongen minimum, 5 Franse kernreactoren, blijven sluiten tot "minstens" het einde van het jaar 2022.
De beloften van een snelle herstart in februari, nadien april, kunnen ze niet meer waarmaken


https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20220114_94980981
Wie slim is, weet dat hij heel weinig of niets weet, wie weinig weet denkt dat hij alles weet en zelfs slim is.

NewB76
Forum elite
Forum elite
Berichten: 2084
Lid geworden op: 21 jul 2018 13:41
waarderingen: 685

Re: EDF - Electricité de France

Bericht door NewB76 »

Parafraserend dat de beurs er niet is voor U , denk ik dat EDF niet meer thuishoort op de beurs .
Als de Franse overheid dit bedrijf verplicht om atoomstroom in grotere hoeveelheid te verkopen aan zijn directe concurrenten dan is het extra-moeilijk om een onderneming te zijn die beursgenoteerd is . Want de beurswaardering hangt samen met de winst-verwachtingen. Politiek kan de Franse overheid natuurlijk scoren, de electriciteitsprijs stijgt minder hard voor zijn kiezers, die over enkele maanden een nieuwe President kunnen kiezen .
Gezien de Franse overheid de grootste aandeelhouder is ( 82.1% ) zijn de resterende investeerders niet tot veel instaat.
Waarschijnlijk koopt de Franse overheid het bedrijf verder van de markt via een noodzakelijke kapitaalsverhoging om de investeringen in nieuwe kerncentrales en windturbines veilig te stellen .
De Franse overheid kan deze zeer grote energie-producent dan verder instrumentaliseren als een machtsfactor op het Europees schaakbord , want niemand beschikt over een groter park aan kerncentrales .
Kerncentrales welke levensnoodzakelijk zijn als we snel een CO2-reductie willen realiseren .
Want de Duitse Groene Gasplannen ter vervanging van steenkool, bruinkool , leveren al zeker geen CO2-reductie op.
Dit jaar sloot Duitsland drie kerncentrales, hiervoor is een vervanging nodig van 3000 windturbines
doch er werden slechts 450 geinstalleerd in het ganse jaar 2021. Dus een extradeficit van ........
En dan spreken we nog niet van alle nog niet aangelegde leidingen en verbindingen die noodzakelijk zijn om in Duitsland een Energiewende te realiseren . Een Duits prof economie dacht een prijskaartje van 50.000 miljoen euro jaarlijks gedurende 30 jaar om dit alles te realiseren .
Ook realiseren dat de Europese electriciteits-prijs ( Mgw) bepaald wordt door die gascentrale die het duurst produceert. Als de gasprijs dan maal vier gaat dan zien we natuurlijk een enorme prijsstijging ( akkoord Merkel, Hollande en Macron in 2015 )
En dan is er nog Putin ........

Plaats reactie