Verbund AG

Beleggen in aandelenbeurzen Europa: DAX, FTSE 100, CAC40, etc.

joni
Forum actieveling
Forum actieveling
Berichten: 656
Lid geworden op: 02 jan 2019 20:04
waarderingen: 140
Contacteer:

Re: Verbund AG

Bericht door joni »

Verbund AG eist sneller een hogere CO²-prijs van de EU.

Wolfgang Anzengruber, CEO van het grootste Oostenrijkse elektriciteitsbedrijf Verbund, is van mening dat de snelle invoering van algemene CO 2 -prijzen onvermijdelijk is als Oostenrijk en Europa de gestelde klimaatdoelen willen halen.
Het huidige Europese emissiehandelssysteem (EU-ETS) voor de industrie en de energiesector dekt slechts ongeveer 40 tot 45 procent van de schadelijke uitstoot van broeikasgassen van ongeveer 80 miljoen ton per jaar, maar niet voor transport.
"Meer dan de helft van de uitstoot kost niets", zei Anzengruber vrijdag in de zakenjournalistenclub in Wenen.

Oostenrijk moet zo vlug mogelijk beginnen met een algemene CO² prijsbepalingen, zoals Duitsland reeds heeft gedaan, die wordt gezien als een model natie in veel dingen.
Een ton CO² daar kost vanaf januari 2021 minstens 25 euro (ongeveer de huidige prijs in het ETS).
Daarna loopt de prijs geleidelijk op tot maximaal 55 euro in 2025. In landen als Zweden zijn de bedragen nu al beduidend hoger.
Anzengruber, die na twaalf jaar aan de top van de groep aan het eind van het jaar aftreedt, wil niet direct zeggen dat de beloofde vergroening van het belastingstelsel - mede door corona - pas in 2022 komt. "Hoe eerder, hoe minder pijnlijk", zegt de manager.

Oostenrijk had dit natuurlijk al lang geleden moeten doen, niet in de laatste plaats om bedrijven zekerheid te bieden over planning en om schokken voor de industrie te voorkomen. "Met elkaar dood te aaien zullen we er niet komen."
Vanuit technisch oogpunt zou CO 2 -prijsstelling voor de meeste Oostenrijkers haalbaar en betaalbaar zijn. Voor financieel zwakkere moet er ondersteuningsmaatregelen komen.

De Verbund-CEO is al lang een voorvechter van klimaatvriendelijke energieopwekking. Onder zijn leiding stopte de groep tien jaar geleden met investeren in fossiele brandstofsystemen, bouwt momenteel samen met OMV het grootste fotovoltaïsche systeem en realiseerde het 1e EU-project voor het gebruik van groene waterstof in de industrie bij het staalbedrijf Voestalpine in Linz aan, welk in 2020 operationeel werd.

Waterstof, dat idealiter wordt opgewekt met behulp van groene stroom door elektrolyse, is de hoop van de energiewereld en de politiek.
Het is bedoeld om aardgas geleidelijk te vervangen - een van de redenen waarom Verbund zich bij GasConnect heeft aangesloten in plaats van OMV.
Maar het moet vooral dienen als opslagfaciliteit voor overtollige elektriciteit uit wind en zon, omdat pompopslag en batterijen daarvoor niet voldoende zijn.

De (conservatieve) regering (51% aandeelhouder van Verbund) zal binnenkort de details van haar strategie presenteren.
"We hebben ontzettend veel waterstof nodig", zegt Anzengruber. Maar slechts een kwart van de geschatte 1,2 miljoen ton zou in Oostenrijk kunnen worden geproduceerd met veel extra elektriciteit nodig.
De rest moet worden geïmporteerd. Scandinavië, Noord-Afrika of Zuidoost-Europa zijn ideaal voor productie.

https://www.sn.at/wirtschaft/oesterreic ... s-94308508


Oostenrijk wil dus dat landen als België ook in Oostenrijk Co² uitstootrechten kunnen kopen en niet alleen in Scandinavië, zo draaien de Oostenrijkers, uiteindelijk niet op voor de kosten, maar hebben ze wel goedkope elektriciteit, waterstof, tewerkstelling, propere lucht…en krijg je rijke landen... :evil:

Verbund AG:
YTD: +17%
3 jaar: +158%

35% van de Oostenrijkse elektriciteit was in 2018 reeds groen, er zijn geen kern- of steenkoolcentrales, tegen 8% voor België.
De conservatieve regering, kondigde eerder al aan, om sneller te willen "vergroenen"

https://ec.europa.eu/eurostat/statistic ... tistics/nl
Wie slim is, weet dat hij heel weinig of niets weet, wie weinig weet denkt dat hij alles weet en zelfs slim is.Volg Beursig.com op Twitter en FacebookDeelnemen aan het forum + meer functies?

Deel kennis en vragen met duizenden beleggers,
minder advertenties, ideaal voor smartphone, betere
gebruikservaring en gratis abonneren op favoriete
onderwerpen. Registreer binnen 1 minuut!Plaats reactie