Euronext presteert boven verwachting

Voor sommige bedrijven maakt het niet uit of het sentiment op de beurs mee of tegen zit. Zo is Euronext, de beursuitbater voor aandelen en derivaten in Amsterdam, Brussel, Lissabon en Parijs, een voorbeeld. Het bedrijf kwam donderdag met de derde kwartaalcijfers en in hun persbericht werden de cijfers terecht “ongeëvenaard” genoemd. Hieronder volgt een korte greep uit de resultaten en de outlook:

  • Sterke third-party opbrengsten: +18,4% naar € 133,0 miljoen (Q3 2014: € 112,3 miljoen)
  • Voortgaande sterke verlaging van de operationele kosten exclusief afschrijvingen: -18,5% vergeleken met Q3 2014
  • EBITDA-marge 58,0% (Q3 2014: 44,1%)
  • Eerste reeks doelstellingen voor de middellange termijn, als onafhankelijke onderneming, een jaar eerder gerealiseerd
  • € 64 miljoen aan totale opgelopen besparingen – € 74 miljoen op run-rate basis
  • € 64,6 miljoen aan gerelateerde reorganisatiekosten

Geholpen door een roerig derde kwartaal op de beurzen steeg het aantal transacties via Euronext wat zich vertaalde in een toename van de omzet en winst. Op de beurs werd het aandeel beloond met een winst van rond de 10%, zie ook onderstaande grafiek. Dit betekende een nieuw record en zelfs meer dan een verdubbeling van de koers in één jaar.

Koersgrafiek Euronext 2014 - 2015
Koersgrafiek Euronext 2014 – 2015

Ongeëvenaard kwartaal voor Euronext

Interim CEO en COO van Euronext, Jos Dijsselhof, onderstreepte in een toelichting op de resultaten dat het kwartaal goed was mede door de volatiliteit in de markt en het aantal nieuwe beursgangen. Doordat de bedrijfsonderdelen bedrijfsbreed goed presteerden werden de doelstellingen voor de middellange termijn een jaar eerder dan gepland gerealiseerd.


Het derde kwartaal was uitzonderlijk wat betreft marktomstandigheden en volatiliteit in de effectenhandel. Als gevolg hiervan was ook de handel in derivaten hoger dan normaal. Redenen voor de verhoogde volatiliteit waren met name de crisis in Griekenland, de crash van de Chinese beurs en het effect op de beurzen wereldwijd en het speculeren op wel of geen renteverhoging in de VS. Inmiddels zijn in oktober de volumes in aandelen en derivaten weer gestabiliseerd naar normalere niveau’s in vergelijking met de maanden daarvoor. Verder zorgde de toename van het aantal beursgangen voor bijna 20 miljoen euro aan inkomsten, dit was ruim 50% meer dan in het derde kwartaal van 2014. De nettowinst in het derde kwartaal van 2015 bedroeg 47,7 miljoen wat 3,7% lager was dan hetzelfde kwartaal in 2014. De winst per aandeel daalde (na verwatering) van €0,70 naar €0,68.

Aandeleninkoop en mogelijke boete voor Euronext

Op 3 augustus 2015 is het programma voor de inkoop van eigen aandelen gestart, inmiddels zijn hiermee al 317.195 aandelen ingekocht. De uitvoering hiervan gaat middels een onafhankelijke agent en de gemiddelde koers waarvoor de aandelen zijn ingekocht is €39,7321. De inkoop van de tweede tranche start op korte termijn en het streven is om deze inkoop voor het einde van 2015 afgerond te hebben.

Verder liet Euronext weten dat het Parijse onderdeel wordt verdacht van het overtreden van beursregels in 2009. Eerder deze week heeft de Franse autoriteit van de financiële markten een boete geëist die kan oplopen tot 4 miljoen euro. De beschuldigingen wijst Euronext van de hand.

Tot slot een kort overzicht van de meest recente adviezen en koersdoelen per 5-11-2015:

  • 19 augustus – RBC Capital Markets – kopen – €47,00
  • 31 juli – Morgan Stanley – kopen – €46,50
  • 31 juli – ING Equity Research – kopen – €46,10

Bezoek het beursforum (klik hier)