Euro en dollar op weg naar pariteit (+poll)

Het muntpaar euro en dollar zijn snel op weg naar pariteit, dat wil zeggen dat u voor elke euro net zoveel aan dollars ontvangt. Inmiddels is de euro ten opzichte van de dollar bijna op het laagste niveau gekomen in ruim 12 jaar (zie onderstaande grafiek). Eerder dit jaar noteerde de euro nog een fractie lager dan nu het geval is, net onder de 1,05. De daling van de euro ten opzichte van de dollar is vooral toe te schrijven aan de huidige steunmaatregelen van de ECB, de eventuele verdere steunmaatregelen die de ECB waarschijnlijk in december zal aankondigen en de toegenomen kans op een renteverhoging in de VS. Dit laatste is eventueel ook mogelijk in december aangezien Fed-voorzitter Janet Yellen al aangaf dat het neerwaartse risico voor de Amerikaanse economie is afgenomen en de volgende Fed-vergadering op 15 en 16 december al gebruikt kan worden om de rente te verhogen.

euro en dollar grafiek pariteit
Grafiek van de wisselkoers tussen euro en dollar over de laatste 13 jaar

Inmiddels is de euro dit jaar ten opzichte van de dollar al ongeveer 12,5% goedkoper geworden en deze daling lijkt voorlopig nog niet voorbij. Waar de ECB nog volop bezig is met QE wil de FED deze juist in de VS verder afbouwen. De president van de Europese Centrale Bank, Draghi, verwelkomt verdere steunmaatregelen om zo de dreiging van inflatie in te perken maar ook het goedkoper worden van de euro is positief. Een goedkopere euro zorgt immers voor meer export omdat producten uit eurolanden goedkoper worden in landen met een andere valuta. Daarentegen is bij veel Amerikaanse multinationals het effect van de duurdere dollar al terug te zien in de bedrijfsresultaten. De duurdere dollar zorgt voor minder afname van producten uit de VS. Doorgaans is een goedkope euro dus positief voor beurzen uit eurolanden en een dure dollar drukt de resultaten op de Amerikaanse beurs.

Duurdere dollar en opkomende economieën

Bij een duurdere dollar denkt men niet snel aan opkomende economieën maar doordat de laatste jaren in de VS en Europa historisch lage rentestanden waren stroomde er veel kapitaal naar de opkomende economieën. Nu analisten langzamerhand een renteverhoging verwachten in de VS volgt er weer een uitstroom van kapitaal uit de opkomende economieën. Gevolgen hiervan zijn onder andere de valuta van opkomende landen die sterk dalen ten opzichte de dollar, neem bijvoorbeeld de Zuid-Afrikaane rand en de Turkse lira. Daarnaast hebben de beurzen in onder andere Rusland, Brazilië en Zuid-Afrika ook hinder ondervonden van de dure dollar.

Poll: komt er pariteit tussen de euro en dollar?

Aan u als lezer stellen wij graag de vraag of er pariteit komt tussen de euro en de dollar, stem hiervoor op de onderstaande poll. Wilt u meer lezen voor valuta, bezoek dan het onderwerp valuta op het forum (klik hier).

[socialpoll id=”2311673″]