ETF beleggen, wat zijn de interessante sectoren voor dit jaar?

ETF beleggen is erg populair onder particuliere beleggers en dit komt door een aantal voordelen. Zo kunnen beleggers eenvoudig en gespreid investeren in een index of sector zonder de mogelijke winnaars te hoeven voorspellen. Aan dat voorspellen van een mogelijke winnaar zit ook een keerzijde, stel dat u in een sector net het bedrijf kiest dat juist achterblijft? Met name het ETF beleggen in specifieke sectoren is populair maar wat zijn de sectoren die dit jaar de aandacht verdienen?

Interessante sectoren voor ETF beleggen

Op de financiële nieuwszender CNBC werden kenners gevraagd naar de favoriete sectoren voor dit jaar. Professionals uit de markt laten weten dat sectoren zoals cannabis/marihuana, goud, olie, opkomende economieën en micro-caps het goed gaan doen in 2020.

Eind 2019 werden records bereikt van investeringen met ETF beleggen tot een niveau van meer dan 4 biljoen dollar en bijna 290 miljard dollar aan instroom van vers kapitaal. Dit ligt op hetzelfde niveau als 2018 en voor 2020 verwacht men nog steeds een enorme instroom van kapitaal.

Cannabisgekte

Dave Nadig, directeur van ETF.com voorziet een goed jaar voor cannabis ETF’s. 2019 was voor veel aandelen in deze sector nog een moeilijk jaar mede door de eerdere sterk gestegen koersen. Voor 2020 verwacht hij wereldwijd gezien meer legalisatie wat de industrie goed kan doen.

De ETFMG Alternative Harvest ETF is ’s werelds grootste cannabis ETF op het gebied van beheerd vermogen. Er was bijna 30 procent in waarde verloren omdat veel van de onderliggende aandelen een afstraffing kregen. Dit hinh samen met enerzijds te sterk opgelopen koersen en anderzijds neerwaarts bijgestelde verwachtingen.

De comeback van olie

Ten opzichte van de indexen bleven olie gerelateerde bedrijven in 2019 gemiddeld genomen achter. Tim Seymour, oprichter en eigenaar van Seymour Asset Management, verwacht een herstel voor deze sector. De underperformance kan er voor zorgen dat beleggers deze sector weer in beeld krijgen. Met ETF beleggen zijn er tal van ETF’s te kiezen die verband hebben met de oliesector. De sector heeft ook veel bedrijven van goede kwaliteit, van de gerenommeerde oliemaatschappijen tot bedrijven zoals Schlumberger en Halliburton. Investeringen in offshore installaties nemen ook toe en de olieprijs kan mogelijk weer langzaam oplopen.


ETF beleggen, wat zijn de interessante sectoren voor dit jaar?

Opkomende economieën

Ze zijn nooit weg geweest maar mede door handelsconflicten zoals die tussen de VS en China was de populariteit wel afgenomen voor opkomende economieen. Deze sector kan volgens Seymour ook interessant zijn voor ETF beleggen. De vermogensbeheerder heeft in zijn portefeuille een blootstelling van ongeveer 40 procent aan Chinese aandelen. Een favoriete ETF is dan de iShares MSCI Emerging Markets ETF (EEM). Bekende aandelen die hierin zijn opgenomen zijn onder meer Tencent, Alibaba en Samsung.

John Davi, oprichter en chief investment officer van Astoria Portfolio Advisors, deelde in de kansen van opkomende markten. Ook hij ziet in EEM een prima ETF voor opkomende economieën. Op jaarbasis bleef het in 2019 ook achter op ETF’s die zich richten op de S&P500 en Europese aandelen. Er is een inhaalslag mogelijk en daarnaast zal een handelsakkoord tussen de VS en China ook een positieve invloed hebben. KraneShares Chief Investment Officer Brendan Ahern ziet ook kansen in opkomende economieën. Toch deelt hij niet de mening voor de ETF EEM maar geeft daarbij de voorkeur voor de MSCI All China Index ETF (KALL). Dit is tevens een ETF van zijn werkgever maar meer gericht op groeiaandelen. De ETF EEM richt zich voor ongeveer de helft op waarde-aandelen die achterblijven op groeiaandelen.

In goud ETF beleggen

Een andere sector die interessant is voor ETF beleggen is de goudsector. Will Rhind, oprichter en CEO van ETF-emittent GraniteShares, wees erop dat “als we een correctie krijgen of er iets met de markt gebeurt, mensen op zoek gaan naar veilige havens.” Rhind  zei ook dat hij verwacht dat goud op een sterke manier weer kan terugkomen. Er is genoeg belangstelling voor en die kan alleen maar meer worden wanneer de beurzen een correctie gaan meemaken.

Kwaliteit boven kwantiteit

Todd Rosenbluth, senior directeur van ETF en onderzoeker naar beleggingsfondsen bij CFRA, zei dat hij verwacht dat de iShares Edge MSCI USA Quality Factor ETF (QUAL) goed kan gaan presteren in 2020. Kwaliteit is soms moeilijk meetbaar of te definiëren maar de criteria die QUAL stelt aan de samenstelling van de ETF voldoen hier volgens hem aan. Deze criteria zijn onder andere: ‘blue-chipbedrijven’ met hoge groeicijfers, lage volatiliteit, sterke balansen en sterke winststrends. Bedrijven die zijn opgenomen zijn bijvoorbeeld Apple en Johnson & Johnson. In 2019 werd de toch al goed presterende S&P500 verslagen en Rosenbluth verwacht hetzelfde voor 2020.

ETF beleggen op micro-niveau

Wie dit jaar rendement wil behalen hoeft dat niet perse uit de grote gevestigde namen te doen. Beleggers kunnen het volgens Kim Arthur, oprichter en CEO van Main Management, zoeken in kleine bedrijven. Voor 2020 ziet hij kansen liggen voor de iShares ‘Micro-Cap ETF (IWC). Deze ETF is samengesteld uit kleine bedrijven en de koers/winst verhouding komt in de buurt van de EEM ETF. Een klein nadeel voor met name niet Amerikaanse beleggers is dat de opgenomen bedrijven veelal onbekend zijn. Dit kan zorgen voor wat minder feeling met de bedrijven en dus de ETF.

Infrastructuur ETF

Jay Jacobs, hoofd van onderzoek en strategie van Global X ETF’s, koos een van de producten van zijn bedrijf als een uitbraakkandidaat voor 2020. Het beleid dat in de schijnwerpers zal staan, is wanneer Republikeinen en Democraten over infrastructuur discussiëren tijdens de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Hij noemt de Global X U.S. Infrastructure Development ETF (PAVE) als infrastructuur ETF. In 2019 was er een rendement van meer dan 30 procent voor deze ETF. Ook deze ETF is gericht op de VS en federale investeringen kunnen een enorme impuls geven aan deze bedrijven. PAVE zou ook nog eens extra interessant kunnen zijn vanwege het bouwen van vooral nieuwe infrastructuur en niet het in stand houden van bestaande infrastructuur.

Meer over aandelen, ETFś en beleggen op het beursforum

Kopafbeelding: Shutterstock