Engelse pond slechtst presterende valuta van 2016

Ten opzichte van de Amerikaanse dollar is de Engelse pond de slechtst presterende valuta van 2016 en de reden hiervoor is de uitkomst van het Brexit referendum en de bijkomende onzekerheid. Buitenlandse investeerders raken bezorgd en diverse ramingen voor de Britse economie zijn al neerwaarts bijgesteld. Nu de gevolgen langzaam duidelijk worden is het des te opvallender dat campagnevoerders voor een Brexit zoals Boris Johnson en Nigel Farage hun verantwoordelijkheid ontlopen en zich niet beschikbaar stelden als mogelijke opvolger van de vertrekkende premier David Cameron.

De Engelse pond stond in aanloop naar het referendum al onder druk (zie onderstaande grafiek) maar in april leek de waardedaling van de Engelse pond ten opzichte van de euro weer af te nemen. De toch wel verrassende uitslag van het Brexit referendum zorgde echter voor een versnelling van de waardedaling van de Engelse pond. Onderstaande grafiek moet u lezen als “hoe hoger de grafiek hoe minder waard de Engelse pond ten opzichte van de euro is”. In vergelijking met de Amerikaanse dollar staat de pond op het laagste niveau in ruim 30 jaar.

Engelse pond euro wisselkoers
Wisselkoers EUR/GBP

Is een Brexit wel zo slecht voor de Britten?

Het is nog maar de vraag of een Brexit wel zo slecht zal zijn voor de Britten. Natuurlijk willen de beleidsmakers binnen de EU dit doen geloven want als blijkt dat de Engelse economie het op den duur beter zal gaan doen dan verwacht dan kan dat de aanzet zijn voor meer landen die de EU kunnen verlaten wat zo goed als zeker het einde van de EU kan betekenen. De goedkopere Engelse pond is voor de Britten niet nadelig want de inkomsten zijn veelal in buitenlandse valuta, zo komen circa 75% van de inkomsten van de FTSE100 bedrijven uit andere valuta. Een keerzijde is een hogere prijs voor grondstoffen die ingevoerd moeten worden maar daar heeft bijvoorbeeld de dienstensector weinig tot geen invloed van. Nemen wij een blik op de Engelse economie dan is de verdeling van het bruto binnenlands product 72,6% voor de dienstensector, 26,5% voor de industrie en landbouw neemt 0,9% voor zijn rekening.

Brexit kan nog jaren duren

Een uiteindelijk vertrek van de Britten uit de EU kan nog jaren duren, zo is het beruchte artikel 50 nog nooit eerder gebruikt. Dit artikel geeft onder andere aan dat een vertrek binnen 2 jaar afgewikkeld moet worden maar deze termijn kan worden verlengd. In de praktijk kan het dus betekenen dat de Britten de komende jaren nog in de EU blijven. In een uiterst geval kan na uittreding zelfs weer een lidmaatschap worden aangevraagd.

Een vertrek uit de EU is ook niet een ramp want zo staat een ander handelsblok al klaar om de Britten in te lijven. Het kleine handelsblok EVA (Europese Vrijhandelsassociatie) heeft al laten weten dat Groot Brittannië welkom zou zijn na een vertrek uit de EU. Binnen de EVA zijn Noorwegen, Zwitserland, IJsland en Liechtenstein vertegenwoordigd. De komst van Groot Brittannië zou dit handelsblok meer macht geven tegenover de EU. Het grootste struikelblok kan echter het vrij verkeer van mensen zijn tussen de EU lidstaten en EVA lidstaten, dit was immers een motivatie voor een Brexit.

Engelse pond en andere valuta

Engelse pond slechtste jongetje van de klas

In vergelijking met de Amerikaanse dollar presteert de Engelse pond het slechtste van alle grote valuta (zie bovenstaande afbeelding). Tot voor kort was dit nog de Argentijnse peso. Een analist van Société Générale verwacht een verdere daling van de pond wanneer duidelijk is welke desinvesteringen er gaan volgen in Groot Brittannië en welke impact er is op de economische groei.  Om het effect van de uitkomst van het Brexit referendum te meten werd direct een. Een speciale enquête direct na het Brexit referendum om het consumentenvertrouwen te peilen gaf al aan dat het consumentenvertrouwen het meest is gedaald in ruim 20 jaar.

Bezoek het beursforum >>>