Een nieuwe auto kopen, met deze onmisbare tips gaat u op pad

Een nieuwe auto kopen doet niemand in een opwelling, een goede voorbereiding is dus belangrijk. U kunt van te voren al nadenken aan welke eisen de nieuwe auto moet voldoen. Het begint al met de keuze tussen een nieuwe auto kopen of een tweedehands. Er worden vanzelfsprekend meer tweedehands auto’s verkocht dan nieuwe, zelfs vijfmaal zoveel. Toch zijn er een aantal grote voordelen om toch te kiezen voor een nieuwe auto. De auto is gloednieuw, er zijn geen gebruikssporen en u heeft fabrieksgarantie tot soms zeven jaar na aankoop. Om u op weg te helpen in de aanschaf van een nieuwe auto volgen hieronder 10 onmisbare tips.

De autoverzekering

Voor elke eigenaar van een auto is een WA verzekering verplicht. Wanneer het kenteken op uw naam is gezet moet u een verzekering hebben afgesloten. Dit is gelukkig al iets dat u van te voren kunt doen, u kunt op uw gemak een autoverzekering vergelijken die aan uw wensen voldoet. Omdat een autoverzekering prijzig kan zijn en de kosten maandelijks terugkeren kunt u hier jaarlijks veel op besparen.

Een nieuwe auto kopen: wensen en budget

Denk goed na over welke auto u gaat kopen, elk model heeft zijn voor- en nadelen. Heel voor de hand liggend zijn:

  • het aantal zitplaatsen
  • automaat of handgeschakeld
  • de ruimte van de kofferbak
  • het verbruik (energielabel)
  • welke brandstof nodig is
  • bepaalde opties

Denkt u aan gezinsuitbreiding dan moet er voldoende ruimte zijn. Bent u op leeftijd dan kan een hoge instap comfortabel zijn. Heeft u voorkeur voor een bepaald merk? Dan beperkt dat de keuze en kan het een zoektocht makkelijker maken.

U kunt gelukkig al veel van te voren uitzoeken en daarop modellen en merken selecteren. Er zijn op internet diverse tools beschikbaar waarmee u uw budget kunt ingeven en waaruit dan verschillende modellen uitkomen. Voer uw wensen in zoals hierboven genoemd en u krijgt een indruk wat de kosten gaan zijn. Een nieuwe auto kunt u kopen met spaargeld of u kunt uw auto financieren met een lening.

Rondkijken en een proefrit maken

Via verschillende wegen kunt u een nieuwe auto kopen. Voor de hand liggend is de merkdealer omdat dit vertrouwen kan geven. Daarnaast stellen fabrikanten ook hoge eisen aan de merkdealers zoals de service, leveringsvoorwaarden en garanties. U kunt ook bij andere autobedrijven kijken of via internet een auto zoeken. Goed rondkijken kan uiteindelijk veel besparen, neem hier dus de tijd voor. Wilt u perse een bepaald merk en model dan beperkt dat de keuze en kan de aanschafprijs hoger uitvallen.

Niet onbelangrijk is de proefrit, het moment-suprême van misschien wel uw nieuwe auto. Neem er de tijd voor, rij over verschillende wegen en met verschillende snelheden. Binnen de bebouwde kom, op de snelweg en als het mogelijk is tussen het stadsverkeer. Zo krijg u een goede indruk de besturing en het comfort. Let op de bediening, beenruimte (ook achterin) en of de zittingen comfortabel zijn. Denk ook aan voldoende beenruimte, of de instap fijn is, hoe het zicht is en test de opties.

Onderhandelen, levering en garanties

Het prijskaartje is niet altijd het bedrag dat u uiteindelijk moet betalen. Verborgen kosten zoals rijklaar maken zijn niet meer toegestaan. In ieder geval ze moeten in de prijs zijn inbegrepen en mogen niet bovenop de consumentenprijs komen. Ook valt er nog veel te onderhandelen over de prijs, opties, garanties en voorwaarden. Het inruilen van een auto kunt u ook inbrengen, zorg er wel voor dat deze dan goed gepoetst is. Een nette auto geeft een indruk dat er in ieder geval goed mee is omgegaan. De inruilprijs kan zelfs verschillen per dealer.

Gaat u een nieuwe auto kopen denk dan ook aan de leveringstermijn. U zou niet de eerste zijn waarbij de afgesproken leveringstermijn niet wordt nagekomen. In de koopovereenkomst neemt u daarom de leveringstermijn op, bij voorkeur een vastgelegde leveringsdatum. Aanvullend kunt u vastleggen wat de gevolgen zijn bij het niet nakomen van deze leveringsdatum. Een schadevergoeding of kosteloos een leenauto gebruiken zijn eventuele oplossingen.

Garanties zijn verschillend per fabrikant en de grootste verschillen kunnen in de garantietermijn zitten. De minimale fabrieksgarantie is twee jaar, regelmatig is dit meer tot zelfs zeven jaar. Lees de garantievoorwaarden goed door en niet alle fabrikanten hanteren dezelfde garanties. Normale slijtage van onderdelen vallen meestal buiten de garantie. Soms kan er ook een langere garantietermijn worden bijgekocht.

Belangrijke papieren

Iets dat soms aan de aandacht ontsnapt is het vrijwaringsbewijs. Dit document moet u vragen als u in Nederland een auto inruilt. Mocht na inruilen er een bekeuring of schade ontstaan dan kunt u aantonen dat dit buiten uw schuld ligt. Sinds 2014 is er in Nederland geen papieren kentekenbewijs meer, hiervoor is een kentekencard gekomen. Dit is een plastic pasje waarop de voertuiggegevens en de gegevens van de eigenaar staan. Het vroegere overschrijvingsbewijs is inmiddels vervangen door een tenaamstellingscode. Deze code is belangrijk en nodig bij onder andere inruil, schorsing of verkoop van de auto. Gaat u een nieuwe auto kopen bij een bedrijf dan kunnen zij meestal de auto op uw naam zetten.

Kopafbeelding: Shutterstock