E sigaret profiteert en waarde van sigaretten aandelen gaat in rook op

Aandelen van sigaretten fabrikanten kregen flinke verliezen te verwerken na uitspraken van de Amerikaanse toezichthouder. Fabrikanten van de e sigaret en varianten kunnen van de uitspraken te profiteren. De Amerikaanse toezichthouder liet weten het nicotinegehalte in sigaretten te willen beperken. Bijgevolg van minder nicotine is een minder verslavende werking en mogelijk dus minder omzet en winst voor sigarettenfabrikanten. Naast het terugdringen van nicotine zal ook onderzoek worden gedaan naar toegevoegde smaakstoffen zoals menthol. Smaakjes aan sigaretten zouden vooral gericht zijn op de jonge rokers.


De FDA (Food and Drug Administration) wil een debat voeren om de verslavende stof in sigaretten te verlagen naar niet verslavende niveaus. Een woordvoerder van de FDA liet ook weten dat de toezichthoudende instantie een wereld wil waarin sigaretten niet meer verslavend zijn. Dit is een duidelijk signaal voor één van de pijlers waar het businessmodel van de tabaksindustrie om draait.

Miljarden aan beurswaarde verdampt

Aandelen Philip Morris (ticker PM) verloren kort na opening ruim -6% aan waarde maar wisten uiteindelijk nog nipt in de plus te eindigen. Bij British American Tobacco (ticker BTI) was het verlies behoorlijk met uiteindelijk -7,2%. Altria (ticker MO) daalde met -9,5% na korte tijd zelfs rond de -20% te hebben gestaan. Deze holding heeft veel belangen in sigarettenfabrikanten. Normaal is er een gemiddeld volume van bijna 5 miljoen verhandelde aandelen per dag, dat was nu ruim 54 miljoen.

Dat Philip Morris snel herstelde komt omdat het bedrijf een alternatief heeft voor de traditionele sigaret. De iQOS van Philip Morris zit tussen een sigaret en e sigaret in. Zo is er geen verbranding van de tabak maar een verhitting tot 300 graden. Doordat er geen verbranding is komen er minder schadelijke stoffen vrij. Een analist van Well Fargo noemde onder andere Philip Morris als een lange termijn investering vanwege dit alternatief.

sigaretten aandelen e sigaret grafiek Altria Philip Morris British American Tobacco
Koersen van British American Tobacco (geel), Philip Morris (rood) en Altria (blauw)

Goed nieuws voor e sigaret en varianten

De e sigaret lijkt te kunnen profiteren van de aankondiging van de Amerikaanse toezichthouder. Ondanks dat mogelijke gevolgen van de e sigaret nog onbekend zijn lijkt het vooralsnog minder schadelijk dan een gewone sigaret. Toch is er ook een signaal vanuit de FDA waar rekening mee moet worden gehouden. Zo zal de e sigaret in 2022 tegen het licht worden gehouden door de toezichthouder. Tegen die tijd kan er dus ook slecht nieuws komen voor fabrikanten van de e sigaret.

Op het nieuws van het willen beperken van nicotine in gewone sigaretten steeg het aandeel van 22nd Century Groep (ticker XXII). Dit bedrijf wordt door Google Finance omschreven als een biotechnologiebedrijf. Het bedrijf richt zich onder andere op het verhogen of verlagen van nicotine in tabaksplanten met behulp van genetische manipulatie. Daarnaast zijn er ook activiteiten gericht op cannabis. Verder produceert en distribueert het bedrijf ook laag-nicotinehoudende sigaretten. De koers van XXII steeg met 9 maal het dagelijkse volume +21,5%.

Bezoek het beursforum >>>