Dollarprijs zwakt af na handelsdeal + technische analyse

De afgelopen weken verzwakte de dollarprijs ten opzichte van de euro. Dit werd onder meer gevoed door een handelsdeal tussen Amerika en Mexico. Het akkoord tussen Amerika en Mexico zorgde niet alleen voor een dalende dollar maar ook de (Amerikaanse) beurzen bereikten records. Beleggers lijken hiermee opgelucht na de verschillende handelsconflicten in de afgelopen maanden. Natuurlijk zijn beleggers nog bezorgd over het handelsconflict tussen Amerika en China maar er lijkt verbetering te komen.

Dollarprijs gestegen dankzij risk-off

Door spanningen omtrent handelsconflicten tussen Amerika en andere landen namen veel investeerders een toevlucht naar dollars. Dit zorgde voor een oplopende dollarprijs en druk op de aandelenbeurzen. Met name opkomende landen zoals de BRICS zagen juist de waarde van hun valuta dalen. Een opkomende economie die het zwaar te verduren heeft is Turkije maar dit komt ook door andere conflicten met Amerika. Zie ook “Koers van Turkse lira in vrije val, dit raakt ook de beurzen”.

Nu er een handelsakkoord is tussen Amerika en Mexico zullen waarschijnlijk snel andere landen volgen. Zo leefden Amerika en Canada in onmin vanwege opgelegde importheffingen. De Canadese minister van Buitenlandse Zaken, Chrystia Freeland, zal waarschijnlijk snel aan tafel gaan met haar Amerikaanse collega. Hoewel Canada zich tot nu toe stug opstelde zal het land er bij gebaat zijn om een handelsakkoord te treffen met Amerika. Voor beleggers zal een oplossing van het handelsconflict tussen Amerika en China het belangrijkste agendapunt zijn. President Trump gaf al aan dat hij hoopt om spoedig een akkoord te kunnen sluiten.

Op de valutamarkt valt of staat momenteel veel vanwege de handelsbetrekkingen. Toch zijn er ook economische data die bijvoorbeeld de dollarprijs ten opzichte van de euro beïnvloeden. Het ondernemersvertrouwen in Duitsland gaf een positieve impuls en zorgen over Italië op de obligatiemarkt nemen af. Het kan maar zo dat de dip in augustus voor het valutapaar EUR/USD voorlopig niet meer wordt bereikt. Daarvoor werpen wij hieronder ook een blik op de technische analyse van dit valutapaar.


Dollarprijs zwakt af na handelsdeal + technische analyse

Technische analyse voor de dollarprijs

Kort voor de recente opleving van de dollarprijs stond de dollar ten opzichte van de euro op het laagste niveau in een jaar. De wisselkoers daalde onder de horizontale lange termijn steun. Deze is in de onderstaande grafiek aangegeven met de dikke groen lijn op 1,1567. Momenteel staat de koers tegen de diagonale korte termijn weerstand, dit is de rood gestippelde lijn. Deze lijn ligt gelijk aan de telkens lager wordende toppen van de afgelopen maanden. Eenmaal door deze weerstand lijkt de weg vrij te liggen naar de diagonale lange termijn weerstand. Dit is de dunne diagonale lijn. Na deze weerstanden ligt er op 1,2036 een horizontale korte termijn weerstand. 1,2510 lijkt voor het komend half jaar het maximaal haalbare, dit is de horizontale lange termijn weerstand.

Volg onder andere nieuws over valuta, aandelen en de beurzen op het beursforum.

dollarprijs ten opzichte van euro technische analyse 2018