Dollar index (USDX) uitgelicht en belang van deze index

Bij veel beleggers is de dollar index (ook wel US dollar index/USDX genoemd) onbekend al kan het een een handige tool zijn om signalen uit af te leiden. Denk dan vooral aan de Amerikaanse economie en Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven die het met name van de export moeten hebben. De dollar index is een meetinstrument om de waarde van de Amerikaanse dollar af te wegen tegen een mandje van andere grote valuta. Het zijn valuta van grote en belangrijke handelspartners en de weging van het mandje andere valuta is als volgt:


  • Euro 57,6%
  • Japanse yen 13,6%
  • Engelse pond 11,9%
  • Canadese dollar 9,1%
  • Zweedse kroon 4,2%
  • Zwitserse franc 3,6%

De dollar index neemt in sterkte toe als de Amerikaanse dollar in waarde toeneemt ten opzichte van de andere valuta. Neemt de waarde van de dollar af ten opzichte van de andere valuta dan zwakt de dollar index af. De grootste extremen in de geschiedenis van de dollar index zijn 70,698 punten in maart 2008 tijdens de kredietcrisis en 164,72 punten in februari 1985 toen de Latijns Amerikaanse schuldencrisis plaatsvond.

US Dollar Index USDX
Het verloop van de dollar index in de laatste 50 jaar

Dollar index achterhaald?

Buiten het feit dat de dollar index sterk afhankelijk is van de euro (gezien de bijna 58% weging in het mandje met de grote valuta) is deze index misschien ook wat achterhaald. Tot nu toe is de index eenmaal in de historie aangepast en dit was toen de euro werd geïntroduceerd. Inmiddels zijn er ook belangrijke handelspartners voor Amerika bijgekomen zoals Mexico, Zuid-Korea en BRICS zoals China en Brazilië. Sinds de introductie van de euro staat de dollar index de laatste 2 jaar op een constant hoog niveau, dit is vooral te danken aan de verzwakking van de euro ten opzichte van de dollar aangezien de andere valuta minder invloed hebben op de index.

dollar index grafiek
Dollar index grafiek (bron: investing.com)

Indicatie voor Amerikaanse bedrijven en beleid van de FED

Voor Amerikaanse bedrijven met veel handel in landen met een andere valuta is een hoge dollar index doorgaans niet gunstig. De producten in dollars worden dan duurder waardoor er een afname van de vraag naar die producten kan worden verwacht. Of de FED hier ook zo naar kijkt is niet duidelijk maar een dure dollar is normaal gesproken niet positief voor de Amerikaanse economie. Het is dan ook een veel gebruikt middel van bepaalde landen om de munt te devalueren om zo diensten en producten goedkoper te maken. Wellicht is de FED wel voorzichtig met een renteverhoging omdat een renteverhoging de dollar alleen nog maar duurder zal maken ten opzichte van andere valuta.

Inspelen op de dollar index

Beleggers en speculanten kunnen inspelen op de dollar index, de index krijgt continue een update tussen zondagavond in New York (vroeg in de ochtend in Azië) tot vrijdagmiddag wanneer in New York de beurzen sluiten. Twee bekende ETF’s die inspelen op de dollar index mogelijk maken zijn:

  • PowerShares DB US Dollar Index Bullish Fund (ticker: UUP)

  • WisdomTree Bloomberg U.S. Dollar Bullish Fund (ticker: USDU)

Qua verhandelbaarheid heeft de ETF van Deutsche Bank met de ticker UUP de voorkeur. Er is ook de mogelijkheid om door middel van futures op de Intercontinental Exchange (ICE) te handelen maar dit is minder toegankelijk voor de doorsnee belegger, laat staan de hogere risico’s die er mee gemoeid zijn.

Bezoek het beursforum >>>