Dogs of the Dow, beleggingsstrategie voor dividendbeleggers

De Dogs of the Dow is een beleggingsstrategie die vooral is weggelegd voor dividendbeleggers. Met deze strategie is het de bedoeling om jaarlijks de Dow Jones Industrial Average te verslaan. Dit zou in theorie lukken door te investeren in de 10 beursgenoteerde bedrijven die het hoogste dividendrendement hebben in de Dow Jones index. Aan het begin van elk nieuw jaar kan deze samenstelling wijzigen en worden dus 10 van de 30 aandelen gekozen. De beleggingsstrategie heeft zijn oorsprong gevonden in 1991 en het trackrecord van de Dogs of the Dow is gemiddeld beter dan de prestatie van de Dow Jones index.

Waarom de Dogs of the Dow?

De Dow Jones index is één van de bekendste en oudste indexen in de wereld. Hierdoor is het ook een belangrijke graadmeter voor veel investeerders en dus ook relevant voor veel andere indexen. Kort gezegd, iedereen die actief is op de beurs weet dat de Dow Jones index belangrijk is. Hierdoor proberen marktstrategen beleggingsstrategieën te ontwikkelen waarbij (een deel van) de Dow Jones index de basis vormt. De strategie van de Dogs of the Dow is hier een voorbeeld van. Deze werd in 1991 geïntroduceerd door Micahel B. O’Higgins in zijn boek ‘Beating the Dow‘.

De gedachte achter deze strategie

De gedachte achter de strategie van de Dogs of the Dow is er op gericht dat de grote bedrijven zoals die in de Dow Jones index voorkomen hun dividend niet snel neerwaarts bijstellen. Sterker nog, historisch gezien, deze neemt vaak alleen maar meer toe. Het niveau van het dividend zou dan een goede graadmeter zijn voor de gemiddelde waarde van een bedrijf. De aandelenkoersen van bedrijven kunnen met de dag veel schommelen maar in feite geeft dat niet een constante en stabiele waarde van een bedrijf weer. Het dividend is veel stabieler en dus een betere graadmeter als waardering van een bedrijf. Met name binnen de conjunctuur kunnen de prijzen van aandelen veel verschillen.


Dogs of the Dow, beleggingsstrategie voor dividendbeleggers

Daarnaast is de gedachte dat een hoog dividendrendement een lage koers van een aandeel zou aangeven. De aandelenkoers kan dan aan het einde van de conjunctuurcyclus zitten waarna weer een stijging kan volgen. Door op deze manier te beleggen zou de markt verslagen kunnen worden. Let wel op want een hoog dividendrendement kan soms ook verblindend werken voor grote risico’s. Een bedrijf waar het slecht mee gaat kan een hoog dividendrendement hebben maar daarbij kan het de vraag zijn of dit dividend behouden blijft. Lees daarom ook het artikel over de dividendval.

Dogs of the Dow vs. buy and hold

Natuurlijk is het interessantste om te zien of deze beleggingsstrategie effectief is of niet. Blikken wij terug op vorig jaar dan was het verlies 1,5 procent voor de Dogs of the Dow tegen een verlies van 6 procent voor de Dow Jones index. Een behoorlijk verschil maar was dit eenmalig of is dit patroon vaker te zien?

Dan is het belangrijk om te kijken naar een grotere periode, laten we zeggen vanaf de financiële crisis in 2008. In dat jaar presteerden de Dogs of the Dow minder goed dan de Dow Jones index. In de 10 jaar die daarop volgden presteerden de Dogs of the Dow achtmaal beter dan de Dow Jones index en tweemaal bleef het achter de index. Wie begin 2008 begon te beleggen in de Dogs of the Dow of simpel een buy and hold strategie toepaste had een aanzienlijk verschil in rendement in 2018. Als elke portefeuille begon met een investering van 10.000 dollar dan was dit eind 2018 17.350 dollar geworden bij buy and hold. De Dogs of the Dow presteerden veel beter met een eindresultaat van 21.420 dollar. Onderstaande grafiek laat de verschillen zien over de aangegeven periode.

Dogs of the Dow beleggingsstrategie beleggen dividend aandelen
Verschil tussen Dogs of the Dow en de Dow Jones index

Toepassen van de strategie

Het toepassen van de strategie is eenvoudig en relatief beperkt in risico, behoudens een crisis die roet in het eten kan gooien. De Dow Jones index bestaat uit grote bedrijven, ook wel blue-chips genoemd. Deze kunnen normaal gesproken een tegenslag goed verwerken en hebben vaak ook een lange historie en een degelijk dividendbeleid. Om met de strategie te starten koopt u op de eerste beursdag van het jaar de 10 aandelen uit de Dow Jones index met het hoogste dividendrendement. De verdeling moet in principe gelijk zijn qua investering. Is dit een dure grap om bij elke jaarwisseling te wisselen? Nee, in praktijk zal dat meevallen omdat van de 10 vaak een deel ook bij de 10 aandelen voor het volgende jaar behoren. Zo worden de wisselingen in de portefeuille beperkt. Wilt u weten wat de 10 Dogs of the Dow waren voor 2019, bekijk dan de tabel hieronder.

Meer over de beurs en beleggen op het beursforum

Dogs of the Dow in 2019
Ticker Naam van het bedrijf Dividendrendement
1 IBM International Business Machine 5,5%
2 XOM Exxon Mobil Corporation 4,8%
3 VZ Verizon Communications 4,3%
4 CVX Chevron Corporation 4,1%
5 PFE Pfizer 3,3%
6 KO Coca-Cola Company 3,3%
7 JPM JP Morgan Chase & Co. 3,3%
8 PG Proctor & Gamble Company 3,1%
9 CSCO Cisco Systems 3,0%
10 MRK Merck &  Co. 2,9%


Kopafbeelding: Shutterstock