Digitale valuta in crash-modus na slecht nieuws uit China

Digitale valuta stonden begin van de week fors onder druk nadat er slecht nieuws kwam vanuit China. De Chinese centrale bank wil meer controle over de digitale valuta en de aangekondigde stap betreft nu ‘initial coin offerings’. Dit is een alternatieve manier voor startups om kapitaal op te halen. Dit is het beste te vergelijken met een tussenweg van een aandelenemissie en crowdfunding. Met een ICO (initial coin offering) kan een bedrijf een nieuwe digitale munt uitgeven en hiervoor bijvoorbeeld Bitcoin of Ethereum ontvangen.

Regulering van digitale valuta

Wat oorspronkelijk een groot voordeel van cryptocurrencies zoals Bitcoin en Ethereum leek te zijn lijkt steeds meer aan banden te worden gelegd. Het decentraal zijn en geen regulering hebben van een centrale bank waren grote voordelen volgens believers. Toch lijkt dat nu minder te worden. De Chinese centrale bank wil nu vooral een stokje steken voor de enorme toename van nieuwe cryptocurrencies en tokens.


Digitale valuta in crash-modus na slecht nieuws uit China

Sinds begin dit jaar zijn niet alleen populaire digitale valuta zoals de Bitcoin en Ethereum sterk in waarde gestegen. Daarnaast zijn het aantal digitale valuta sterk toegenomen tot ruim 1.000 stuks. Om het geheel in perspectief te plaatsen is de Bitcoin goed voor ongeveer de helft van de marktwaarde van alle cryptomunten. De Chinese centrale bank heeft nu bijvoorbeeld een verbod ingevoerd voor banken om ondersteuning te geven voor de lancering van nieuwe digitale munten. Het overheidsorgaan ziet cryptomunten ook als een gevaar voor de financiële stabiliteit. Daarnaast is er ook weinig zicht op en staat het bekend om veel interesse vanuit het criminele circuit om bijvoorbeeld geld wit te wassen.

Regulering is nu een stap dichterbij en daarnaast bleek ook al dat het voordeel van decentraal zijn ook niet meer opgaat. Digitale valuta worden beheerd via computernetwerken en verreweg de grootste invloed komt vanuit China. Die grote invloed speelde ook een rol bij het doorvoeren van de ‘hard fork’. Tot zover ging het decentraal zijn nog enigszins op.

5 grootste digitale valuta op 4 september 2017
5 grootste digitale valuta op 4 september 2017 (bron: coinmarketcap.com)

Toekomst voor digitale valuta of de techniek erachter?

Het nieuws van de Chinese centrale bank zorgde voor veel angst onder handelaren van cryptocurrencies. Zo daalden binnen een aantal uren de koers van de Bitcoin met ruim 10 procent en verloor Ethereum zelfs bijna 25 procent aan waarde (zie bovenstaand overzicht).

Dat dit soort valuta zo snel en zo heftig kan reageren op nieuws is iets om zorgen over te maken. Wat als er meer landen volgen met het reguleren van digitale valuta, laat staan met een verbod komen. De risico’s zijn dus zeer groot en dan zijn de dagelijkse of wekelijkse sterke schommelingen nog niet meegewogen.

Toch zal de technologie achter digitale valuta waarschijnlijk een grote toekomst krijgen. De zogenoemde blockchaintechnologie heeft alles in zich om mainstream te worden. Wereldwijde acceptatie en gebruik voor vele toepassingen. Met de blockchaintechnologie kunnen gegevens snel, foutloos en versleuteld worden verzonden. Grote bedrijven hebben al interesse getoond in de technologie of testen en gebruiken het al. Een aantal sectoren met veel interesse zijn de bankensector, de gezondheidszorg en energiebedrijven. Zo test Philips al het veilig en makkelijk verzenden van patiëntengegevens.

Bedrijven kunnen eigen blockchaintechnologie gaan toepassen en hiervoor is de techniek achter specifieke digitale valuta niet meer nodig. Naast de regulering van overheden zijn er dus nog meer beren op de weg waar handelaren rekening mee moeten houden.

Discussieer over cryptocurrencies op het forum >>>