DEGIRO in België; beurstaks misverstand opgehelderd en lage tarieven

Bij veel Belgische beleggers heerste er een misverstand over de beurstaks wanneer men klant is bij DEGIRO in België. Het misverstand ging over het wel of niet automatisch inhouden van de beurstaks door DEGIRO. Belgische beleggers die via buitenlandse brokers handelen in aandelen, obligaties, sommige beleggingsfondsen, etc. zijn per 1 januari 2017 ook beurstaks verschuldigd. De beurstaks wordt door DEGIRO in België automatisch ingehouden en afgedragen aan de Belgische belastingdienst.

Sommige beleggers bleken niet goed geïnformeerd en hadden de indruk dat zij zelf de beurstaks moesten bijhouden en aangeven. Dit is overigens wel mogelijk om zelf te doen. Hierbij moet de belegger bij de instellingen aangeven om fiscale verplichtingen in eigen beheer te houden. Dit kan bij de instellingen in de persoonlijke webtrader. De klanten die kiezen voor het in eigen beheer houden ontvangen maandelijks een overzicht van de te betalen belasting. Dit werd overigens ook door DEGIRO in België bij hun klanten gecommuniceerd per mail:

DEGIRO zal daarom per volgend jaar deze taks voor u gaan afdragen aan de belgische fiscus. het is daarnaast ook mogelijk dat u de betaling, aangifte, en informatieverstrekking etc. in eigen beheer houdt. in dit geval zult u dit via de webtrader aan ons door moeten geven door onder uw instellingen een vinkje te plaatsen bij: “zelf beurstaks aangeven”.

Zelf beurstaks storten

Het misverstand bij sommige beleggers dat men nog zelf de beurstaks moet berekenen en storten is dus opgehelderd. Het zelf in handen houden kan nog wel maar hierbij loopt u ook een risico. U moet de verschuldigde beurstaks storten ten laatste op de laatste werkdag van de tweede maand die volgt op de afgeronde transactie. Wie de taks te laat stort krijgt per 1 januari 2018 een boete van €50 per week dat u te laat bent. Ook onvolledige of onjuiste aangiftes worden beboet. Dat DEGIRO automatisch deze rompslomp uit handen neemt is dus een mooie oplossing voor wie wil gebruik maken van de lage tarieven.

Tarieven van DEGIRO in België

DEGIRO is een prijsbreker die in veel Europese landen waaronder ook België actief is. De broker werd opgericht door voormalig werknemers van BinckBank. De broker staat vooral bekend om de lage tarieven. Vooral actieve beleggers kunnen met deze tarieven veel geld besparen. Onderstaand voorbeeld met Telenet laat al zien dat u ruim €10 per transactie kunt besparen. Bij wekelijks één transactie is dit al meer dan €500 minder kosten.

Soort order DEGIRO Bolero BinckBank
Telenet à €6.000 €4,28 €15,00 €14,75
Apple à $10.000 ($200 p/st) ca. €0,52 $20,00 $21,73
1 aandeeloptie ING €0,85 €3,00 €2,45
1 indexoptie AEX €0,95 €3,00 €2,45
Bewaarloon Geen Geen Geen

Tarieven vergeleken op 26 november 2018

Aanvullend op bovenstaande tarieven zijn er geen transactiekosten voor trackers/ETF’s, beleggingsfondsen en hefboomproducten wanneer deze in DEGIRO kernselectie zijn opgenomen. In de genoemde gevallen is er wel sprake van een fair use policy.

Goedkoop beleggen? Vergelijk hier brokers