De top 5 meest populaire ETF’s/trackers ter wereld

Al lange tijd zijn ETF’s razend populair bij veel beleggers en eigenlijk is dat best logisch. Voor wie tegen lage kosten ook nog gespreid wil beleggen komt al gauw uit bij ETF’s. Zo hebben ETF’s ook voordelen ten opzichte van beleggingsfondsen. ETF’s zijn vrijwel altijd beter te verhandelen en de beheerkosten zijn (veel) lager. ETF’s worden ook wel trackers genoemd. Voor wie onbekend is met ETF’s, dit zijn Exchange Traded Funds, zie het als mandjes met bijvoorbeeld aandelen. Hiermee kan een belegger in een sector of index handelen met slechts een enkel product. Naast ETF’s die samengesteld zijn uit aandelen zijn er ook die bijvoorbeeld obligaties of grondstoffen volgen. Dit kan met fysieke en synthetische ETF’s maar daar leest u hier meer over. Maar wat zijn nu de meest populaire ETF’s ter wereld?

De top 5 meest populaire ETF's/trackers ter wereld
Populariteit van ETF’s neemt sterk toe

Top 5 meest populaire ETF’s/trackers

Toevallig is de top 5 van meest populaire ETF’s/trackers onderling behoorlijk gediversifieerd. Overlappen zijn daarmee beperkt en het zou dus een goede selectie zijn voor wie interesse heeft in populaire ETF’s. Samengevat zijn het selecties van aandelen gericht op de S&P500, opkomende markten, financials, technologiebedrijven en goudaandelen. Onderstaand overzicht geeft een korte beschrijving en waar de grootste blootstelling aan is per ETF.

SPY, SPDR S&P500 ETF – Dit is verreweg de meest verhandelde en populaire ETF ter wereld. De ETF volgt de S&P500 index en is daarom ook blootgesteld aan de aandelen die in deze index is opgenomen. Dagelijks worden ruim 85 miljoen stuks hierin verhandeld en het belegde vermogen is meer dan 250 miljard dollar.

Meeste blootstelling aan:


De top 5 meest populaire ETF's/trackers ter wereld

EEM, iShares MSCI Emerging Markets ETF. De naam verklapt al een beetje waaraan beleggers in deze ETF worden blootgesteld: opkomende markten. Opkomende markten zijn bijvoorbeeld de BRICS: Brazilie, Rusland, India, China en Zuid-Afrika. Ook Turkije en India kunnen gerust in dit rijtje worden gezet. De ETF is tevens één van de oudste ETF’s die gericht is op opkomende markten.

Meeste blootstelling aan:

  • Tencent Holdings 5,4%
  • Alibaba Group Holding 4,4%
  • Samsung Electronics 3,8%

XLF, financial select sector SPDR fund. Deze ETF is gericht op beursgenoteerde bedrijven die actief zijn in de financiële sector en dan in brede zin. Denk hierbij aan banken, verzekeraars, hypotheken en vastgoed. Van de 5 ETF’s in dit artikel is dit wel eentje waarbij de blootstelling erg gericht is op één sector. Dit kan in slechte tijden een groter risico zijn.

Meeste blootstelling aan:

  • Berkshire Hathaway 11,2%
  • JPMorgan Chase & Co 11,1%
  • Bank of America Corp 8,4%

QQQ, Invesco QQQ. Deze ETF repliceert de technologiebeurs Nasdaq. Hoewel een select aantal aandelen een groot deel van de weging in deze index voor rekening neemt zijn er ruim 100 aandelen in het mandje van de ETF. De ETF kenmerkt zich naast technologiebedrijven ook aan meer dan gemiddelde volatiliteit. Immers zijn technologie aandelen bewegelijker dan veel andere sectoren.

Meeste blootstelling aan:

GDX, VanEck Vectors Gold Miners ETF. Deze ETF is gericht op de grootste bedrijven die actief zijn in de goudsector. Dit zijn met name goudmijnaandelen. Hoewel er een relatie is met de goudprijs zijn er ook periodes dat de goudprijs en deze aandelen in tegengestelde richting bewegen.

Meeste blootstelling aan:

  • Newmont Mining Corp 9,6%
  • Barrick Gold Corp 7,3%
  • Franco-Nevada Corp 6,3%

Zeer goedkoop of gratis beleggen in ETF’s?

ETF’s zijn dankzij de spreiding en de lage kosten interessant voor periodiek beleggen. Wilt u maandelijks voor een bedrag aan ETF’s kopen en de kosten beperken of zelfs tot nul brengen? Dat kan, hiervoor kunt u terecht bij DEGIRO en hun kernselectie. De ETF’s binnen de kernselectie worden op basis van een fair use ploicy zonder transactiekosten aangeboden. Hierdoor kunt u maandelijks één transactie (aan- of verkoop), per ISIN code, zonder transactiekosten laten uitvoeren. Wilt u meer weten over deze gunstige voorwaarden of DEGIRO lees hier meer.

Wilt u nog meer inspiratie opdoen? Lees dan het artikel beleggen in indextrackers voor nog een aantal populaire ETF’s/trackers.

Bezoek het beursforum >