De beurs in 2018: beleggers verwachten nog meer vuurwerk

Beleggers kunnen het nieuwe beursjaar met een gerust hart tegemoetzien afgaande op de meest actuele beleggersbarometer van ING. De beurs in 2018 zal er volgens de barometer rooskleurig gaan uitzien. De beleggersbarometer van ING kwam in december een punt hoger uit dan in november. Hiermee werd een stand van 150 bereikt. De beleggersbarometer is een afspiegeling van het beleggersvertrouwen. Het niveau van 150 is even hoog als in mei eerder dit jaar en tevens het hoogste punt in 10 jaar. Beleggers putten onder meer hoop uit de verbeterende economische situatie in de wereld. Daarnaast verwacht 40 procent van de beleggers ook meer geld over te houden om mee te beleggen.

Beleggersbarometer positief voor de beurs in 2018
Beleggersbarometer positief voor de beurs in 2018

Meer beleggen op de beurs in 2018

Uit de beleggersbarometer van september bleek dat de meeste beleggers een slotstand voor 2017 van 499 punten voor de AEX hadden verwacht. Uiteindelijk werd dit bijna 10 procent hoger met 544,58 punten. Van de ondervraagden voor de barometer gaf 67 procent van de beleggers aan dat de index in de komende maanden verder zal stijgen. Daarnaast verwacht een groot deel van de beleggers dat de waarde van de beleggingsportefeuille verder zal toenemen.

Vervolg na advertentie


De beurs in 2018: beleggers verwachten nog meer vuurwerk

Opvallend genoeg bleek uit het onderzoek ook dat veel beleggers weinig inzicht hebben in het maandelijkse rendement. Van de ondervraagden wist ongeveer 38 procent niet wat het rendement over de laatste 4 maanden was. 5 procent van de beleggers gaf aan verlies te hebben gemaakt over de afgelopen maanden.

Ondanks de positieve verwachtingen heeft maar 28 procent van de beleggers meer ingelegd in het afgelopen halfjaar dan het halfjaar daarvoor. De meeste beleggers worden actief rond hun 35e en het aantal jonge beleggers (onder de 25 jaar) nam met 20 procent toe ten opzichte van mei. Uit eigen onderzoek op Beursig.com bleek juist dat de jonge beleggers de snelst groeiende leeftijdscategorie was.

Meer beleggen via smartphone

De meeste beleggers beleggen via desktop of laptop maar de populariteit van de smartphone neemt toe. Slechts 15 procent van de beleggers gebruikt de smartphone voor beleggen. Hierbij is de meeste aandacht naar het volgen van actuele koersen, rendement inzien en de portefeuille bekijken. Met de toename van het gebruik van de smartphone onder beleggers nemen het aantal apps ook toe. Hier werden eerder al eens handige apps voor beleggen in een artikel uitgelicht.

Bent u benieuwd wat de beurs in 2018 gaat brengen dan kunt u de volgende onderwerpen volgen: