Cryptocurrency

Beleggen in cryptocurrency kan zeer rendabel zijn voor beleggers die weten wat ze aan het doen zijn. De Bitcoin is uiteraard de bekendste coin in cryptoland, maar land niet de enige. Met meer dan 6000 verschillende munten die allemaal hun eigen strategie en ontwikkeling hebben, kun je als belegger een zeer uitgebreide portfolio kiezen

 

Volg bij Beursig hier beneden in realtime de koersen van de 100 meest populaire en succesvolle cryptocoins op dit moment.

Steeds meer beleggers maken de stap naar crypto. Met de vele media berichten over het succes van diverse soorten crypto coins worden vooral veel jonge beleggers aangetrokken. Maar ook de ervaren beurs beleggers kiezen steeds vaker om hun portfolio uit te breiden met crypto. Vooral wanneer je op zoek bent naar een lang termijn belegging is crypto een goede keuze.

Je kunt ook een dividend behalen op een aantal wanneer je kiest om deze voor langere tijd vast te zetten. 

Wat is cryptocurrency?

Cryptocurrency is digitaal geld wat versleuteld is. Crypto is ontwikkeld na de grote financiële crisis aan het begin van de eeuw, en kreeg bekendheid toen Satoshi Nakamoto zijn Bitcoin lanceerde. Er was een grote vraag naar de oplossing voor de gecentraliseerde banken systemen die vaak voor economische crisissen zorgen. Satoshi zelf is volledig anoniem en niemand weet wie eigenlijk de uitvinder van Bitcoin is.
 
Crypto werkt op een blockchain, dit is een database waar alle transacties zijn opgeslagen. En dit gaat veel verder dan alleen maar betalingen, hele projecten lopen nu op blockchain netwerken. Bitcoin is namelijk alleen maar een betaalmiddel wat werkt dmv een blockchain technologie, maar het gaat bij andere coins veel verder. Zo heb je het meest bekende; Ethereum, die hun eigen blockchain netwerk hebben wat gebruikt wordt voor veel andere bedrijven die hun projecten erop creëren.
 

Blockchain Technologie

Wat is een blockchain netwerk precies? Een blockchain bestaat uit een netwerk van computers die niet eigendom zijn van een persoon. Alle deelnemers aan het netwerk gebruiken algoritmes om elkaar te controleren en te valideren. In een blockchain netwerk is er niet een hoofd partij of centrale persoon aanwezig. Dit is het allergrootste verschil met de banken systemen, blockchain is gedecentraliseerd. Ook zijn alle transacties die worden gedaan op een blockchain netwerk permanent en deze kunnen niet worden gewist. Hierdoor is er een transparante manier van werken waarbij iedereen de transacties kan inzien.

Blockchain is een specifiek type database

Het verschilt van een typische database in de manier waarop het informatie opslaat;

  • Blockchains slaan gegevens op in blokken die vervolgens aan elkaar worden geketend.
  • Als er nieuwe gegevens binnenkomen, worden deze in een nieuw blok ingevoerd.
  • Zodra het blok met gegevens is gevuld, wordt het aan het vorige blok geketend, waardoor de gegevens in chronologische volgorde aan elkaar worden geketend.
  • Verschillende soorten informatie kunnen op een blockchain worden opgeslagen, maar tot nu toe is het meest gebruikt als grootboek voor transacties.
  • In het geval van Bitcoin wordt blockchain op een gedecentraliseerde manier gebruikt, zodat geen enkele persoon of groep controle heeft, maar alle gebruikers collectief de controle behouden.
  • Gedecentraliseerde blockchains zijn onveranderlijk, wat betekent dat de ingevoerde gegevens onomkeerbaar zijn. Voor Bitcoin betekent dit dat transacties permanent worden geregistreerd en voor iedereen zichtbaar zijn.

Een blockchain netwerk wordt ook peer to peer genoemd, omdat er geen tussenpersoon mee is gemoeid zoals een bank.

Wanneer we kijken naar Bitcoin zien we dat het Bitcoin-protocol is gebouwd op een blockchain. In een onderzoekspaper waarin de digitale valuta werd geïntroduceerd, noemde de pseudonieme maker van Bitcoin, Satoshi Nakamoto, het “een nieuw elektronisch geldsysteem dat volledig peer-to-peer is, zonder de vertrouwde derde partij.”

Het belangrijkste om hier te begrijpen is dat Bitcoin alleen blockchain gebruikt als een middel om een grootboek van betalingen transparant vast te leggen, maar blockchain kan in theorie worden gebruikt om een onbeperkt aantal gegevenspunten vast te leggen. Zoals hierboven besproken, kan dit in de vorm zijn van transacties, stemmen bij een verkiezing, productinventarissen, staatsidentificaties, akten aan huizen en nog veel meer. Je ziet nu al systemen zoals Cardona die een eigen blockchain netwerk ontwikkeld of coins zoals VeChain die een betere supply chain management ontwikkelen via blockchain. 

Betalingen met crypto

Steeds meer ondernemingen accepteren cryptocurrency als betaalmiddel, vooral de Bitcoin wordt steeds meer geïmplementeerd. Omdat deze in Nederland nog geen wettig betaalmiddel is zijn ondernemers afwachtend, vooral in Amerika zijn er steeds meer plekken waar je met jouw Bitcoins kunt afrekenen. Ook vindt je wereldwijd steeds meer pinautomaten voor cryptocurrency, zo zijn er op het moment van schrijven 24000  crypto pinautomaten verspreid over 75 landen. Je kunt hier de crypto pinautomaten in Nederland vinden.

Beleggen in Crypto

Beleggen in crypto is steeds interessanter aan het worden voor beleggers. Er komen meerdere manieren bij om een rendement te behalen, en met meer dan 6000 coins zijn de mogelijkheden voor beleggers zeer uitgebreid. Je kunt nu investeren in coins op basis van de techniek en de sector, en niet alleen in een betaalmiddel. 

Gevoelige koersen crypto

De koersen van crypto zijn veel gevoeliger dan koersen van de beurzen. Dit is ook een van de redenen waardoor het beleggen in crypto meer risico’s met zich meebrengt. Je ziet veel dat media berichten alleen al in staat zijn om de koersen te beïnvloeden, dit is ook een van de grootste redenen waardoor er kritiek is op cryptocurrencies.

Kiezen van het juiste platform

Om te kunnen handelen in crypto heb je twee dingen nodig (naast geld); een exchange platform om te handelen, en een wallet om de crypto in op te slaan. De keuze van het juiste exchange platform ligt heel erg aan de keuzes die je maakt als belegger. Welke munten wil je in handelen en wil je de optie hebben tot bijvoorbeeld staking?

Regulatie crypto

Verder is het belangrijk om te weten dat de exchange platforms niet worden gereguleerd door het AFM. Kies je voor een Nederlands platform heb je in ieder geval dat deze een registratie behoren te hebben bij de Nederlandse bank om fraude en witwassen tegen te gaan. Sommige platforms geven ook de optie om wallets te laten verzekeren, in het geval van een hack. Dit is dan ook meteen het grootste gevaar bij crypto, de kans dat een platform wordt gehackt.

Vooral beleggers die grote sommen aan crypto voor een langere periode vasthouden maken hierdoor gebruik van offline wallets. Dit zijn wallets die niet zijn verbonden aan het internet, en hierdoor veilig zijn voor hackers. Het is het altijd verstandig om een externe wallet te hebben, eentje die niet is verbonden aan het platform.

Uiteindelijk gelden voor beleggers in crypto dezelfde regels als voor op de beurs. Handel nooit met geld wat je niet kunt missen, en zorg dat je op de hoogte bent van de ontwikkelingen. Met een gedegen beleggingsstrategie weet je zeker dat je goed voorbereid bent.

 

FAQ over Cryptocurrency

Cryptocurrency is digitaal geld wat versleuteld is, en zich op een blockchain netwerk bevindt.

Een blockchain bestaat uit een netwerk van computers die niet eigendom zijn van een persoon. Alle deelnemers aan het netwerk gebruiken algoritmes om elkaar te controleren en te valideren.

Op dit moment zijn er rond de 6000 verschillende coins in de wereld.

Ook al brengt het meer risico met zich mee dan handelen op de beurs, wanneer je als belegger goed doordacht te werk gaat, en alle veiligheidsmaatregelen in acht neemt zoals een externe wallet ed is het beleggen in crypto veilig. Zorg ook dat je nooit met geld handelt wat je niet kunt missen.

Investeren in crypto? Op Bitvavo kun je meer dan 150 digitale valuta kopen, verkopen en bewaren!

Victor Popup Bottom Template

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

 

Doe dit via een van de volgende crypto exchanges: