Wat is een crypto wallet?

Handelen in digitale valuta’s is ontzettend populair. De een kiest voor een eenmalige investering in Bitcoin of bijvoorbeeld Ethereum, om dit vervolgens jaren in een crypto wallet te laten staan. Anderen gaan voor actief handelen in verschillende munten, waarbij men probeert te anticiperen op koersbewegingen.

 

De hoge volatiliteit van de verschillende crypto’s maakt het zogenaamde day trading populair. In dit artikel lees je meer over de crypto wallet. Hoe werkt zo’n digitale portemonnee precies? Welke crypto wallet moet ik kiezen? Kan ik een crypto wallet offline bewaren op mijn computer? Enzovoorts.

 

Verschillende soorten crypto wallets

Crypto wallets zijn er in verschillende soorten. In de basis wordt onderscheid gemaakt tussen een crypto wallet die je volledig zelf beheert en een crypto wallet die door een derde partij onderhouden wordt. Dat laatste is het geval, wanneer je kiest voor een Binance wallet of bijvoorbeeld een Bitvavo wallet. Ook de Litebit wallet is populair, omdat Litebit een Nederlandse partij is. Bij een wallet die je volledig zelf beheert, kun je deze offline bewaren. Dit is bij een crypto wallet die door een derde partij onderhouden wordt niet mogelijk.

 

Verschillende wallets per blockchain

Niet alleen maakt men onderscheid tussen een crypto wallet bij een exchange en een portemonnee die je volledig zelf beheert. Ook zit er een verschil in een crypto Bitcoin wallet en bijvoorbeeld een wallet die je gebruikt om je Ethereum te kunnen bewaren. Kijk je naar de portemonnee op een handelsplatform, dan lijkt het alsof je voor al deze munten slechts één wallet gebruikt. In de praktijk is dat echter niet zo! Je hebt bij een handelsplatform talloze losse wallets. Je kunt dit controleren door het ontvangstadres van je Bitcoin wallet bij een handelsplatform te vergelijken met datzelfde adres voor Ethereum. De adressen zullen van elkaar verschillen.

 

Bitcoin overmaken naar een Ethereum wallet

Juist doordat je op iedere blockchain een eigen crypto wallet hebt, is het belangrijk om goed te letten op het ontvangstadres als je digitale valuta overmaakt. Zou je bijvoorbeeld Bitcoin overmaken naar een Ethereum wallet, dan verdwijnt deze Bitcoin. Het is vrijwel niet meer mogelijk om je Bitcoin terug te halen. In sommige gevallen wordt de verloren Bitcoin teruggestort naar je wallet, als blijkt dat de transactie niet uitvoerbaar is. Dit gebeurt echter lang niet altijd. Reden genoeg om dubbel te checken of het ontvangstadres de juiste is bij het uitvoeren van een transactie. Het kan je veel geld besparen!

 

Crypto wallet aanmaken bij een handelsplatform

bitvavo appWanneer je een crypto wallet aan wilt maken bij een handelsplatform, zoals de Binance wallet of Bitvavo wallet, hoef je niets meer te doen dan hier een account aan te maken. Bij het aanmaken van een account op een handelsplatform worden er automatisch verschillende crypto wallets gegenereerd. Wat je wellicht op zal vallen is dat niet iedere munt een eigen ontvangstadres heeft.

 

Dit valt te verklaren doordat de projecten achter kleinere munten vaak nog geen eigen blockchain hebben draaien. Zij maken gebruik van andermans blockchain om aan hun project te kunnen werken. Met name de blockchain van Ethereum is hiervoor uitermate geschikt. Het betekent dat het ontvangstadres van Ethereum ook terug te vinden zal zijn bij verschillende kleinere munten op het handelsplatform.

 

Tegenwoordig is het verplicht dat een handelsplatform je identiteit verifieert. Schrik dus niet, als het handelsplatform je vraagt om een kopie van je identiteitskaart of paspoort te uploaden. Ook moet er soms een bankafschrift of bijvoorbeeld een rekening van een nutsbedrijf worden toegestuurd. Zodra de verificatie van je account succesvol doorlopen is, kun je beginnen met het handelen in digitale valuta.

 

Bescherm je crypto wallet op een exchange goed

Zodra een onbevoegde inlogt op je account bij een handelsplatform, heeft deze toegang tot je cryptowallets van verschillende digitale munten. Om dit te voorkomen is het cruciaal, dat je het account op het handelsplatform goed beveiligt. Platforms als Binance, Bitvavo en Litebit bieden hier verschillende mogelijkheden toe. Denk bijvoorbeeld aan de optie om two-factor authentication in te stellen. Naast een wachtwoord voer je hierbij ook een code in, die je per sms of bijvoorbeeld in de Authenticator-app op je telefoon of tablet aangeboden krijgt. Een hacker heeft nu aan je wachtwoord alleen niet voldoende, maar moet ook de code op je toestel in handen zien te krijgen.

wallet coinbase

 

Persoonlijke (offline) crypto wallet aanmaken

Zoals eerder in dit artikel al genoemd werd, kun je er ook voor kiezen om je crypto wallet volledig zelf te beheren. Dit is aan te raden, wanneer je niet voornemens bent om actief te handelen op een handelsplatform. Het voordeel van een crypto wallet die je zelf beheert, zit in het feit dat je een veel kleiner risico loopt of diefstal van je digitale munten. Immers, bij een handelsplatform kunnen je crypto’s gestolen worden als het een hacker lukt om op je account in te loggen.

 

In de basis is een crypto wallet niets meer dan een combinatie van een publieke en private sleutel. De combinatie maakt dat je de wallet kunt ontgrendelen. Er zijn verschillende programma’s, die dienen als interface voor je wallet. Doordat je voldoende hebt aan de combinatie van een publieke en private sleutel, zit je niet vast aan één apparaat. Je kunt je wallet in principe overal openen. Let op, bij het verlies van de private sleutel heb je geen toegang meer tot je digitale munten. Bewaar deze dus op een veilige plek, het liefst volledig offline.

 

Net als bij de crypto wallet op een handelsplatform, geldt ook voor de persoonlijke crypto wallet dat je per munt een eigen portemonnee aan moet maken. Vaak vind je op de website van het project achter een digitale munt, hoe je zo’n portemonnee aanmaakt.

 

Verschil tussen persoonlijke crypto wallet en Binance wallet

Kijken we nog even terug naar de Binance– of bijvoorbeeld Bitvavo wallet, dan zit het verschil met de persoonlijke crypto wallet in het feit dat je geen private sleutel hebt. Je beheert op een handelsplatform alleen de publieke sleutel van je crypto wallet. De publieke sleutel is tegelijkertijd het ontvangstadres hiervan. Dit brengt het risico met zich mee, dat een derde partij de private sleutel (bewust) kwijt zou kunnen raken. Je kunt op dat moment niet meer bij je digitale valuta. Kies om deze reden altijd voor een betrouwbaar handelsplatform, waarvan Binance, Bitvavo en Litebit voorbeelden zijn.

Investeren in crypto? Op Bitvavo kun je meer dan 150 digitale valuta kopen, verkopen en bewaren!

Victor Popup Bottom Template

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

 

Doe dit via een van de volgende crypto exchanges: