Crypto staking en hoe het werkt

Wanneer beleggers overwegen te investeren in cryptocurrencies, denken ze over het algemeen aan het kopen ervan op een crypto-uitwisseling. Maar crypto staken- of staking bitcoin, zoals het vaak wordt genoemd – is een ander alternatief om activa in jouw digitale wallet te krijgen.

 

Hoewel “staking” een relatief nieuwe toevoeging is aan het financiële lexicon, is het belangrijk voor diegenen die geïnteresseerd zijn in crypto-investeringen om te begrijpen wat het is, hoe het werkt en voor welke cryptocurrencies het kan worden gebruikt.

 

Het begrip ‘Staking’ omvat het aanhouden van geld in een cryptocurrency-portemonnee om de beveiliging en werking van een blockchain-netwerk te ondersteunen. Simpel gezegd, staken is het vergrendelen van cryptocurrencies om beloningen te ontvangen. In de meeste gevallen kun je jouw munten rechtstreeks vanuit uw crypto-portemonnee, zoals Trust Wallet, inzetten. Aan de andere kant bieden veel beurzen stakingsdiensten aan hun gebruikers.

 

Met Binance Staking kun je op een uiterst eenvoudige manier beloningen verdienen – het enige wat je hoeft te doen is je munten op de beurs te houden. Het stakingsproces van cryptovaluta voelt misschien alsof het een stap verder gaat dan alleen leren hoe je Bitcoin kunt kopen of hoe een crypto-uitwisseling werkt, maar leren over het uitzetten van cryptocurrency kan je kennis verbreden, waardoor je een beter geïnformeerde belegger wordt.

 

Wat is crypto staken of crypto staking?

Crypto staking is het proces van het vergrendelen van crypto-holdings om beloningen te verkrijgen of rente te verdienen. Cryptocurrencies worden gebouwd met blockchain-technologie, waarbij crypto-transacties worden geverifieerd en de resulterende gegevens worden opgeslagen op de blockchain. Staking is een andere manier om het valideren van die transacties op een blockchain te beschrijven.

 

Afhankelijk van de soorten cryptocurrency waarmee je werkt en de ondersteunende technologieën, worden deze validatie processen “proof-of-stake” of “proof-of-work” genoemd. Elk van deze processen helpt crypto-netwerken om consensus te bereiken, of bevestiging dat alle transactiegegevens kloppen.  Maar om die consensus te bereiken, zijn deelnemers nodig.

 

Dat is wat staking is: investeerders die actief hun crypto-bezit in hun digitale portemonnee vasthouden of opsluiten, nemen deel aan de consensus vormingsprocessen van deze netwerken. Stakers zijn in wezen het goedkeuren en verifiëren van transacties op de blockchain. Hiervoor belonen de netwerken die investeerders. De specifieke beloningen zijn afhankelijk van het netwerk.

 

Het kan handig zijn om crypto-staking te beschouwen als vergelijkbaar met het storten van contant geld op een spaarrekening. Jij verdient rente over je geld terwijl het op de bank staat, als beloning van de bank, die het geld voor andere doeleinden gebruikt (lenen, enz.).

 

Rente krijgen op je cryptovaluta

Het inzetten van munten is dus vergelijkbaar met het verdienen van rente. Voor de belegger is crypto-staking een passieve activiteit. Wanneer een crypto-investeerder zijn bezit inzet (met andere woorden, ze in zijn crypto wallet laat), kan het netwerk die tegoeden gebruiken om nieuwe blokken op de blockchain te smeden.

 

Hoe meer crypto je inzet, hoe groter de kans dat je bezit wordt geselecteerd. Informatie wordt in het nieuwe blok opgenomen jouw eventuele beleggingen worden gebruikt om te valideren. Vervolgens beloont het netwerk de staker.

 

Omdat het uitzetten van munten een passieve vorm van beleggen is, is er weinig nadeel echter moet je wel rekening houden met de blokbeloningen die zijn gekoppeld aan jouw specifieke crypto munten en de algemene volatiliteit van cryptocurrency. Met andere woorden; als de waarde van de munt daalt, zou dat van invloed zijn op de waarde van jouw verdiend rente.

 

Er zijn veel verschillende soorten cryptocurrency en veel van hen kunnen worden ingezet om beloningen te verdienen. Een voorbeeld van een aantal crypto’s en munten zijn Bitcoin, Ethereum, EOS en Tezos.

 

Welke crypto staken?

eth

Ethereum is een van de meest populaire crypto valuta’s op de markt geworden, hoewel het zelf niet echt een cryptocurrency is. Beloningen variëren, maar de verwachting is dat het rendement op Ethereum-staking 5-17% per jaar is.

 

 

 

eosEOS lijkt op Ethereum omdat het wordt gebruikt om gedecentraliseerde programma’s te ondersteunen. EOS-tokens zijn eigen aan de EOS-blockchain en kunnen net als andere crypto’s worden ingezet om beloningen te verdienen. Voor dit jaar is het verwachte rendement voor EOS-staking 3,2%.

 

 

 

tezos logoNet als EOS en Ethereum is Tezos een open-source blockchain-netwerk met een eigen valuta, met een symbool van XTZ. En het kan ook op bepaalde platforms en netwerken worden ingezet. Het huidige verwachte rendement voor staking van Tezos is ongeveer 6%.

 

 

 

Om crypto staking te starten, moet een belegger beslissen waar en wat hij wil inzetten. Allereerst kies je een een crypto of munt om in te zetten waarna je een digitale wallet kiest en download  waarin je jouw munten voor uitzetten wilt bewaren.

 

Koop minimaal het minimaal benodigde aantal munten. Sommige netwerken vereisen dat stakers een minimum aantal munten hebben om deel te nemen (Ethereum-houders moeten bijvoorbeeld 32 hebben). Zorg voor de nodige rekenkracht en een ononderbroken internetverbinding.

 

Als alles op zijn plaats is, kan het uitzetproces serieus beginnen. Vanaf hier hoeven de meeste mensen alleen maar af en toe in te checken bij hun crypto-bezit om er zeker van te zijn dat alles zoemt zoals het hoort.

 

Waar kan ik mijn crypto staken?

Er zijn talloze platforms waarmee gebruikers snel munten kunnen inzetten. Er zijn grote platforms waar de meeste crypto-investeerders waarschijnlijk bekend mee zijn, waaronder Binance en Bitvavo, waarmee gebruikers munten kunnen inzetten. Op beurzen zoals deze moeten beleggers zich aanmelden voor staking om te profiteren van beloningen.

 

Op de Binance exchange zijn geen kosten verbonden aan het staken, en kun je ook genieten van alle andere voordelen die het houden van uw munten op Binance met zich meebrengt. Het enige dat je hoeft te doen is uw PoS-munten op Binance te houden, en alle technische vereisten worden voor je geregeld.

 

De inzetbeloningen worden meestal aan het begin van elke maand verdeeld en je kunt de eerder verdeelde beloningen voor een bepaalde munt bekijken op het tabblad ‘Historisch rendement’. Ook Bitvavo biedt een soortgelijke optie. Ook hier kun je een rendement behalen (momenteel tot wel 10,5%) op ingezette active.

 

Het is belangrijk op te merken dat elk van deze platforms verschillende aanbiedingen, regels en vergoedingen heeft. Het is de moeite waard om er een paar te onderzoeken om ervoor te zorgen dat je doelen op een bepaald platform aansluiten voordat je erin springt.

 

Conclusie

Samengevat is staken of staking zeker een goede manier om jouw crypto-bezit of munten te gebruiken om extra beloningen te verdienen. Het kan nuttig zijn om het te zien als in de trant van het genereren van rente op contante besparingen of het verdienen van dividenden op aandelenbezit.

 

In wezen laten munthouders toe dat hun crypto wordt gebruikt als onderdeel van het blockchain-validatieproces en worden ze door het netwerk beloond voor het gebruik van hun activa.

Investeren in crypto? Op Bitvavo kun je meer dan 150 digitale valuta kopen, verkopen en bewaren!

Victor Popup Bottom Template

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

 

Doe dit via een van de volgende crypto exchanges: