Carl Icahn waarschuwt voor zeepbellen

Carl Icahn is miljardair en kan gerust superinvesteerder genoemd worden maar regelmatig ook een activistisch aandeelhouder. Icahn is de man achter holdingmaatschappij Icahn Enterprises en is met een vermogen van ongeveer 26 miljard dollar één van de vermogendste investeerders en is de nummer 31 van rijkste mensen ter wereld. Icahn is onder meer bekend van investeringen in eBay, Netflix en één van zijn laatste investeringen is Apple.

Carl Icahn is al enige tijd somber over de vooruitzichten voor de financiële markten en de wereldeconomie. Volgens hem zijn veel beurzen en dus ook aandelen overgewaardeerd. Carl Icahn is bezorgd over het uitblijven van een renteverhoging door de Federal Reserve, dit had volgens hem al eerder dit jaar moeten gebeuren. Nu blijven de financiële markten onrustig maar stijgen de prijzen op de vastgoedmarkt ook verder omhoog wat volgens hem één van de mogelijke zeepbellen is.

Icahn brengt videoboodschap “Danger Ahead” uit

Icahn liet afgelopen maandag via Twitter weten een video te hebben uitgebracht met zijn blik op de financiële markten, welke risico’s er zijn en welke maatregelen mogelijk zijn om een crisis zoals in 2008 te voorkomen. Naast een blik op de wereldeconomie kijkt hij ook naar de Amerikaanse economie.


De videoboodschap heeft ook een politieke tint aangezien de video al snel over Donald Trump gaat die nu in de race is voor het presidentschap namens de Republikeinen. Carl Icahn deelt niet alle opvattingen van Trump maar hij is wel de aangewezen persoon om noodzakelijke hervormingen door te voeren in de VS. Een voorbeeld is een verschuiving van belastingen waarbij huishoudens met lage inkomens minder of zelfs geen belasting gaan betalen terwijl de allerrijksten minder gebruik kunnen gaan maken van aftrekposten. Ook de grootverdieners van Wall-Street zouden er aan moeten geloven.

Een stimulans voor de Amerikaanse economie kan komen uit vermogen van Amerikaanse bedrijven in het buitenland. Dit is niet eenvoudig naar Amerika te krijgen omdat hier 35% belasting over afgedragen moet worden ondanks dat in het buitenland al belasting over is afgedragen. Dit percentage zou volgens Carl Icahn naar een percentage van 10% moeten gaan. Amerika is met deze maatregel het enige land ter wereld met deze constructie en “schiet zichzelf daarmee in de eigen voeten“. Mocht uiteindelijk het vermogen wel in Amerika terecht komen dan kan dat geïnvesteerd worden en daarmee worden nog meer banen gecreëerd.

In plaats van dat Amerikaanse bedrijven investeren in nieuwe fabrieken, voorzieningen en werknemers zijn ze nu eerder geneigd om andere bedrijven over te nemen. Icahn noemt dit zelfs pervers omdat het vooral gericht is op korte termijn resultaten aangezien bestuurders vandaag de dag worden afgerekend op kwartaalcijfers en in veel mindere mate de lange termijn. Inkoopprogramma’s ziet hij over het algemeen ook somber in omdat het ten koste gaat van de balans van het bedrijf. Een uitzondering hierop is Apple dat op een enorme cashberg zit en daarmee wel eigen aandelen kan inkopen maar bedrijven die bijvoorbeeld een koerswinstverhouding van 30 of meer hebben zouden zich hier niet mee bezig moeten houden.

Carl Icahn over high yield bonds

Eén van de problemen voor de wereldeconomie ziet Carl Icahn in de historisch lage rentes van met name de grote Westerse economieën. De grote omvang van goedkoop geld kan volgens Icahn een crisis zoals in 2008 doen herhalen. Hij vergelijkt het met een patiënt die continue medicijnen krijgt maar waarvan niet duidelijk is wat de uiteindelijke werking is. Daarnaast dwingt men al dan niet bewust de gewone man naar de aandelenmarkt aangezien er geen alternatieven zijn om rendement te behalen op geld. Dit zorgt uiteindelijk voor een zeepbel. Een ander groot gevaar ziet Icahn in ‘high yield bonds‘ (obligaties met een hoge rente). Velen zien het gevaar niet in deze financiële producten maar wanneer die paniek in het systeem toeslaat zal het zijn als paniek in een bioscoop waar iedereen wil vluchten door een enkele uitgang. Onderstaande cartoon geeft mooi weer hoe Icahn denkt over de ‘high yield bonds‘ en ETF’s, de ‘low interest party bus‘ wordt geduwd door Larry Fink (CEO van BlackRock) en Janet Yellen, onderweg naar de rand van de afgrond komt ook nog eens de olie van de OPEC kijken en wanneer de bus over de rand van de klif tuimelt komt het neer op ‘a big black rock‘, verwijzend naar BlackRock.

Carl Icahn low interest party bus

Icahn heeft zich momenteel sterker ingedekt tegen koersdalingen dan hij in de afgelopen jaren deed, de tijd zal uitwijzen of hij gelijk krijgt…

Bekijk de video op de website van Carl Icahn of hieronder:

Discussieer op het forum over Icahns verwachtingen over ETF’s (klik hier)

Investeren in crypto? Op Bitvavo kun je meer dan 150 digitale valuta kopen, verkopen en bewaren!

Victor Popup Bottom Template

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

 

Doe dit via een van de volgende crypto exchanges: