Brexit, financials en een volgend gevaar voor de wereldeconomie

De laatste weken zijn de Europese beurzen in de ban van het Brexit referendum en waar het steeds meer op ging lijken dat het Brexit-kamp de meerderheid zou gaan krijgen sloeg dit donderdag plots om. Met een laffe moord op het Britse Labour-parlementslid Jo Cox door een dader met een rechtsextremistisch motief sloegen de verwachtingen plots om. Sinds de moord lijken de kansen op een Brexit sterk af te nemen. In de onderstaande grafiek is te zien wat het effect was, de Dow Jones index veerde krachtig op (gele lijn) en de mogelijkheid van een Brexit nam zienderogen af (witte lijn).

Kans op een brexit of brexin grafiek

Sectoren die het al langere tijd moeilijk hebben zijn de banken en verzekeraars. Daarbij kwam recent dan nog de angst voor een Brexit bij maar de lage rentes zijn met name de boosdoener. Dat de historistisch lage rentes slecht zijn voor financials (banken en verzekeraars) is een understatement. Dit heeft zijn weerslag op de winstgevendheid op bedrijven uit deze sector en dat is ook terug te zien in de koersen van bijvoorbeeld Deutsche Bank en Credit Suisse. Beiden hebben nu een beurskoers die op het laagste niveau in ongeveer 30 jaar staan, zie onderstaande grafieken.

Aandelenkoers grafiek Credit Suisse
Koersgrafiek van Credit Suisse
Aandelenkoers grafiek Deutsche Bank
Koersgrafiek van Deutsche Bank

Laatst genoemde bank zit al enige tijd in de hoek waar de klappen vallen. Zijn het niet miljardenboetes vanwege fraudezaken dan zijn het wel strengere regels omtrent Basel III of de verlaging van de kredietwaardigheid.

Nemen we een kijkje naar de Europese banken in zijn geheel met behulp van de Stoxx Europe 600 Banks dan komt deze sector weer akelig in de buurt van niveaus ten tijde van de crisis in 2008-2009. De Stoxx Europe 600 Banks is een breed samengestelde index van Europese banken zoals KBC Group, ING, BNP Paribas, UBS, Credit Suisse en Deutsche Bank. In onderstaande grafiek is te zien dat het laagste niveau in de laatste 16 jaar begin 2009 was.

Stoxx Europe 600 Banks

Een volgend gevaar voor de wereldeconomie

Afgelopen week bleek ook nog eens dat de Federal Reserve nog niet de rente zal verhogen en economen schatten de kans nu laag in of er in 2016 überhaupt nog een renteverhoging komt. FED voorzitter Janet Yellen liet ook weten dat het Brexit-referendum een rol speelde in de beslissing om de rente vooralsnog niet te verhogen. Een renteverhoging zou erg welkom zijn voor de banken maar er ligt alweer een volgende dreiging op de loer. De industriële productie in Amerika is inmiddels negatief geworden als dit jaar op jaar wordt bekeken. De geschiedenis leert dat dit (bijna) ltijd werd gevolgd door een recessie in Amerika, zie onderstaande grafiek. Is het niet de angst om een Brexit dan staat er een volgend thema weer op de agenda.

Industriële productie in de VS
Verband tussen industriële productie en recessie in Amerika (met dank aan @KarelMercx)

Bezoek het beursforum en discussieer mee >>>