Blow off top, wat is het en zitten de beurzen hier nu in?

De term blow off top is bij veel beleggers niet bekend maar toch is het een fenomeen dat vaak voorkomt op de financiële markten. Dit kan voorkomen bij aandelen, grondstoffen, obligaties, valuta en natuurlijk is er ook een mooi voorbeeld met crypto-valuta. Een blow off top is zichtbaar in een grafiek als een koers steeds sneller stijgt en plots bijna net zo snel weer daalt. Vaak stijgt niet alleen de prijs maar ook het volume. Van een blow off top is natuurlijk geen sprake als de prijs blijft stijgen er moet inmiddels ook een top gevormd zijn. De fase die hierna volgt is vaak een snelle en scherpe daling van de koers. Dit kan komen door slecht nieuws of dat de handelaren weer nuchter naar de waardering kijken. De overdreven fase, soms ook wel door speculatie, kan dan een reden zijn voor winstnemingen en een correctie.


Blow off top, wat is het en zitten de beurzen hier nu in?

Blow off top, van euforie naar ellende

Dus voordat men kan spreken van de top moet die ook gevormd zijn. De periode daarvoor kan zeer divers zijn qua duur. Beurzen kunnen bijvoorbeeld jaren lang een patroon opbouwen dat uiteindelijk keert met een blow off top. Een aandeel kan dit patroon in enkele dagen tot enkele weken vormen. Bij grondstoffen is het meer een kwestie van een aantal maanden. Later zullen wij een aantal voorbeelden geven.

De toenemende euforie voorafgaand aan de top kan dus veel verschillen qua tijd. Het is dan ook moeilijk om hier tegenin te gaan door bijvoorbeeld short te gaan. Omdat een koers steeds sneller stijgt is short gaan zelfs erg riskant als dit bijvoorbeeld met een hefboomproduct is waarvan de hefboom relatief hoog is.

Econoom John Maynard Keynes verwoorde het ooit met: “Markets can stay irrational longer than you can stay solvent.” U kunt gelijk hebben dat een index, aandeel of grondstof overgewaardeerd is maar dit kan langer duren en toenemen dan dat u hier tegenin kunt gaan. De timing van de top kan dus erg lucratief zijn al is dit niet zonder risico. Eigenlijk kan men pas van een blow off top spreken als er niet alleen een daling is gestart maar dat deze ook al enkele dagen zal aanhouden. Er kan na één dag daling/correctie ook weer interesse komen om toch weer te kopen waardoor de koers verder stijgt. Dit noemt men ook wel een bear trap.

Blow off top, voorbeelden uit het verleden

Om dit fenomeen duidelijk te maken zeggen een aantal voorbeelden in de vorm van grafieken meer dan duizend woorden. Enkele voorbeelden zijn recent maar er zijn ook oudere klassieke voorbeelden. Wat ze allen gemeen hebben is een steeds snellere stijging en een relatief sterke daling nadat de blow off top is geweest. Het grote verschil tussen de voorbeelden is de tijdsduur in aanloop naar de top.

De recente snelle stijging bij Genkyotex is een voorbeeld van een heel snel en sterk stijgend patroon maar ook een sterke daling na de vorming van de top. De tijdsduur was hier heel kort.

Blow off top Genkyotex
Blow off top Genkyotex

Iedereen die op één of andere manier actief is in de financiële wereld zal onderstaande grafiek nog wel herkennen. De bitcoin bereikte zijn hoogtepunt eind 2018. Crypto valuta kwam volop in de media en de hype rondom bitcoin bereikte ongekende hoogtes. De stijging van de koers ging steeds sneller totdat de top rond de 20.000 dollar werd bereikt. Na de blow off top volgde een daling van ongeveer 70 procent in enkele maanden tijd. De tijdsduur was hier al langer dan bovenstaand voorbeeld.

Blow off top Bitcoin
Blow off top bitcoin

De internetbubbel is ook een goed voorbeeld waar een blow off top werd gevormd. De internetbubbel werd vooral gecreëerd door technologiebedrijven en de sky was the limit. Welke index kan dit beter in beeld brengen dan de Nasdaq 100 index? Onderstaande grafiek heeft een zeer lange tijdsduur maar uiteindelijk sloeg de euforie om in ellende. Met een top rond de 5.000 punten naar een daling onder de 1.000 punten was het verlies met meer dan 80 procent nog extremer dan de daling bij bitcoin.

Blow off top Nasdaq 100 index
Blow off top Nasdaq 100 index

Samenvattend

De blow off top is nu duidelijk gemaakt en de belangrijkste kenmerken zijn:

  • Er is een steeds sterke stijging van een koers met vaak een toenemend volume. Na de top volgt een scherpe daling van de koers, meestal ook met een hoog volume.
  • De steeds snellere stijging van de koers is vaak gevoed door een hype en investeerders die de boot niet willen missen. De ommekeer, het moment van de blow off top, kan komen door nieuws of dat de investeerders de reële waarde inzien en winst nemen.
  • Deze topvorming met daling als vervolg kan overal voorkomen, van valuta tot aandelen of van een index tot een grondstof. De volatiliteit is groot, het timen en erop willen inspelen dat een correctie aanstaande is kan slecht uitpakken omdat een stijging kan blijven voortduren en versnellen.

Meer over beleggen en de beurs op het beursforum