Blockchain en bitcoin aandelen als speculatieve investering

Dat de bitcoin razend populair is zal u niet zijn ontgaan. 2017 lijkt de doorbraak bij het grote publiek te zijn van de bitcoin en andere cryptocurrency. Voor wie niet weet wat een cryptocurrency zoals de bitcoin is, dit is een digitale munt welke gebruik maakt van de blockchaintechnologie. Deze blockchaintechnologie zorgt voor snelle, veilige, goedkope en foutloze transacties. De blockchaintechnologie is inmiddels al opgepakt door veel sectoren. Het zijn niet zo zeer de digitale valuta welke interessant zijn maar de technologie erachter wel. Zo test elektronicaconcern Philips al het verzenden en delen van patiëntengegevens. Grote banken en verzekeraars ontwikkelen al eigen systemen gebaseerd op blockchaintechnologie om bijvoorbeeld goedkoop transacties te verrichten. Deze maken dus niet gebruik van een willekeurige digitale munt zoals bitcoin of ethereum.


Blockchain en bitcoin aandelen als speculatieve investering

Onderstaande grafiek laat zien hoe de prijs van de bitcoin tot recordhoogte klom. De stijging van de prijs zorgde voor een grotere populariteit bij een breed publiek en meer interesse in andere digitale valuta. Een reeks van negatieve berichten uit China deed de prijs van ongeveer $5.000 duikelen tot onder de $3.000. Al snel volgde een herstel tot bijna $3.700. Deze volatiliteit is dan ook niet weggelegd voor de belegger die liever weinig risico’s neemt.

Grafiek bitcoin prijs bitcoin aandelen
Sterke opmars van de bitcoin gevolgd door een correctie

Blockchain en bitcoin aandelen

In plaats van investeren (of speculeren) in digitale valuta kan er ook worden ingespeeld op blockchain of bitcoin aandelen. Deze aandelen zijn van bedrijven welke inspelen op ontwikkelingen in de markt of investeren in startups in deze sector. Hieronder volgt een aantal aandelen welke een sterke relatie hebben met digitale valuta.

Bitcoin Group SE – Dit Duitse bedrijf met een beursnotering aan de beurs van Frankfurt stond eerder bekend onder de naam AE Innovative Capital SE. De onderneming nam het bedrijf Bitcoin Deutschland over en wijzigde de naam in Bitcoin Group SE. Bitcoin Deutschland is de uitbater van de online beurs Bitcoin.de waar gehandeld kan worden in bitcoins. Van elke transactie ontvangt het bedrijf een vergoeding. Met de sterk toegenomen populariteit en koers van de bitcoin steeg de koers van het aandeel mee. Begin dit jaar was dat nog ongeveer 6 euro en inmiddels werd een piek bereikt van circa 90 euro.

BTL Group – Het Canadese bedrijf zorgt voor toepassingen in verschillende sectoren die een voordeel kunnen hebben bij de toepassing van blockchain. BTL Group heeft net als Bitcoin Group SE een platform waarop gehandeld kan worden. Dit platform heeft de naam Interbit. Opvallend is dat de koers van dit aandeel al een dalende trend heeft ingezet vanaf begin juni. In dezelfde periode stegen de bitcoin en andere digitale valuta tot recordhoogtes.

Coinsilium Group – Met een notering aan de London Stock Exchange is het een kleine speler, ook gezien de beurswaarde van 3,6 miljoen Britse pond. Het bedrijf investeert en creëert blockchaintoepassingen. Daarnaast zet het ook tokens op voor bedrijven welke kapitaal willen ophalen op een alternatieve manier ten opzichte van crowdfunding of een beursgang. Het onderdeel SatoshiPay verwerkt bitcoinbetalingen.

BTCS – Dit bedrijf heeft een notering op de OTC market in de Verenigde Staten. Bij OTC moet doorgaans al wat meer alertheid worden geboden, het toezicht op bedrijven op deze beurs is minder of is er zelfs niet. In het verleden kwamen dan ook al regelmatig fraudes aan het licht van nepbedrijven. BTCS heeft een online ‘marktplaats’ waar consumenten goederen kunnen kopen met digitale valuta. Daarnaast zetten ze ook ecosystemen op voor bedrijven welke blockchain willen toepassen. Sterke schommelingen in de koers zijn eerder regel dan uitzondering. Zo steeg de koers op vrijdag 15 september met maar liefst 31 procent. Maak u geen illusies want de dagen ervoor verloor het ongeveer eenzelfde percentage.

‘Kleine lettertjes’

Bovenstaand artikel is geen advies tot het kopen van één van de genoemde aandelen. Het doel van het artikel is om de lezer nieuwe inzichten te geven in de wereld van de cryptocurrency en dus ook bijvoorbeeld bitcoin aandelen. Gezien het speculatieve karakter en zeer volatiel koersverloop van cryptocurrency is het dan ook aan te raden zelf goed onderzoek te doen.

Meer over bitcoin en andere digitale valuta op het forum >>>