Bitcoin manipulatie, zeepbel en geen valuta volgens Dr. Doom

Dr. Doom wiens naam eigenlijk Nouriel Roubini is heeft geen goed woord over bitcoin en andere crypto valuta. Redenen hiervoor zijn onder andere dat het niet stabiel is maar ook dat er veel manipulatie aan ten grondslag ligt hoe de waarde tot stand komt. In een video op Bloomberg legde hij zijn pessimistische blik, argwaan en bitcoin manipulatie uit. Nouriel Roubini werd vooral bekend doordat hij als één van de weinige economen de grote financiële crisis van 2008 voorspelde. Zijn bijnaam dankt hij aan vooral de pessimistische kijk op veel zaken in de financiële wereld. Ondanks dat veel beurzen nu op of nabij de hoogste niveaus ooit staan kan het beleggers wel alert houden.


Bitcoin manipulatie, zeepbel en geen valuta volgens Dr. Doom

Bitcoin manipulatie

Een belangrijke reden achter de huidige koersontwikkeling van bitcoin en andere crypto valuta is volgens Roubini manipulatie. Deze manipulatie heeft verschillende vormen waaronder:

  • Front running
  • Spoofing met behulp van algoritmes
  • Pump and dump
  • Wash trading

Volgens Roubini zijn dit onderdelen van de bitcoin manipulatie. Met front running is er sprake van grote aankopen doen voordat er nieuws naar buiten komt. De kopers weten dat er nieuws gaat komen en delen dit pas wanneer zij eerst veel kochten. Daarnaast is er ook spoofing met behulp van algoritmes. Niet menselijke en dus computergestuurde handel kunnen de prijs opdrijven, soms zelfs al met beperkte transacties. Pump and dump is het fenomeen om iets de hoogte in te praten waarna er veel animo komt om iets te kopen. Stijgt de koers dan volgt er een dump. De pump maar ook de dump worden dan vaak gestart vanuit dezelfde bron, dit is vergelijkbaar met front running of maakt er soms onderdeel van uit. Wash trading is op vrijwel de gehele financiële markt iets dat niet is toegestaan maar bij cryptovaluta is er geen zicht op. Hierbij koopt en verkoopt dezelfde handelaar van en aan zichzelf. Stel er is een aandeel waarbij iemand er koopt voor 10 euro, deze op 12 euro in verkoop zet en die zelf weer koopt. De koers lijkt dan 20 procent te zijn gestegen maar dit kwam tot stand door één handelaar. De combinatie van bovenstaande manieren van manipulatie zorgen er volgens Roubini voor dat de prijs een zeepbel is geworden. Er is geen zicht op de handel, er worden berichten in de media gedeeld waarna blijkt dat kort daarvoor grote aankopen werden gedaan, etc.

Musk, Tesla en bitcoin manipulatie

Roubini is ook niet te spreken over de handelswijze van Elon Musk met Tesla. Recentelijk kwamen Tesla en eigenaar Musk in het nieuws nadat ze bekendmaakten voor 1,5 miljard dollar aan bitcoin te hebben gekocht. Opvallend was dat Musk via Twitter zich kort daarvoor veel uitliet over cryptovaluta. Nog opvallender is dat de transactie van 1,5 miljard dollar al veel eerder werd gedaan dan dat het naar buiten kwam. Is dit een voorbeeld van front running en/of pump and dump? Roubini is dus ook niet enthousiast over de positieve berichten die Musk over cryptovaluta deelt. Eerder deed Roubini ook de oproep aan de Amerikaanse toezichthouder van de beurs om onderzoek te doen naar Musk en diens handelen.

Cryptovaluta zijn geen valuta

Roubini stelt in het video-interview ook dat bitcoin en andere cryptovaluta eigenlijk de naam valuta niet mogen hebben. Hij deed ook de uitspraak “Flintstones had better monetary system than bitcoin.” Cryptovaluta de term valuta geven is een verkeerde en onjuiste benadering. Munteenheden hebben verschillende basiseigenschappen en deze ontbreken bij onder meer de bitcoin. Volgens deze basiseigenschappen is bitcoin geen valuta, het is geen schaalbaar betaalmiddel, alles behalve stabiel en ook geen rekeneenheid. Hij gaat nog een stap verder door te zeggen dat crypto’s ook geen financiële instrumenten zijn. Daarnaast zal bitcoin ook niet gebruikt worden als een algemeen betaalmiddel door de enorme fluctuaties in prijs. Bij financiële instrumenten staat er nog tegenover dat het een waarde vertegenwoordigd, dividend opbrengt of gebruikt kan worden in industrie.

De bitcoin manipulatie en bubbel gaat zelfs verder dan de tulpenmanie want volgens Roubini had men bij de tulpenmanie nog de tulp zelf. Bitcoin daarentegen is volgens hem vooral een self fulfilling bubble, gedreven door bitcoin manipulatie zoals eerder beschreven.

Lees meer over crypto en bitcoin op het crypto forum

DEEL MET VRIENDEN